Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 561
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
B. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
C. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
D. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
ROL.05 Pytanie 562
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby obliczyć wynik finansowy netto przedsiębiorstwa prowadzącego pełną księgowość, należy sporządzić
A. bilans majątku
B. raport z przepływów pieniężnych
C. zestawienie zmian w kapitale własnym
D. rachunek zysków i strat
ROL.04 Pytanie 563
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Poidła kropelkowe wykorzystywane są w obiektach inwentarskich do nawadniania
A. kur
B. prosiąt
C. jagniąt
D. cieląt
ROL.05 Pytanie 564
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca produkuje elementy do maszyn rolniczych w ramach swojej działalności
A. usługowej
B. handlowej
C. marketingowej
D. produkcyjnej
ROL.04 Pytanie 565
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz roczne zapotrzebowanie na siano dla grupy 20 krów, zakładając 10% zapasu, gdy średnia dzienna konsumpcja to 4 kg/szt.
A. 17,30 t
B. 29,20 t
C. 32,12 t
D. 36,50 t
ROL.05 Pytanie 566
Organizacja i prowadzenie prz…
W przypadku gdy przedsiębiorca rozlicza VAT według systemu miesięcznego, w jakim terminie powinien uregulować należności wobec urzędu skarbowego oraz złożyć deklarację?
A. Do 10. dnia każdego miesiąca
B. Do 25. dnia każdego miesiąca
C. Do 15. dnia każdego miesiąca
D. Do 20. dnia każdego miesiąca
ROL.05 Pytanie 567
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca, który prowadzi pełną księgowość w swojej firmie, a rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym, jest zobowiązany do sporządzenia bilansu majątkowego na dzień
A. 31 maja
B. 31 grudnia
C. 30 czerwca
D. 1 lipca
ROL.04 Pytanie 568
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy przeciętny poziom cen wzrasta rocznie o 4%, to świadczy o tym, że występuje inflacja?
A. krocząca
B. galopująca
C. hiperinflacja
D. pełzająca
ROL.04 Pytanie 569
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są główne cele hodowli zwierząt?
A. ochrona gatunków zwierząt
B. generowanie heterozji
C. uzyskiwanie towarów pochodzenia zwierzęcego
D. reprodukcja zwierząt użytkowych
ROL.04 Pytanie 570
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zredukować straty w uprawie żyta dotkniętego pleśnią śniegową, należy
A. przesunąć termin siewu nasion
B. wiosną zabronować plantację
C. zwiększyć jesienią dawkę nawozów azotowych
D. przeprowadzić oprysk odpowiednim herbicydem
ROL.05 Pytanie 571
Organizacja i prowadzenie prz…
Na całkowite koszty produkcji składa się suma kosztów
A. bezpośrednich, wydziałowych i zarządu
B. zarządzania i sprzedaży
C. bezpośrednich, zarządu i sprzedaży
D. bezpośrednich i uzasadniona część pośrednich
ROL.04 Pytanie 572
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aromat miodu z ziaren zbóż w magazynie sugeruje
A. zachodzący proces fermentacji
B. niewłaściwy proces suszenia
C. obecność rozkruszka mącznego
D. porażenie śniecią cuchnącą
ROL.04 Pytanie 573
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Projektując budynek inwentarski dla tuczników o powierzchni podłogi 120 m2, zgodnie z dobrostanem zwierząt, należy zaplanować okna o powierzchni co najmniej
Kategoria zwierząt | Oświetlenie dzienne (stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi) |
---|---|
Tuczniki | 1 : 30 |
A. 30 m2
B. 36 m2
C. 4 m2
D. 3 m2
ROL.05 Pytanie 574
Organizacja i prowadzenie prz…
Bochenek chleba żytniego o wadze 1,0 kg składa się w 50% z mąki. Koszt mąki wynosi 1 500 zł/t, a pozostałe wydatki na produkcję chleba wynoszą 1,75 zł. Jakie są wydatki na wyprodukowanie tego bochenka chleba?
A. 1,75 zł
B. 2,00 zł
C. 2,25 zł
D. 2,50 zł
ROL.04 Pytanie 575
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Sianokiszonka uzyskana z traw łąkowych zalicza się do grupy pasz
A. mineralnych
B. treściwych
C. objętościowych
D. syntetycznych
ROL.04 Pytanie 576
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Głównym działaniem w konserwacji rowów melioracyjnych jest
A. usuwanie roślin wodnych
B. odmulanie studzienek drenarskich
C. naprawa urządzeń piętrzących
D. koszenie skarp i odmulanie dna
ROL.04 Pytanie 577
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po zebraniu rzepaku ozimego należy przeprowadzić zespół prac agrotechnicznych
A. przedwysiewnych
B. pożniwnych
C. wiosennych
D. zimowych
ROL.04 Pytanie 578
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do której klasy EUROP zostanie zaklasyfikowana tusza barania o wadze 80 kg, w której zawartość chudego mięsa wynosi 40 kg?
Klasy określające procentową zawartość chudego mięsa w tuszy wg EUROP | |
---|---|
Klasa tuszy | Zawartość mięsa (%) |
S | 60% lub więcej |
E | 55% lub więcej, ale mniej niż 60% |
U | 50% lub więcej, ale mniej niż 55% |
R | 45% lub więcej, ale mniej niż 50% |
O | 40% lub więcej, ale mniej niż 45% |
P | mniej niż 40% |
Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy/masa tuszy x 100% |
A. Klasa tuszy U
B. Klasa tuszy E
C. Klasa tuszy R
D. Klasa tuszy O
ROL.04 Pytanie 579
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na początku roku zatrudnienie w firmie AGA wynosiło 480 pracowników. W trakcie roku z pracy odeszło 60 osób. O ile procent zmniejszyło się zatrudnienie w tej firmie?
A. 60,0%
B. 45,0%
C. 25,0%
D. 12,5%
ROL.05 Pytanie 580
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką część średniego wynagrodzenia otrzyma pracownica, która korzysta z urlopu chorobowego w czasie ciąży?
A. 80%
B. 100%
C. 75%
D. 90%
ROL.04 Pytanie 581
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki jest najlepszy czas na zbiór rzepaku ozimego, aby uzyskać najwyższą jakość nasion?
A. Gdy wilgotność nasion wynosi około 9-10%
B. Gdy wilgotność nasion wynosi około 15%
C. Gdy rośliny zaczynają zasychać
D. Gdy kwitnienie zakończy się całkowicie
ROL.05 Pytanie 582
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do wyciskania oleju z nasion roślin oleistych?
A. prasa
B. kuter
C. pasteryzator
D. wirowka
ROL.04 Pytanie 583
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym jest laktacja?
A. wydzielanie mleka podczas dojenia
B. ilość mleka produkowana od porodu do porodu
C. wydzielanie mleka przez samice
D. ilość mleka wytworzonego w ciągu roku
ROL.05 Pytanie 584
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca w związku z działalnością gospodarczą ponosi miesięczne wydatki w wysokości:
- wynagrodzenia pracowników 15 200,00 zł,
- opłata za wynajem lokalu 4 800,00 zł,
- koszty energii elektrycznej 1 800,00 zł,
- inne koszty 1 200,00 zł.
Na podstawie podanych informacji oblicz, jakie są roczne wydatki związane z działalnością tego przedsiębiorcy.
A. 276 000,00 zł
B. 253 000,00 zł
C. 230 000,00 zł
D. 299 000,00 zł
ROL.04 Pytanie 585
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Osoba zatrudniona w chłodni przy mrożeniu owoców i warzyw ma prawo do otrzymania od swojego pracodawcy odpowiedniej odzieży ochronnej oraz gorącego posiłku. Skąd to wynika?
A. z przepisów Kodeksu pracy
B. z zakresu obowiązków pracownika
C. z regulaminu pracy w chłodni
D. z zawartej umowy
ROL.04 Pytanie 586
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Co oznacza erozja gleb?
A. formowanie się w glebie warstwy, która nie przepuszcza wody
B. wzrost ilości próchnicy w glebie
C. usuwanie zastoisk wody
D. spłukiwanie cząstek gleby przez wody deszczowe
ROL.04 Pytanie 587
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zawartość na poziomie około 18% sacharozy jest charakterystyczna dla typów buraka
A. cukrowo-paszowego
B. cukrowego
C. paszowego
D. paszowo-cukrowego
ROL.05 Pytanie 588
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 10 latach eksploatacji, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 15 lat?
A. 20 000,00 zł
B. 50 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 40 000,00 zł
ROL.04 Pytanie 589
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W diecie krowy mlecznej należy uwzględnić w odniesieniu do masy ciała poniższą ilość pasz
A. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
B. 5 % pasz soczystych objętościowo, 15 % pasz suchych objętościowo oraz 5 kg paszy treściwej
C. 15 % pasz soczystych objętościowo, 5 % pasz suchych objętościowo i paszę treściwą
D. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
ROL.04 Pytanie 590
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znany w branży wytwórca makaronów osiągnął sukces rynkowy, ponieważ sprzedawał swoje makarony w różnych rodzajach sklepów: małych i dużych, lokalnych oraz supermarketach. Jaką formę dystrybucji to reprezentuje?
A. intensywnej
B. ekskluzywnej
C. selektywnej
D. wyłącznej
ROL.04 Pytanie 591
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obecność jasno- lub ciemnobrunatnych plam na liściach rzepaku, z ciemnobrunatnym nalotem, oraz podłużnymi plamami na łodygach z ciemnym brzegiem, sugeruje istnienie
A. czerni krzyżowych
B. zgnilizny twardzikowej
C. suchej zgnilizny kapustnych
D. szarej pleśni
ROL.04 Pytanie 592
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką maksymalną wysokość pryzmy można osiągnąć, układając worki z paszą ręcznie?
A. 10,5 m
B. 50,0 cm
C. 40,0 cm
D. 1,5 m
ROL.05 Pytanie 593
Organizacja i prowadzenie prz…
Pierwotne przetwarzanie zbóż obejmuje
A. rafinację olejów
B. obróbkę młynarską
C. produkcję alkoholu
D. warzenie piwa
ROL.04 Pytanie 594
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz użyteczność nasion jęczmienia o czystości 95% oraz zdolności kiełkowania wynoszącej 99%?
A. 95,00
B. 93,01
C. 93,60
D. 94,05
ROL.04 Pytanie 595
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najbardziej korzystnym przedplonem w uprawie rzepaku ozimego jest
A. burak cukrowy
B. pszenica jara
C. jęczmień ozimy
D. rzepak jary
ROL.05 Pytanie 596
Organizacja i prowadzenie prz…
Sklep spożywczy planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi kulinarne. Klient będzie miał możliwość zamówienia gotowych dań na wynos w sklepie. Aby zapewnić świeżość serwowanych potraw, konieczne jest zatrudnienie
A. rzeźnika
B. cukiernika
C. kucharza
D. technologa żywności
ROL.05 Pytanie 597
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty związane z wielkością produkcji klasyfikowane są na
A. proste i skomplikowane
B. stałe i zmienne
C. produkcyjne oraz sprzedaży
D. bezpośrednie oraz pośrednie
ROL.04 Pytanie 598
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W uprawie pszenicy jarej nawozy azotowe są stosowane w dwóch terminach. Na początku zastosowano 120 kg/ha saletry amonowej (34% N). Oblicz, jaką ilość mocznika (46% N) należy użyć w drugiej aplikacji, jeśli zapotrzebowanie nawozowe pszenicy wynosi 110 kg N/ha?
A. Około 204 kg/ha
B. Około 239 kg/ha
C. Około 120 kg/ha
D. Około 150 kg/ha
ROL.04 Pytanie 599
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas nawożenia azotem zbóż jarych w ilości przekraczającej 100 kg N/ha, najkorzystniej będzie zastosować
A. 1/3 dawki przy uprawie przedsiewnej, 1/3 dawki w trakcie krzewienia, 1/3 dawki na początku kłoszenia
B. całą dawkę bezpośrednio po wschodach
C. całość dawki przy uprawie przedsiewnej
D. 1/2 dawki przy uprawie przedsiewnej, 1/2 dawki na początku kłoszenia
ROL.04 Pytanie 600
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zakład produkcyjny zajmujący się opakowaniami tworzy jeden typ kontenerów. Całkowite koszty produkcji wyniosły 16 000 zł. W trakcie procesu produkcyjnego do magazynu dostarczono 160 gotowych kontenerów. Jaką wartość ma koszt jednostkowy wyrobu?
A. 110 zł/szt.
B. 106,25 zł/szt.
C. 95 zł/szt.
D. 100 zł/szt.