Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 1 121
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. uprawiania na glebach o średniej zwięzłości
B. stymulowaniem bulw w celu skrócenia czasu wschodów
C. braku wody w czasie formowania bulw
D. przerwy w uprawie na danym obszarze trwającej dłużej niż 3-4 lata
ROL.05 Pytanie 1 122
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są koszty wytworzenia 1 dt pszenicy, przy założeniu, że plon z 1 ha wynosi 40 dt, a poniesione wydatki na produkcję obejmują:
- eksploatację sprzętu - 450 zł,
- zakup nasion - 250 zł,
- nawożenie - 600 zł,
- zakup środków ochrony roślin - 250,00 zł,
- zbiór kombajnem zbożowym - 450,00 zł,
- zbiór słomy - 200,00 zł?
A. 75 zł/dt
B. 85 zł/dt
C. 65 zł/dt
D. 55 zł/dt
ROL.05 Pytanie 1 123
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?
A. 5 000,00 zł
B. 4 500,00 zł
C. 5 500,00 zł
D. 4 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 124
Organizacja i prowadzenie prz…
Fakturę VAT-RR wystawia przedsiębiorstwo, które jest podatnikiem VAT i nabywa dobra rolne od rolnika
A. sprzedającego dobra jako rolnicza sprzedaż bezpośrednia
B. płatnika VAT na zasadach ogólnych
C. płatnika VAT w formie zryczałtowanej
D. niebędącego podatnikiem VAT
ROL.04 Pytanie 1 125
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakich uprawach najczęściej można spotkać miotłę zbożową?
A. pszenicy jarej
B. żyta ozimego
C. jęczmienia jarego
D. owsa
ROL.04 Pytanie 1 126
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do zbioru zielonek na siano?
A. owijarkę balotów
B. kombajn do zielonek
C. sieczkarnię polową
D. kosiarkę rotacyjną
ROL.04 Pytanie 1 127
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ekologicznej produkcji rolniczej zabronione jest zapobieganie chorobom zwierząt poprzez
A. wprowadzenie wentylacji mechanicznej w pomieszczeniach inwentarskich.
B. profilaktyczne podawanie antybiotyków.
C. redukcję liczby zwierząt.
D. selekcję odpowiednich ras i odmian.
ROL.04 Pytanie 1 128
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Lokalna kiszarnia ogórków zmaga się ze sprzedażą ogórków w 200-litrowych beczkach. Po przeprowadzeniu analizy rynku powinna uznać rozmiar opakowania za
A. szansę na rozwój
B. zagrożenie dla rozwoju
C. mocny punkt
D. słabość
ROL.04 Pytanie 1 129
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pan Kowalski zajmuje się handlem owocami i warzywami na targowisku. W celach podatkowych prowadzi Podatkową księgę przychodów oraz rozchodów i odprowadza podatek liniowy w wysokości 19%. Na podstawie zapisów w tej księdze oblicz, jaki był jego zysk netto.
- całkowite przychody 28 000 zł,
- łączna kwota kosztów 18 000 zł,
- zysk brutto 10 000 zł.
A. 1 900 zł
B. 18 000 zł
C. 10 000 zł
D. 8 100 zł
ROL.05 Pytanie 1 130
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent przetworów owocowych postanowił zwiększyć swoją produkcję. Aby zapewnić sprzedaż swoich wyrobów, nawiązał współpracę z dużą siecią handlową o zasięgu ogólnokrajowym. Aby zwiększyć zainteresowanie swoimi wyrobami, powinien zdecydować się na reklamę w
A. telewizji o zasięgu krajowym
B. lokalnej telewizji
C. prasowych publikacjach lokalnych
D. lokalnym radiu
ROL.05 Pytanie 1 131
Organizacja i prowadzenie prz…
Wymienione czynności występują w technologii produkcji
Wykaz czynności:
|
A. makaronu.
B. kaszy.
C. płatków.
D. mąki.
ROL.04 Pytanie 1 132
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Największe ryzyko wypadku w kombajnie zbożowym generuje zespół
A. młócący
B. jezdny
C. żniwny
D. napędowy
ROL.04 Pytanie 1 133
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby współpracować z pielnikiem w rzędach o szerokości 45 cm, należy wybrać ciągnik o rozstawie kół
A. 170 cm
B. 125 cm
C. 135 cm
D. 150 cm
ROL.04 Pytanie 1 134
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pod którą roślinę w przedstawionym zmianowaniu należy zastosować nawożenie obornikiem?
1. Kukurydza na ziarno 2. Jęczmień jary + koniczyna czerwona 3. Koniczyna czerwona 4. Pszenica ozima |
A. Pod jęczmień jary.
B. Pod kukurydzę.
C. Pod pszenicę ozimą.
D. Pod koniczynę czerwoną.
ROL.04 Pytanie 1 135
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W tabeli podano dane dotyczące poziomu wskaźnika zysku netto przypadającego na jedną akcję w pewnej spółce akcyjnej w dwóch kolejnych latach. Dla potencjalnych akcjonariuszy tej spółki tendencja ta jest
Badany okres | Poziom wskaźnika zysku netto przypadającego na 1 akcję | |
---|---|---|
Rok ubiegły | 180 zł na 1 akcję | |
Rok obecny | 330 zł na 1 akcję |
A. zachętą do zakupu wyrobów produkowanych przez spółkę.
B. zachętą do inwestowania w akcje tej spółki.
C. informacją o wielkości majątku posiadanego przez spółkę.
D. informacją o liczbie akcjonariuszy tej spółki.
ROL.04 Pytanie 1 136
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki nawóz zawiera składniki NPK?
A. Mocznik
B. Sól amonowa
C. Sól potasowa
D. Polifoska
ROL.04 Pytanie 1 137
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż optymalny sposób użycia siarczanu amonu (NH4)2S04 w uprawie ziemniaków?
A. Po wschodach, do wysokości 15 cm, przed obredlaniem
B. Dolistnie, w postaci oprysku, podczas walki z stonką ziemniaczaną
C. Bezpośrednio po sadzeniu, bez mieszania z glebą
D. Przed sadzeniem, dokładnie wymieszać z glebą
ROL.04 Pytanie 1 138
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przygotowując ciągnik do prac polowych, który wcześniej był użytkowany w transporcie, należy go wyposażyć w
A. szerokie opony i obniżyć ciśnienie
B. szerokie opony i podwyższyć ciśnienie
C. wąskie opony i obniżyć ciśnienie
D. wąskie opony i podwyższyć ciśnienie
ROL.04 Pytanie 1 139
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką cyfrą oznacza się jaja pochodzące z hodowli ekologicznej?
A. 0
B. 3
C. 1
D. 2
ROL.04 Pytanie 1 140
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik prowadzi uprawy różnych warzyw gruntowych na działce o wielkości 2 ha. Najkorzystniejszą formą zbytu dla tego rolnika jest
A. sprzedaż publiczna.
B. market.
C. targowisko.
D. targ.
ROL.05 Pytanie 1 141
Organizacja i prowadzenie prz…
Przed rozpoczęciem wytwarzania nowego towaru, firma musi najpierw przygotować odpowiednią dokumentację?
A. kosztorysową
B. fabryczną
C. technologiczną
D. przetargową
ROL.04 Pytanie 1 142
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ruch wody w glebie, który zachodzi pod wpływem ciężaru wody w kierunku pionowym w dół podczas procesu nawadniania roślin, to
A. podsiąkanie
B. zraszanie
C. przesiąkanie
D. melioracja
ROL.04 Pytanie 1 143
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Próba reduktazowa z błękitem metylenowym określa jakość mikrobiologiczną mleka. Która z prób A, B, C, D wskazuje na najlepszą jakość mikrobiologiczną mleka?
Próba | Czas odbarwiania | Liczba bakterii w 1 ml |
---|---|---|
A | 20 minut | 20 min |
B | 20 minut – 2 godz. | 4 – 20 min |
C | 2 godz. – 5,5 godz. | 0,5 – 4 min |
D | 5,5 godz. – 7 godz. | 100 tys. – 500 tys. |
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
ROL.04 Pytanie 1 144
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Efektywnym sposobem na zmniejszenie liczby komórek somatycznych w mleku krów jest
A. schłodzenie mleka do temperatury 3-5°C w ciągu dwóch godzin po zakończeniu doju
B. przeprowadzanie dezynfekcji strzyków bezpośrednio po doju
C. stosowanie metody natychmiastowego zasuszania krów bez zastosowania antybiotyków
D. przechowywanie mleka po udoju w hermetycznie zamkniętych zbiornikach
ROL.05 Pytanie 1 145
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik, który daje członkom zespołu maksymalną swobodę w realizacji zadań, nie podejmując samodzielnie żadnych decyzji ani nie oceniając pracy zespołu, przyjmuje styl zarządzania
A. demokratyczny
B. nieingerujący
C. autokratyczny
D. konsultacyjny
ROL.05 Pytanie 1 146
Organizacja i prowadzenie prz…
Margaryna zawiera 80% tłuszczów. Oblicz, jaką ilość tego składnika należy przygotować, aby uzyskać 1 500 kg margaryny?
A. 1 000 kg
B. 2 500 kg
C. 1 200 kg
D. 2 400 kg
ROL.04 Pytanie 1 147
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W kojcach dla prosiąt montuje się promienniki podczerwieni w celu
A. zapobiegania krzywicy u prosiąt
B. zapewnienia odpowiedniego oświetlenia
C. zapewnienia właściwej temperatury
D. dezynfekcji przestrzeni
ROL.04 Pytanie 1 148
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Opas wyróżnia się najlepszymi wynikami w produkcji
A. półintensywny
B. intensywny
C. ekstensywny
D. na białe mięso
ROL.04 Pytanie 1 149
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W polskich warunkach klimatycznych największym ryzykiem w produkcji obarczona jest uprawa
A. buraków cukrowych
B. ziemniaków
C. zbóż
D. rzepaku
ROL.05 Pytanie 1 150
Organizacja i prowadzenie prz…
Wartość wypiekowa mąki jest wynikiem jej zawartości w
A. skrobi
B. białka
C. glutenu
D. tłuszczu
ROL.04 Pytanie 1 151
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zawartość włókna w paszach dla tuczników nie powinna przekraczać
A. 2%
B. 8%
C. 16%
D. 25%
ROL.04 Pytanie 1 152
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokumentacja, która jest najdłużej przechowywana w jednostce gospodarczej, to
A. dokumenty magazynowe oraz kasowe
B. dokumenty zakupu oraz sprzedaży towarów
C. dokumenty kadrowe oraz sprawozdania finansowe
D. dokumenty dotyczące reklamacji i napraw gwarancyjnych
ROL.04 Pytanie 1 153
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaka jest minimalna temperatura potrzebna do kiełkowania kukurydzy?
A. 11 - 14 stopni C
B. 5 - 7 stopni C
C. 8 - 10 stopni C
D. 1 - 4 stopni C
ROL.05 Pytanie 1 154
Organizacja i prowadzenie prz…
Sprzedaną niezamortyzowaną wartość początkową środka trwałego klasyfikuje się jako
A. pozostałe koszty operacyjne
B. koszty podstawowej działalności operacyjnej
C. przychody z podstawowej działalności operacyjnej
D. pozostałe przychody operacyjne
ROL.05 Pytanie 1 155
Organizacja i prowadzenie prz…
Produkcja sera białego (twarogu) realizowana jest przez podgrzanie mleka
A. skwaszonego
B. w proszku
C. surowego
D. zagęszczonego
ROL.04 Pytanie 1 156
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż kategorię roślin, które pozostawiają w glebie pozostałości pożniwne bogate w azot oraz mogą stanowić paszę o wysokiej wartości biologicznej przez zawartość aminokwasów egzogennych?
A. Niemotylkowe pastewne
B. Motylkowe pastewne
C. Okopowe pastewne
D. Zbożowe pastewne
ROL.05 Pytanie 1 157
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką formę prawną powinni wybrać właściciele firmy produkcyjnej, aby chronić swój majątek osobisty?
A. Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością
B. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
C. Spółkę jawną
D. Spółkę partnerską
ROL.04 Pytanie 1 158
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najdogodniejszy czas na zasiew kukurydzy w uprawie podstawowej to
A. koniec marca
B. koniec maja
C. 20 kwietnia - 5 maja
D. 15 marca - 15 kwietnia
ROL.04 Pytanie 1 159
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie zamieszczonych założeń produkcyjnych oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy koźląt w tuczu mlecznym.
Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt. | |
---|---|
Ilość koźląt tuczonych w grupie | 30 szt. |
Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu | 15 kg |
Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu | 8 litrów |
Czas trwania tuczu | 60 dni |
A. 3600 litrów.
B. 7200 litrów.
C. 1800 litrów.
D. 14400 litrów.
ROL.04 Pytanie 1 160
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas oceny organoleptycznej mięsa ze zwierząt rzeźnych, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę?
A. zawartość wody oraz pH
B. temperaturę oraz smak
C. zapach oraz zawartość popiołu
D. barwę oraz teksturę