Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 841
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 20 ton
B. 18 ton
C. 16 ton
D. 14 ton
ROL.04 Pytanie 842
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do produkcji bele prostopadłościennej z podsuszonej zielonki wykorzystuje się
A. prasy kostkujące
B. przyczepy do zbierania
C. prasy zmiennokomorowe do zwijania
D. prasy stałokomorowe do zwijania
ROL.04 Pytanie 843
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Maksymalny dobowy czas pracy młodzieży, która nie osiągnęła 16 roku życia, nie może przekraczać
A. 6 godzin
B. 8 godzin
C. 5 godzin
D. 7 godzin
ROL.05 Pytanie 844
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowite koszty uzyskania 10 ton frytek wynoszą 15 000,00 zł, natomiast koszty pośrednie to 3 000,00 zł. Jaki jest koszt bezpośredni produkcji 1 kg frytek?
A. 1,00 zł
B. 1,60 zł
C. 1,20 zł
D. 1,40 zł
ROL.05 Pytanie 845
Organizacja i prowadzenie prz…
Udział firmy w branżowych targach jest formą działalności
A. usługową
B. produkcyjną
C. handlową
D. marketingową
ROL.05 Pytanie 846
Organizacja i prowadzenie prz…
Nieobecność danych adresowych klienta na wystawionej fakturze sprzedaży jest błędem
A. merytoryczny
B. chronologiczny
C. formalny
D. rachunkowy
ROL.05 Pytanie 847
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowym dokumentem technologicznym w procesie produkcji pieczywa oraz wyrobów cukierniczych jest
A. szacunek kosztów
B. receptura
C. harmonogram produkcji
D. instrukcja obsługi piekarnika
ROL.05 Pytanie 848
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki styl kierowania odznacza się postawą biernego menedżera wobec swoich pracowników, który nie komentuje ani nie ocenia pracy zespołu?
A. Demokratyczny
B. Autokratyczny życzliwy
C. Liberalny
D. Autokratyczny
ROL.04 Pytanie 849
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez
A. tasiemca
B. wirusy przenoszone przez gryzonie
C. włośnię spiralnego
D. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
ROL.04 Pytanie 850
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy należy przeprowadzić odrobaczanie ciężarnej lochy?
A. tuż po kryciu/ inseminacji
B. najpóźniej 5 dni przed przeniesieniem do sektora porodowego
C. w dniu przeniesienia do sektora porodowego
D. w dniu porodu
ROL.05 Pytanie 851
Organizacja i prowadzenie prz…
Melasa to substancja uboczna, która powstaje w trakcie wytwarzania
A. kaszy
B. ryżu
C. cukru
D. mąki
ROL.04 Pytanie 852
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Co należy zrobić w przypadku opóźnionego terminu siewu pszenicy ozimej?
A. utrzymać standardową normę wysiewu nasion dla terminu optymalnego
B. zmniejszyć liczbę roślin na jednostkę powierzchni
C. zredukować ilość siewu nasion na hektar
D. zwiększyć normę wysiewu nasion
ROL.05 Pytanie 853
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak wysoka jest roczna stopa amortyzacji dla zestawu komputerowego zaplanowanego do użytkowania przez 4 lata?
A. 25%
B. 10%
C. 20%
D. 15%
ROL.05 Pytanie 854
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoby zarządzające spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, które zamierzają w przyszłości wprowadzić swoje przedsiębiorstwo na giełdę papierów wartościowych, muszą przekształcić formę organizacyjną na spółkę
A. cywilną
B. komandytową
C. partnerską
D. akcyjną
ROL.05 Pytanie 855
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumentem sprzedaży wydanym przez sprzedawcę, który nie jest podatnikiem VAT, a który stanowi dla nabywcy podstawę do rejestrowania zobowiązania wobec dostawcy, jest
A. rachunek
B. faktura zakupu
C. czek
D. weksel
ROL.04 Pytanie 856
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy stosuje się przycinanie dziobów oraz amputację grzebienia?
A. w hodowli zarodowej kur
B. w chowie masowym indyków
C. w chowie przemysłowym kur
D. w hodowli zarodowej gęsi
ROL.04 Pytanie 857
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy producent rolny dysponuje mocno wyeksploatowanymi maszynami do produkcji, co skutkuje wysokimi kosztami ich napraw, to jest to dla niego
A. zagrożeniem dla rozwoju.
B. okazją do rozwoju.
C. atutem.
D. niedogodnością.
ROL.04 Pytanie 858
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obornik można stosować jako nawóz tuż przed rozpoczęciem uprawy
A. lucerny
B. kukurydzy
C. bobiku
D. peluszki
ROL.04 Pytanie 859
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź jaką chorobę mogą z łatwością złapać owce, które pasą się na wilgotnych łąkach?
A. Ospa owcza
B. Motylica wątrobowa
C. Pryszczyca
D. Świerzb
ROL.05 Pytanie 860
Organizacja i prowadzenie prz…
Substancja, która zapobiega jełczeniu tłuszczów, to
A. regulator kwasowości
B. przeciwutleniacz
C. stabilizator
D. barwnik
ROL.05 Pytanie 861
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz całkowite wynagrodzenie brutto pracownika, jeśli jego wynagrodzenie podstawowe wynosi 4000,00 zł, a dodatek motywacyjny to 20% wynagrodzenia podstawowego?
A. 5 000,00 zł
B. 4 600,00 zł
C. 4 800,00 zł
D. 4 400,00 zł
ROL.04 Pytanie 862
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile poideł komorowych o długości 2 m trzeba zainstalować w oborze boksowej na 120 krów o masie 600 kg, aby spełnić zamieszczone normy?
Masa zwierzęcia (kg) od: | 300 | 400 | 500 | 600 | 700 |
---|---|---|---|---|---|
Liczba zwierząt na poidło miskowe | 8 | 8 | 6 | 6 | 6 |
Liczba zwierząt na 1 metr poidła komorowego | 13 | 12 | 11 | 10 | 10 |
A. 10
B. 12
C. 2
D. 6
ROL.05 Pytanie 863
Organizacja i prowadzenie prz…
Główna maszyna używana do produkcji kapusty kiszonej to
A. kuter
B. mixer
C. pasteryzator
D. szatkownica
ROL.05 Pytanie 864
Organizacja i prowadzenie prz…
Czym jest podatek VAT?
A. podatek leśny
B. podatek rolny
C. podatek od towarów i usług
D. podatek akcyzowy
ROL.04 Pytanie 865
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?
A. nizinna czarno-biała
B. holsztyńsko-fryzyjska
C. jersey
D. limousine
ROL.04 Pytanie 866
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak jest skonstruowany kolektor w urządzeniu do udoju?
A. nierozkładany w celu zapobiegania zakażeniom bakteryjnym mleka
B. rozkładany w celu ustawienia częstotliwości pulsacji dojarki
C. nierozkładany w celu uzyskania ciśnienia zmiennego
D. rozkładany w celu ułatwienia czyszczenia
ROL.04 Pytanie 867
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło jakiej rasy wykazuje najwyższe wydajności mleczne?
A. Polskiej czerwonej
B. Holsztyńsko - fryzyjskiej
C. Simentalskiej
D. Piemontese
ROL.04 Pytanie 868
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki nawóz zawiera składniki NPK?
A. Sól amonowa
B. Sól potasowa
C. Polifoska
D. Mocznik
ROL.04 Pytanie 869
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Warzywa konserwowane w zalewie słodko-kwaśnej z użyciem kwasu octowego to
A. marynaty
B. koncentraty
C. soki
D. przeciery
ROL.04 Pytanie 870
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Orka głęboka to proces realizowany w grupie uprawek
A. pożniwnych
B. przedsiewnych jesiennych
C. przedzimowych
D. pielęgnacyjnych
ROL.05 Pytanie 871
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie produkcji kaszy jęczmiennej odseparowanie bielma od zewnętrznej warstwy ziarna odbywa się poprzez
A. wygładzanie
B. obłuskiwanie
C. pokrywanie
D. mielenie
ROL.04 Pytanie 872
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokumentacja, która jest najdłużej przechowywana w jednostce gospodarczej, to
A. dokumenty kadrowe oraz sprawozdania finansowe
B. dokumenty magazynowe oraz kasowe
C. dokumenty zakupu oraz sprzedaży towarów
D. dokumenty dotyczące reklamacji i napraw gwarancyjnych
ROL.05 Pytanie 873
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką stawkę podatku liniowego ustalono na rok 2014?
A. 29% od osiągniętego dochodu
B. 19% od osiągniętego dochodu
C. 9% od osiągniętego dochodu
D. 0,9% od osiągniętego dochodu
ROL.05 Pytanie 874
Organizacja i prowadzenie prz…
Zakład zajmujący się przetwórstwem mięsnym uruchomił sieć własnych sklepów sprzedających swoje produkty. Jaką formę działalności to reprezentuje?
A. handlową
B. logistyczną
C. usługową
D. produkcyjną
ROL.04 Pytanie 875
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Objawy u krów o wysokiej wydajności mleka, takie jak brak apetytu, obniżona produkcja mleka, twardy i suchy kał oraz wydychany zapach acetonu, świadczą o
A. kwasicy żwacza
B. mastitis
C. biegunce
D. ketozie
ROL.04 Pytanie 876
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na użytkach zielonych, które są założone na glebach torfowych, wskazane jest
A. płytkie kultywatorowanie przed nadchodzącymi mrozami
B. bronowanie po każdym zbiorze pokosu
C. bronowanie wykonywane na początku wiosny
D. wałowanie gładkim wałem, przeprowadzane wiosną
ROL.05 Pytanie 877
Organizacja i prowadzenie prz…
Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do
Czas i warunki przechowywania wybranych surowców | |||
---|---|---|---|
Nazwa surowców | Temperatura w °C | Wilgotność względna w % | Czas przechowywania |
Warzywa Kapustne Cebulowe Korzeniowe Owocowe-psiankowate | 0 +1 do -3 +2 do -0,5 +10 do -8 | 85 – 90 75 – 80 90 – 95 85 – 95 | Do 4 miesięcy Do 8 miesięcy Do 4 miesięcy Do 10 dni |
Owoce Ziarnkowe Pestkowe Cytrusowe | +4 do +0,5 0 do -0,5 +10 do +1 | 88 – 92 85 – 90 85 – 95 | Do 6 miesięcy Do 4 tygodni Do 8 tygodni |
A. 6 miesięcy.
B. 4 miesięcy.
C. 8 miesięcy.
D. 2 miesięcy.
ROL.05 Pytanie 878
Organizacja i prowadzenie prz…
Gospodarstwo planuje zbudować chlewnię. Całkowity koszt przedsięwzięcia wynosi 450 000 zł. Rolnik dysponuje materiałami budowlanymi o wartości 55 000 zł oraz 75 000 zł na koncie bankowym. Pozostałą kwotę zamierza uzyskać z banku w postaci kredytu inwestycyjnego. Kredyt wyniesie
A. 320 000 zł
B. 270 000 zł
C. 220 000 zł
D. 370 000 zł
ROL.05 Pytanie 879
Organizacja i prowadzenie prz…
Które z poniższych działań przedsiębiorstwa agrobiznesowego ma na celu zwiększenie efektywności produkcji?
A. Inwestycje w nowoczesne technologie
B. Ograniczenie działań marketingowych
C. Zmniejszenie liczby pracowników
D. Zwiększenie powierzchni biurowej
ROL.05 Pytanie 880
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 50 lat?
A. 4%
B. 1%
C. 2%
D. 3%