Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 321
Organizacja i prowadzenie prz…
A. sporządzenia wydruków papierowych z dokonanych wpisów
B. wysłania kopii programu do Urzędu Skarbowego
C. dostarczania elektronicznej formy wydruków do Urzędu Skarbowego
D. przechowywania dokumentów księgowych na chmurze
ROL.04 Pytanie 322
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na wybranym koncie aktywów można zarejestrować operację finansową związaną z zachodzącymi w firmie zmianami?
A. należności wobec budżetu
B. kapitału własnego
C. pożyczek bankowych
D. produktów gotowych
ROL.05 Pytanie 323
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest dochód gospodarstwa rolnego, jeśli
- wartość produkcji wynosi 100 000 zł,
- koszty bezpośrednie to 50 000 zł,
- koszty pośrednie stanowią 20% kosztów bezpośrednich?
A. 50 000 zł
B. 20 000 zł
C. 30 000 zł
D. 40 000 zł
ROL.05 Pytanie 324
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba chcąca otworzyć sklep spożywczy powinna uzyskać pozwolenie
A. Sanepidu
B. Ministra Rolnictwa
C. wójta lub burmistrza
D. starosty
ROL.04 Pytanie 325
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż właściwą sekwencję elementów układu napędowego traktora rolniczego?
A. Silnik, sprzęgło, tylny most, skrzynia biegów
B. Sprzęgło, silnik, tylny most, skrzynia biegów
C. Skrzynia biegów, silnik, sprzęgło, tylny most
D. Silnik, sprzęgło, skrzynia biegów, tylny most
ROL.04 Pytanie 326
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaja przeznaczone do spożycia, które będą sprzedawane, powinny być przechowywane w następujących warunkach:
A. temperatura 4-5°C, wilgotność 70%, maksymalnie 60 dni
B. temperatura 10-15°C, wilgotność 60%, maksymalnie 35 dni
C. temperatura 4-5°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
D. temperatura 15-20°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
ROL.04 Pytanie 327
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków konsumpcyjnych minimalna temperatura i maksymalna wilgotność powinny wynosić odpowiednio:
Wymagania termiczne i wilgotnościowe bulw o długotrwałym etapie przechowywania i kierunku użytkowania ziemniaka | ||
---|---|---|
Rodzaj użytkowania | Temperatura (°C) | Wilgotność względna powietrza (%) |
Sadzeniaki | 2-6 | 90-95 |
Jadalne | 4-6 | 90-95 |
Do przerobu na produkty spożywcze oraz paszowe | 6-8 | 90-95 |
Przemysł skrobiowy i gorzelniczy | do 4 | 90-95 |
A. temperatura 4°C, wilgotność 95%
B. temperatura 8°C, wilgotność 95%
C. temperatura 6°C, wilgotność 90%
D. temperatura 2°C, wilgotność 90%
ROL.05 Pytanie 328
Organizacja i prowadzenie prz…
Zakład zajmujący się produkcją wyrobów mięsnych umieszcza swoje produkty w słoikach. W ramach technologii wytwarzania, aby zapewnić trwałość wyrobu, stosuje się trzykrotną pasteryzację w odstępach 24-godzinnych. Jak nazywa się ten proces?
A. tyndalizacja
B. liofilizacja
C. termizacja
D. sterylizacja
ROL.04 Pytanie 329
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obsługa gniotownika do owsa z luźną osłoną jest niewskazana ze względu na
A. możliwość zanieczyszczenia ziarna podczas procesu rozdrabniania
B. zagrożenie urazami mechanicznymi osób pracujących z urządzeniem
C. ryzyko niewystarczającego rozdrobnienia ziarna
D. ryzyko powstania iskry oraz wystąpienia pożaru
ROL.04 Pytanie 330
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W piecach grzewczych zasilanych biomasą, jakie źródła energii nie są dozwolone?
A. wierzby energetycznej
B. oleju roślinnego
C. węgla kamiennego
D. słomy zbożowej
ROL.05 Pytanie 331
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma nawiązała współpracę z renomowanym producentem środków ochrony roślin w celu dystrybucji towarów wśród rolników. Jaką działalność to reprezentuje?
A. marketingową
B. handlową
C. produkcyjną
D. usługową
ROL.04 Pytanie 332
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obniżenie temperatury poniżej -20°C, w przypadku braku pokrywy śnieżnej, prowadzi w rzepaku ozimym do strat w wyniku
A. wysmalania
B. wymarzania
C. wymakania
D. wyprzenia
ROL.04 Pytanie 333
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyrównanie powierzchni gruntu wczesną wiosną oraz zminimalizowanie parowania wody z głębszych warstw gleby, zwłaszcza na glebach ciężkich, można osiągnąć dzięki
A. bronowaniu z wałowaniem
B. włókowaniu
C. kultywatorowaniu z wałowaniem
D. orce
ROL.04 Pytanie 334
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do wytworzenia 1 litra mleka o 4 % zawartości tłuszczu krowa potrzebuje
A. 60 g b.o. i 2,9 MJ energii
B. 78 g b.o. i 1,5 MJ energii
C. 60 g b.o. i 1,5 MJ energii
D. 78 g b.o. i 2,9 MJ energii
ROL.04 Pytanie 335
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakim dodatkiem do paliwa w ciągnikach o wysokiej mocy spełniających normę emisji EURO IIIB jest?
A. AdBlue
B. benzyna
C. biodiesel
D. WD 40
ROL.05 Pytanie 336
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowymi składnikami rachunku zysków i strat są
A. wydatki i zobowiązania
B. przychody i zapasy
C. przychody i koszty
D. wydatki i należności
ROL.04 Pytanie 337
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rośliny, które w systemie zmianowania pozostawiają korzystne warunki dla roślin następnych oraz charakteryzują się dużymi wymaganiami agrotechnicznymi, to
A. jednoroczne rośliny pastewne
B. zboża zimowe
C. warzywa okopowe
D. zboża siewne
ROL.04 Pytanie 338
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do dolistnego nawożenia zbóż azotem można użyć roztworu
A. saletry amonowej
B. mocznika
C. saletrzaku
D. saletrzano-amonowego
ROL.05 Pytanie 339
Organizacja i prowadzenie prz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli, koszty bezpośrednie w firmie wynoszą
Miesięczne koszty całkowite firmy | 120 000,00 zł |
Koszty zarządu | 40 000,00 zł |
Koszty finansowe | 5 000,00 zł |
Pozostałe koszty pośrednie | 20 000,00 zł |
A. 33 000,00 zł
B. 55 000,00 zł
C. 44 000,00 zł
D. 22 000,00 zł
ROL.04 Pytanie 340
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie hodowanych jest 60 krów. Jedna krowa w ciągu roku wytwarza 10 t obornika. Na jaką powierzchnię działek rolnych można wykorzystać obornik, jeśli zaplanowana norma wynosi 30 t/ha?
A. 90 ha
B. 20 ha
C. 2 ha
D. 180 ha
ROL.05 Pytanie 341
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwórstwo przy procesie produkcji mąki?
A. łuski
B. kasze
C. mączki
D. otręby
ROL.04 Pytanie 342
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleby o lekko kwaśnym odczynie, zawierające piasek i glinę, nadają się do uprawy
A. ziemniaków
B. buraków cukrowych
C. lucerny
D. koniczyny czerwonej
ROL.05 Pytanie 343
Organizacja i prowadzenie prz…
Kiedy firma wystawiła fakturę z niepoprawnie naliczonym podatkiem VAT, co należy zrobić, aby to skorygować?
A. zniszczyć błędny dokument i wystawić nową
B. wystawić fakturę korygującą
C. przekreślić błędny wpis i wpisać prawidłową wartość
D. wystawić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
ROL.05 Pytanie 344
Organizacja i prowadzenie prz…
W transporcie owoców w tzw. "krótkim handlu" nie wolno stosować
A. toreb papierowych
B. słoików
C. łubianek
D. pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją
ROL.04 Pytanie 345
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który środek ochrony roślin jest fungicydem stosowanym w uprawie ziemniaków?
Nazwa środka | Sposób działania |
---|---|
Sencor 70 WG | Preparat chwastobójczy zwalczający wszystkie chwasty dwuliścienne i niektóre chwasty jednoliścienne. |
Calypso 480 EC | Środek systemiczny przeznaczony do zwalczania stonki ziemniaczanej. |
Pyton 60 WG | Preparat grzybobójczy przeznaczony do zwalczania alternariozy i zarazy ziemniaczanej. |
Basta 150 SL | Środek przeznaczony do chemicznego niszczenia łęcin ziemniaka. |
A. Sencor 70 WG.
B. Basta 150 SL.
C. Pyton 60 WG.
D. Calypso 480 EC.
ROL.04 Pytanie 346
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki produkt uboczny powstaje w procesie przetwarzania buraków cukrowych i charakteryzuje się słodkim smakiem?
A. pulpa
B. melasa
C. śruta
D. otręby
ROL.04 Pytanie 347
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik sprzedający bezpośrednio żywność roślinną ma obowiązek zarejestrować swoją działalność w
A. Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
B. Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym
C. Powiatowym Inspektoracie Weterynarii
D. Wydziale ds. Działalności Gospodarczej urzędu gminy
ROL.04 Pytanie 348
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ekologicznej produkcji rolniczej pozwala się na używanie
A. siarczanu potasu
B. soli potasowej o wysokiej zawartości
C. roztworu saletrzano-mocznikowego
D. saletry amonowej
ROL.04 Pytanie 349
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Państwowa Inspekcja Pracy wykryła brak okresowych badań zdrowotnych u kilku pracowników zakładu przetwórstwa warzyw i nakazała ich przeprowadzenie. Kto jest zobowiązany do realizacji badań lekarskich dla pracowników?
A. świadczenie pracy na podstawie umowy o dzieło
B. świadczenie pracy na podstawie umowy zlecenia
C. zatrudnione na podstawie umowy o pracę
D. zatrudnione na zasadach wolontariatu
ROL.05 Pytanie 350
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo produkuje miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Napój ten jest butelkowany w pojemnikach o objętości 1,5 litra. Ile butelek powinno się zamówić co miesiąc, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 20 000 sztuk
B. 40 000 sztuk
C. 30 000 sztuk
D. 10 000 sztuk
ROL.05 Pytanie 351
Organizacja i prowadzenie prz…
Kwoty wynikające z opóźnionego terminu płatności za zakupiony towar są w bilansie
A. kredyt
B. zobowiązanie
C. należność
D. pożyczkę
ROL.05 Pytanie 352
Organizacja i prowadzenie prz…
Łączne źródła finansowania majątku wynoszą 900 000 zł. Firma dysponuje kapitałem własnym w wysokości 675 000 zł. Jaki jest udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności?
A. 25%
B. 45%
C. 30%
D. 75%
ROL.04 Pytanie 353
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj typ rozdrabniacza bijakowego, który przy maksymalnej wydajności zużywa najwięcej energii elektrycznej.
Rozdrabniacze bijakowe | ||||
Parametry | H113/5 | H113/7 | H950 | H950/1 |
Liczba bijaków [szt] | 16 | 12 | 6 | 12 |
Długość [m] | 1,04 | 1,04 | 0,67 | 1,1 |
Szerokość [m] | 0,96 | 0,96 | 0,75 | 0,82 |
Wysokość [m] | 1,3 | 1,3 | 1,2 | 1,3 |
Wydajność [t/h] | 0,6-1,6 | 0,6-1,6 | 0,3 | 0,6 |
Moc silnika [kW] | 11 | 7,5 | 3 | 5,5 |
A. H113/5
B. H950/1
C. H950
D. H113/7
ROL.05 Pytanie 354
Organizacja i prowadzenie prz…
W której temperaturze należy przechowywać truskawki od zbioru do sprzedaży (około 3 dni)?
Optymalne warunki i okres przechowywania wybranych owoców | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zakres temp. °C | Wilgotność względna powietrza w % | Okres przechowywania |
Brzoskwinie | -1 do 0 | 90-95 | 2-6 tygodni |
Czereśnie | -1 do 0 | 90-95 | 2-3 tygodnie |
Gruszki | -1,5 do 0,5 | 90-95 | 2-7 tygodni |
Jabłka Idared | 3,5-4,5 | 90-95 | 5 miesięcy |
Jabłka Golden D. | 1,5-2 | 90-95 | 4-6 miesięcy |
Śliwki | -0,5 do 0 | 90-95 | 2-5 tygodni |
Truskawki | 0 | 90-95 | 2-7 dni |
Winogrona | -1 do 0 | 90-95 | 1-6 miesięcy |
Wiśnie | 0 | 90-95 | 3-7 dni |
A. 1°C
B. -1°C
C. -1,5°C
D. 0°C
ROL.04 Pytanie 355
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby wzbogacić dietę w minerały oraz witaminy, konieczne jest zastosowanie
A. antybiotyków
B. probiotyków
C. enzymów
D. premiksów
ROL.04 Pytanie 356
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ewidencjonowanie operacji gospodarczej "przyjęcie materiałów do magazynu" na podstawie dokumentu Pz odbywa się na kontach
A. Wn "Materiały", Ma "Wartość sprzedanych materiałów w cenie zakupu"
B. Wn "Rozliczenie zakupu materiałów", Ma "Materiały"
C. Wn "Materiały", Ma "Rozliczenie zakupu materiałów"
D. Wn "Wartość sprzedanych materiałów w cenie zakupu", Ma "Materiały"
ROL.05 Pytanie 357
Organizacja i prowadzenie prz…
W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?
A. 10 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 8 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 358
Organizacja i prowadzenie prz…
Wśród biologicznych środków działających spulchniająco wymienia się
A. amoniak
B. węglan amonu
C. proszek do pieczenia
D. drożdże
ROL.04 Pytanie 359
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W obrębie gospodarstwa rolnego płynne nawozy naturalne powinny być
A. trzymane na płycie gnojowej obok obornika
B. systematycznie wywożone na pole
C. przechowywane w hermetycznych zbiornikach
D. aplikowane na pole na zamarzniętą ziemię
ROL.04 Pytanie 360
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są całkowite wydatki na wyprodukowanie 1 tony ziemniaków, jeśli koszt jednostkowy zmienny wynosi 24 zł/tonę, a koszt jednostkowy stały to 8 zł/tonę?
A. 8 zł
B. 3 zł
C. 32 zł
D. 24 zł