Kwalifikacja: CHM.04 - Wykonywanie badań analitycznych
Oznaczono LZ i LJ dla czterech różnych próbek tłuszczów. Wyniki zestawiono w tabeli:
Na podstawie zamieszczonych danych o liczbach właściwych wybranych tłuszczów wskaż próbkę, którą stanowi olej rzepakowy.
Liczby właściwe wybranych tłuszczów | ||
---|---|---|
Rodzaj tłuszczu | Liczba zmydlania (LZ) mg KOH / g tłuszczu | Liczba jodowa (LJ) g I2 / 100 g tłuszczu |
Olej lniany | 187 – 197 | 169 – 192 |
Olej sojowy | 188 – 195 | 114 – 138 |
Olej rzepakowy | 167 – 179 | 94 – 106 |
Tran wielorybi | 170 – 202 | 102 – 144 |
Masło krowie | 218 – 245 | 25 – 38 |
Smalec wieprzowy | 193 – 200 | 46 – 66 |
Próbka | Liczba zmydlania (LZ) | Liczba jodowa (LJ) |
---|---|---|
1 | 190 | 140 |
2 | 171 | 99 |
3 | 194 | 105 |
4 | 195 | 60 |