Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 121
Organizacja i prowadzenie prz…
A. grunt orny
B. olej napędowy
C. budynek inwentarski
D. ciągnik rolniczy
ROL.05 Pytanie 122
Organizacja i prowadzenie prz…
Przed wprowadzeniem półtusz trzody chlewnej do obrotu, ubojnia ma obowiązek w pierwszej kolejności
A. dostarczyć świadectwa uboju do Agencji Rynku Rolnego
B. zbadać mięso na obecność pasożytów
C. sprawdzić oraz oznaczyć stopień chłodzenia tuszy w chłodni
D. przechowywać półtusze w chłodni przez 48 godzin
ROL.05 Pytanie 123
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba opodatkowana na podstawie karty podatkowej ma obowiązek
A. wystawić rachunek na życzenie klienta
B. rejestrować przychody
C. dokonywać amortyzacji środków trwałych
D. prowadzić księgę przychodów i rozchodów
ROL.05 Pytanie 124
Organizacja i prowadzenie prz…
Do kosztów rodzajowych wlicza się
A. koszty bezpośrednie i pośrednie
B. inne koszty operacyjne oraz koszty finansowe
C. koszty podstawowej działalności oraz inne koszty operacyjne
D. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i wykorzystania materiałów
ROL.05 Pytanie 125
Organizacja i prowadzenie prz…
Gospodarstwo uzyskało 90 ton rzepaku, ponosząc stałe wydatki w wysokości 4 500 zł oraz zmienne koszty jednostkowe wynoszące 800 zł za tonę. Jaki był koszt wytworzenia 1 tony rzepaku?
A. 50 zł
B. 850 zł
C. 4 500 zł
D. 800 zł
ROL.05 Pytanie 126
Organizacja i prowadzenie prz…
Produkcja sera białego (twarogu) realizowana jest przez podgrzanie mleka
A. zagęszczonego
B. skwaszonego
C. w proszku
D. surowego
ROL.05 Pytanie 127
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma z ograniczoną odpowiedzialnością zobowiązana jest do przygotowania bilansu aktywów oraz rachunku wyników na dzień
A. 1 lipca
B. 30 czerwca
C. 1 stycznia
D. 31 grudnia
ROL.05 Pytanie 128
Organizacja i prowadzenie prz…
Do połączenia różnych rodzajów mąk w celu uzyskania mieszanki do pieczenia chleba, wykorzystuje się
A. masownicy
B. młynka
C. mieszalnika
D. miesiarki
ROL.05 Pytanie 129
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz kwotę wynagrodzenia brutto pracownika, jeśli jego płaca podstawowa wynosi 2 000,00 zł, a dodatek motywacyjny stanowi 20% płacy podstawowej?
A. 2 400,00 zł
B. 2 300,00 zł
C. 2 500,00 zł
D. 2 100,00 zł
ROL.05 Pytanie 130
Organizacja i prowadzenie prz…
Szponder otrzymuje się z mięsa
A. z drobiu
B. z wołowiny
C. z wieprzowiny
D. z koniny
ROL.05 Pytanie 131
Organizacja i prowadzenie prz…
Podatnik VAT, który prowadzi działalność gospodarczą, nabywa ziemniaki od rolnika będącego płatnikiem VAT w formie ryczałtowej. Jak należy potwierdzić tę transakcję?
A. fakturą VAT
B. umową kupna sprzedaży
C. fakturą VAT RR
D. rachunkiem
ROL.05 Pytanie 132
Organizacja i prowadzenie prz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli, koszty bezpośrednie w firmie wynoszą
Miesięczne koszty całkowite firmy | 120 000,00 zł |
Koszty zarządu | 40 000,00 zł |
Koszty finansowe | 5 000,00 zł |
Pozostałe koszty pośrednie | 20 000,00 zł |
A. 55 000,00 zł
B. 22 000,00 zł
C. 33 000,00 zł
D. 44 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 133
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zajmująca się handlem paszami i suplementami paszowymi planuje rozszerzyć swoje usługi o wsparcie w obszarze żywienia zwierząt hodowlanych. W związku z tym powinna zatrudnić osobę o odpowiednich kwalifikacjach
A. handlowych
B. ekonomicznych
C. zootechnicznych
D. marketingowych
ROL.05 Pytanie 134
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zdecydowała się na obniżenie cen przetworów jabłkowych z powodu dużych zbiorów tych owoców. Takie działanie producenta ilustruje zastosowanie strategii
A. rozwoju produktu
B. najwyższej jakości
C. przetrwania
D. zbierania śmietanki
ROL.05 Pytanie 135
Organizacja i prowadzenie prz…
Relacje z otoczeniem oraz działania mające na celu utrzymanie pozytywnego wizerunku firmy, to
A. sprzedaż z automatów
B. public relations
C. sponsoring
D. sprzedaż osobista
ROL.05 Pytanie 136
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces, który ma miejsce w warzywach po zbiorze i prowadzi do ich utraty wody, powoduje niedobory
A. zawinionych
B. naturalnych
C. nadzwyczajnych
D. pozornych
ROL.05 Pytanie 137
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa kwota środka trwałego wynosi 100 000 zł. Jaką wartość będzie miał ten środek po 5 latach, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?
A. 75 000 zł
B. 25 000 zł
C. 15 000 zł
D. 50 000 zł
ROL.05 Pytanie 138
Organizacja i prowadzenie prz…
W wyniku procesu ograniczającego się tylko do rozdrobnienia ziaren zbóż otrzymuje się mąkę
A. tortowa
B. chlebowa
C. razowa
D. krupczatka
ROL.05 Pytanie 139
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką ilość surowców należy zamówić, aby wyprodukować 25 ton powideł śliwkowych, jeśli do wytworzenia 1 tony powideł potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?
A. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
B. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
C. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
D. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
ROL.05 Pytanie 140
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda polegająca na krótkoterminowym podgrzewaniu produktu do maksymalnej temperatury 100°C w celu zniszczenia mikroorganizmów to
A. sterylizacja
B. stabilizacja
C. pasteryzacja
D. dezaktywacja
ROL.05 Pytanie 141
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie urządzenie jest stosowane do wytwarzania spirytusu surowego?
A. pasteryzator
B. destylator
C. wirówka
D. prasa
ROL.05 Pytanie 142
Organizacja i prowadzenie prz…
Kowalski postanowił samodzielnie rozpocząć działalność gospodarczą. W tym celu uzupełnił formularz o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), a następnie dostarczył go oraz podpisał w Urzędzie Miasta. Jaką formę organizacyjno-prawną ma ta firma?
A. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
B. Spółka akcyjna
C. Spółka komandytowa
D. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
ROL.05 Pytanie 143
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt budowy silosu do składowania składników paszowych według kosztorysu wynosi 420 000,00 zł. Własne środki na koncie bankowym pokryją 30% całkowitych wydatków inwestycyjnych. Jaką kwotę należy zaciągnąć w ramach kredytu inwestycyjnego?
A. 194 000,00 zł
B. 294 000,00 zł
C. 210 000,00 zł
D. 126 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 144
Organizacja i prowadzenie prz…
Zasada, która stwierdza, że wszystkie aktywa trwałe posiadane przez firmę są finansowane z kapitału własnego, to
A. zasada ciągłości
B. zasada prawdziwości
C. złota reguła bilansowa
D. zasada jasności
ROL.05 Pytanie 145
Organizacja i prowadzenie prz…
Aktem prawnym regulującym towary i usługi, dla których wprowadza się obniżoną stawkę podatku od towarów i usług oraz określającym warunki zastosowania tych stawek jest
A. Ustawa zasadnicza
B. Porozumienie
C. Rozporządzenie
D. Ustawa
ROL.05 Pytanie 146
Organizacja i prowadzenie prz…
Oprogramowanie do rejestrowania przychodów i wydatków powinno mieć funkcję rozliczania również podatku od
A. nieruchomości
B. środków transportu
C. czynności cywilno-prawnych
D. towarów i usług
ROL.05 Pytanie 147
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowymi składnikami rachunku zysków i strat są
A. przychody i koszty
B. wydatki i należności
C. przychody i zapasy
D. wydatki i zobowiązania
ROL.05 Pytanie 148
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zadecydował o promocji swojego nowego produktu. Fundusze przeznaczone na ten cel są traktowane jako koszty
A. zarządu
B. finansowe
C. działalności podstawowej
D. sprzedaży
ROL.05 Pytanie 149
Organizacja i prowadzenie prz…
Fakturę VAT-RR wystawia przedsiębiorstwo, które jest podatnikiem VAT i nabywa dobra rolne od rolnika
A. sprzedającego dobra jako rolnicza sprzedaż bezpośrednia
B. niebędącego podatnikiem VAT
C. płatnika VAT w formie zryczałtowanej
D. płatnika VAT na zasadach ogólnych
ROL.05 Pytanie 150
Organizacja i prowadzenie prz…
Łączne źródła finansowania majątku wynoszą 900 000 zł. Firma dysponuje kapitałem własnym w wysokości 675 000 zł. Jaki jest udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności?
A. 45%
B. 30%
C. 25%
D. 75%
ROL.05 Pytanie 151
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces usuwania wody z zamrożonego artykułu za pomocą sublimacji odbywa się w warunkach ciśnienia
40–130 Pa oraz temperatury od −35 do −25°C. Produkt po takiej obróbce może być długo przechowywany, pod warunkiem, że jest szczelnie zapakowany. Jak nazywa się ta metoda konserwacji?
A. pasteryzacja
B. liofilizacja
C. mrożenie
D. sterylizacja
ROL.05 Pytanie 152
Organizacja i prowadzenie prz…
Karol Nowak zamierza rozpocząć działalność w branży budowlanej, którą planuje prowadzić osobiście. Tego rodzaju forma prowadzenia działalności to
A. przedsiębiorstwo jednoosobowe
B. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
C. spółka komandytowa
D. spółka akcyjna
ROL.05 Pytanie 153
Organizacja i prowadzenie prz…
Każda nowo zainstalowana maszyna w dziale produkcji przed oddaniem do użytku powinna mieć
A. schemat instalacji elektrycznej maszyny
B. fakturę zakupu
C. dokument odbioru technicznego
D. instrukcję demontażu
ROL.05 Pytanie 154
Organizacja i prowadzenie prz…
Zobowiązania krótkoterminowe obejmują
A. zobowiązania wobec dostawców
B. kredyty długoterminowe
C. kredyty inwestycyjne
D. pożyczki długoterminowe
ROL.05 Pytanie 155
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność w zakresie naprawy sprzętu rolniczego powinna wykupić ubezpieczenie, aby zredukować ryzyko związane z ewentualnymi błędami warsztatu
A. od odpowiedzialności cywilnej
B. agrocasco
C. assistance
D. od pożaru i innych zdarzeń losowych
ROL.05 Pytanie 156
Organizacja i prowadzenie prz…
W prasie zamieszczono ogłoszenie z propozycją pracy.
Na podstawie zamieszczonego w prasie ogłoszenia z propozycją pracy można stwierdzić, że firma poszukuje
Znana firma produkcyjna zatrudni na pełen etat osobę z wykształceniem wyższym rolniczym lub ekonomicznym, wymagana dobra znajomość pakietu Microsoft Office oraz prawo jazdy kategorii B, dyspozycyjność oraz doświadczenie w branży środków do produkcji rolniczej. Do obowiązków pracownika będzie należało utrzymywanie stałego kontaktu z odbiorcami hurtowymi, tworzenie sieci sprzedaży oraz promocja produktów wśród odbiorców. |
A. przedstawiciela handlowego.
B. doradcy klienta.
C. technologa.
D. sprzedawcy.
ROL.05 Pytanie 157
Organizacja i prowadzenie prz…
Pracownik ma stałe miesięczne wynagrodzenie wynoszące 3 000,00 zł brutto. W styczniu pracodawca przyznał mu dodatkową premię w wysokości 20%. Jakie będzie wynagrodzenie brutto pracownika za styczeń?
A. 3 600,00 zł
B. 3 000,00 zł
C. 3 300,00 zł
D. 4 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 158
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma produkuje konserwy mięsne. Koszt jednego opakowania wynosi 0,50 zł, co odpowiada 10% całkowitych wydatków na konserwę. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi
A. 5,00 zł
B. 4,00 zł
C. 3,00 zł
D. 6,00 zł
ROL.05 Pytanie 159
Organizacja i prowadzenie prz…
Umowy, znane jako kontrakty, zawierane pomiędzy producentami a nabywcami produktów rolnych, są przeważnie stosowane w integracji
A. technicznej
B. pionowej
C. strategicznej
D. poziomej
ROL.05 Pytanie 160
Organizacja i prowadzenie prz…
Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do
Czas i warunki przechowywania wybranych surowców | |||
---|---|---|---|
Nazwa surowców | Temperatura w °C | Wilgotność względna w % | Czas przechowywania |
Warzywa Kapustne Cebulowe Korzeniowe Owocowe-psiankowate | 0 +1 do -3 +2 do -0,5 +10 do -8 | 85 – 90 75 – 80 90 – 95 85 – 95 | Do 4 miesięcy Do 8 miesięcy Do 4 miesięcy Do 10 dni |
Owoce Ziarnkowe Pestkowe Cytrusowe | +4 do +0,5 0 do -0,5 +10 do +1 | 88 – 92 85 – 90 85 – 95 | Do 6 miesięcy Do 4 tygodni Do 8 tygodni |
A. 4 miesięcy.
B. 2 miesięcy.
C. 8 miesięcy.
D. 6 miesięcy.