Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 401
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 2,00 zł
B. 1,50 zł
C. 2,50 zł
D. 1,00 zł
ROL.05 Pytanie 402
Organizacja i prowadzenie prz…
Ubytki, które powstają w wyniku procesów biologicznych zachodzących podczas przechowywania produktów, określamy jako niedobory
A. naturalnymi
B. zawinionymi
C. systematycznymi
D. losowymi
ROL.05 Pytanie 403
Organizacja i prowadzenie prz…
Oprogramowanie do rejestrowania przychodów i wydatków powinno mieć funkcję generowania miesięcznej deklaracji
A. VAT - 7
B. JPK_VAT
C. VAT - UE
D. VAT - Z
ROL.05 Pytanie 404
Organizacja i prowadzenie prz…
Defekacja jest procesem, który ma miejsce przy obróbce
A. warzyw.
B. zbóż.
C. buraków cukrowych.
D. owoców.
ROL.05 Pytanie 405
Organizacja i prowadzenie prz…
W wyliczeniach związanych z działalnością rolniczą, nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie daje
A. dochód rolniczy brutto
B. koszty bezpośrednie
C. wartość produkcji
D. dochód rolniczy netto
ROL.05 Pytanie 406
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym procesem stosowanym w celu zwiększenia trwałości mleka konsumcyjnego jest
A. pasteryzacja
B. osmoza
C. koagulacja
D. destylacja
ROL.05 Pytanie 407
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są koszty wytworzenia 1 dt pszenicy, przy założeniu, że plon z 1 ha wynosi 40 dt, a poniesione wydatki na produkcję obejmują:
- eksploatację sprzętu - 450 zł,
- zakup nasion - 250 zł,
- nawożenie - 600 zł,
- zakup środków ochrony roślin - 250,00 zł,
- zbiór kombajnem zbożowym - 450,00 zł,
- zbiór słomy - 200,00 zł?
A. 75 zł/dt
B. 85 zł/dt
C. 65 zł/dt
D. 55 zł/dt
ROL.05 Pytanie 408
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?
A. 4 500,00 zł
B. 5 500,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 409
Organizacja i prowadzenie prz…
Fakturę VAT-RR wystawia przedsiębiorstwo, które jest podatnikiem VAT i nabywa dobra rolne od rolnika
A. niebędącego podatnikiem VAT
B. płatnika VAT w formie zryczałtowanej
C. sprzedającego dobra jako rolnicza sprzedaż bezpośrednia
D. płatnika VAT na zasadach ogólnych
ROL.05 Pytanie 410
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent przetworów owocowych postanowił zwiększyć swoją produkcję. Aby zapewnić sprzedaż swoich wyrobów, nawiązał współpracę z dużą siecią handlową o zasięgu ogólnokrajowym. Aby zwiększyć zainteresowanie swoimi wyrobami, powinien zdecydować się na reklamę w
A. lokalnej telewizji
B. lokalnym radiu
C. telewizji o zasięgu krajowym
D. prasowych publikacjach lokalnych
ROL.05 Pytanie 411
Organizacja i prowadzenie prz…
Wymienione czynności występują w technologii produkcji
Wykaz czynności:
|
A. mąki.
B. płatków.
C. makaronu.
D. kaszy.
ROL.05 Pytanie 412
Organizacja i prowadzenie prz…
Przed rozpoczęciem wytwarzania nowego towaru, firma musi najpierw przygotować odpowiednią dokumentację?
A. przetargową
B. fabryczną
C. technologiczną
D. kosztorysową
ROL.05 Pytanie 413
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik, który daje członkom zespołu maksymalną swobodę w realizacji zadań, nie podejmując samodzielnie żadnych decyzji ani nie oceniając pracy zespołu, przyjmuje styl zarządzania
A. autokratyczny
B. demokratyczny
C. konsultacyjny
D. nieingerujący
ROL.05 Pytanie 414
Organizacja i prowadzenie prz…
Margaryna zawiera 80% tłuszczów. Oblicz, jaką ilość tego składnika należy przygotować, aby uzyskać 1 500 kg margaryny?
A. 2 500 kg
B. 2 400 kg
C. 1 200 kg
D. 1 000 kg
ROL.05 Pytanie 415
Organizacja i prowadzenie prz…
Wartość wypiekowa mąki jest wynikiem jej zawartości w
A. białka
B. tłuszczu
C. skrobi
D. glutenu
ROL.05 Pytanie 416
Organizacja i prowadzenie prz…
Sprzedaną niezamortyzowaną wartość początkową środka trwałego klasyfikuje się jako
A. przychody z podstawowej działalności operacyjnej
B. pozostałe koszty operacyjne
C. koszty podstawowej działalności operacyjnej
D. pozostałe przychody operacyjne
ROL.05 Pytanie 417
Organizacja i prowadzenie prz…
Produkcja sera białego (twarogu) realizowana jest przez podgrzanie mleka
A. zagęszczonego
B. surowego
C. w proszku
D. skwaszonego
ROL.05 Pytanie 418
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką formę prawną powinni wybrać właściciele firmy produkcyjnej, aby chronić swój majątek osobisty?
A. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
B. Spółkę partnerską
C. Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością
D. Spółkę jawną
ROL.05 Pytanie 419
Organizacja i prowadzenie prz…
Zestaw procedur wytwórczych, które są w szczególności ukierunkowane na zapewnienie higieny produkcji, przeciwdziałanie powstawaniu wyrobów, które nie spełniają norm jakościowych oraz eliminowanie zmienności właściwości tych wyrobów. Jaką definicję to opisuje?
A. Dobrej Praktyki Higienicznej
B. Dobrej Praktyki Laboratoryjnej
C. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
D. Dobrej Praktyki Produkcyjnej
ROL.05 Pytanie 420
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie produkty uboczne powstają podczas produkcji cukru z buraków cukrowych?
A. otręby
B. wysłodki
C. wyparki
D. makuchy
ROL.05 Pytanie 421
Organizacja i prowadzenie prz…
Analiza wskaźnikowa pokazała, że firma zrealizowała 100,00 zł zysku netto na każde 1 000,00 zł całkowitego kapitału. Który wskaźnik rentowności został obliczony?
A. Aktywów
B. Sprzedaży
C. Kapitału własnego
D. Kapitału ogółem
ROL.05 Pytanie 422
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowując mleko surowe przez maksymalnie 24 godziny, jaka temperatura nie powinna być przekroczona?
A. 6°C
B. 10°C
C. 8°C
D. 2°C
ROL.05 Pytanie 423
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdzie występują fundusze udziałowe oraz zasobowe?
A. w spółce z o.o.
B. w spółdzielni
C. w przedsiębiorstwie państwowym
D. w spółce komandytowej
ROL.05 Pytanie 424
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie elementy można zakwalifikować jako aktywa obrotowe?
A. budynek biurowy
B. oprogramowanie finansowo-księgowe
C. należność od odbiorcy
D. ładowarka czołowa
ROL.05 Pytanie 425
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką biologiczną metodę stosuje się do konserwacji żywności?
A. solenie
B. wędzenie
C. zamrażanie
D. kiszenie
ROL.05 Pytanie 426
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zobowiązane do rejestracji sprzedaży poprzez kasę fiskalną powinno wystawić paragon
A. wyłącznie na prośbę klienta
B. tydzień po zrealizowaniu sprzedaży
C. miesiąc po zrealizowaniu sprzedaży
D. bezpośrednio po zrealizowaniu sprzedaży
ROL.05 Pytanie 427
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak uzyskuje się mleko UHT?
A. homogenizacji
B. pasteryzacji
C. tyndalizacji
D. sterylizacji
ROL.05 Pytanie 428
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowywanie w roztworze wapnia oraz w niskotemperaturowych warunkach to sposoby na wydłużenie świeżości
A. ryb.
B. sera.
C. jaj.
D. mięsa.
ROL.05 Pytanie 429
Organizacja i prowadzenie prz…
Ciągłe wytłaczanie oleju z nasion odbywa się z wykorzystaniem prasy
A. hydraulicznej
B. korbowej
C. mimośrodowej
D. śrubowej
ROL.05 Pytanie 430
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą oferującą serwis maszyn rolniczych osiąga wysokie zyski w porównaniu do przychodu. Jaka forma opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych będzie dla niej najkorzystniejsza?
A. Ryczałt ewidencjonowany
B. Karta podatkowa
C. Zasady ogólne
D. Pełna księgowość
ROL.05 Pytanie 431
Organizacja i prowadzenie prz…
Elementy robocze, które w trakcie działania maszyny są poruszane, powinny koniecznie być wyposażone w
A. osłony ochronne
B. balustrady ochronne
C. wyłączniki stanowiskowe
D. fartuchy ochronne
ROL.05 Pytanie 432
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach podatkowej księgi przychodów i rozchodów zapisują w niej
A. operacje zyskowne i bezstratne
B. jedynie sprzedaż towarów, produktów i usług
C. sprzedaż towarów, produktów i usług oraz wszystkie zakupy
D. przychody oraz koszty uzyskania przychodów
ROL.05 Pytanie 433
Organizacja i prowadzenie prz…
Określ udział środków obcych w ogólnej wartości dokonanych inwestycji.
Środki trwałe | Źródła finansowania inwestycji | |
---|---|---|
kapitał własny | kapitał obcy | |
Ziemia | 120 000 zł | 10 000 zł |
Maszyny produkcyjne | 350 000 zł | - |
Urządzenia produkcyjne | 250 000 zł | 160 000 zł |
Samochody transportowe | 180 000 zł | 130 000 zł |
A. 45%
B. 25%
C. 30%
D. 10%
ROL.05 Pytanie 434
Organizacja i prowadzenie prz…
Obowiązek nałożony na mikrofirmy, dotyczący comiesięcznego przesyłania ewidencji VAT drogą elektroniczną na specjalną platformę skarbową, jest określany skrótem
A. VAT – Z
B. VAT – UE
C. VAT – 7
D. JPK_VAT
ROL.05 Pytanie 435
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdy lokalna firma planuje wprowadzenie nowego produktu dla swoich klientów, najlepszym sposobem na promocję będzie
A. reklama w ogólnodostępnej telewizji
B. udział w ogólnopolskich targach
C. rozdawanie bezpłatnych próbek produktu podczas sprzedaży
D. reklama publikowana w czasopismach o zasięgu krajowym
ROL.05 Pytanie 436
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie saldo początkowe mają konta bilansowe pasywne po stronie?
A. Ma (Ct) i Wn (Dt)
B. Wn (Dt)
C. Ma (Ct)
D. Ma (Ct) lub Wn (Dt)
ROL.05 Pytanie 437
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, w którym emitent zobowiązuje się do dokonania płatności określonej kwoty w ustalonym czasie i miejscu na rzecz właściciela dokumentu, to
A. czek gotówkowy
B. weksel własny
C. polecenie zapłaty
D. przelew bankowy
ROL.05 Pytanie 438
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent słodyczy planuje wprowadzenie nowego wyrobu do produkcji. Dział zaopatrzenia obliczy oraz zamówi niezbędne surowce na podstawie prognozowanej wielkości produkcji i
A. dokumentacji technologicznej
B. dokumentacji technicznej
C. receptury produktu
D. kosztorysu produktu
ROL.05 Pytanie 439
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo specjalizuje się w wytwarzaniu soku jabłkowego. Zakup owoców jabłoni do produkcji soku stanowi koszt
A. działalności pomocniczej
B. zarządu
C. działalności podstawowej
D. finansowy
ROL.05 Pytanie 440
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca wystawił fakturę VAT. Oryginał dokumentu powinien być dostarczony
A. odbiorcy towaru
B. księgowej w firmie wystawcy
C. firmie transportowej, która przewozi towar
D. urzędowi skarbowemu