Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 321
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji wózka widłowego, którego czas eksploatacji wynosi 8 lat?

A. 15,00%
B. 12,50%
C. 17,50%
D. 10,00%
ROL.05 Pytanie 322
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma produkcyjna, zatrudniająca 30 pracowników, obecnie funkcjonuje w systemie dwuzmianowym. Z uwagi na rosnące zamówienia, planuje przejście na system trójzmianowy. O ile osób należy zwiększyć zatrudnienie?

A. 10 osób
B. 20 osób
C. 25 osób
D. 15 osób
ROL.05 Pytanie 323
Organizacja i prowadzenie prz…

Czym jest podatek VAT?

A. podatek od towarów i usług
B. podatek rolny
C. podatek akcyzowy
D. podatek leśny
ROL.05 Pytanie 324
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki ułamek średniego wynagrodzenia otrzyma pracownik magazynu rolniczego, który jest na zwolnieniu lekarskim i korzysta z zasiłku chorobowego?

A. 80%
B. 90%
C. 100%
D. 75%
ROL.05 Pytanie 325
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest

A. oliwa z oliwek
B. śmietanka
C. olej rzepakowy
D. smalec wieprzowy
ROL.05 Pytanie 326
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą fizyczną stosowaną do konserwacji żywności jest

A. kiszenie
B. mrożenie
C. peklowanie
D. wędzenie
ROL.05 Pytanie 327
Organizacja i prowadzenie prz…

Surowcem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest

A. śmietana
B. twaróg
C. kazeina
D. serwatka
ROL.05 Pytanie 328
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?

A. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
B. wystawić fakturę korygującą
C. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
D. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
ROL.05 Pytanie 329
Organizacja i prowadzenie prz…

Księgowa zastosowała metodę amortyzacji, która polega na dokonywaniu odpisów proporcjonalnych do stopnia zużycia w danym czasie. Która to technika?

A. Progresywna
B. Degresywna
C. Naturalna
D. Równomierna
ROL.05 Pytanie 330
Organizacja i prowadzenie prz…

Wysokość wynagrodzenia dla pracownika w przypadku niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem w drodze do miejsca zatrudnienia wynosi

A. 50% wynagrodzenia
B. 100% wynagrodzenia
C. 75% wynagrodzenia
D. 80% wynagrodzenia
ROL.05 Pytanie 331
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument Mm w systemie gospodarki magazynowej jest generowany w przypadku

A. przesunięcia międzymagazynowego
B. wydania materiałów dla odbiorcy
C. odbioru towarów od dostawcy
D. zwrócenia materiałów przez dostawcę z powodu ich niskiej jakości
ROL.05 Pytanie 332
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład dysponuje wysoko zautomatyzowanymi maszynami produkcyjnymi. Aby zapewnić ich serwisowanie, konieczne jest zatrudnienie

A. mechatronika
B. mechanika
C. elektryka
D. elektronika
ROL.05 Pytanie 333
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją przetworów warzywnych wytworzyło w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące wydatki:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenia dla pracowników 5 000 zł,
- koszty energii elektrycznej 4 000 zł,
- inne wydatki 6 000 zł.

Na podstawie podanych informacji oblicz koszt jednostkowy wyprodukowania 1 kg surówki z warzyw.

A. 3 zł
B. 2 zł
C. 4 zł
D. 1 zł
ROL.05 Pytanie 334
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 250 000,00 zł, a przewidywany czas eksploatacji to 5 lat. Jaka będzie roczna wartość amortyzacji?

A. 60 000,00 zł
B. 70 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 50 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 335
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz zapotrzebowanie na pomidory, paprykę i mąkę ziemniaczaną do przygotowania 15 litrów sosu.

Wykaz surowców potrzebnych do produkcji 5 litrów sosu meksykańskiego
SkładnikIlość
Pomidory5 kg
Papryka0,75 kg
Cebula0,5 kg
Ananas1 puszka
Fasola czerwona1 puszka
Mąka ziemniaczana2 dkg

A. 15 kg pomidorów, 2,25 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
B. 5 kg pomidorów, 2 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
C. 5 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
D. 15 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
ROL.05 Pytanie 336
Organizacja i prowadzenie prz…

W skład kapitałów własnych wchodzą

A. pożyczki w rachunku bieżącym.
B. dochody z poprzednich lat.
C. uzyskane kredyty.
D. należności wobec dostawców.
ROL.05 Pytanie 337
Organizacja i prowadzenie prz…

Utrzymanie spójnego sposobu ewidencjonowania, wyceny aktywów oraz pasywów, ustalania wyniku finansowego i sporządzania sprawozdań finansowych w różnych latach, to kluczowa zasada

A. kontynuacji działania
B. memoriału
C. ciągłości
D. wiernego obrazu
ROL.05 Pytanie 338
Organizacja i prowadzenie prz…

Jednym z rodzajów rozliczeń bez użycia gotówki jest

A. obligacja
B. przelew
C. przekaz pocztowy
D. wpłata wymaganej kwoty do kasy
ROL.05 Pytanie 339
Organizacja i prowadzenie prz…

Główne zadanie systemu kontroli jakości w zakładzie przetwórstwa rolno-spożywczego to

A. zapewnienie zgodności produktów z normami
B. poszukiwanie nowych rynków zbytu
C. zmniejszanie kosztów produkcji
D. zwiększanie wydajności pracy
ROL.05 Pytanie 340
Organizacja i prowadzenie prz…

Wszystkie produkty w sklepie zostały zliczone i zapisane w dedykowanym formularzu. Inwentaryzację przeprowadzono według metody

A. weryfikacji
B. pośrednią uproszczoną
C. spisu z natury
D. potwierdzenia sald
ROL.05 Pytanie 341
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?

A. ISO 9000
B. RMP
C. HACCP
D. GHP
ROL.05 Pytanie 342
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów bezpośrednich związanych z uprawą pszenicy ozimej można zakwalifikować

A. amortyzację maszyny rolniczej
B. składkę na KRUS dla rolnika
C. opłatę podatku rolnego
D. wysiany materiał siewny
ROL.05 Pytanie 343
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są produkty uboczne w procesie wytwarzania cukru?

A. otręby
B. wywary
C. wysłodki
D. makuchy
ROL.05 Pytanie 344
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzatory są wykorzystywane w procesie wytwarzania

A. wędlin i sałatek owocowych
B. mleka do picia oraz soków owocowych
C. serów żółtych i kaszy
D. kiełbas i sałat warzywnych
ROL.05 Pytanie 345
Organizacja i prowadzenie prz…

Zaciągnięty kredyt został wykorzystany do uregulowania należności wobec dostawcy. Jakie zmiany spowoduje ta operacja gospodarcza?

A. dodatnie w aktywach i pasywach
B. tylko w aktywach
C. tylko w pasywach
D. ujemne w aktywach i pasywach
ROL.05 Pytanie 346
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownicy na wyższych stanowiskach uwzględniają opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w porozumieniu z zespołem oraz po zapoznaniu się z ich poglądami. Szef ceni sobie zdanie swoich pracowników i ich wysłuchuje. Jakim stylem kierowania to można określić?

A. nieingerujący
B. autorytarny
C. liberalny
D. demokratyczny
ROL.05 Pytanie 347
Organizacja i prowadzenie prz…

Ustalony na podstawie zapisów na koncie księgowym wynik finansowy firmy wynosi

Dt Wynik finansowy Ct
6 00010 000
4 0007 000
3 0003 000
2 000

A. 5 000 zł (zysk).
B. 7 000 zł (zysk).
C. 5 000 zł (strata).
D. 7 000 zł (strata).
ROL.05 Pytanie 348
Organizacja i prowadzenie prz…

Cena wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych wynosi 9,00 zł. Producent oferuje powidła w plastikowych pojemnikach o wadze 250 g. Jakie są koszty produkcji jednego kubka powideł?

A. 2,25 zł
B. 1,80 zł
C. 0,70 zł
D. 1,50 zł
ROL.05 Pytanie 349
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik wyhodował 100 tuczników, ponosząc następujące wydatki:
zakup prosiąt - 15 000 zł,
zakup karmy - 20 000 zł,
usługi weterynaryjne - 1 000 zł,
inne wydatki - 4 000 zł.

Koszt produkcji jednego tucznika wynosi

A. 300 zł
B. 400 zł
C. 200 zł
D. 500 zł
ROL.05 Pytanie 350
Organizacja i prowadzenie prz…

O jaki rodzaj kredytu powinien ubiegać się właściciel firmy, jeśli planuje zbudować obiekt biurowo-magazynowy?

A. W rachunku bieżącym
B. Inwestycyjny
C. Obrotowy
D. Ratalny
ROL.05 Pytanie 351
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent znanej marki jogurtów postanowił zbadać przyczyny spadku sprzedaży swoich produktów. Zespół osób obserwował i rejestrował, które jogurty wybierali klienci oraz jak były one ułożone na półce ekspozycyjnej. Ta metoda analizy rynku nazywa się

A. obserwacja
B. ankieta
C. wywiad grupowy
D. eksperymentem
ROL.05 Pytanie 352
Organizacja i prowadzenie prz…

V procesie technologicznym najpierw oczyszcza się ziarno i dzieli je na różne frakcje za pomocą maszyny kalibrującej. Kolejno każda frakcja jest kierowana do młyna, gdzie następuje obłuskiwanie – usuwanie łuski. W następnej fazie produkt jest przesyłany na stół czyszczący. Ostatnim urządzeniem w cyklu produkcji jest stół wibracyjno-powietrzny, gdzie przeprowadza się końcowe sortowanie, oczyszczanie oraz pakowanie.

A. kaszy
B. płatków
C. mąki
D. prażynek
ROL.05 Pytanie 353
Organizacja i prowadzenie prz…

Ilu pracowników powinno być zatrudnionych do zbioru jabłek, jeśli wydajność jednego pracownika przy ręcznym zbiorze wynosi 200 kg/godz., pracownicy pracują przez 8 godzin dziennie, powierzchnia sadu to 4 ha, średni plon jabłek to 40 t/ha, a zbiór ma trwać 10 dni roboczych?

A. 40 pracowników
B. 20 pracowników
C. 8 pracowników
D. 10 pracowników
ROL.05 Pytanie 354
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są produkty końcowe procesu wirowania mleka?

A. mleko odtłuszczone i śmietanka
B. mleko pasteryzowane i śmietanka
C. laktoza i śmietana
D. białko i mleko
ROL.05 Pytanie 355
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma nabyła nowy program do księgowości. Wydatki na ten zakup będą obciążały koszty

A. działalności handlowej
B. działalności podstawowej
C. zarządu
D. finansowe
ROL.05 Pytanie 356
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500,00 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?

A. 2,00 zł
B. 1,00 zł
C. 2,50 zł
D. 1,50 zł
ROL.05 Pytanie 357
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów własnych można zaliczyć

A. finansowanie na cele inwestycyjne
B. zobowiązania wobec dostawców
C. zysk z lat poprzednich
D. długoterminowe pożyczki
ROL.05 Pytanie 358
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka, w której udział kapitałowy właściciela jest udokumentowany za pomocą papierów wartościowych nabywanych na giełdzie, to spółka

A. komandytową
B. z ograniczoną odpowiedzialnością
C. akcyjną
D. cywilną
ROL.05 Pytanie 359
Organizacja i prowadzenie prz…

Skrót, który odnosi się do systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i jest znany jako Dobre Praktyki Produkcyjne to

A. HACCP
B. ISO
C. GMP
D. GMO
ROL.05 Pytanie 360
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka będzie wartość niedoboru, jeżeli spis z natury wykazał różnice inwentaryzacyjne w magazynach I i II w porównaniu z ewidencją księgową przedstawione w tabeli?

MagazynEwidencja księgowa sztukSpis z natury sztukCena zł/szt.
I50048010,00
II4003505,00

A. 350,00 zł
B. 450,00 zł
C. 250,00 zł
D. 550,00 zł