Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 81
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 50 000 zł
B. 30 000 zł
C. 40 000 zł
D. 60 000 zł
ROL.05 Pytanie 82
Organizacja i prowadzenie prz…
Kwota środka trwałego po trzech latach użytkowania wynosi 175 000,00 zł. Szacowany okres eksploatacji to 10 lat. Jaka była cena początkowa tego środka trwałego?
A. 150 000,00 zł
B. 200 000,00 zł
C. 100 000,00 zł
D. 250 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 83
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak wysoka jest roczna stopa amortyzacji samochodu dostawczego, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 10 lat?
A. 15%
B. 20%
C. 10%
D. 5%
ROL.05 Pytanie 84
Organizacja i prowadzenie prz…
Który dokument księgowy stanowi podstawę do ujęcia operacji kasowej?
A. Wz
B. Rw
C. PK
D. KP
ROL.05 Pytanie 85
Organizacja i prowadzenie prz…
W przypadku awarii systemu elektrycznego, zamrażarka z towarem uległa rozmrożeniu. Jakie będą kwalifikacje tych strat?
A. regularne
B. niezawinione
C. przyrodzone
D. spowodowane przez kogoś
ROL.05 Pytanie 86
Organizacja i prowadzenie prz…
Najlepszym sposobem na finansowanie przez przedsiębiorstwo krótkoterminowych trudności z płynnością będzie kredyt
A. hipoteczny
B. konsumpcyjny
C. w rachunku bieżącym
D. inwestycyjny
ROL.05 Pytanie 87
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, który określa składniki potrzebne do produkcji danego wyrobu, to
A. instrukcja obsługi
B. kosztorys
C. receptura
D. zamówienie
ROL.05 Pytanie 88
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaka jest roczna stopa amortyzacji maszyny, której przewidywany czas użytkowania wynosi 8 lat?
A. 13,5%
B. 12,5%
C. 11,5%
D. 10,5%
ROL.05 Pytanie 89
Organizacja i prowadzenie prz…
Życie przedsiębiorcy, które obejmuje świadczenie usług rachunkowych dla rolników w zakresie podatku VAT, klasyfikowane jest jako działalność
A. produkcyjna
B. handlowa
C. usługowa
D. marketingowa
ROL.05 Pytanie 90
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż transakcję gospodarczą, która prowadzi do obniżenia sumy bilansowej?
A. Sprzedaż towaru z odroczoną płatnością
B. Sprzedaż towaru za gotówkę
C. Spłata kredytu z konta bankowego
D. Zakup towaru z odroczoną płatnością
ROL.05 Pytanie 91
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym urządzeniem stosowanym w procesie produkcji kapusty kiszonej jest
A. blender.
B. pasteryzator.
C. szatkownica.
D. kuter.
ROL.05 Pytanie 92
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba chcąca otworzyć sklep spożywczy powinna uzyskać pozwolenie
A. Ministra Rolnictwa
B. Sanepidu
C. wójta lub burmistrza
D. starosty
ROL.05 Pytanie 93
Organizacja i prowadzenie prz…
Kto jest odpowiedzialny za prawidłowe przeprowadzenie inwentaryzacji w firmie?
A. osoba zajmująca się księgowością
B. pracownik magazynu
C. nadzorujący pracownik
D. zarządca
ROL.05 Pytanie 94
Organizacja i prowadzenie prz…
Podatnik ma obowiązek prowadzenia ewidencji VAT dotyczącej sprzedaży oraz ewidencji VAT zakupów, jeśli w ubiegłym roku przychody ze sprzedaży wyniosły więcej niż
A. 150000 zł
B. 100000 zł
C. 10000 zł
D. 50000 zł
ROL.05 Pytanie 95
Organizacja i prowadzenie prz…
Obowiązek nałożony na mikrofirmy, dotyczący comiesięcznego przesyłania ewidencji VAT drogą elektroniczną na specjalną platformę skarbową, jest określany skrótem
A. JPK_VAT
B. VAT – Z
C. VAT – 7
D. VAT – UE
ROL.05 Pytanie 96
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie produkcji firma wykorzystała 100 ton marchwi. Koszt zużytej marchwi należy do
A. działalności podstawowej
B. zarządu
C. finansowego
D. działalności handlowej
ROL.05 Pytanie 97
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wysokość amortyzacji rocznej uzyska budynek o wartości początkowej 100 000,00 zł, przy założonym okresie użyteczności wynoszącym 40 lat, obliczanej metodą liniową?
A. 1 500,00 zł
B. 3 000,00 zł
C. 2 000,00 zł
D. 2 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 98
Organizacja i prowadzenie prz…
Spółka z o.o. zobowiązana jest do złożenia deklaracji CIT-8 w Urzędzie Skarbowym do końca
A. lutego
B. stycznia
C. kwietnia
D. marca
ROL.05 Pytanie 99
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziarno owsa pozbawione łuski zostało poddane procesowi hydro-termicznemu oraz przepuszczone pomiędzy dwiema rolkami. Jakim procesem jest to?
A. mąki
B. otrąb
C. kaszy
D. płatków
ROL.05 Pytanie 100
Organizacja i prowadzenie prz…
Efektywna polityka magazynowa w agrobiznesie powinna zapewniać
A. minimalizację kosztów przechowywania
B. rozbudowę obiektów magazynowych
C. maksymalizację ilości zapasów
D. zwiększenie liczby dostawców
ROL.05 Pytanie 101
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie wytwarzania kaszy oddzielenie bielma od zewnętrznych warstw ziarna zachodzi w wyniku
A. mielenia
B. obłuskiwania
C. szlifowania
D. otaczania
ROL.05 Pytanie 102
Organizacja i prowadzenie prz…
Wartość środka trwałego po dziewięciu latach eksploatacji wynosi 20 000,00 zł. Przewidywany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?
A. 200 000,00 zł
B. 150 000,00 zł
C. 250 000,00 zł
D. 300 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 103
Organizacja i prowadzenie prz…
Zakład zajmujący się produkcją wyrobów mięsnych umieszcza swoje produkty w słoikach. W ramach technologii wytwarzania, aby zapewnić trwałość wyrobu, stosuje się trzykrotną pasteryzację w odstępach 24-godzinnych. Jak nazywa się ten proces?
A. liofilizacja
B. sterylizacja
C. tyndalizacja
D. termizacja
ROL.05 Pytanie 104
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz, jaką ilość surowców należy zamówić do wyprodukowania 25 ton powideł, jeżeli do uzyskania 1 tony powideł śliwkowych potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?
A. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
B. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
C. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
D. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
ROL.05 Pytanie 105
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca prowadzący pełną księgowość w swojej firmie ma obowiązek przygotować bilans majątkowy na dzień
A. 31 maja
B. 31 grudnia
C. 30 czerwca
D. 1 lipca
ROL.05 Pytanie 106
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda osmoaktywną, wykorzystywaną do konserwacji żywności, która polega na usunięciu z produktu pewnej ilości wody i znajduje zastosowanie m.in. w produkcji soków owocowych, to
A. odparowywanie
B. zagęszczanie
C. suszenie
D. duszenie
ROL.05 Pytanie 107
Organizacja i prowadzenie prz…
Inwentaryzację składników majątku, do których dostęp jest utrudniony lub niemożliwy, wykonuje się przy użyciu metody
A. porównania danych księgowych z dokumentami
B. uzgadniania sald aktywów
C. spisu z natury
D. nadzwyczajnej
ROL.05 Pytanie 108
Organizacja i prowadzenie prz…
W toku postępowania przed sądem gospodarczym spółka nie posiada zdolności sądowej
A. z ograniczoną odpowiedzialnością
B. komandytowa
C. jawna
D. cywilna, prowadząca działalność gospodarczą
ROL.05 Pytanie 109
Organizacja i prowadzenie prz…
Sklep spożywczy planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi kulinarne. Klient będzie miał możliwość zamówienia gotowych dań na wynos w sklepie. Aby zapewnić świeżość serwowanych potraw, konieczne jest zatrudnienie
A. cukiernika
B. rzeźnika
C. technologa żywności
D. kucharza
ROL.05 Pytanie 110
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest
A. śmietanka
B. olej rzepakowy
C. smalec wieprzowy
D. oliwa z oliwek
ROL.05 Pytanie 111
Organizacja i prowadzenie prz…
Członkowie zespołu bezwarunkowo wykonują polecenia lidera, który dokładnie rozlicza ich z powierzonych obowiązków. Taki sposób kierowania nazywa się
A. demokratyczny
B. nieingerujący
C. autokratyczny
D. konsultacyjny
ROL.05 Pytanie 112
Organizacja i prowadzenie prz…
Do kapitałów własnych można zaliczyć
A. zobowiązania wobec dostawców
B. finansowanie na cele inwestycyjne
C. długoterminowe pożyczki
D. zysk z lat poprzednich
ROL.05 Pytanie 113
Organizacja i prowadzenie prz…
W transporcie owoców w tzw. "krótkim handlu" nie wolno stosować
A. pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją
B. łubianek
C. toreb papierowych
D. słoików
ROL.05 Pytanie 114
Organizacja i prowadzenie prz…
System, który gwarantuje bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację oraz ocenę skali zagrożeń w kontekście wymagań sanitarno-epidemiologicznych żywności i ryzyka wystąpienia zagrożeń na wszystkich etapach produkcji oraz dystrybucji artykułów spożywczych, ma skrót
A. HACCP
B. ISO
C. GHP
D. GMP
ROL.05 Pytanie 115
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces, który ma miejsce w warzywach po zbiorze i prowadzi do ich utraty wody, powoduje niedobory
A. nadzwyczajnych
B. zawinionych
C. pozornych
D. naturalnych
ROL.05 Pytanie 116
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 50 lat?
A. 3%
B. 4%
C. 2%
D. 1%
ROL.05 Pytanie 117
Organizacja i prowadzenie prz…
Kupujący plony rolne od rolnika rozliczającego się ryczałtem powinien dostarczyć jako potwierdzenie zakupu
A. fakturę
B. fakturę VAT RR
C. umowę sprzedaży
D. rachunek
ROL.05 Pytanie 118
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas weryfikacji poprzez zestawienie danych z ksiąg rachunkowych z informacjami z innych dokumentów inwentaryzuje się
A. obligacje skarbowe w formie materialnej
B. fundusze na koncie bankowym
C. produkty gotowe
D. grunty
ROL.05 Pytanie 119
Organizacja i prowadzenie prz…
Przekazanie usługodawcy uprawnień do podejmowania decyzji dotyczących metod realizacji zleconych zadań to warunek zastosowania
A. downsizingu
B. franchisingu
C. merchandisingu
D. outsourcingu
ROL.05 Pytanie 120
Organizacja i prowadzenie prz…
W tabeli przedstawiono dane z rachunku zysków i strat. Wartość zysku
Wyszczególnienie | Wartość w zł |
---|---|
Przychód ze sprzedaży | 36 000 |
Koszt sprzedanych produktów | 25 000 |
Pozostałe przychody operacyjne | 19 000 |
Przychody finansowe | 20 000 |
Koszty finansowe | 16 000 |
A. z działalności operacyjnej wynosi 19 000 zł.
B. ze sprzedaży wynosi 36 000 zł.
C. netto wynosi 30 000 zł.
D. brutto wynosi 34 000 zł.