Kwalifikacja: ROL.05 - Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Zamieszczone zestawienie przedstawia wymagania szczegółowe dla poszczególnych klas mleka. Określ klasę mleka o parametrach: ciężar właściwy 1,030 g/ml, komórek somatycznych około 490 000 w 1 ml, nie stwierdzono zawartości antybiotyków oraz aflatoksyny.
CECHY | Klasa ekstra | Klasa I | Klasa II |
---|---|---|---|
Gęstość, g/ml, nie mniej niż | 1,0280 | ||
Zafałszowanie – rozwodnienie | niedopuszczalne; punkt zamarzania nie wyższy niż –0,512 | ||
Ogólna liczba drobnoustrojów w 1ml | ≤ 100 000 | ≤ 400 000 | ≤ 1 000 000 |
Komórki somatyczne – liczba w 1 ml lub – wynik próby Whiteside'a | 400 000 – (minus) | 500 000 – (minus) | 1 000 000 +/– (plus, minus) |
Obecność antybiotyków i innych substancji hamujących | niedopuszczalna | ||
Zawartość pestycydów | podano w odpowiednich przepisach | ||
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia | podano w odpowiednich przepisach | ||
Obecność aflatoksyny M₁ | niedopuszczalna |