Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 321
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Technologiczny odpad, który może być wartościową paszą dla zwierząt i wykorzystywany w żywieniu ludzi, to

A. otręby zbożowe
B. kaszka makaronowa
C. mąka tortowa
D. płatki zbożowe
ROL.04 Pytanie 322
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zielonkę z traw do zakiszania w cylindrycznych belach zbiera się w okresie

A. po zawiązaniu nasion dominujących gatunków traw
B. pod koniec kwitnienia dominujących gatunków traw
C. na początku kłoszenia dominujących gatunków traw
D. w pełni kwitnienia dominujących gatunków traw
ROL.04 Pytanie 323
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, ile kg N mogą wchłonąć rośliny w pierwszym roku po zastosowaniu obornika w ilości 30 t/ha, jeśli zawartość azotu w oborniku wynosi 0,45% oraz efektywność wykorzystania azotu wynosi 30%?

A. 90,0 kg
B. 45,0 kg
C. 40,5 kg
D. 30,5 kg
ROL.04 Pytanie 324
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem
pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn.
(Wyciąg)
Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku.
Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3.
Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między:
18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g);

A. 23 grudnia 2008 r.
B. 6 listopada 2008 r.
C. 6 listopada 2010 r.
D. 18 października 2008 r.
ROL.04 Pytanie 325
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdy w budynkach dla ptaków wystąpią piórojady, należy przeprowadzić zabieg mający na celu ich eliminację

A. deratyzacji
B. dezynsekcji
C. dezynfekcji
D. dekornizacji
ROL.04 Pytanie 326
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wzdęcia u bydła pojawiają się w wyniku podawania

A. młodej i wilgotnej zielonki z lucerny.
B. zbyt dużej ilości kiszonki z liści buraków.
C. zbyt dużej ilości sianokiszonki z traw.
D. pasz pełnoporcjowych w systemie TMR.
ROL.04 Pytanie 327
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obcinanie ogonków u jagniąt powinno się przeprowadzić w jakim wieku?

A. po 2 miesiącach
B. do końca 2-go tygodnia
C. zaraz po urodzeniu
D. 3-4 tygodnie
ROL.04 Pytanie 328
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wykonanie mechanicznego zwalczania chwastów w uprawie pszenicy jarej powinno odbywać się w okresie

A. w trakcie krzewienia oraz strzelania w źdźbło
B. od strzelania w źdźbło do momentu rozpoczęcia kłoszenia
C. na etapie krzewienia
D. od strzelania w źdźbło
ROL.04 Pytanie 329
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest główne zadanie kalibracji opryskiwacza polowego?

A. dostosowanie elementów roboczych.
B. kontrola ciśnienia oprysku.
C. ustalenie wydatku cieczy na jeden hektar.
D. weryfikacja wydatku jednostkowego rozpylacza.
ROL.04 Pytanie 330
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego, które mają trafić do sprzedaży, powinny być oznaczone etykietą zawierającą

A. nazwę oraz numer upoważnionej jednostki certyfikującej
B. termin "Zdrowa żywność"
C. informację, że gospodarstwo wdrożyło system HACCP
D. własny znak graficzny producenta
ROL.04 Pytanie 331
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż odmianę kukurydzy o najdłuższym okresie wegetacji.

Klasy wczesności odmian kukurydzy
Klasa wczesności odmian kukurydzyLiczba FAO
Bardzo wczesna< 190
Wczesna200 - 220
Średnio wczesna230 - 240
Średnio późna250 - 290
Późna300 <

A. Agro Vitallo – FAO 280
B. Ronaldinio – FAO 260
C. Sumaris – FAO 250
D. Garrido – FAO 240
ROL.04 Pytanie 332
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W tabeli przedstawiono przykładowe dawki pokarmowe dla jałowic - żywienie zimowe. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ dzienne zapotrzebowanie na kiszonkę i siano dla 10 jałówek w wieku dwóch lat.

Pasza w kgWiek jałówek w miesiącach
od 6 do12od 13 do 18od 19 do 24od 25 do 30
Buraki pastewne8152025
Siano4555
Kiszonka-51015
Pasze treściwe1---

A. Kiszonka 100 kg i siano 50 kg
B. Kiszonka 100 kg i siano 100 kg
C. Kiszonka 50 kg i siano 50 kg
D. Kiszonka 50 kg i siano 100 kg
ROL.04 Pytanie 333
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W którym z wymienionych w tabeli nawozów azotowych najtańszy jest 1 kg azotu?

Rodzaj nawozuCena 1 tony nawozu
Mocznik 46% N927 zł
Saletrzak 25% N697 zł
Saletra amonowa 34% N758 zł
Saletrzak magnezowy 28% N846 zł

A. Saletrzak
B. Saletrzak magnezowy
C. Mocznik
D. Saletra amonowa
ROL.04 Pytanie 334
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się u świń czerwonych, wznoszących się plam o czworokątnym kształcie na skórze, połączone z gorączką oraz zagrzebywaniem się w ściółce, wskazuje na objawy

A. grypy
B. pomoru świń
C. choroby obrzękowej
D. różycy
ROL.04 Pytanie 335
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do siewu bezpośredniego stosuje się siewnik wyposażony w redlice

A. stopkowe obciążane sprężynami
B. stopkowe obciążane hydraulicznie
C. radełkowe z kółkami dogniatającymi
D. talerzowe bez kółek kopiujących
ROL.04 Pytanie 336
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wprowadzając nowy produkt na rynek z relatywnie niską ceną początkową, firma ma na celu zniechęcenie potencjalnych rywali poprzez stosowanie cen

A. psychologicznych
B. zwyczajowych
C. penetracyjnych
D. zróżnicowanych
ROL.04 Pytanie 337
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie parametry temperatury i wilgotności względnej są optymalne w chlewni dla karmiących loch?

A. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
B. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
C. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
D. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
ROL.04 Pytanie 338
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W systemie oborowo-pastwiskowym, korekcję racic przeprowadza się

A. co trzy miesiące (cztery razy w roku)
B. dwa razy w roku, przed i po sezonie pastwiskowym
C. raz w roku, po zakończeniu sezonu pastwiskowego
D. raz w roku, na dwa miesiące przed wypuszczeniem krów na pastwisko
ROL.04 Pytanie 339
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdzie znajduje się staw pęcinowy?

A. wyżej stawu skokowego
B. niżej stawu koronowego
C. wyżej stawu kolanowego
D. niżej stawu nadgarstkowego
ROL.04 Pytanie 340
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie środki stosuje się do walki z alternariozą oraz zarazą ziemniaka?

A. pestycydy.
B. fungicydy.
C. rodentycydy.
D. środki chwastobójcze.
ROL.04 Pytanie 341
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj nazwę rośliny uprawnej, która ma żółte kwiaty, a jej nasiona zawierają około 50% tłuszczu oraz około 15% białka?

A. Gorczyca
B. Kukurydza
C. Łubin żółty
D. Rzepak
ROL.04 Pytanie 342
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie przeprowadzania zabiegu oprysku środkami ochrony roślin wystąpiła awaria sprzętu do oprysków, prowadząc do rozlania preparatu chemicznego. Inspekcja ujawniła, że sprzęt nie ma aktualnych badań technicznych. Zgodnie z regulacjami Kodeksu Pracy odpowiedzialność za tę sytuację spoczywa na

A. inspektorze bhp zakładu
B. pracowniku realizującym oprysk
C. wytwórcy urządzenia
D. kierowniku jednostki
ROL.04 Pytanie 343
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zatrudnienie młodych pracowników do pracy z chemicznymi środkami ochrony roślin jest

A. dozwolone, gdy młodociany osiągnie 16 lat
B. dozwolone wyłącznie w towarzystwie osoby dorosłej
C. dozwolone jedynie przez 6 godzin dziennie
D. zupełnie zakazane
ROL.04 Pytanie 344
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe zanieczyszczenie wód gruntowych może wystąpić w wyniku

A. długotrwałego zalegania mokrej słomy na ścierniskach
B. składowania wysłodków buraczanych bezpośrednio na grunt
C. przechowywania obornika na specjalnych płytach gnojowych
D. używania zbyt dużych dawek nawozów mineralnych
ROL.04 Pytanie 345
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do której klasy EUROP zostanie zaklasyfikowana tusza barania o wadze 80 kg, w której zawartość chudego mięsa wynosi 40 kg?

Klasy określające procentową zawartość chudego mięsa w tuszy wg EUROP
Klasa tuszyZawartość mięsa (%)
S60% lub więcej
E55% lub więcej, ale mniej niż 60%
U50% lub więcej, ale mniej niż 55%
R45% lub więcej, ale mniej niż 50%
O40% lub więcej, ale mniej niż 45%
Pmniej niż 40%
Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy/masa tuszy x 100%

A. Klasa tuszy E
B. Klasa tuszy R
C. Klasa tuszy U
D. Klasa tuszy O
ROL.04 Pytanie 346
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zamieszczonych na etykiecie-instrukcji użycia zaprawy nasiennej oblicz, ile preparatu oraz wody należy zastosować do zaprawienia 4 ton ziarna jęczmienia jarego?

INSTRUKCJA STOSOWANIA FUNGICYDU DO ZAPRAWIANIA ZIARNA ZBÓŻ
Środek grzybobójczy w formie płynnego koncentratu przeznaczony do zaprawiania ziarna siewnego pszenicy ozimej i jarej, jęczmienia ozimego i jarego, pszenżyta jarego i owsa

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 100 ml/100 kg ziarna z dodatkiem 500-900 ml wody

A. 5 l preparatu i 50 - 90 l wody
B. 2 l preparatu i 2 - 3,6 l wody
C. 4 l preparatu i 20 - 36 l wody
D. 3 l preparatu i 5 - 9 l wody
ROL.04 Pytanie 347
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż optymalny sposób użycia siarczanu amonu (NH4)2S04 w uprawie ziemniaków?

A. Przed sadzeniem, dokładnie wymieszać z glebą
B. Dolistnie, w postaci oprysku, podczas walki z stonką ziemniaczaną
C. Bezpośrednio po sadzeniu, bez mieszania z glebą
D. Po wschodach, do wysokości 15 cm, przed obredlaniem
ROL.04 Pytanie 348
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie wymagań - ewidencja prowadzonych zabiegów ochrony roślin musi zawierać między innymi:

Wymagania dla stosujących środki ochrony roślin (wyciąg)
Posiadacze gruntów lub obiektów magazynowych, gdzie prowadzone są zabiegi ochrony roślin, prowadzą ewidencję tych zabiegów, która zawiera:
nazwę rośliny, produktu roślinnego lub przedmiotu;
powierzchnię uprawy roślin lub obiektów magazynowych;
powierzchnię, na których są wykonywane zabiegi ochrony roślin oraz terminy ich wykonywania;
nazwy zastosowanych środków ochrony roślin i ich dawki;
przyczyny zastosowania środków ochrony roślin.

A. nazwę rośliny, nazwy i dawki zastosowanych środków chemicznych.
B. producenta środka chemicznego.
C. formę użytkową zastosowanych środków chemicznych.
D. termin wykonania zabiegu oraz rodzaj opryskiwacza jakim został wykonany.
ROL.04 Pytanie 349
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zredukować kanibalizm i pterofagię w hodowli ptaków, sugeruje się pomalowanie okien oraz wykorzystanie żarówek w kolorze

A. białym
B. niebieskim
C. czerwonym
D. zielonym
ROL.04 Pytanie 350
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Hodowca tuczników, z siedzibą stada na terenie obszaru zapowietrzonego, po dokonaniu uboju gospodarskiego obowiązany jest zgłosić zdarzenie do

W przypadku zagrożenia wystąpienia lub gdy dojdzie do wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt, podlegającej obowiązkowi zwalczania i zostanie określony obszar zapowietrzony, zagrożony lub inny obszar podlegający ograniczeniom, posiadacz świń zobowiązany jest zgłosić Kierownikowi Biura Powiatowego ARiMR zmianę stanu stada świń w terminie 24 godzin od dnia następujących zdarzeń:

  • zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada,
  • uboju zwierzęcia gospodarskiego,

A. Powiatowego Lekarza Weterynarii w terminie 14 dni.
B. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR w terminie 24 godzin.
C. Powiatowego Lekarza Weterynarii nie później niż w dniu uboju.
D. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR do 7-u dni od zaistnienia zdarzenia.
ROL.04 Pytanie 351
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W roku obrotowym zakład przetwórstwa mięsnego uzyskał zysk wynoszący 150 000 zł. Przetwórnia rozlicza się z Urzędem Skarbowym, płacąc podatek dochodowy od osób prawnych w wysokości 19%. Jaką kwotę podatku uiści za rok obrotowy?

A. 28 500 zł
B. 121 500 zł
C. 2 850 zł
D. 12 150 zł
ROL.04 Pytanie 352
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Główne procesy trawienia błonnika u koni zachodzą w

A. prostnicy
B. żołądku
C. jelicie cienkim
D. jelicie ślepym
ROL.04 Pytanie 353
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki jest najlepszy czas na zbiór rzepaku ozimego, aby uzyskać najwyższą jakość nasion?

A. Gdy kwitnienie zakończy się całkowicie
B. Gdy wilgotność nasion wynosi około 9-10%
C. Gdy rośliny zaczynają zasychać
D. Gdy wilgotność nasion wynosi około 15%
ROL.04 Pytanie 354
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką ilość ton kiszonki z kukurydzy można przechować w silosie o wymiarach 2 m x 10 m x 36 m, jeżeli 1 m3 kiszonki z kukurydzy ma masę 0,6 tony?

A. 720 t
B. 432 t
C. 600 t
D. 1200 t
ROL.04 Pytanie 355
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jajnikach samic odbywa się proces

A. rozwoju zarodka
B. transportu zarodka do macicy
C. wytwarzania oraz dojrzewania komórek jajowych
D. zapłodnienia
ROL.04 Pytanie 356
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W źle wentylowanych pryzmach ziemniaków, podwyższona temperatura oraz wilgotność powietrza, a także zwiększone stężenie CO2 w otoczeniu mogą sprzyjać wystąpieniu w przechowywanych bulwach rozwoju

A. czarnej nóżki
B. mokrej zgnilizny
C. parcha zwykłego
D. rizoktoniozy
ROL.04 Pytanie 357
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zawartość włókna w paszach dla tuczników nie powinna przekraczać

A. 25%
B. 2%
C. 8%
D. 16%
ROL.04 Pytanie 358
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Siew nasion zbóż na glebach o dużej ciężkości, w przypadku nadmiaru wilgoci w glebie, może prowadzić do

A. powstania zbyt wielu korzeni zarodkowych
B. wzrostu liczby roślin
C. rozwoju zgorzeli siewek
D. skrócenia czasu wschodów
ROL.04 Pytanie 359
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe ryzyko zatrutymi podczas niewłaściwego użycia insektycydów w czasie kwitnienia roślin uprawnych dotyczą

A. zwierzyny leśnej oraz łownych
B. ryb oraz organizmów wodnych
C. pożytecznych mikroorganizmów glebowych
D. pszczół oraz owadów zapylających
ROL.04 Pytanie 360
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleby klasyfikowane jako V klasa bonitacyjna są odpowiednie do hodowli

A. łubinu oraz rzepaku
B. koniczyny i pszenicy
C. seradeli i żyta
D. warzyw oraz buraków cukrowych