Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.03 Pytanie 121
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Co oznacza skrót AKT?

A. titranta automatyczną kontrolę
B. krzywą titracyjną analityczną
C. kontrolno-techniczną analizę
D. amid kwasu tiooctowego
CHM.03 Pytanie 122
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z 250 g benzenu (M = 78 g/mol) uzyskano 350 g nitrobenzenu (M = 123 g/mol). Jaka jest wydajność reakcji nitrowania?

A. 93,4%
B. 77,7%
C. 88,8%
D. 83,5%
CHM.03 Pytanie 123
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Destylacja to metoda

A. transformacji ciała z formy ciekłej w stałą
B. oddzielania płynnej mieszanki poprzez odparowanie i kondensację jej składników
C. zmiany ze stanu stałego w stan gazowy, omijając stan ciekły
D. syntezy substancji zachodząca w obecności katalizatora
CHM.03 Pytanie 124
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z przedstawionego opisu wynika, że kluczową właściwością próbki analitycznej jest jej

Próbka analityczna to fragment materiału stworzony z myślą o przeprowadzeniu badania lub obserwacji. Powinna odzwierciedlać przeciętny skład i cechy materiału, który jest badany.

A. reprezentatywność
B. roztwarzalność
C. jednorodność
D. rozpuszczalność
CHM.03 Pytanie 125
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakiego koloru nabierze lakmus w roztworze NaOH?

A. czerwony
B. malinowy
C. niebieski
D. fioletowy
CHM.03 Pytanie 126
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować 0,5 dm3 roztworu HCl o stężeniu 0,2 mol/dm3, jaką kolbę miarową o pojemności należy wykorzystać?

A. 1000 cm3 oraz dwa fiksanale zawierające po 0,1 mola HCl
B. 500 cm 3 oraz fiksanal zawierający 0,1 mola HCl
C. 0,5 dm3 oraz dwa fiksanale zawierające po 0,2 mola HCl
D. 500 cm3 oraz fiksanal zawierający 0,2 mol HCl
CHM.03 Pytanie 127
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zgodnie z instrukcją dotyczącą pobierania próbek nawozów (na podstawie normy PN-EN 12579:2001), liczbę punktów pobierania próbek pierwotnych ustala się według wzoru nsp = 0,5·√V, gdzie V oznacza objętość jednostki badanej w m3. Wartość nsp zaokrągla się do liczby całkowitej, a dodatkowo nie może być mniejsza niż 12 ani większa niż 30.
Dlatego dla objętości V = 4900 m3, nsp wynosi

A. 30
B. 70
C. 35
D. 12
CHM.03 Pytanie 128
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jaką objętość roztworu NaOH o stężeniu 1 mol/dm3 należy użyć, aby przygotować 50 cm3 roztworu NaOH o stężeniu 0,4 mol/dm3?

A. 10 cm3
B. 20 cm3
C. 50 cm3
D. 25 cm3
CHM.03 Pytanie 129
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W którym wierszu tabeli podano ilości substancji i wody, potrzebne do sporządzenia 350 g roztworu o stężeniu 7%?

Masa substancjiMasa wody
A.24,5 g350 g
B.24,5 g325,5 g
C.7 g343 g
D.7 g350 g

A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
CHM.03 Pytanie 130
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Masa molowa kwasu azotowego(V) wynosi 63,0 g/mol. Jakie jest stężenie molowe 20% roztworu tego kwasu o gęstości 1,1 g/cm3?

A. 3,49 mol/dm3
B. 5,30 mol/dm3
C. 3,60 mol/dm3
D. 6,30 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 131
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do oczyszczania próbki gazowej?

A. chłodnica
B. rozdzielacz
C. płuczka
D. zestaw sit
CHM.03 Pytanie 132
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Ile gramów cukru trzeba dodać do 200 gramów wody o temperaturze 20°C, aby uzyskać roztwór nasycony?

A. 400 g
B. 50 g
C. 200 g
D. 100 g
CHM.03 Pytanie 133
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W przypadku odczynnika, w którym nawet najczulsze techniki analizy chemicznej nie są w stanie wykryć zanieczyszczeń, a jego badanie wymaga zastosowania metod opartych na zjawiskach fizycznych, zalicza się on do kategorii czystości

A. czysty
B. czysty do analizy
C. chemicznie czysty
D. techniczny
CHM.03 Pytanie 134
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na opakowaniu fenolu umieszcza się przedstawiony na rysunku znak ostrzegawczy, który oznacza, że jest to substancja

Ilustracja do pytania 14
A. utleniająca.
B. toksyczna.
C. drażniąca.
D. wybuchowa.
CHM.03 Pytanie 135
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Analiza technicznego kwasu solnego dała następujące wyniki: 30% HCl, 0,008% H2SO4, 0,04% Fe.
Korzystając z zamieszczonej tabeli wymagań, określ gatunek kwasu, pamiętając, że decyduje o nim najgorszy wskaźnik.

Wymagania chemiczne dotyczące kwasu siarkowego
WymaganiaGatunki
IIIIIIIV
Chlorowodór, %> 33> 29> 28> 27
Kwas siarkowy(VI) w przel. na SO42-, %< 0,009< 0,5< 1,6< 1,8
Żelazo (Fe3+), %< 0,005< 0,03< 0,03< 0,05

A. I
B. II
C. III
D. IV
CHM.03 Pytanie 136
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Metoda oczyszczania substancji, która opiera się na różnicy w rozpuszczalności substancji docelowej oraz zanieczyszczeń w zastosowanym rozpuszczalniku, nosi nazwę

A. ekstrakcją
B. sublimacją
C. dekantacją
D. krystalizacją
CHM.03 Pytanie 137
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Odpady z rozpuszczalników organicznych, takich jak benzen czy aceton, zawierające co najmniej 80% danego rozpuszczalnika, należy

A. połączyć z ziemią okrzemkową i przekazać do utylizacji.
B. poddać recyklingowi w celu odzyskania rozpuszczalnika.
C. odprowadzać bezpośrednio do kanalizacji.
D. zniszczyć poprzez zastosowanie odpowiednich procesów.
CHM.03 Pytanie 138
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby obliczyć gęstość cieczy przy użyciu metody hydrostatycznej, należy zastosować

A. wagosuszarkę
B. wagę Mohra
C. ebuliometr
D. piknometr
CHM.03 Pytanie 139
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przebieg: Po zważeniu dwóch suchych zlewek, odważ kolejno: do jednej 3,63 g Co(NO3)2·6H2O, a do drugiej 3,75 g Na2CO3·10H2O. Następnie do obu zlewek wlej 25 cm3 gorącej wody i mieszając za pomocą bagietki doprowadź do całkowitego rozpuszczenia soli. Do roztworu Co(NO3)2 dodaj gorący roztwór Na2CO3 podczas mieszania. Otrzymany roztwór schłodź w łaźni wodnej z 3 kostkami lodu do temperatury pokojowej. Schłodzony roztwór przefiltruj przy użyciu zestawu do sączenia pod próżnią. Osad na lejku przepłucz wodą destylowaną, aż osiągnie obojętny odczyn przesączu. Przesączony osad osusz z sączkiem międzyposiadającym złożone arkusze bibuły w temperaturze pokojowej. Po wyschnięciu osad zważ i oblicz wydajność. Określ, jaki czynnik wpływa na skład jakościowy uzyskanego węglanu kobaltu(II)?

A. Wpływ przemycia osadu
B. Precyzja obliczeń wydajności
C. Kolejność ważenia reagentów
D. Tempo sączenia
CHM.03 Pytanie 140
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Związki chromu(VI) oddziałują negatywnie na środowisko, ponieważ

A. powodują nadmierny wzrost roślinności w zbiornikach wodnych
B. prowadzą do zakwaszenia wód
C. wykazują toksyczne działanie na organizmy żywe
D. stanowią główną przyczynę korozji urządzeń technicznych w wodzie
CHM.03 Pytanie 141
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zgodnie z zasadami BHP w laboratorium, po zakończeniu pracy z odczynnikami chemicznymi należy:

A. Wszystkie nieużyte odczynniki pozostawić na stole roboczym.
B. Zamknąć szczelnie pojemniki z odczynnikami, posegregować odpady chemiczne zgodnie z instrukcjami i dokładnie umyć stanowisko pracy.
C. Wylać pozostałości odczynników do zlewu niezależnie od ich rodzaju.
D. Zostawić otwarte pojemniki i natychmiast opuścić laboratorium.
CHM.03 Pytanie 142
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Odlanie cieczy z nad osadu to

A. dekantacja
B. filtracja
C. sedymentacja
D. destylacja
CHM.03 Pytanie 143
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W laboratoriach roztwór potasu dichromianu(VI) w stężonym kwasie siarkowym(VI) wykorzystuje się do

A. czyszczenia szkła laboratoryjnego
B. odkamieniania urządzeń wodnych
C. roztwarzania różnych stopów
D. wytrącania trudno rozpuszczalnych soli w wodzie
CHM.03 Pytanie 144
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces usuwania substancji z cieczy lub wydobywania składnika z mieszanin cieczy, oparty na równowadze fazowej ciecz-gaz, nazywa się

A. krystalizacja
B. destylacja
C. dekantacja
D. filtracja
CHM.03 Pytanie 145
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wybierz poprawny zapis jonowy spośród podanych reakcji, w których otrzymywany jest siarczan(VI) baru.

A. BaCl2 + H2SO4 → BaSO4 + 2HCl
B. Ba2+ + 2Cl- + 2H+ + SO42- → BaSO4 + 2H+ + 2Cl-
C. Ba2+ + 2Cl- + 2H+ + SO42- → BaSO4 + 2H+ + Cl-
D. BaCl2 + 2H+ + SO42- → BaSO4 + 2H+ + 2Cl-
CHM.03 Pytanie 146
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Deminimalizowaną wodę można uzyskać przez

A. destylację prostą
B. destylację próżniową
C. wymianę jonową
D. filtrację
CHM.03 Pytanie 147
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Kalibracja pH-metru nie jest potrzebna po

A. wymianie elektrody.
B. każdym pomiarze w danej serii.
C. dłuższej przerwie w pomiarach.
D. długotrwałym używaniu tej samej elektrody.
CHM.03 Pytanie 148
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby podnieść temperaturę roztworu do 330 K, jakie wyposażenie jest potrzebne?

A. trójnogu, siatki ceramicznej, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0-+100°C
B. trójnogu, siatki ceramicznej, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0--0°C
C. statywu, siatki, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0+100°C
D. statywu, siatki, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0--50°C
CHM.03 Pytanie 149
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Którą substancję można bezpośrednio wyrzucić do odpadów komunalnych?

A. Azbest
B. Azotan(V) srebra
C. Tlenek rtęci(II)
D. Glukozę
CHM.03 Pytanie 150
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do pomiaru lepkości cieczy?

A. piknometr
B. aparat Boetiusa
C. wiskozymetr
D. kriometr
CHM.03 Pytanie 151
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu przygotowania 100 cm3 roztworu mianowanego, jaką kolbę należy zastosować?

A. stożkową o pojemności 100 cm3
B. miarową o pojemności 10 cm3
C. stożkową o pojemności 0,1 dm3
D. miarową o pojemności 0,1 dm3
CHM.03 Pytanie 152
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie narzędzie w laboratorium jest wykorzystywane do rozdrabniania małych ilości substancji stałych?

A. moździerz z tłuczkiem
B. parownica z łyżeczką porcelanową
C. zlewka z bagietką
D. krystalizator ze szpatułką metalową
CHM.03 Pytanie 153
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Czego się używa w produkcji z porcelany?

A. naczynia wagowe oraz krystalizatory
B. moździerze i parowniczki
C. zlewki oraz bagietki
D. szkiełka zegarkowe oraz szalki Petriego
CHM.03 Pytanie 154
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Czy próbkę laboratoryjną przechowuje się w lodówce, gdy występuje w niej

A. utrata lotnych składników
B. rozpad promieniotwórczy
C. chłonięcie wody
D. degradacja termiczna
CHM.03 Pytanie 155
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby uzyskać roztwór 25 gramów CuSO4 w 50 gramach wody, konieczne jest podgrzanie mieszanki do temperatury w przybliżeniu

A. 30°C
B. 340 K
C. 313 K
D. 20°C
CHM.03 Pytanie 156
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie jest stężenie molowe roztworu, jeśli w 100 cm3 roztworu znajduje się 5,6 g KOH?
MK = 39 g/mol, MO = 16 g/mol, MH = 1 g/mol

A. 1 mol/dm3
B. 10 mol/dm3
C. 0,1 mol/dm3
D. 100 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 157
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W próbkach obecne są składniki, które znacznie różnią się pod względem zawartości. Składnik, którego procentowy udział w próbce jest niższy od 0,01%, nazywamy

A. domieszką
B. ultraśladem
C. matrycą
D. śladem
CHM.03 Pytanie 158
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który sposób przechowywania próbek żywności jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia?

Fragment Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego
(...)
Zakład przechowuje próbki, przez co najmniej 3 dni, licząc od chwili, kiedy cała partia została spożyta w miejscu wyłącznym właściwym do tego celu oraz w warunkach zapewniających utrzymanie temperatury +4°C lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu.
Miejsce przechowywania próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona.

A. Przechowywanie przez co najmniej 3 dni od czasu spożycia całej partii żywności.
B. Przechowywanie w temperaturze maksymalnej +4°C.
C. Przechowywanie w specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu, do którego dostęp posiada kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
D. Przechowywanie przez maksymalnie 3 dni od czasu pobrania próbek.
CHM.03 Pytanie 159
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W którym z podanych równań reakcji dochodzi do zmiany stopni utlenienia atomów?

A. BaCl2 + H2SO4 → BaSO4 + 2HCl
B. NaOH + HCl → NaCl + H2O
C. 2KClO3 → 2KCl + 3O2
D. CaCO3 → CaO + CO2
CHM.03 Pytanie 160
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Między wodorotlenkiem baru a chlorkiem amonu dochodzi do spontanicznej reakcji, która powoduje silne schłodzenie mieszaniny oraz wydobycie się charakterystycznego zapachu amoniaku.
Ba(OH)2(s) + 2 NH4Cl(s) → BaCl2(aq) + 2 H2O(c) + 2 NH3(g) Wskaź, które sformułowanie właściwie wyjaśnia to zjawisko.
nieodwracalnie jej równowagę.

A. Reakcja zachodzi spontanicznie, ponieważ jest egzotermiczna
B. Reakcja zachodzi spontanicznie, ponieważ jest endotermiczna
C. Reakcja zachodzi spontanicznie mimo endotermiczności, ponieważ wydzielanie gazu przesuwa
D. Reakcja zachodzi spontanicznie mimo endotermiczności, ponieważ wydzielanie soli przesuwa nieodwracalnie jej równowagę