Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 361
Organizacja i prowadzenie prz…

Czym jest kapitał własny?

A. zobowiązanie
B. pożyczka
C. wkład założycielski
D. kredyt inwestycyjny
ROL.05 Pytanie 362
Organizacja i prowadzenie prz…

Technologia, która wydłuża czas przechowywania mleka poprzez działanie wysoką temperaturą, to

A. kiszenie
B. marynowanie
C. liofilizacja
D. pasteryzacja
ROL.04 Pytanie 363
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jeśli locha została zapłodniona 20 marca, to kiedy można się spodziewać porodu?

A. 11 września
B. 22 lipca
C. 12 sierpnia
D. 12 lipca
ROL.04 Pytanie 364
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rośliny okopowe to:

A. kukurydza, ziemniaki, rzepak
B. buraki pastewne, ziemniaki, marchew pastewna
C. buraki cukrowe, ziemniaki, kukurydza
D. marchew pastewna, kukurydza, rzepak
ROL.04 Pytanie 365
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, na podstawie danych z tabeli, zapotrzebowanie tucznika o masie 53á75 kg na energię metaboliczną i białko ogólno strawne w ciągu 30 dni tuczu.

Normy żywienia tuczników (tucz mięsny intensywny)
Orientacyjna masa ciała [kg]Energia metaboliczna [MJ]Białko strawne [g]
25÷3116,0180
31÷5321,5240
53÷7527,0300
75÷9632,0360

A. EM 27 MJ i 300 g b.s.
B. EM 810 MJ i 9000 g b.s.
C. EM 810 MJ i 300 g b.s.
D. EM 27 MJ i 9000 g b.s.
ROL.04 Pytanie 366
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Siew rzepaku w rzędy o rozstawie 35 cm ma na celu

A. umożliwienie przejazdu traktora podczas stosowania oprysków w trakcie wegetacji
B. powiększenie plonu z 1 ha
C. zapewnienie mechanicznej pielęgnacji międzyrzędzi
D. zmniejszenie obecności szkodników
ROL.05 Pytanie 367
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką ilość surowców należy zamówić, aby wyprodukować 25 ton powideł śliwkowych, jeśli do wytworzenia 1 tony powideł potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?

A. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
B. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
C. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
D. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
ROL.05 Pytanie 368
Organizacja i prowadzenie prz…

W tabeli przedstawiono wskaźniki rentowności netto sprzedaży czterech spółek branży mleczarskiej.
Która spółka osiągnęła najwyższą efektywność sprzedaży?

Wskaźnik rentowności netto sprzedażySpółka 1.Spółka 2.Spółka 3.Spółka 4.
4,2%3,6%2,8%4,5%

A. Spółka 2.
B. Spółka 4.
C. Spółka 3.
D. Spółka 1.
ROL.04 Pytanie 369
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przechowywanie akt osobowych pracownika odbywa się przez okres

A. 5 lat
B. 50 lat
C. 25 lat
D. 15 lat
ROL.05 Pytanie 370
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowym dokumentem technologicznym w procesie produkcji pieczywa oraz wyrobów cukierniczych jest

A. harmonogram produkcji
B. szacunek kosztów
C. receptura
D. instrukcja obsługi piekarnika
ROL.05 Pytanie 371
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowym dokumentem, z którym powinien zapoznać się pracownik odpowiedzialny za obsługę nowego urządzenia w firmie, jest

A. instrukcja obsługi
B. specyfikacja techniczna
C. kosztorys produkcji
D. dokument zakupu
ROL.04 Pytanie 372
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Redlice stopkowe w siewnikach do zbóż produkowane są

A. z ołowiu
B. z aluminium
C. ze stali
D. z żeliwa
ROL.04 Pytanie 373
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie zamieszczonej instrukcji oblicz, ile gramów wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.

Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego.
  1. Do wody dodać świeżego wapna hydratyzowanego (nigdy odwrotnie) w proporcji:
    na 1kilogram wapna przypada 5 litrów wody.
  2. Otrzymany roztwór - farba wapienna - wymieszać i przecedzić przez sito w celu wyłapania niezlasowanego wapna lub innych zanieczyszczeń mechanicznych.

A. 200 g
B. 800 g
C. 400 g
D. 600 g
ROL.04 Pytanie 374
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Widoczne zwiększenie objętości brzucha, wypełnienie dołów głodowych (szczególnie po lewej stronie), apatia, brak łaknienia, zwierzę porusza się z oporem, stoi z rozstawionymi nogami. W poważniejszych sytuacjach napięte powłoki brzucha, twarde doły głodowe pod uciskiem, stękanie, ryczenie, wyciągnięta szyja i wysunięty język, zasinienie błon śluzowych, duszność, bezwładne oddawanie kału. czy te objawy mogą świadczyć o wystąpieniu u krowy

A. tężyczki pastwiskowej
B. wzdęcia
C. brucelozy
D. zatrucia
ROL.04 Pytanie 375
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zlikwidować skorupę glebową, która powstała po siewie buraków, należy użyć wału

A. kolczatkę
B. strunowego
C. gładkiego
D. wgłębnego
ROL.04 Pytanie 376
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak często trzeba przeprowadzać czyszczenie koni w stajni?

A. Codziennie.
B. Przed ich sprzedażą.
C. Wyłącznie podczas linienia koni.
D. Co miesiąc.
ROL.05 Pytanie 377
Organizacja i prowadzenie prz…

Produkcja obejmuje

A. realizację oraz świadczenie usług
B. działalność agenta i partnera
C. wytwarzanie towarów i półproduktów
D. sprzedaż hurtowa oraz detaliczna
ROL.04 Pytanie 378
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pracodawca płaci 5 zł za każdy zebrany koszyk truskawek. Jak zostanie obliczone wynagrodzenie pracownika zatrudnionego do zbioru truskawek?

A. akordu progresywnego
B. akordu degresywnego
C. akordu prostego
D. płacy czasowej
ROL.04 Pytanie 379
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do zbioru kukurydzy, która ma być przeznaczona na kiszonkę, należy zastosować

A. kosiarki rotacyjnej
B. samobieżnej sieczkarni polowej
C. prasy zwijającej
D. przetrząsaczo - zgrabiarki
ROL.04 Pytanie 380
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką ilość zaprawy nasiennej należy użyć do zaprawienia 1,5 t ziarna zbóż, jeśli instrukcja dotycząca zaprawy wskazuje, że do 100 kg ziarna potrzeba 200 g zaprawy?

A. 3000 g
B. 1500 g
C. 1000 g
D. 300 g
ROL.05 Pytanie 381
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie transportu towaru osoba odpowiedzialna nie zabezpieczyła części asortymentu, która wymagała przechowywania w temperaturze chłodniczej. W wyniku tego towar stracił swoje właściwości handlowe i uległ zepsuciu. Jak zostaną zakwalifikowane te straty?

A. zawinione
B. niezawinione
C. naturalne
D. systematyczne
ROL.04 Pytanie 382
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiszonki powinny być podawane tylko

A. z koniczyny i zielonki z żyta
B. z ziemniaków i wyki
C. z liści buraka cukrowego
D. z kukurydzy i lucerny
ROL.04 Pytanie 383
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zboczach górskich zaleca się prowadzenie orki w kierunku stoku z uwagi na

A. ochronę powietrza
B. ochronę krokusów
C. erozję wietrzną
D. erozję wodną
ROL.05 Pytanie 384
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.

Lp.Nazwa towaruCena zakupuStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
1.Kukurydza w puszce3 zł/szt.132 szt.130 szt.
2.Groszek w puszce2 zł/szt.225 szt.230 szt.

A. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł
B. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł
C. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł
D. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł
ROL.04 Pytanie 385
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile krów można maksymalnie hodować w ekologicznym gospodarstwie o powierzchni 18 ha, aby gęstość zwierząt nie była wyższa niż 2 DJP/ha?

A. 38 szt.
B. 18 szt.
C. 28 szt.
D. 36 szt.
ROL.05 Pytanie 386
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentem potwierdzającym przyjęcie nowego towaru lub surowca (materiału) do magazynu z zewnątrz będzie sporządzony dowód księgowy

A. Pz
B. Mm
C. Zw
D. Wz
ROL.04 Pytanie 387
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź, jakie zmianowanie spełnia wymagania agrotechniczne oraz ekologiczne roślin.

A. Owies - łubin żółty - ziemniaki++ - żyto
B. Żyto - owies - ziemniaki++ - łubin żółty
C. Łubin żółty - żyto - owies - ziemniaki++
D. Ziemniaki++ - owies - łubin żółty - żyto
ROL.04 Pytanie 388
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj poprawną sekwencję narządów w układzie trawiennym.

A. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
B. Jama gębowa, gardło, żołądek, przełyk, jelito grube, jelito cienkie
C. Jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
D. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito grube, jelito cienkie
ROL.04 Pytanie 389
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przepływ wody w poidłach dla prosiąt po odsadzeniu, przy prawidłowo wyregulowanej instalacji wodnej, powinien wynosić

Grupa zwierzątPrędkość przepływu wody (l/min)
Prosięta ssące
Warchlaki
Tuczniki
Lochy luźne i prośne
Lochy karmiące
< 0,5
0,5 ÷ 0,8
0,9 ÷ 1,2
1,5 ÷ 2
>4

A. > 4 l/min
B. < 0,5 l/min
C. 0,9 ÷ 1,2 l/min
D. 0,5 ÷ 0,8 l/min
ROL.04 Pytanie 390
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Eliminacja szkodliwych gryzoni przy użyciu środków chemicznych, fizycznych bądź biologicznych, to

A. dezynfekcja
B. desykacja
C. dezynsekcja
D. deratyzacja
ROL.04 Pytanie 391
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zapotrzebowanie pokarmowe rośliny wynosi 60 kg P2O5 na 1 ha. Z gleby roślina pobiera 40 kg tego składnika. Ile fosforu powinno się zastosować na 1 ha, jeżeli jego stopień wykorzystania wynosi 40%?

A. 30 kg
B. 50 kg
C. 20 kg
D. 40 kg
ROL.04 Pytanie 392
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie cechy posiada dobrej jakości siano łąkowe?

A. niską ilością białka.
B. zielonkawym odcieniem.
C. aromatem pleśni.
D. wysokim udziałem kwiatów traw.
ROL.05 Pytanie 393
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki dokument tworzy komisja, która została powołana do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów w magazynie?

A. Potwierdzenie zgodności sald
B. Plan inwentaryzacji
C. Zestawienie różnic inwentaryzacyjnych
D. Arkusz spis z natury
ROL.04 Pytanie 394
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wiosną, gdy żyto zostanie zaatakowane przez pleśń śniegową, co należy zrobić?

A. wykonać bronowanie pola
B. wykorzystać nawozy wapniowe
C. zwiększyć ilość nawozów azotowych
D. przeprowadzić oprysk właściwym herbicydem
ROL.04 Pytanie 395
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kastrację koziołków przy użyciu metody bezkrwawnej, polegającej na miażdżeniu nasieniowodów za pomocą kleszczy "Burdizzo", zaleca się wykonywać w wieku

A. 1 tygodnia
B. 1 roku
C. 0,5-3 miesięcy
D. 6-9 miesięcy
ROL.04 Pytanie 396
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cap to osobnik płci męskiej

A. dzikiej.
B. krów.
C. królików.
D. koz.
ROL.04 Pytanie 397
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.

A. Kulawizna
B. Zagwożdżenie
C. Ochwat
D. Morzysko
ROL.04 Pytanie 398
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka powinna być zawartość białka ogólnego w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej dla lochy karmiącej, przy koncentracji energii 12 MJ/kg paszy.

Wymagania zawartości białka w gramach na 1MJ energii
Faza cykluBiałko
ogólne
Białko
strawne
Ciąża do 90 dnia11,08,7
Laktacja13,010,0

A. 10,0 g
B. 156,0 g
C. 130,0 g
D. 13,0 g
ROL.04 Pytanie 399
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zapobiec anemii fizjologicznej u prosiąt, konieczne jest podanie preparatu w 3 i 14 dniu ich życia?

A. wapń
B. lizynę
C. preparat żelazowy
D. preparat magnezowy
ROL.04 Pytanie 400
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Elementem systemu agrobiznesu jest sektor

A. publiczny
B. samorządowy
C. finansowy
D. dystrybucyjny