Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.03 Pytanie 201
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Woda, która została poddana dwukrotnej destylacji, to woda

A. redestylowana
B. odejonizowana
C. ultra czysta
D. odmineralizowana
CHM.03 Pytanie 202
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do 300 g wody o temperaturze 30oC dodano 120 g substancji, co zaowocowało powstaniem roztworu nasyconego. Jaką ma rozpuszczalność ta substancja w temperaturze 30oC?

A. 20 g
B. 50 g
C. 30 g
D. 40 g
CHM.03 Pytanie 203
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby oddzielić mieszankę etanolu i wody, konieczne jest przeprowadzenie procesu

A. sączenia
B. ekstrakcji
C. dekantacji
D. destylacji
CHM.03 Pytanie 204
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Które z wymienionych reakcji chemicznych stanowi reakcję redoks?

A. 3 Ca(OH)2 + 2 H3PO4 → Ca3(PO4)2 + 6 H2O
B. 2 KMnO4 → K2MnO4 + MnO2 + O2
C. CaCO3 → CaO + CO2
D. 2 NaOH + CuSO4 → Cu(OH)2 + Na2SO4
CHM.03 Pytanie 205
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces oddzielania składników jednorodnej mieszaniny, polegający na eliminacji jednego lub większej ilości składników z roztworu lub substancji stałej przy użyciu odpowiednio wybranego rozpuszczalnika, to

A. rektyfikacja
B. destylacja
C. adsorpcja
D. ekstrakcja
CHM.03 Pytanie 206
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Metodą, która nie umożliwia przeniesienia składników próbki do roztworu, jest

A. roztwarzanie
B. liofilizacja
C. stapianie
D. mineralizacja
CHM.03 Pytanie 207
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przykładem piany stałej jest

faza rozproszonafaza rozpraszająca
gazcieczciało stałe
gaz-pianapiana stała
cieczaerozol ciekłyemulsjaemulsja stała
ciało stałeaerozol stałyzolzol stały

A. pumeks.
B. masło.
C. bite białko.
D. mgła.
CHM.03 Pytanie 208
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

250 cm3 roztworu kwasu octowego o stężeniu 10% objętościowych zostało rozcieńczone pięciokrotnie. Jakie jest stężenie otrzymanego roztworu?

A. 2,5%
B. 2%
C. 1,25%
D. 5%
CHM.03 Pytanie 209
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby rozpuścić próbkę tłuszczu o wadze 5 g, wykorzystuje się 50 cm3 mieszanki 96% alkoholu etylowego oraz eteru dietylowego, połączonych w proporcji objętościowej 1 : 2. Jakie ilości cm3 każdego ze składników są potrzebne do przygotowania 150 cm3 tej mieszanki?

A. 50 cm3 alkoholu etylowego oraz 100 cm3 eteru dietylowego
B. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 200 cm3 eteru dietylowego
C. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 50 cm3 eteru dietylowego
D. 75 cm3 alkoholu etylowego oraz 75 cm3 eteru dietylowego
CHM.03 Pytanie 210
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Czysty odczynnik (skrót: cz.) charakteryzuje się poziomem czystości wynoszącym

A. 99,9-99,99%
B. 90-99%
C. 99-99,9%
D. 99,99-99,999%
CHM.03 Pytanie 211
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby uzyskać roztwór AgNO3 (masa molowa AgNO3 to 169,8 g/mol) o stężeniu 0,1 mol/dm3, należy rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski.

A. odważyć 169,80 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić
B. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski
C. odważyć 16,98 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski
D. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski
CHM.03 Pytanie 212
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Którą z poniższych czynności należy wykonać, aby zapewnić wysoką dokładność pomiaru masy substancji podczas przygotowywania próbki do analizy chemicznej?

A. Użyć linijki do określenia objętości substancji.
B. Pominąć etap ważenia przy sporządzaniu roztworu.
C. Wystarczy ważyć substancję na zwykłej wadze kuchennej.
D. Zastosować wagę analityczną o dokładności do 0,1 mg.
CHM.03 Pytanie 213
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przedstawiony schemat ideowy ilustruje proces wytwarzania N2 → NO → NO2 → HNO3

A. kwasu azotowego(II) z azotu
B. kwasu azotowego(III) z azotu
C. kwasu azotowego(V) z azotu
D. kwasu azotowego(IV) z azotu
CHM.03 Pytanie 214
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Ile gramów 80% kwasu mrówkowego trzeba zważyć, aby uzyskać 200 g 20% roztworu tego kwasu?

A. 80g
B. 20g
C. 200g
D. 50g
CHM.03 Pytanie 215
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować 500 g roztworu o stężeniu 10% (m/m), ile substancji należy odważyć?

A. 100 g substancji
B. 5 g substancji
C. 50 g substancji
D. 10 g substancji
CHM.03 Pytanie 216
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W nieopisanej butelce prawdopodobnie znajduje się roztwór zasadowy. Wskaż odczynnik, który pozwoli to zweryfikować?

A. Alkoholowy roztwór fenoloftaleiny o stężeniu 2%
B. Roztwór kwasu siarkowego(VI) o stężeniu 2%
C. Roztwór wodorotlenku potasu o stężeniu 0,5 mol/dm3
D. Roztwór chlorku potasu o stężeniu 1 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 217
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Kalibracja pH-metru nie jest potrzebna po

A. długotrwałym używaniu tej samej elektrody.
B. każdym pomiarze w danej serii.
C. wymianie elektrody.
D. dłuższej przerwie w pomiarach.
CHM.03 Pytanie 218
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie roztwory chemiczne powinny być stanowczo pobierane przy włączonym dygestorium?

A. kwasu cytrynowego o stężeniu 36%
B. glicerolu o stężeniu 36%
C. etanolu o stężeniu 36%
D. kwasu solnego o stężeniu 36%
CHM.03 Pytanie 219
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas przygotowywania roztworów buforowych do analizy pH w laboratorium istotne jest, aby:

A. Dodać soli buforowej do dowolnej ilości wody.
B. Zmierzyć pH po przypadkowym zmieszaniu soli i kwasu.
C. Dokładnie odmierzyć masy składników i rozpuścić je w określonej objętości wody destylowanej.
D. Przygotować bufor wyłącznie z wody kranowej.
CHM.03 Pytanie 220
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby podnieść stężenie mikroelementów w roztworze, próbkę należy poddać

A. rozcieńczaniu
B. zagęszczaniu
C. roztwarzaniu
D. liofilizacji
CHM.03 Pytanie 221
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który sposób przechowywania próbek żywności jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia?

Fragment Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego
(...)
Zakład przechowuje próbki, przez co najmniej 3 dni, licząc od chwili, kiedy cała partia została spożyta w miejscu wyłącznym właściwym do tego celu oraz w warunkach zapewniających utrzymanie temperatury +4°C lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu.
Miejsce przechowywania próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona.

A. Przechowywanie w specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu, do którego dostęp posiada kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
B. Przechowywanie przez co najmniej 3 dni od czasu spożycia całej partii żywności.
C. Przechowywanie przez maksymalnie 3 dni od czasu pobrania próbek.
D. Przechowywanie w temperaturze maksymalnej +4°C.
CHM.03 Pytanie 222
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces przesiewania próbki prowadzi się za pomocą urządzenia przedstawionego na rysunku

Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek
Oznaczany parametrRodzaj naczynia do przechowywania próbkiSposób utrwalania próbkiMiejsce wykonania analizyDopuszczalny czas przechowywania próbki
Chlorkiszklane
lub polietylenowe
-laboratorium96 godzin
Chlor pozostałyszklane-w miejscu
pobrania próbki
-
ChZTszklanezakwaszenie do pH<2,
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium24 godziny
Kwasowośćszklane
lub polietylenowe
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium4 godziny
Manganszklane
lub polietylenowe
zakwaszenie do pH<2,
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium48 godzin

A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
CHM.03 Pytanie 223
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas przygotowywania roztworu mianowanego kwasu solnego o określonym stężeniu należy:

A. zmieszać dowolną ilość kwasu z wodą i sprawdzić pH, aby uzyskać potrzebne stężenie
B. połączyć stężony kwas solny z przypadkowym innym roztworem, by osiągnąć wymagane stężenie
C. najpierw rozcieńczyć kwas wodą w przybliżeniu, a dopiero potem odmierzyć potrzebną ilość roztworu
D. dokładnie odmierzyć odpowiednią objętość stężonego kwasu solnego i rozcieńczyć ją wodą destylowaną do pożądanej objętości końcowej, zachowując zasady bezpieczeństwa
CHM.03 Pytanie 224
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Czystość konkretnego odczynnika chemicznego wynosi: 99,9-99,99%. Jakiego rodzaju jest ten odczynnik?

A. czysty do analizy.
B. techniczny.
C. chemicznie czysty.
D. czysty.
CHM.03 Pytanie 225
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Preparaty zawierające KOH (tzw. żrący potaż), oznaczone są symbolem S 1/2. Na podstawie informacji zawartych w tabeli, określ zasady przechowywania tych preparatów.

Numer zwrotu SWarunki bezpiecznego stosowaniaNumer zwrotu SWarunki bezpiecznego stosowania
S1Przechowywać pod zamknięciemS12Nie przechowywać pojemnika szczelnie zamkniętego
S2Chronić przed dziećmiS13Nie przechowywać razem z żywnością, napojami i karmą dla zwierząt
S3Przechowywać w chłodnym miejscuS15Przechowywać z dala od źródeł ciepła
S4Nie przechowywać w pomieszczeniach mieszkalnychS16Nie przechowywać w pobliżu źródeł zapłonu – nie palić tytoniu

A. Nie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
B. Przechowywać z dala od źródeł ciepła i ognia.
C. Przechowywać w zamknięciu, z daleka od dzieci.
D. Przechowywać w zamkniętym, chłodnym miejscu.
CHM.03 Pytanie 226
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaź sprzęt laboratoryjny, który znajduje się w zestawie do filtracji pod obniżonym ciśnieniem?

A. Kolba ssawkowa, lejek z sitkiem, urządzenie do pompowania wody
B. Kolba miarowa, lejek szklany, bagietka
C. Kolba ssawkowa, lejek szklany, urządzenie do pompowania wody
D. Kolba stożkowa, lejek z sitkiem, bagietka
CHM.03 Pytanie 227
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas pobierania próby wody do oznaczania metali ciężkich zaleca się stosowanie butelek wykonanych z:

A. szkła sodowego
B. polietylenu wysokiej gęstości (HDPE)
C. aluminium
D. ceramiki
CHM.03 Pytanie 228
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Gdzie należy przechowywać cyjanek potasu KCN?

A. w pojemniku, z dala od źródeł ciepła
B. w stalowej szafie, zamkniętej na klucz
C. w szczelnie zamkniętym eksykatorze
D. w warunkach chłodniczych
CHM.03 Pytanie 229
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W parownicy porcelanowej, w której znajduje się 2,5 g naftalenu, umieść krążek bibuły z niewielkimi otworami oraz odwrócony lejek szklany. Zatyczkę lejka zrób z korka z waty. Parownicę umieść w płaszczu grzejnym. Po delikatnym ogrzaniu parownicy, pary substancji przechodzą przez otwory w bibule i kondensują na wewnętrznych ściankach lejka... Powyższy opis dotyczy metody oczyszczania naftalenu przez

A. resublimację
B. ługowanie
C. sublimację
D. krystalizację
CHM.03 Pytanie 230
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Opis w ramce przedstawia sposób oczyszczania substancji poprzez

Próbke substancji stałej należy umieścić w kolbie kulistej, zaopatrzonej w chłodnicę zwrotną, dodać rozpuszczalnika - etanolu i delikatnie ogrzewać do wrzenia. Po lekkim ostudzeniu dodać do roztworu niewielką ilość węgla aktywnego, zagotować i przesączyć na gorąco. Przesącz pozostawić do ostygnięcia, a wydzielony osad odsączyć pod zmniejszonym ciśnieniem, przemyć niewielką ilością rozpuszczalnika, przenieść na szalkę, pozostawić do wyschnięcia, a następnie zważyć.

A. destylację.
B. ekstrakcję.
C. sublimację.
D. krystalizację.
CHM.03 Pytanie 231
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Laboratoryjna apteczka powinna zawierać m.in.

A. adrenalinę, bandaż, wodę utlenioną
B. alkohol etylowy, perhydrol, płyn Lugola
C. gazę opatrunkową, wodę utlenioną, plaster
D. bandaż, watę higroskopijną, gips
CHM.03 Pytanie 232
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu rozdrabniania niewielkich ilości bardzo twardego materiału wykorzystuje się moździerze

A. agatowe
B. ze stali molibdenowej
C. melaminowe
D. teflonowe
CHM.03 Pytanie 233
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Naczynia miarowe kalibrowane "na wlew" mają oznaczenie w postaci symbolu

A. In
B. A
C. Ex
D. B
CHM.03 Pytanie 234
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, który parametr spośród podanych należy oznaczyć w pierwszej kolejności.

Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek
Oznaczany parametrRodzaj naczynia do przechowywania próbkiSposób utrwalania próbkiMiejsce wykonania analizyDopuszczalny czas przechowywania próbki
Chlorkiszklane
lub polietylenowe
-laboratorium96 godzin
Chlor pozostałyszklane-w miejscu
pobrania próbki
-
ChZTszklanezakwaszenie do pH<2,
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium24 godziny
Kwasowośćszklane
lub polietylenowe
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium4 godziny
Manganszklane
lub polietylenowe
zakwaszenie do pH<2,
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium48 godziny

A. Kwasowość.
B. Chlor pozostały.
C. Chemiczne zapotrzebowanie na tlen (ChZT).
D. Mangan.
CHM.03 Pytanie 235
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W jakiej standardowej temperaturze są kalibrowane szklane naczynia pomiarowe?

A. 20°C
B. 21°C
C. 25°C
D. 19°C
CHM.03 Pytanie 236
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przebieg: Po zważeniu dwóch suchych zlewek, odważ kolejno: do jednej 3,63 g Co(NO3)2·6H2O, a do drugiej 3,75 g Na2CO3·10H2O. Następnie do obu zlewek wlej 25 cm3 gorącej wody i mieszając za pomocą bagietki doprowadź do całkowitego rozpuszczenia soli. Do roztworu Co(NO3)2 dodaj gorący roztwór Na2CO3 podczas mieszania. Otrzymany roztwór schłodź w łaźni wodnej z 3 kostkami lodu do temperatury pokojowej. Schłodzony roztwór przefiltruj przy użyciu zestawu do sączenia pod próżnią. Osad na lejku przepłucz wodą destylowaną, aż osiągnie obojętny odczyn przesączu. Przesączony osad osusz z sączkiem międzyposiadającym złożone arkusze bibuły w temperaturze pokojowej. Po wyschnięciu osad zważ i oblicz wydajność. Określ, jaki czynnik wpływa na skład jakościowy uzyskanego węglanu kobaltu(II)?

A. Tempo sączenia
B. Precyzja obliczeń wydajności
C. Kolejność ważenia reagentów
D. Wpływ przemycia osadu
CHM.03 Pytanie 237
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, który dodatek należy zastosować, w celu konserwacji próbek wody przeznaczonych do oznaczania jej twardości.

Tabela. Techniki konserwacji próbek wody
Stosowany dodatek
lub technika
Rodzaje próbek, do których dodatek lub technika jest stosowana
Kwas siarkowy(VI)zawierające węgiel organiczny, oleje lub tłuszcze, przeznaczone do oznaczania ChZT, zawierające aminy lub amoniak
Kwas azotowy(V)zawierające związki metali
Wodorotlenek soduzawierające lotne kwasy organiczne lub cyjanki
Chlorek rtęci(II)zawierające biodegradowalne związki organiczne oraz różne formy azotu i fosforu
Chłodzenie w
temperaturze 4°C
zawierające mikroorganizmy, barwę, zapach, organiczne formy węgla, azotu i fosforu, przeznaczone do określenia kwasowości, zasadowości oraz BZT

A. Kwas azotowy(V).
B. Kwas siarkowy(VI).
C. Chlorek rtęci(II).
D. Wodorotlenek sodu.
CHM.03 Pytanie 238
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do procesu ekstrakcji?

A. aparat Kippa
B. aparat Soxhleta
C. kolba ssawkowa
D. pompa próżniowa
CHM.03 Pytanie 239
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jeżeli partia towaru składa się z 10 dużych opakowań, wtedy z jednego opakowania pobiera się kilka próbek, które następnie łączy, uzyskując próbkę

A. pierwotną
B. laboratoryjną
C. średnią
D. jednostkową
CHM.03 Pytanie 240
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przeprowadzić syntezę substancji organicznej w temperaturze 150°C, należy zastosować łaźnię

A. powietrzną
B. parową
C. wodną
D. olejową