Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 1 321
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. polska owca długowełnista
B. merynos polski
C. polska owca nizinna
D. wrzosówka
ROL.04 Pytanie 1 322
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakich maksymalnych odstępach czasowych należy przeprowadzać badania sprawności technicznej opryskiwaczy?
A. 4 lata
B. 1 rok
C. 2 lata
D. 3 lata
ROL.05 Pytanie 1 323
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie aktywo trwałe nie podlega procesowi amortyzacji?
A. grunt orny
B. obora
C. urządzenie produkcyjne
D. wgórze
ROL.04 Pytanie 1 324
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz procent zdolności kiełkowania nasion rzepaku w eksperymencie, w którym w 4 powtórzeniach liczba wykiełkowanych nasion wyniosła odpowiednio: 99 szt., 91 szt., 90 szt. oraz 100 szt. na 100 wysianych nasion.
A. 95%
B. 92%
C. 99%
D. 97%
ROL.05 Pytanie 1 325
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wysokość posiada roczna amortyzacja budynku o wartości początkowej 100 000 zł, którego czas użyteczności wynosi 40 lat, obliczona przy zastosowaniu metody liniowej?
A. 1 500 zł
B. 3 000 zł
C. 2 500 zł
D. 2 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 326
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Siew nasion zbóż na glebach o dużej ciężkości, w przypadku nadmiaru wilgoci w glebie, może prowadzić do
A. rozwoju zgorzeli siewek
B. wzrostu liczby roślin
C. powstania zbyt wielu korzeni zarodkowych
D. skrócenia czasu wschodów
ROL.05 Pytanie 1 327
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2016 roku.
Rok | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
---|---|---|---|---|
Liczba pracowników | 100 | 110 | 121 | ? |
A. 133
B. 125
C. 142
D. 122
ROL.05 Pytanie 1 328
Organizacja i prowadzenie prz…
Resztki nasion, owoców oraz warzyw po wyciskaniu soku, które mogą być wykorzystywane jako karma dla bydła lub do dalszej obróbki, to
A. wytłoczyny.
B. wytłoki.
C. odwar.
D. pary.
ROL.04 Pytanie 1 329
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zakryć nasiona po ich wysiewie, wykorzystuje się brony
A. sprężynowe
B. aktywne
C. zębate lekkie
D. zębate ciężkie
ROL.04 Pytanie 1 330
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego, które mają trafić do sprzedaży, powinny być oznaczone etykietą zawierającą
A. nazwę oraz numer upoważnionej jednostki certyfikującej
B. informację, że gospodarstwo wdrożyło system HACCP
C. własny znak graficzny producenta
D. termin "Zdrowa żywność"
ROL.04 Pytanie 1 331
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wymagania pokarmowe roślin uprawnych dotyczące kluczowych składników mineralnych
A. wzrastają w miarę zwiększania plonów
B. nie zmieniają się w trakcie zwiększania plonów
C. maleją w miarę wzrostu plonów
D. są całkowicie niezależne od rozmiaru plonów
ROL.05 Pytanie 1 332
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma stopa amortyzacji urządzenia, którego czas eksploatacji wynosi 10 lat?
A. 15%
B. 20%
C. 5%
D. 10%
ROL.04 Pytanie 1 333
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po użyciu pestycydów w uprawach roślinnych należy przestrzegać okresu karencji, aby
A. nie stwarzać ryzyka dla pszczół
B. nie obniżyć wartości sprzedawanych plonów rolnych
C. zapobiec kontroli ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. uniknąć zatrucia spożywanymi plonami rolnymi
ROL.04 Pytanie 1 334
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej
A. mięsno-mlecznego
B. mięsnego
C. mlecznego
D. mleczno-mięsnego
ROL.04 Pytanie 1 335
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie analizy danych w tabeli można stwierdzić, ze największą zimotrwałość wśród roślin zbożowych wykazuje
Zboże | Temperatura kiełkowania [°C] | Minimalna temperatura rozwoju [°C] | Optymalna temperatura rozwoju [°C] | Wytrzymałość na spadek temperatury bez okrywy śnieżnej do [°C] |
---|---|---|---|---|
Jęczmień ozimy | 3 – 4 | 14 | 20 – 24 | -15 |
Pszenica ozima | 2 – 3 | 12 – 15 | 16 – 20 | -20 |
Pszenżyto ozime | 2 | 10 -15 | 16 – 25 | -25 |
Żyto | 1 | 2 | 15 – 18 | -30 |
A. jęczmień ozimy.
B. pszenica ozima.
C. pszenżyto ozime.
D. żyto.
ROL.05 Pytanie 1 336
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie urządzenie jest stosowane do wytwarzania spirytusu surowego?
A. wirówka
B. prasa
C. pasteryzator
D. destylator
ROL.04 Pytanie 1 337
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do zaorania łąk należy zastosować pług z odkładnicami
A. śrubowych
B. cylindrycznych
C. półśrubowych
D. kulturalnych
ROL.04 Pytanie 1 338
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Sianokiszonka z traw, która została owinięta w baloty pierwszego czerwca, może być używana do karmienia zwierząt
A. po dwóch tygodniach od jej wytworzenia
B. jedynie w sezonie zimowym
C. około 6 tygodni od jej przygotowania
D. tuż po owinięciu folią
ROL.04 Pytanie 1 339
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest optymalne nawilżenie przechowywanego ziarna?
A. 16%
B. 14%
C. 18%
D. 20%
ROL.04 Pytanie 1 340
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie zwierzęta dotyka choroba obrzękowa?
A. jagnięta pasące się na pastwisku
B. cielęta w pierwszych dniach życia
C. źrebaki w czasie odsądzenia
D. prosięta w czasie odsądzenia
ROL.05 Pytanie 1 341
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdy przedsiębiorstwo nabyło nieruchomość biurową w celu podnajmu, jak zostanie ona sklasyfikowana w bilansie majątkowym?
A. aktywach obrotowych
B. aktywach trwałych
C. kapitałach własnych
D. kapitałach obcych
ROL.04 Pytanie 1 342
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ochronie roślin, wykorzystanie zdrowego i wolnego od zanieczyszczeń materiału siewnego w celu redukcji chorób, zalicza się do metod
A. agrotechnicznych
B. biologicznych
C. hodowlanych
D. mechanicznych
ROL.05 Pytanie 1 343
Organizacja i prowadzenie prz…
Absorpcja tłuszczu w organizmie ludzkim jest procesem złożonym. Uzależnia się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka
A. 19 kcal
B. 9 kcal
C. 15 kcal
D. 12 kcal
ROL.04 Pytanie 1 344
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podawanie pełnoporcjowych mieszanek zwierzętom hodowlanym stanowi formę żywienia
A. mieszanym
B. różnorodnym
C. klasycznym
D. pełnodawkowym
ROL.05 Pytanie 1 345
Organizacja i prowadzenie prz…
Jęczmień do produkcji piwa powinien mieć niską ilość
A. białka
B. suchej masy
C. skrobi
D. soli mineralnych
ROL.05 Pytanie 1 346
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zajmująca się usługami w rolnictwie planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi rachunkowe. W związku z tym powinna zatrudnić
A. księgowego
B. technologa
C. prawnika
D. ekonomistę
ROL.05 Pytanie 1 347
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki rodzaj analizy finansowej pozwala przedsiębiorcy ocenić rentowność działalności agrobiznesowej?
A. Analiza morfologiczna
B. Analiza wskaźnikowa
C. Analiza SWOT
D. Analiza PEST
ROL.04 Pytanie 1 348
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Badanie finansowe wykonane w firmie ujawniło niskie wartości wskaźników płynności. Taka sytuacja może wskazywać
A. na poprawę rentowności
B. na wysoką zdolność płatniczą
C. na ryzyko zdolności płatniczej
D. na ryzyko rentowności
ROL.05 Pytanie 1 349
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa powinny mieć wysoką zawartość
A. skrobi
B. soli mineralnych
C. suchej masy
D. białka
ROL.04 Pytanie 1 350
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Szkodnik, który odżywia się w pąkach kwiatowych oraz niszczy zawiązki zalążni i pylników, to
A. pchełka ziemna
B. stonka ziemniaczana
C. oprżedzik pręgowany
D. słodyczek rzepakowy
ROL.04 Pytanie 1 351
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym różni się jajo kurze przeznaczone do konsumpcji od jaja wylęgowego?
A. wagą
B. kolorem skorupy
C. stanem tarczki zarodkowej
D. zawartością odżywczą
ROL.05 Pytanie 1 352
Organizacja i prowadzenie prz…
Do kosztów pośrednich w sektorze przetwórstwa zalicza się
A. narzuty na pensje pracowników produkcji
B. wynagrodzenie członków zarządu
C. zużycie surowców w procesie produkcyjnym
D. wynagrodzenie pracowników zajmujących się produkcją
ROL.04 Pytanie 1 353
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Niedobór magnezu u roślin zbożowych w okresie ich wzrostu stanowi oznakę schorzenia określanego jako
A. suchą zgnilizną
B. pleśnią śniegową
C. paciorkowatością
D. chorobą nowin
ROL.05 Pytanie 1 354
Organizacja i prowadzenie prz…
Oprogramowanie do rejestrowania przychodów i wydatków powinno mieć funkcję rozliczania również podatku od
A. środków transportu
B. towarów i usług
C. czynności cywilno-prawnych
D. nieruchomości
ROL.04 Pytanie 1 355
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie przewozu przyczepy dwuosiowej obciążonej ciągnikiem, zbyt małe ciśnienie w układzie pneumatycznym pojazdu może skutkować
A. brakiem hamulców w przyczepie
B. blokowaniem kół przyczepy
C. awarią turbosprężarki w silniku ciągnika
D. zapowietrzeniem układu zasilania ciągnika
ROL.04 Pytanie 1 356
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięśniochwat to schorzenie, które występuje
A. u owiec i bydła
B. u koni
C. u koni i owiec
D. u bydła
ROL.04 Pytanie 1 357
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kukurydzę na ziarno odmian, które potrzebują sumy temperatur efektywnych przekraczających 1600°C, można hodować w Polsce w obszarach
A. o bardzo krótkim czasie wegetacji
B. o średnim czasie wegetacji
C. o krótkim czasie wegetacji
D. o bardzo długim czasie wegetacji
ROL.04 Pytanie 1 358
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia
Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn. |
(Wyciąg) |
Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku. |
Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3. |
Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między: |
18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g); |
A. 6 listopada 2008 r.
B. 23 grudnia 2008 r.
C. 6 listopada 2010 r.
D. 18 października 2008 r.
ROL.04 Pytanie 1 359
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokładne informacje na temat bezpiecznego użytkowania maszyny można znaleźć
A. w karcie gwarancyjnej
B. w instrukcji obsługi
C. w prasie branżowej
D. w certyfikacie bezpieczeństwa
ROL.05 Pytanie 1 360
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest produkt uboczny w procesie wytwarzania sera?
A. serwatka
B. laktoza
C. maślanka
D. kazeina