Kwalifikacja: CHM.03 - Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych
Proces przesiewania próbki prowadzi się za pomocą urządzenia przedstawionego na rysunku
Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek | ||||
---|---|---|---|---|
Oznaczany parametr | Rodzaj naczynia do przechowywania próbki | Sposób utrwalania próbki | Miejsce wykonania analizy | Dopuszczalny czas przechowywania próbki |
Chlorki | szklane lub polietylenowe | - | laboratorium | 96 godzin |
Chlor pozostały | szklane | - | w miejscu pobrania próbki | - |
ChZT | szklane | zakwaszenie do pH<2, schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 24 godziny |
Kwasowość | szklane lub polietylenowe | schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 4 godziny |
Mangan | szklane lub polietylenowe | zakwaszenie do pH<2, schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 48 godzin |