Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 1 001
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. 42 - 50 cm
B. 15 - 18 cm
C. 7 - 10 cm
D. 28 - 32 cm
ROL.05 Pytanie 1 002
Organizacja i prowadzenie prz…
Kowalski postanowił samodzielnie rozpocząć działalność gospodarczą. W tym celu uzupełnił formularz o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), a następnie dostarczył go oraz podpisał w Urzędzie Miasta. Jaką formę organizacyjno-prawną ma ta firma?
A. Spółka akcyjna
B. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
C. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
D. Spółka komandytowa
ROL.05 Pytanie 1 003
Organizacja i prowadzenie prz…
Składki na ubezpieczenia społeczne od wynagrodzenia brutto, które są opłacane z wynagrodzenia pracownika to składki emerytalne, rentowe oraz
A. wypadkowe i na fundusz pracy
B. wypadkowe
C. na fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych
D. chorobowe
ROL.05 Pytanie 1 004
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki rodzaj analizy finansowej pozwala przedsiębiorcy ocenić rentowność działalności agrobiznesowej?
A. Analiza morfologiczna
B. Analiza wskaźnikowa
C. Analiza SWOT
D. Analiza PEST
ROL.04 Pytanie 1 005
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszym okresem na nawożenie obornikiem użytków zielonych jest
A. wczesna wiosna
B. późna jesień
C. wczesna jesień
D. początek lata
ROL.05 Pytanie 1 006
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wysokość miała podstawowa stawka podatku od towarów i usług (VAT) w Polsce w roku 2020?
A. 5%
B. 8%
C. 0%
D. 23%
ROL.05 Pytanie 1 007
Organizacja i prowadzenie prz…
Lokalny sklep przeprowadził inwentaryzację, która polegała na przeliczeniu oraz spisaniu w specjalnym formularzu towarów dostępnych na półkach. Inwentaryzację zrealizowano przy użyciu metody
A. eliminacji
B. weryfikacji
C. spisu z natury
D. porównawczej
ROL.04 Pytanie 1 008
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przygotowując ciągnik do prac polowych, który wcześniej był użytkowany w transporcie, należy go wyposażyć w
A. szerokie opony i obniżyć ciśnienie
B. wąskie opony i podwyższyć ciśnienie
C. szerokie opony i podwyższyć ciśnienie
D. wąskie opony i obniżyć ciśnienie
ROL.04 Pytanie 1 009
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W fermach charakteryzujących się dużym udziałem trwałych użytków zielonych, główną paszą wykorzystywaną w opasie bydła jest
A. sianokiszonka z traw
B. kiszonka z kukurydzy
C. kiszonka GPS
D. kiszonka z prasowanych wysłodków buraczanych
ROL.04 Pytanie 1 010
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas skaleczenia narzędziem zanieczyszczonym nawozem zwierzęcym istnieje ryzyko zakażenia
A. tężcem
B. brucelozą
C. wąglikiem
D. wścieklizną
ROL.04 Pytanie 1 011
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaźnik rentowności określa, jak aktywa generują zysk
A. sprzedaży
B. majątku
C. kapitału obcego
D. kapitału własnego
ROL.04 Pytanie 1 012
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przy sprzedaży bydła do rzeźni wymagane są
A. udokumentowane pochodzenie
B. ocena użytkowości mięsnej
C. świadectwa urodzenia
D. indywidualne paszporty
ROL.04 Pytanie 1 013
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na spadek cen zakupu krajowego żywca wieprzowego jest zwiększenie
A. cen pasz
B. cen żywca na rynkach światowych
C. importu żywca wieprzowego
D. cen energii
ROL.05 Pytanie 1 014
Organizacja i prowadzenie prz…
Dopłata z budżetu państwowego do składek rolników odnosi się do ubezpieczenia
A. agrocasco
B. od ognia i innych przypadków losowych
C. upraw
D. odpowiedzialności cywilnej
ROL.04 Pytanie 1 015
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bezrobocie wywołane sezonowymi zmianami w warunkach klimatycznych oraz cyklami produkcji w rolnictwie określa się mianem bezrobocia
A. koniunkturalne
B. ukryte
C. frykcyjne
D. sezonowe
ROL.04 Pytanie 1 016
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż właściwą sekwencję elementów układu napędowego traktora rolniczego?
A. Silnik, sprzęgło, tylny most, skrzynia biegów
B. Sprzęgło, silnik, tylny most, skrzynia biegów
C. Silnik, sprzęgło, skrzynia biegów, tylny most
D. Skrzynia biegów, silnik, sprzęgło, tylny most
ROL.04 Pytanie 1 017
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie uprawy należy prowadzić po zastosowaniu obornika?
A. zboża ozime
B. rośliny motylkowe
C. zboża jare
D. rośliny okopowe
ROL.05 Pytanie 1 018
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją przetworów warzywnych wytworzyło w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące wydatki:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenia dla pracowników 5 000 zł,
- koszty energii elektrycznej 4 000 zł,
- inne wydatki 6 000 zł.
Na podstawie podanych informacji oblicz koszt jednostkowy wyprodukowania 1 kg surówki z warzyw.
A. 3 zł
B. 4 zł
C. 2 zł
D. 1 zł
ROL.04 Pytanie 1 019
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W kosiarkach rotacyjnych bębnowych dostosowanie wysokości koszenia, z mniejszej na większą, można osiągnąć przez
A. założenie dodatkowych pierścieni dystansowych
B. zmianę prędkości obrotowej bębnów
C. wyjęcie pierścieni dystansowych
D. regulację przestrzeni pomiędzy talerzami
ROL.04 Pytanie 1 020
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przepływ wody w poidłach dla prosiąt po odsadzeniu, przy prawidłowo wyregulowanej instalacji wodnej, powinien wynosić
Grupa zwierząt | Prędkość przepływu wody (l/min) |
---|---|
Prosięta ssące Warchlaki Tuczniki Lochy luźne i prośne Lochy karmiące | < 0,5 0,5 ÷ 0,8 0,9 ÷ 1,2 1,5 ÷ 2 >4 |
A. > 4 l/min
B. 0,9 ÷ 1,2 l/min
C. 0,5 ÷ 0,8 l/min
D. < 0,5 l/min
ROL.05 Pytanie 1 021
Organizacja i prowadzenie prz…
Do rodzajów kosztów zalicza się
A. koszty działalności podstawowej oraz inne koszty operacyjne
B. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i zużycia materiałów
C. inne koszty operacyjne oraz koszty finansowe
D. koszty bezpośrednie i koszty pośrednie
ROL.04 Pytanie 1 022
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Za kontrolowanie ruchów zwierzęcia odpowiadają ośrodki nerwowe, które są zlokalizowane
A. w rdzeniu przedłużonym
B. w śródmózgowiu
C. w międzymózgowiu
D. w móżdżku
ROL.05 Pytanie 1 023
Organizacja i prowadzenie prz…
Księgowa zastosowała metodę amortyzacji, która polega na dokonywaniu odpisów proporcjonalnych do stopnia zużycia w danym czasie. Która to technika?
A. Degresywna
B. Naturalna
C. Progresywna
D. Równomierna
ROL.04 Pytanie 1 024
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produkcja cebuli i kapusty, które są klasyfikowane jako warzywa uprawiane w gruncie, odznacza się
A. wysokim zapotrzebowaniem na kapitał
B. wysokim zapotrzebowaniem na pracę
C. niskim wymaganiem dotyczącym ziemi
D. niskim zapotrzebowaniem na pracę
ROL.05 Pytanie 1 025
Organizacja i prowadzenie prz…
W jakie sposób konta wynikowe różnią się w kwestii salda początkowego?
A. mają saldo początkowe po stronie winien (debet)
B. mają saldo początkowe zarówno po stronie winien (debet), jak i po stronie ma (credit)
C. nie mają salda początkowego
D. mają saldo początkowe po stronie ma (credit)
ROL.04 Pytanie 1 026
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przycinanie racic bydła powinno odbywać się
A. jeden raz w roku
B. raz na dwa lata
C. dwa razy w ciągu roku
D. trzy razy w ciągu roku
ROL.04 Pytanie 1 027
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pan Kowalski zajmuje się handlem owocami i warzywami na targowisku. W celach podatkowych prowadzi Podatkową księgę przychodów oraz rozchodów i odprowadza podatek liniowy w wysokości 19%. Na podstawie zapisów w tej księdze oblicz, jaki był jego zysk netto.
- całkowite przychody 28 000 zł,
- łączna kwota kosztów 18 000 zł,
- zysk brutto 10 000 zł.
A. 18 000 zł
B. 8 100 zł
C. 1 900 zł
D. 10 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 028
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwach usytuowanych na glebach o małej ciężkości i lekko kwaśnych, gdzie odbywa się produkcja miodu, rośliną odpowiednią do uprawy jest
A. lucerna
B. gryka
C. rzepak
D. bobik
ROL.05 Pytanie 1 029
Organizacja i prowadzenie prz…
Minimalny wymagany kapitał zakładowy do założenia spółki akcyjnej wynosi co najmniej
A. 1 000 zł
B. 500 000 zł
C. 100 000 zł
D. 10 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 030
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cielętom optymalnie serwować mleko oraz preparaty zastępujące mleko
A. świeże, o temperaturze około 35 °C, w czystych wiadrosmokach, ustawionych na wysokości 50 - 60 cm nad podłożem
B. w wiadrosmokach, na bieżąco uzupełnianych świeżym pójłem
C. schłodzone, w wiadrosmokach umieszczonych na wysokości mniej więcej 100 cm nad podłożem
D. świeże, w czystych naczyniach umieszczonych na czas pojenia na posadzce
ROL.04 Pytanie 1 031
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakiej fazie wegetacji ziemniaki mają najwyższe zapotrzebowanie na wodę?
A. w czasie dojrzewania i zbioru bulw
B. podczas zawiązywania i formowania bulw
C. od wschodów do okresu kwitnienia
D. od momentu sadzenia do zakończenia wschodów
ROL.05 Pytanie 1 032
Organizacja i prowadzenie prz…
Określ udział środków obcych w ogólnej wartości dokonanych inwestycji.
Środki trwałe | Źródła finansowania inwestycji | |
---|---|---|
kapitał własny | kapitał obcy | |
Ziemia | 120 000 zł | 10 000 zł |
Maszyny produkcyjne | 350 000 zł | - |
Urządzenia produkcyjne | 250 000 zł | 160 000 zł |
Samochody transportowe | 180 000 zł | 130 000 zł |
A. 30%
B. 45%
C. 10%
D. 25%
ROL.05 Pytanie 1 033
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdy przedsiębiorstwo nabyło nieruchomość biurową w celu podnajmu, jak zostanie ona sklasyfikowana w bilansie majątkowym?
A. kapitałach własnych
B. aktywach trwałych
C. aktywach obrotowych
D. kapitałach obcych
ROL.04 Pytanie 1 034
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż odmianę kukurydzy o najdłuższym okresie wegetacji.
Klasy wczesności odmian kukurydzy | |
---|---|
Klasa wczesności odmian kukurydzy | Liczba FAO |
Bardzo wczesna | < 190 |
Wczesna | 200 - 220 |
Średnio wczesna | 230 - 240 |
Średnio późna | 250 - 290 |
Późna | 300 < |
A. Garrido – FAO 240
B. Agro Vitallo – FAO 280
C. Sumaris – FAO 250
D. Ronaldinio – FAO 260
ROL.04 Pytanie 1 035
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Termin określający, jaka część z 100 czystych nasion wysianych na polu ma szansę wykiełkować w optymalnych warunkach, to
A. energiją kiełkowania
B. zdolnością kiełkowania
C. czystością materiału siewnego
D. zdrowotnością nasion
ROL.04 Pytanie 1 036
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Powierzchnia zbiornika chłodzenia, która styka się bezpośrednio z mlekiem pochodzącym z udoju, powinna być wykonana
A. z żeliwa
B. ze stali nierdzewnej
C. z mosiądzu
D. z pianki poliuretanowej
ROL.04 Pytanie 1 037
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Towar, który musi być schłodzony zaraz po wytworzeniu, to
A. jabłka
B. ziemniaki
C. mleko
D. wełna
ROL.04 Pytanie 1 038
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po przeprowadzeniu uboju trzody chlewnej, według obowiązujących przepisów, mięso wieprzowe musi być obligatoryjnie badane pod kątem
A. brucelozy
B. pryszczycy
C. włośnicy
D. osy
ROL.04 Pytanie 1 039
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z poniższych produktów został zakonserwowany przy użyciu metody biologicznej?
A. Kiszona kapusta
B. Owocowy kompot
C. Mrożony brokuł
D. Suszone śliwki
ROL.05 Pytanie 1 040
Organizacja i prowadzenie prz…
Który z produktów ubocznych nie jest odpowiedni jako składnik paszy dla przeżuwaczy?
A. Melasa
B. Plewy makowe
C. Młóto
D. Wysłodziny browarniane