Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 1
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent sosu pomidorowego do wytworzenia 1 tony sosu potrzebuje 1,5 tony świeżych pomidorów. Ile ton świeżych pomidorów jest wymagane do wyprodukowania 12 ton sosu?

A. 16 ton
B. 20 ton
C. 14 ton
D. 18 ton
ROL.05 Pytanie 2
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka jest stopa amortyzacji dla budynku, którego przewidywany czas użytkowania wynosi 25 lat?

A. 5%
B. 3%
C. 4%
D. 2%
ROL.05 Pytanie 3
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?

A. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
B. wystawić fakturę korygującą
C. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
D. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
ROL.05 Pytanie 4
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz wartość kapitału własnego w bilansie przedsiębiorstwa, jeśli łączna suma aktywów trwałych oraz obrotowych wynosi 400 000,00 zł, a całkowita wartość kapitału obcego to 170 000,00 zł?

A. 170 000,00 zł
B. 230 000,00 zł
C. 400 000,00 zł
D. 570 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 5
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją przetworów warzywnych wytworzyło w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące wydatki:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenia dla pracowników 5 000 zł,
- koszty energii elektrycznej 4 000 zł,
- inne wydatki 6 000 zł.

Na podstawie podanych informacji oblicz koszt jednostkowy wyprodukowania 1 kg surówki z warzyw.

A. 4 zł
B. 3 zł
C. 2 zł
D. 1 zł
ROL.05 Pytanie 6
Organizacja i prowadzenie prz…

Obowiązek nałożony na mikrofirmy, dotyczący comiesięcznego przesyłania ewidencji VAT drogą elektroniczną na specjalną platformę skarbową, jest określany skrótem

A. VAT – 7
B. VAT – UE
C. JPK_VAT
D. VAT – Z
ROL.05 Pytanie 7
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym surowcem do wytwarzania skrobi jadalnej w Polsce są

A. ziemniaki
B. zboża
C. buraki
D. kukurydza
ROL.05 Pytanie 8
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wysokość miała podstawowa stawka podatku od towarów i usług (VAT) w Polsce w roku 2020?

A. 8%
B. 23%
C. 0%
D. 5%
ROL.05 Pytanie 9
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma ubezpieczeniowa, działająca w całym kraju w obszarze rolnictwa, planuje wprowadzenie nowego rodzaju ubezpieczenia maszyn rolniczych od pożaru oraz innych przypadków losowych. Najefektywniejszą metodą promocji tego ubezpieczenia będzie

A. reklama w prasie lokalnej.
B. rozdawanie ulotek na ulicach miast.
C. stoisko na dożynkach.
D. reklama w telewizji.
ROL.05 Pytanie 10
Organizacja i prowadzenie prz…

W Polsce oleje spożywcze pozyskuje się przede wszystkim z nasion

A. oliwek
B. soi
C. rzepaku
D. słonecznika
ROL.05 Pytanie 11
Organizacja i prowadzenie prz…

Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 1.11.2017 r. W chłodni panuje stała temperatura -12°C. Mogą one być przechowywane do

Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury
Temperatura
w °C
Długość przechowywania
w miesiącach
-129
-1818
Powyżej-18Do 24

A. 31.07.2018 r.
B. 31.07.2019 r.
C. 31.03.2018 r.
D. 30.03.2019 r.
ROL.05 Pytanie 12
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeśli data wytworzenia towaru to 20.01.2021 r., a jego termin ważności upływa za 3 miesiące, to produkt ten powinien zostać sprzedany przed datą

A. 20.09.2021 r.
B. 20.07.2021 r.
C. 20.04.2021 r.
D. 20.02.2021 r.
ROL.05 Pytanie 13
Organizacja i prowadzenie prz…

Która z poniższych spółek dysponuje osobowością prawną?

A. Spółka jawna
B. Spółka komandytowa
C. Spółka partnerska
D. Spółka akcyjna
ROL.05 Pytanie 14
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym produktem ubocznym, który wymaga przetworzenia przy wytwarzaniu biodiesla z oleju rzepakowego, jest

A. glukoza
B. makuchy
C. woda
D. gliceryna
ROL.05 Pytanie 15
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma, która zakończyła swoją działalność, powinna zająć się dokumentacją pracowniczą w sposób

A. zdeponować w Urzędzie Skarbowym
B. przekazać pracownikom
C. przekazać do Archiwum Państwowego
D. wysłać do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
ROL.05 Pytanie 16
Organizacja i prowadzenie prz…

Niematerialne oraz prawne elementy majątku firmy to

A. krótkoterminowe papiery wartościowe
B. pożyczki oraz kredyty
C. środki zgromadzone na koncie bankowym
D. licencje i koncesje
ROL.05 Pytanie 17
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciel pojazdu dostawczego jest zobowiązany do zawarcia umowy ubezpieczeniowej

A. od kradzieży z włamaniem i rabunku
B. mienia w transporcie
C. autocasco
D. odpowiedzialności cywilnej
ROL.05 Pytanie 18
Organizacja i prowadzenie prz…

Analiza wskaźnikowa pokazała, że firma zrealizowała 100,00 zł zysku netto na każde 1 000,00 zł całkowitego kapitału. Który wskaźnik rentowności został obliczony?

A. Sprzedaży
B. Kapitału własnego
C. Kapitału ogółem
D. Aktywów
ROL.05 Pytanie 19
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą, w rachunku zysków i strat ustala wartość wyniku finansowego netto,

A. dodając do wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
B. odejmując od wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
C. dodając do wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
D. odejmując od wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
ROL.05 Pytanie 20
Organizacja i prowadzenie prz…

Usługą nie jest czym?

A. wędlina stworzona w zakładzie przetwórstwa
B. fryzura zrobiona przez fryzjera
C. działalność kombajnu zbożowego na polu w czasie żniw
D. pomalowana ściana w pomieszczeniu
ROL.05 Pytanie 21
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie produkcji firma wykorzystała 100 ton marchwi. Koszt zużytej marchwi należy do

A. działalności handlowej
B. działalności podstawowej
C. finansowego
D. zarządu
ROL.05 Pytanie 22
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca będący podatnikiem VAT zrealizował zakup towarów od rolnika, który jest zwolniony z VAT (rolnik ryczałtowy). W celu potwierdzenia tej transakcji nabywca wystawia

A. fakturę korygującą.
B. rachunek.
C. fakturę.
D. fakturę VAT RR.
ROL.05 Pytanie 23
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik pokrywa pełny koszt składki

A. emerytalnej oraz wypadkowej
B. emerytalnej oraz rentowej
C. rentowej oraz wypadkowej
D. chorobowej oraz zdrowotnej
ROL.05 Pytanie 24
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2016 roku.

Rok2013201420152016
Liczba pracowników100110121?

A. 142
B. 122
C. 133
D. 125
ROL.05 Pytanie 25
Organizacja i prowadzenie prz…

Instytucja doradztwa w rolnictwie, która zleciła utrzymanie czystości w biurach firmie zajmującej się świadczeniem usług porządkowych, powinna podpisać umowę

A. outsourcingu
B. leasingu
C. merchandisingu
D. franchisingu
ROL.05 Pytanie 26
Organizacja i prowadzenie prz…

Biuro rachunkowe ponosi co miesiąc następujące wydatki:
– wynagrodzenia zatrudnionych pracowników – 5 400,00 zł,
– czynsz za lokal – 600,00 zł,
– rachunki za energię elektryczną – 300,00 zł,
– inne wydatki – 700,00 zł.
Jakie są całkowite koszty roczne działalności biura?

A. 84 000,00 zł
B. 54 000,00 zł
C. 64 000,00 zł
D. 74 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 27
Organizacja i prowadzenie prz…

Absorpcja tłuszczu w organizmie ludzkim jest procesem złożonym. Uzależnia się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka

A. 12 kcal
B. 19 kcal
C. 9 kcal
D. 15 kcal
ROL.05 Pytanie 28
Organizacja i prowadzenie prz…

Główna maszyna używana do produkcji kapusty kiszonej to

A. szatkownica
B. kuter
C. pasteryzator
D. mixer
ROL.05 Pytanie 29
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca w związku z działalnością gospodarczą ponosi miesięczne wydatki w wysokości:
- wynagrodzenia pracowników 15 200,00 zł,
- opłata za wynajem lokalu 4 800,00 zł,
- koszty energii elektrycznej 1 800,00 zł,
- inne koszty 1 200,00 zł.

Na podstawie podanych informacji oblicz, jakie są roczne wydatki związane z działalnością tego przedsiębiorcy.

A. 253 000,00 zł
B. 299 000,00 zł
C. 276 000,00 zł
D. 230 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 30
Organizacja i prowadzenie prz…

W tabeli przedstawiono wskaźniki rentowności netto sprzedaży czterech spółek branży mleczarskiej. Która spółka osiągnęła najwyższą efektywność sprzedaży?

Wskaźnik rentowności
netto sprzedaży
Spółka 1.Spółka 2.Spółka 3.Spółka 4.
4,2%3,6%2,8%4,5%

A. Spółka 2.
B. Spółka 4.
C. Spółka 1.
D. Spółka 3.
ROL.05 Pytanie 31
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak określa się metodę zarządzania, która polega na wyznaczaniu celów i zadań bez konsultacji z zespołem oraz na przekazywaniu decyzji w formie nakazu?

A. Konsultacyjny
B. Autokratyczny
C. Demokratyczny
D. Nieingerujący
ROL.05 Pytanie 32
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 10 latach eksploatacji, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 15 lat?

A. 20 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 50 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 33
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument dostarczony przez producenta, który zawiera zasady używania oraz obsługi maszyny lub urządzenia, to instrukcja

A. obsługi
B. naprawy
C. technologiczna
D. kosztorysowa
ROL.05 Pytanie 34
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak należy postąpić z towarem, który uległ zniszczeniu w wyniku zamoczenia przez uszkodzony dach po wichurze?

A. Obniżyć cenę
B. Zgłosić to sanepidowi
C. Wycofać ze sprzedaży
D. Poinformować nabywców o tym zdarzeniu
ROL.05 Pytanie 35
Organizacja i prowadzenie prz…

Odpowiedni sposób zarządzania w firmie agrobiznesowej, która zajmuje się sprzedażą sprzętu do produkcji zwierzęcej i w której pracownicy mają prawo uczestniczyć w podejmowaniu decyzji, a menedżer wyznacza jedynie cele działań, to styl

A. liberalny
B. nienażerujący
C. demokratyczny
D. autorytarny
ROL.05 Pytanie 36
Organizacja i prowadzenie prz…

Główne składniki rachunku zysków i strat to:

A. aktywa, koszty, nadwyżki
B. koszty, wynik finansowy, należności
C. przychody, koszty, wynik finansowy
D. przychód, zobowiązania, wynik finansowy
ROL.05 Pytanie 37
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym urządzeniem stosowanym w procesie produkcji kapusty kiszonej jest

A. blender.
B. szatkownica.
C. pasteryzator.
D. kuter.
ROL.05 Pytanie 38
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty związane z uprawą 5 ha pszenicy jarej wynosiły 15 000 zł. Rolnik oszacował planowany przychód z 5 ha pszenicy na 20 000 zł. Jaki będzie prognozowany dochód z 1 ha pszenicy?

A. 800 zł
B. 1 000 zł
C. 600 zł
D. 1 200 zł
ROL.05 Pytanie 39
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca tworzy kampanię promocyjną dla swoich produktów na podstawie modelu AIDA, według którego powinien

A. wywołać w odbiorcy pragnienie posiadania produktu i zrealizować transakcję zakupu
B. zainteresować klienta produktem, zmotywować do zakupu, sfinalizować transakcję, potwierdzić słuszność decyzji klienta
C. zainteresować klienta, wzbudzić pragnienie posiadania, zmotywować do zakupu
D. przyciągnąć uwagę klienta, zaangażować go produktem, wzbudzić chęć jego nabycia, zmotywować do zakupu
ROL.05 Pytanie 40
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik, który nie pozwala swoim pracownikom na podejmowanie decyzji ani na przejmowanie inicjatywy, częściej korzysta z kar niż z nagród. Jaki styl kierowania odzwierciedla powyższy opis?

A. Autokratyczny
B. Konsultacyjny
C. Demokratyczny
D. Nieingerujący