Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 481
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 3%, 8%, 23%
B. 18%, 32%
C. 8%, 19%, 20%, 40%
D. 3%, 5,5%, 8,5%, 17%, 20%
ROL.05 Pytanie 482
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziarno owsa pozbawione łuski zostało poddane procesowi hydro-termicznemu oraz przepuszczone pomiędzy dwiema rolkami. Jakim procesem jest to?
A. płatków
B. kaszy
C. mąki
D. otrąb
ROL.04 Pytanie 483
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do pokarmów treściwych należą
A. ziarno
B. siano
C. plewy
D. słoma
ROL.04 Pytanie 484
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdzie znajduje się staw pęcinowy?
A. wyżej stawu skokowego
B. niżej stawu koronowego
C. wyżej stawu kolanowego
D. niżej stawu nadgarstkowego
ROL.05 Pytanie 485
Organizacja i prowadzenie prz…
Do połączenia różnych rodzajów mąk w celu uzyskania mieszanki do pieczenia chleba, wykorzystuje się
A. miesiarki
B. mieszalnika
C. młynka
D. masownicy
ROL.05 Pytanie 486
Organizacja i prowadzenie prz…
Instytucja doradztwa w rolnictwie, która zleciła utrzymanie czystości w biurach firmie zajmującej się świadczeniem usług porządkowych, powinna podpisać umowę
A. franchisingu
B. outsourcingu
C. merchandisingu
D. leasingu
ROL.04 Pytanie 487
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie składniki należy wykorzystywać do przygotowania pełnoporcjowych mieszanek dla tuczników mięsnych, uwzględniając własne śruty zbożowe?
A. serwatkę
B. koncentraty białkowe
C. kiszonkę z kukurydzy na CCM
D. ziemniaki gotowane na parze
ROL.04 Pytanie 488
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pomieszczenia do składowania powinny być wyposażone w specjalne zabezpieczenia przeciwpożarowe
A. mikronawozów
B. saletry
C. superfosfatu
D. polifoski
ROL.04 Pytanie 489
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zadania związane z przeszkoleniem pracownika w obszarze BHP spoczywają na
A. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
B. Urzędzie Pracy
C. pracodawcy
D. Państwowej Inspekcji Pracy
ROL.04 Pytanie 490
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która z podanych roślin uprawnych posiada największe wymagania temperaturowe w trakcie rozwoju organów wegetatywnych?
A. Ziemniaki
B. Owies
C. Kukurydza
D. Gryka
ROL.04 Pytanie 491
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Co należy zrobić w pierwszej kolejności po porażeniu prądem elektrycznym?
A. odłączyć poszkodowanego od źródła prądu
B. zapewnić drożność dróg oddechowych
C. wykonać sztuczne oddychanie
D. zasięgnąć pomocy lekarskiej
ROL.05 Pytanie 492
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą, która rozlicza się z podatku dochodowego od osób fizycznych w formie ryczałtu ewidencjonowanego, musi prowadzić
A. ewidencję przychodów
B. ewidencję zakupu
C. książkę kasową
D. księgę przychodów i rozchodów
ROL.04 Pytanie 493
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z
A. pylistości nawozów fosforowych
B. higroskopijnością nawozów krystalicznych
C. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
D. wybuchowości nawozów saletrzanych
ROL.04 Pytanie 494
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gromadzenie oszczędności przez osoby prywatne oraz podmioty gospodarcze w formie pieniądza wskazuje, iż pieniądz odgrywa wtedy rolę
A. środka tezauryzacji
B. miernika wartości
C. środka wymiany
D. środka płatniczego
ROL.05 Pytanie 495
Organizacja i prowadzenie prz…
W zakładach zajmujących się produkcją żywności, jakie są wymagania dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych?
A. są wymagane od wszystkich pracowników
B. nie są konieczne dla pracowników
C. są obowiązkowe jedynie dla kadry zarządzającej
D. są obowiązkowe dla osób mających kontakt z żywnością
ROL.04 Pytanie 496
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Producent chleba tostowego o wydłużonej trwałości dystrybuuje swój produkt we wszelkiego rodzaju sklepach - od niewielkich lokalnych po duże supermarkety. Taki sposób działania ilustruje dystrybucję
A. intensywną
B. selektywną
C. ekskluzywną
D. wyłączną
ROL.04 Pytanie 497
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Od czego zależy głębokość siewu nasion kukurydzy?
A. od zwięzłości gleby oraz stanu jej uwilgotnienia
B. od klasy wczesności uprawianej odmiany
C. od typu hodowlanego odmiany
D. od kierunku użytkowania
ROL.05 Pytanie 498
Organizacja i prowadzenie prz…
Sprzęt używany do delikatnego podgrzewania produktu do maksymalnej temperatury 100 °C, mający na celu eliminację mikroorganizmów oraz wydłużenie okresu przydatności produktu, to
A. wirówka
B. kuter
C. pasteryzator
D. destylator
ROL.05 Pytanie 499
Organizacja i prowadzenie prz…
Życie przedsiębiorcy, które obejmuje świadczenie usług rachunkowych dla rolników w zakresie podatku VAT, klasyfikowane jest jako działalność
A. usługowa
B. marketingowa
C. handlowa
D. produkcyjna
ROL.05 Pytanie 500
Organizacja i prowadzenie prz…
Substancje takie jak ksylitol, aspartam i sorbitol dodawane do produktów spożywczych umożliwiają osiągnięcie smaku
A. słonego
B. ostrego
C. słodkiego
D. kwaśnego
ROL.05 Pytanie 501
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowity średni koszt zatrudnienia pojedynczego pracownika wynosi 3 500,00 zł. Jaką kwotę pieniędzy należy przygotować, jeśli firma ma zatrudnionych 10 pracowników?
A. 40 000,00 zł
B. 35 000,00 zł
C. 25 000,00 zł
D. 30 000,00 zł
ROL.04 Pytanie 502
Prowadzenie produkcji rolnicz…
TMR, czyli system żywienia krów, opiera się na podawaniu
A. mieszanki paszy podstawowej oraz treściwej
B. wyłącznie mieszanki treściwej w nieograniczonej ilości
C. paszy treściwej raz dziennie
D. tylko paszy objętościowej w nieograniczonej ilości
ROL.05 Pytanie 503
Organizacja i prowadzenie prz…
W firmie menedżerowie na wyższych poziomach przejmują zadania, kompetencje, podejmowanie decyzji oraz odpowiedzialność, przenosząc je na niższe szczeble w strukturze organizacyjnej. Wskazuje to na zastosowanie w przedsiębiorstwie metody zarządzania przez
A. cele
B. delegowanie uprawnień
C. motywowanie
D. udział w podejmowaniu decyzji
ROL.04 Pytanie 504
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj nawóz mineralny, który jest dozwolony w uprawach ekologicznych.
A. Granulowany superfosfat
B. Karbid
C. Nawóz amonowy
D. Mączka fosforytowa
ROL.04 Pytanie 505
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Planowane zużycie paszy pełnoporcjowej Grower, w ilości 60 kg oraz cenie 1000 zł/t, przeznaczone jest na odchów warchlaka od 10 kg do 30 kg. Jaki jest koszt żywienia warchlaka na uzyskanie przyrostu masy ciała o 1 kg?
A. 3 zł
B. 2 zł
C. 4 zł
D. 6 zł
ROL.04 Pytanie 506
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas działania kombajnu zbożowego w słomie zauważono dużą liczbę niedomłóconych kłosów. W tej sytuacji operator kombajnu powinien
A. zmniejszyć szczelinę omłotową
B. podnieść obroty wentylatora
C. zwiększyć prędkość pracy maszyny
D. zmniejszyć prędkość obrotową bębna młócącego
ROL.05 Pytanie 507
Organizacja i prowadzenie prz…
Wyniki inwentaryzacji wskazały, że straty mieszczą się w granicach ustalonych dla danej branży. Takie straty określane są jako
A. nadzwyczajne
B. zawinione
C. naturalne
D. systematyczne
ROL.04 Pytanie 508
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wielkość sieczki z słomy, potrzebnej do przygotowania paszy dla koni, powinna wynosić
A. 10 cm
B. 3 cm
C. 8 cm
D. 5 cm
ROL.04 Pytanie 509
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podkiełkowywanie ziemniaków powinno przeprowadzać się w zakresie temperatur
Optymalne warunki przechowywania bułw | |
---|---|
Etapy przechowywania | Temperatura |
Dojrzewanie bułw 1-2 tygodnie | pow. 15°C |
Schładzanie 2-3 tygodnie | stopniowe obniżanie do 4°C |
Długotrwałe przechowywanie | 2-6°C |
Przygotowanie sadzeniaków na świetle 3-5 tygodni | 10-15°C |
A. 10-15°C
B. 7-9°C
C. 2-6°C
D. 16-20°C
ROL.04 Pytanie 510
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polifoska to rodzaj nawozu
A. potasowy
B. jednoskładnikowy
C. wieloskładnikowy
D. fosforowy
ROL.04 Pytanie 511
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleby charakteryzujące się pH w zakresie 6,6 - 7,0 mają odczyn
A. kwaśny.
B. lekko kwaśny.
C. zasadowy.
D. obojętny.
ROL.04 Pytanie 512
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są dobowe ilości mleka produkowanego przez kozy oraz czas trwania laktacji?
A. 7 - 10 litrów; do 100 dni
B. 1 - 3 litry; do 150 dni
C. 1 - 6 litrów; do 300 dni
D. 10 - 12 litrów; do 300 dni
ROL.05 Pytanie 513
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, który powinien dostać każdy pracownik zwalniany z pracy, to
A. kontrakt o zatrudnieniu
B. dokumentacja zdrowotna
C. świadectwo pracy
D. referencje dotyczące pracownika
ROL.04 Pytanie 514
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie narzędzia wykorzystuje się do doprawiania roli?
A. pługi wahadłowe oraz brony
B. pługi talerzowe i włóki
C. agregaty podorywkowe
D. kultywatory i brony
ROL.04 Pytanie 515
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Które z wymienionych upraw wymaga najniższej wartości dawki początkowej azotu?
A. ziemniaki skrobiowe
B. pszenicę ozimą
C. kukurydzę na zielonkę
D. rośliny strączkowe
ROL.04 Pytanie 516
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaka jest maksymalna liczba krów, które można hodować w ekologicznym gospodarstwie o powierzchni 18 ha, aby gęstość zwierząt nie przekraczała 2 DJP/ha?
A. 38
B. 36
C. 28
D. 18
ROL.04 Pytanie 517
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ochronie roślin, aby zredukować występowanie chorób, zastosowanie zdrowego oraz czystego materiału siewnego jest uznawane za metodę
A. mechaniczną.
B. biologiczną.
C. hodowlaną.
D. agrotechniczną.
ROL.04 Pytanie 518
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest główne zadanie otoczkowania nasion buraków cukrowych?
A. zwiększenie ilości pestycydów stosowanych w glebie.
B. przyspieszenie czasu realizacji przerywki.
C. spowolnienie wschodów.
D. możliwość zastosowania siewu precyzyjnego.
ROL.04 Pytanie 519
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie płody rolne są jednocześnie surowcem dla branży spożywczej oraz produktem żywnościowym?
A. korzeń buraka cukrowego
B. mleko krowie
C. nasiona rzepaku
D. ziarno jęczmienne
ROL.04 Pytanie 520
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez
A. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
B. tasiemca
C. włośnię spiralnego
D. wirusy przenoszone przez gryzonie