Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 201
Organizacja i prowadzenie prz…
A. księgowego
B. handlowca
C. ekonomisty
D. technologa
ROL.05 Pytanie 202
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdzie występują fundusze udziałowe oraz zasobowe?
A. w spółce komandytowej
B. w przedsiębiorstwie państwowym
C. w spółdzielni
D. w spółce z o.o.
ROL.05 Pytanie 203
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba, która kończy działalność gospodarczą i nie dysponuje warunkami do archiwizowania dokumentów związanych z zatrudnieniem pracowników, powinna je przekazać do
A. Urzędu Skarbowego
B. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
C. Państwowej Inspekcji Pracy
D. Archiwum Państwowego
ROL.05 Pytanie 204
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba zakładająca jednoosobową działalność gospodarczą powinna złożyć formularz
A. o rejestrację podatnika w zakresie podatku od towarów i usług (VAT)
B. o rejestrację w Krajowym Rejestrze Sądowym
C. o wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej, którą prowadzi Wójt, Burmistrz lub Prezydent Miasta
D. o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, którą prowadzi Minister Gospodarki
ROL.05 Pytanie 205
Organizacja i prowadzenie prz…
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dofinansowaniem ARiMR na zakup działek rolnych mogą się starać
A. pracownik spółdzielni ogrodniczej i pszczelarskiej
B. właściciel gospodarstwa rolnego
C. przedsiębiorca posiadający osobowość prawną
D. dyrektor firmy państwowej
ROL.05 Pytanie 206
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są produkty końcowe procesu wirowania mleka?
A. mleko pasteryzowane i śmietanka
B. laktoza i śmietana
C. białko i mleko
D. mleko odtłuszczone i śmietanka
ROL.05 Pytanie 207
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
A. GHP
B. HACCP
C. RMP
D. ISO 9000
ROL.05 Pytanie 208
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są kapitały własne, jeśli w bilansie majątkowym firmy całkowita wartość aktywów wynosi 240 000,00 zł, a zobowiązania to 80 000,00 zł?
A. 240 000,00 zł
B. 80 000,00 zł
C. 320 000,00 zł
D. 160 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 209
Organizacja i prowadzenie prz…
Wysokości stawek podatku dochodowego w formie ryczałtu od ewidencjonowanych przychodów w 2015 roku to
A. 3%, 8%, 23%
B. 8%, 19%, 20%, 40%
C. 3%, 5,5%, 8,5%, 17%, 20%
D. 18%, 32%
ROL.05 Pytanie 210
Organizacja i prowadzenie prz…
W transporcie owoców w tzw. "krótkim handlu" nie wolno stosować
A. pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją
B. toreb papierowych
C. łubianek
D. słoików
ROL.05 Pytanie 211
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca, który prowadzi pełną księgowość w swojej firmie, a rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym, jest zobowiązany do sporządzenia bilansu majątkowego na dzień
A. 30 czerwca
B. 1 lipca
C. 31 grudnia
D. 31 maja
ROL.05 Pytanie 212
Organizacja i prowadzenie prz…
Określ udział środków obcych w ogólnej wartości dokonanych inwestycji.
Środki trwałe | Źródła finansowania inwestycji | |
---|---|---|
kapitał własny | kapitał obcy | |
Ziemia | 120 000 zł | 10 000 zł |
Maszyny produkcyjne | 350 000 zł | - |
Urządzenia produkcyjne | 250 000 zł | 160 000 zł |
Samochody transportowe | 180 000 zł | 130 000 zł |
A. 45%
B. 25%
C. 10%
D. 30%
ROL.05 Pytanie 213
Organizacja i prowadzenie prz…
Ile należy zużyć mąki pszennej, by wyprodukować 50 kg ciasta chlebowego?
Ciasto chlebowe – składniki na 1 000 g ciasta: 300 g zaczynu jw. 400 g mąki pszennej typ 550 300 g wody 1,5 do 2 łyżeczek soli 1 łyżeczka cukru |
A. 40 kg
B. 10 kg
C. 20 kg
D. 30 kg
ROL.05 Pytanie 214
Organizacja i prowadzenie prz…
Otręby, które są wytwarzane jako produkt uboczny, najczęściej znajdują zastosowanie w branży
A. paszowej
B. spirytusowej
C. browarniczej
D. spożywczej
ROL.05 Pytanie 215
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zajmuje się produkcją płatków owsianych. W miesiącu kwietniu wyprodukował 15 ton tego produktu, ponosząc następujące wydatki:
- zakup owsa 8 000,00 zł
- wynagrodzenie pracowników 9 000,00 zł
- energia elektryczna 5 000,00 zł
- inne koszty 8 000,00 zł.
Łączne koszty produkcji 1 kg płatków owsianych wynoszą
A. 2,00 zł
B. 4,00 zł
C. 1,00 zł
D. 3,00 zł
ROL.05 Pytanie 216
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak zostanie zakwalifikowany czek obcy w bilansie danej jednostki?
A. inwestycja
B. kapitał obcy
C. należność
D. kapitał własny
ROL.05 Pytanie 217
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziemniak, który ma być wykorzystany do wytwarzania krochmalu, powinien cechować się wysoką zawartością
A. sacharozy
B. skrobi
C. suchej masy
D. białka
ROL.05 Pytanie 218
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda uzyskiwania oleju poprzez wykorzystanie prasy to
A. tłoczenie
B. rozcieranie
C. przecieranie
D. wygniatanie
ROL.05 Pytanie 219
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca wystawił fakturę VAT. Oryginał dokumentu powinien być dostarczony
A. odbiorcy towaru
B. księgowej w firmie wystawcy
C. firmie transportowej, która przewozi towar
D. urzędowi skarbowemu
ROL.05 Pytanie 220
Organizacja i prowadzenie prz…
Elementem struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa w agrobiznesie, który odpowiada za zarządzanie zasobami ludzkimi, jest
A. dział produkcji
B. dział finansowy
C. dział IT
D. dział kadr i płac
ROL.05 Pytanie 221
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowite źródła finansowania kapitału osiągają wartość 900 000 zł. Przedsiębiorstwo dysponuje własnymi środkami w wysokości 675 000 zł. Jaki jest procentowy udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności?
A. 25%
B. 35%
C. 20%
D. 30%
ROL.05 Pytanie 222
Organizacja i prowadzenie prz…
Pierwotne przetwarzanie zbóż obejmuje
A. rafinację olejów
B. obróbkę młynarską
C. produkcję alkoholu
D. warzenie piwa
ROL.05 Pytanie 223
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa powinny mieć wysoką zawartość
A. skrobi
B. białka
C. suchej masy
D. soli mineralnych
ROL.05 Pytanie 224
Organizacja i prowadzenie prz…
Najlepszym sposobem na finansowanie przez przedsiębiorstwo krótkoterminowych trudności z płynnością będzie kredyt
A. konsumpcyjny
B. inwestycyjny
C. hipoteczny
D. w rachunku bieżącym
ROL.05 Pytanie 225
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik podejmuje decyzje bez konsultacji z pracownikami. Dokładnie określa im zadania oraz sposób ich realizacji. Jaki styl zarządzania zespołem reprezentuje ten kierownik?
A. Konsultacyjny
B. Normatywny
C. Demokratyczny
D. Autokratyczny
ROL.05 Pytanie 226
Organizacja i prowadzenie prz…
Zgodnie z ustalonym u pracodawcy regulaminem wynagrodzeń pracownik co miesiąc otrzymuje:
- wynagrodzenie podstawowe – 4 200,00 zł,
- dodatek funkcyjny – 500,00 zł,
- dodatek za znajomość języków obcych – 5% wynagrodzenia podstawowego.
Jakie jest miesięczne wynagrodzenie brutto pracownika?
A. 4 910,00 zł
B. 4 700,00 zł
C. 4 410,00 zł
D. 4 935,00 zł
ROL.05 Pytanie 227
Organizacja i prowadzenie prz…
Melasa to substancja uboczna, która powstaje w trakcie wytwarzania
A. cukru
B. mąki
C. ryżu
D. kaszy
ROL.05 Pytanie 228
Organizacja i prowadzenie prz…
Konta bilansowe aktywne mają saldo początkowe po
A. stronie Winien (Debet).
B. stronie Ma (Credit).
C. stronie Winien (Debet) oraz po stronie Ma (Credit).
D. jakiejkolwiek stronie.
ROL.05 Pytanie 229
Organizacja i prowadzenie prz…
Pasteryzatory są wykorzystywane w procesie wytwarzania
A. mleka do picia oraz soków owocowych
B. kiełbas i sałat warzywnych
C. serów żółtych i kaszy
D. wędlin i sałatek owocowych
ROL.05 Pytanie 230
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki z warzyw wynosi 2,50 zł. Średni koszt opakowania na 1 kg to 0,50 zł. Jaki jest całkowity koszt produkcji 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?
A. 5 000 zł
B. 4 000 zł
C. 4 500 zł
D. 5 500 zł
ROL.05 Pytanie 231
Organizacja i prowadzenie prz…
Margaryna zawiera 80% tłuszczów. Oblicz, jaką ilość tego składnika należy przygotować, aby uzyskać 1 500 kg margaryny?
A. 2 500 kg
B. 1 000 kg
C. 2 400 kg
D. 1 200 kg
ROL.05 Pytanie 232
Organizacja i prowadzenie prz…
Mąka pszenna do wypieków oznaczana jest kodem
A. typ 450
B. typ 550
C. typ 650
D. typ 750
ROL.05 Pytanie 233
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji wózka widłowego, którego czas eksploatacji wynosi 8 lat?
A. 17,50%
B. 10,00%
C. 15,00%
D. 12,50%
ROL.05 Pytanie 234
Organizacja i prowadzenie prz…
Karoten, kurkumina i karmel to dodatki do żywności zaliczane do
A. regulatorów pH
B. emulgatorów
C. substancji konserwujących
D. barwników
ROL.05 Pytanie 235
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie elementy zalicza się do kosztów według ich rodzaju?
A. amortyzację i usługi obce
B. koszty zarządu oraz wydziałowe
C. wynagrodzenia oraz koszty finansowe
D. koszty bezpośrednie oraz pośrednie
ROL.05 Pytanie 236
Organizacja i prowadzenie prz…
Do zakresu działań GMP - Dobrej Praktyki Produkcyjnej zalicza się
A. czyszczenie opakowań zwrotnych
B. transport wyrobów gotowych
C. dezynfekcja maszyn
D. higiena osobista pracowników
ROL.05 Pytanie 237
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma rozpoczęła dystrybucję specjalistycznego preparatu do pielęgnacji wymion krów mlecznych. Postanowiono, że w fazie wprowadzania produktu na rynek firma skoncentruje się na nawiązywaniu kontaktów z gospodarstwami zajmującymi się chowem bydła mlecznego. Firma zastosowała marketing
A. internetowy
B. szeptany
C. wielopoziomowy
D. bezpośredni
ROL.05 Pytanie 238
Organizacja i prowadzenie prz…
Ocena ryzyka oraz monitorowanie kluczowych punktów w procesie produkcji i dystrybucji żywności, mające na celu zapewnienie wysokiej klasy końcowego produktu, to
A. GMP
B. GMI
C. HACCP
D. ISO
ROL.05 Pytanie 239
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca nabył nowy pojazd dostawczy. Aby ograniczyć straty, które mogą wyniknąć w przypadku uszkodzenia samochodu z winy kierowcy, powinien on wykupić ubezpieczenie
A. agrocasco
B. assistance
C. odpowiedzialności cywilnej
D. autocasco
ROL.05 Pytanie 240
Organizacja i prowadzenie prz…
Które z poniższych działań przedsiębiorstwa agrobiznesowego ma na celu zwiększenie efektywności produkcji?
A. Ograniczenie działań marketingowych
B. Zwiększenie powierzchni biurowej
C. Zmniejszenie liczby pracowników
D. Inwestycje w nowoczesne technologie