Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 441
Organizacja i prowadzenie prz…
A. odejmując od wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
B. dodając do wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
C. dodając do wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
D. odejmując od wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
ROL.05 Pytanie 442
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie produkty mogą być spożywane w surowej formie?
A. owoce
B. ryby
C. jaja
D. ziemniaki
ROL.04 Pytanie 443
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką chorobę grzybową charakteryzującą się czarnymi plamami na plewach oraz plewkach kłosa pszenicy ozimej można zidentyfikować?
A. rdza zbożowa
B. mączniak prawdziwy
C. fuzarioza kłosów
D. głownia pyłkowa
ROL.05 Pytanie 444
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż działalność gospodarczą, która powoduje wzrost sumy bilansowej?
A. Sprzedaż produktów za gotówkę
B. Sprzedaż produktów z odroczonym terminem płatności
C. Uregulowanie kredytu gotówką
D. Zakup towarów z odroczonym terminem spłaty
ROL.04 Pytanie 445
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Lokalny młyn przeprowadził analizę SWOT. Na podstawie tej analizy ustalono, że największą szansą na rozwój jest
A. wykwalifikowana kadra
B. nowoczesna technologia
C. stały odbiorca
D. brak konkurencji
ROL.04 Pytanie 446
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W okresie wiosennym na łąkach kośnych, znajdujących się na glebach torfowych, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z gleby i wspomóc regenerację korzeni traw, należy przeprowadzić
A. orę wiosenną
B. włókowanie
C. orę melioracyjną
D. wałowanie
ROL.04 Pytanie 447
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy bobik dojrzewa nierównomiernie lub z opóźnieniem przed zbiorami kombajnem, należy użyć
A. repelentów
B. defoliantów
C. desykantów
D. deflorantów
ROL.04 Pytanie 448
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kluczowe elementy do skutecznego kiełkowania nasion roślin uprawnych to
A. gleba o odpowiednim pH
B. promieniowanie słoneczne
C. wilgotność i ciepło
D. światło oraz woda
ROL.05 Pytanie 449
Organizacja i prowadzenie prz…
W przypadku awarii systemu elektrycznego, zamrażarka z towarem uległa rozmrożeniu. Jakie będą kwalifikacje tych strat?
A. spowodowane przez kogoś
B. niezawinione
C. przyrodzone
D. regularne
ROL.04 Pytanie 450
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Weryfikacja dowodu księgowego, polegająca na ocenie, czy wartości liczbowe są wolne od błędów arytmetycznych, jest kontrolą z punktu widzenia
A. prawnym
B. merytorycznym
C. formalnym
D. rachunkowym
ROL.04 Pytanie 451
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Umożliwiają one spulchnianie gleby poniżej dna bruzdy bez ryzyka wydobycia tej warstwy na powierzchnię pola
A. przedpłużki
B. pogłębiacze
C. ścieracze
D. kroje
ROL.05 Pytanie 452
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak nazywa się dokument używany do rocznej ewidencji wynagrodzeń pracownika?
A. karta wynagrodzeń
B. ewidencja płac
C. lista wynagrodzeń
D. lista płac
ROL.04 Pytanie 453
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znaki definiujące w zakresie wymiarowania to
A. wymiary długości
B. groty lub linie
C. wartości wymiarowe
D. liczby pomocnicze
ROL.04 Pytanie 454
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby urządzenia do melioracji wód działały efektywnie, przynajmniej raz w roku konieczne jest
A. wykaszanie skarp rowów
B. udrażnianie sieci drenarskiej
C. sprawdzanie i czyszczenie studzienek
D. odmulać dno rowów
ROL.05 Pytanie 455
Organizacja i prowadzenie prz…
Dopłata z budżetu państwowego do składek rolników odnosi się do ubezpieczenia
A. od ognia i innych przypadków losowych
B. upraw
C. odpowiedzialności cywilnej
D. agrocasco
ROL.04 Pytanie 456
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.
Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego | |||
---|---|---|---|
Grupa zwierząt | średnia dzienna dawka paszy (kg) | Energia metaboliczna (MJ / kg) | Białko strawne (g/MJ) |
lochy prośne (1-90 dzień) | 2,4 | 11,9 | 9,4 |
lochy prośne (91-111dzień) | 3,2 | 11,6 | 10,6 |
lochy karmiące | 6,2 | 12,8 | 10 |
A. 38 MJ EM oraz 112 g białka
B. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
C. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
D. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
ROL.05 Pytanie 457
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zobowiązany jest do złożenia deklaracji dotyczącej przeprowadzonych transakcji wewnątrzwspólnotowych do 15. dnia każdego miesiąca. Jak nazywa się ta deklaracja?
A. VAT-UE
B. VAT-R
C. VAT-7
D. VAT-5
ROL.05 Pytanie 458
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakim procentem przeciętnego wynagrodzenia zostanie obciążony pracownik korzystający z zasiłku chorobowego w trakcie zwolnienia lekarskiego po wypadku w pracy?
A. 90%
B. 75%
C. 80%
D. 100%
ROL.05 Pytanie 459
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaka jest roczna stopa amortyzacji maszyny, której przewidywany czas użytkowania wynosi 8 lat?
A. 10,5%
B. 12,5%
C. 13,5%
D. 11,5%
ROL.05 Pytanie 460
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda uzyskiwania oleju poprzez wykorzystanie prasy to
A. tłoczenie
B. wygniatanie
C. przecieranie
D. rozcieranie
ROL.05 Pytanie 461
Organizacja i prowadzenie prz…
Zamieszczone zestawienie przedstawia wymagania szczegółowe dla poszczególnych klas mleka. Określ klasę mleka o parametrach: ciężar właściwy 1,030 g/ml, komórek somatycznych około 490 000 w 1 ml, nie stwierdzono zawartości antybiotyków oraz aflatoksyny.
CECHY | Klasa ekstra | Klasa I | Klasa II |
---|---|---|---|
Gęstość, g/ml, nie mniej niż | 1,0280 | ||
Zafałszowanie – rozwodnienie | niedopuszczalne; punkt zamarzania nie wyższy niż –0,512 | ||
Ogólna liczba drobnoustrojów w 1ml | ≤ 100 000 | ≤ 400 000 | ≤ 1 000 000 |
Komórki somatyczne – liczba w 1 ml lub – wynik próby Whiteside'a | 400 000 – (minus) | 500 000 – (minus) | 1 000 000 +/– (plus, minus) |
Obecność antybiotyków i innych substancji hamujących | niedopuszczalna | ||
Zawartość pestycydów | podano w odpowiednich przepisach | ||
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia | podano w odpowiednich przepisach | ||
Obecność aflatoksyny M₁ | niedopuszczalna |
A. Klasa ekstra
B. Pozaklasowe
C. Klasa II
D. Klasa I
ROL.04 Pytanie 462
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produkcja jakich roślin wymaga największego wysiłku pracy na jednostkę powierzchni?
A. zbóż
B. traw nasiennych
C. rzepaku
D. buraków cukrowych
ROL.04 Pytanie 463
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Doprowadzanie do rozmnażania zwierząt tej samej rasy to
A. kojarzenie
B. krzyżowanie
C. heterozja
D. hybrydyzacja
ROL.05 Pytanie 464
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces, który ma miejsce w warzywach po zbiorze i prowadzi do ich utraty wody, powoduje niedobory
A. nadzwyczajnych
B. pozornych
C. naturalnych
D. zawinionych
ROL.04 Pytanie 465
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Liczba drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie powinna być wyższa niż
A. 300 tys.
B. 200 tys.
C. 100 tys.
D. 400 tys.
ROL.04 Pytanie 466
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dodanie tłuszczu do pasz treściwych dla drobiu ma wpływ na
A. wzrost wartości zapachowej paszy
B. zwiększenie wartości energetycznej paszy
C. zmniejszenie wartości energetycznej paszy
D. zwiększenie smakowitości paszy
ROL.05 Pytanie 467
Organizacja i prowadzenie prz…
Aktywne konta bilansowe mają saldo początkowe po stronie
A. Ma (Ct)
B. dowolnej
C. Wn i Ma (Dt i Ct)
D. Wn (Dt)
ROL.04 Pytanie 468
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak jest skonstruowany kolektor w urządzeniu do udoju?
A. nierozkładany w celu zapobiegania zakażeniom bakteryjnym mleka
B. rozkładany w celu ułatwienia czyszczenia
C. nierozkładany w celu uzyskania ciśnienia zmiennego
D. rozkładany w celu ustawienia częstotliwości pulsacji dojarki
ROL.05 Pytanie 469
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty związane z uprawą 5 ha pszenicy jarej wynosiły 15 000 zł. Rolnik oszacował planowany przychód z 5 ha pszenicy na 20 000 zł. Jaki będzie prognozowany dochód z 1 ha pszenicy?
A. 800 zł
B. 1 200 zł
C. 1 000 zł
D. 600 zł
ROL.05 Pytanie 470
Organizacja i prowadzenie prz…
Konta bilansowe aktywne mają saldo początkowe po stronie
A. stronie winien (debet) oraz stronie ma (credit).
B. stronie ma (credit).
C. stronie winien (debet).
D. wszystkich stron.
ROL.04 Pytanie 471
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie powinno być rozstawienie kół w ciągniku używanym do prac pielęgnacyjnych w uprawie buraków, gdzie szerokość międzyrzędzi wynosi 45 cm?
A. 145 cm
B. 125 cm
C. 135 cm
D. 155 cm
ROL.04 Pytanie 472
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pierwszym narzędziem używanym na wiosnę do przerywania parowania oraz wyrównywania gleby jest
A. brona
B. wał
C. włóka
D. kultywator
ROL.05 Pytanie 473
Organizacja i prowadzenie prz…
Rolnik sprzedaje swoje plony przedsiębiorcy, który je standaryzuje i odsprzedaje do zakładów przetwórczych. Jaką formę działalności gospodarczej to reprezentuje?
A. reklamowa
B. świadcząca usługi
C. wytwórcza
D. handlowa
ROL.04 Pytanie 474
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Roślina, która wymaga co najmniej czteroletniej przerwy w uprawie na danym polu, to
A. kukurydza
B. żyto
C. burak pastewny
D. pszenica ozima
ROL.05 Pytanie 475
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby zmierzyć wagę produktów sypkich przy użyciu wagi elektronicznej bez pojemnika, należy umieścić pojemnik na wadze i nacisnąć przycisk z napisem
A. OFF
B. TARA
C. STORE
D. ON
ROL.04 Pytanie 476
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii
Nazwa kategorii | Symbol | Masa jaja w (g) |
---|---|---|
bardzo duże | XL | 75 i więcej |
duże | L | 63÷73 |
średnie | M | 53÷63 |
małe | S | 48÷53 |
A. bardzo duże.
B. małe.
C. średnie.
D. duże.
ROL.05 Pytanie 477
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką kwotę stanowią kapitały własne w bilansie przedsiębiorstwa, jeśli łączna wartość aktywów trwałych oraz obrotowych wynosi
400 000 zł, a suma kapitałów obcych to 170 000 zł?
A. 230000 zł
B. 400000 zł
C. 170000 zł
D. 570000 zł
ROL.04 Pytanie 478
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane
A. w kanalikach mlekonośnych
B. w pęcherzykach mlekotwórczych
C. w kanałach strzykowych
D. w zatoce mlekonośnej
ROL.05 Pytanie 479
Organizacja i prowadzenie prz…
Skrót, którym określane są normy dotyczące zarządzania jakością, to
A. GHP
B. RMP
C. HACCP
D. ISO 9000
ROL.04 Pytanie 480
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wszystkie transakcje gotówkowe związane z wpłatami oraz wypłatami w firmie powinny być zawarte w zbiorczym dokumencie o nazwie
A. dowód wypłaty
B. raport kasowy
C. wyciąg bankowy
D. dowód wpłaty