Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 1 681
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 90%
B. 80%
C. 100%
D. 75%
ROL.04 Pytanie 1 682
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych z tabeli oblicz minimalną powierzchnię kojców, którą należy przygotować do odchowu 200 tuczników o masie od 85 kg do 110 kg.
Minimalna powierzchnia kojca w m² na sztukę dla świń utrzymywanych grupowo | |
---|---|
Grupa zwierząt | Minimalna powierzchnia kojca w m² na 1 sztukę |
Prosięta do 10 kg | 0,15 |
Warchlaki powyżej 10 do 20 kg | 0,2 |
Warchlaki powyżej 20 do 30 kg | 0,3 |
Tuczniki powyżej 30-50 kg | 0,4 |
Tuczniki powyżej 50-85 kg | 0,55 |
Tuczniki powyżej 85-110 kg | 0,65 |
Tuczniki powyżej 110 kg | 1,0 |
A. 120m2
B. 130 m2
C. 100m2
D. 140 m2
ROL.04 Pytanie 1 683
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepiej fermentują pasze o
A. wysokim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
B. średnim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
C. niskim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
D. wysokim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
ROL.04 Pytanie 1 684
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku ryzyka wystąpienia choroby zakaźnej wśród zwierząt, właściciel zwierząt oraz osoby mające z nimi kontakt mają obowiązek
A. niezwłocznie poinformować o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższą lecznicę dla zwierząt
B. odizolować podejrzane zwierzęta od reszty stada, trzymając je w oddzielnym pomieszczeniu
C. powiadomić sąsiadów o możliwości wystąpienia choroby zakaźnej
D. natychmiast zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby
ROL.04 Pytanie 1 685
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W układzie trawiennym, między żołądkiem a jelitem czczym, znajduje się
A. trzustka
B. przełyk
C. dwunastnica
D. okrężnica
ROL.04 Pytanie 1 686
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na spadek cen zakupu krajowego żywca wieprzowego jest zwiększenie
A. cen pasz
B. importu żywca wieprzowego
C. cen żywca na rynkach światowych
D. cen energii
ROL.04 Pytanie 1 687
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Fazę, w której sprzedaż danego produktu jest wysoka i stabilna, cechuje
A. proces wprowadzenia produktu na rynek
B. fazę dojrzałości produktu
C. okres spadku sprzedaży produktu
D. etap wzrostu sprzedaży produktu
ROL.05 Pytanie 1 688
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma planuje wprowadzenie na rynek nowego produktu do pielęgnacji kopyt koni. Najbardziej efektywnym sposobem promocji tego artykułu będzie reklama w
A. prasie branżowej
B. telewizji
C. radiu
D. prasie ogólnopolskiej
ROL.05 Pytanie 1 689
Organizacja i prowadzenie prz…
Które z kont w księgowości jest kontem, które odzwierciedla wyniki działalności?
A. Towary
B. Sprzedaż towarów
C. Kasa
D. Rachunek bieżący
ROL.05 Pytanie 1 690
Organizacja i prowadzenie prz…
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dofinansowaniem ARiMR na zakup działek rolnych mogą się starać
A. pracownik spółdzielni ogrodniczej i pszczelarskiej
B. dyrektor firmy państwowej
C. właściciel gospodarstwa rolnego
D. przedsiębiorca posiadający osobowość prawną
ROL.04 Pytanie 1 691
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Lizawki solne są podawane bydłu w celu
A. uzupełnienia związków mineralnych
B. zmniejszenia spożycia wody
C. poprawy strawności włókna
D. ulepszenia krążenia krwi
ROL.05 Pytanie 1 692
Organizacja i prowadzenie prz…
Analizując sumę przychodów i wydatków za określony okres sprawozdawczy w rachunku zysków i strat, można ustalić
A. zobowiązania przedsiębiorstwa
B. sprzedaż produktów
C. wynik finansowy
D. należności od klientów
ROL.05 Pytanie 1 693
Organizacja i prowadzenie prz…
Źródłem własnego finansowania działalności spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest
A. kredyty.
B. udziały.
C. leasing.
D. pożyczki.
ROL.04 Pytanie 1 694
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na ilość wody zgromadzonej w glebie w czasie zimowym korzystnie wpływa
A. włókowanie
B. orka wiosenna
C. kultywatorowanie
D. orka przedzimowa
ROL.04 Pytanie 1 695
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?
A. nizinna czarno-biała
B. limousine
C. holsztyńsko-fryzyjska
D. jersey
ROL.04 Pytanie 1 696
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób
A. nowotworowych
B. reumatycznych
C. wirusowych
D. bakteryjnych
ROL.05 Pytanie 1 697
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do mielenia, emulgowania mięsa, tłuszczu oraz dodatków smakowych?
A. prasa
B. wirówka
C. pasteryzator
D. kuter
ROL.05 Pytanie 1 698
Organizacja i prowadzenie prz…
W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?
A. 10 000,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 8 000,00 zł
D. 15 000,00 zł