Filtrowanie pytań
W próbce wody, w której stwierdzono obecność 60,0 mg żelaza, dokonano oznaczenia jego zawartości za pomocą spektrofotometrii, uzyskując wynik 59,1 mg. Jaki jest błąd względny tego oznaczenia?
W autoklawach realizuje się proces sterylizacji
Analiza składników chemicznych próbki substancji organicznej odbywa się w badaniu
Podłoża o płynnej konsystencji stosuje się w celu
Jakie jest przeznaczenie próby jodowej, m.in. w produkcji piwa?
Jakie jest stężenie analitu wyrażone w procentach, gdy próbka analityczna zawiera 250 ppm analitu?
W celu identyfikacji cukru sporządzono jego roztwór i przelano do trzech probówek. Następnie przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli:
Badanym cukrem była
Badany roztwór | Dodany odczynnik | Obserwacje |
---|---|---|
Probówka 1. | Cu(OH)2 | Zawiesina Cu(OH)2 rozpuściła się, a roztwór przyjął szafirową barwę |
Cu(OH)2 | Po ogrzaniu probówki pojawił się ceglasto-czerwony osad | |
Probówka 2. | [Ag(NH3)2]+ | Po ogrzaniu na ściankach probówki pojawiło się srebro metaliczne |
Probówka 3. | Br2(aq) + roztwór NaHCO3 | Woda bromowa uległa odbarwieniu |
Aby przygotować podłoże do badań mikrobiologicznych, należy
Równania reakcji zamieszczone w ramce opisują oznaczanie w tłuszczach liczby
−CH=CH− + IBr → −CHI−CHBr− IBr + KI → KBr + I2 I2+ 2Na2S2O3 →2NaI + Na2S4O6 |
Na jakich materiałach wykonuje się podłoża mikrobiologiczne?
W tabeli przedstawiono kolejne etapy barwienia preparatu mikroskopowego metodą
Etap 1 | Nałożenie barwnika – fioletu krystalicznego. |
Etap 2 | Nałożenie płynu Lugola. |
Etap 3 | Naniesienie alkoholu. |
Etap 4 | Naniesienie barwnika – fuksyny zasadowej. |
Zamieszczony opis definiuje wskaźniki stosowane w miareczkowaniu
Substancje te zmieniają zabarwienie w zależności od zmiany stężenia jonów wodorowych w roztworze. Są to słabe kwasy lub zasady organiczne, których barwa niezdysocjowanej cząsteczki w roztworze wodnym różni się od barwy jonów. |
Jakie urządzenia są wykorzystywane do segregacji materiału na frakcje, które zawierają ziarna o różnych rozmiarach?
Zjawisko opisane w ramce to
Jeżeli w wodzie zostanie rozpuszczona α-D-glukopiranoza, to roztwór tuż po rozpuszczeniu wykazuje skręcalność właściwą [α]D= +112,2°, lecz w miarę upływu czasu skręcalność ta stopniowo spada do wartości charakterystycznej w stanie równowagi, mianowicie [α]D= +52,7° |
Rozpuszczono próbkę technicznego chlorku sodu w wodzie, a jony chlorkowe strącono przy pomocy AgNO3, w postaci AgCl, którego masa po wysuszeniu wyniosła 1,5000 g. Oblicz ilość chloru w analizowanej próbce. Mnożnik analityczny dla chloru w AgCl to 0,2474.
Urządzenie Orsata jest wykorzystywane do pomiaru
Wzorzec glukozy o stężeniu 0,5 mg/cm3 wykazuje absorbancję 0,150. Jakie jest stężenie glukozy w badanej próbie, jeśli jej absorbancja wynosi 0,450 przy założeniu spełnienia prawa Lamberta-Beera w badanym zakresie stężeń i identycznych warunkach pomiaru?
stężenie glukozy [mg/cm3] = Ap / Aw · cw Ap - absorbancja próbki Aw - absorbancja wzorca cw - stężenie wzorca [mg/cm3] |
Metody graficzne, pierwsza pochodna oraz Hahna znajdują zastosowanie w wyznaczaniu punktu końcowego miareczkowania?
Izomerazy uczestniczą w reakcjach przekształceń wewnętrznych cząsteczek, nie powodując rozkładu struktury związku ani zmiany składu atomowego. Proces ten przedstawia schemat
Widoczne bez użycia mikroskopu skupisko mikroorganizmów, które powstało z jednej komórki na płytce z podłożem hodowlanym, to
W analizowanej próbce oznaczono obecność baru, wytrącając go jako BaSO4. Otrzymano osad o masie 200 mg. Jaka była zawartość baru w próbce, jeśli mnożnik analityczny wynosi 0,5885?
Jaką metodę można wykorzystać do oznaczania białek w produktach żywnościowych?
W dwóch nieoznakowanych kolbach znajdują się roztwory HCl o różnych stężeniach: 0,1 mol/dm3 oraz 0,01 mol/dm3. Aby odróżnić te roztwory, nie można zastosować
W wyniku pomiaru wagowego uzyskano 0,2451 g tlenku żelaza(III). Jaką masę żelaza zawierała badana próbka? MFe = 55,845 g/mol, MO = 15,999 g/mol?
Metoda obrączkowa jest wykorzystywana do rozpoznawania jonu
W opisie metody analitycznej zapisano:
Który parametr metody analitycznej opisano?
Różnica w otrzymanych wynikach dwóch oznaczeń wykonanych równocześnie lub w krótkim przedziale czasu na tej samej próbce, przez tego samego analityka, w takich samych warunkach, nie może przekraczać 1,5 g na 100 g oznaczanej próbki. |
Obecność skrobi w bulwie ziemniaka można wykryć, stosując
W badaniach dotyczących kinetyki hydrolizy sacharozy wykorzystuje się mierzenie aktywności optycznej cukrów, które określa się
Związek chemiczny, który posiada skrót Gly-Ala-Leu-Ala-Tyr i został zidentyfikowany w trakcie badań analitycznych, to
Jak należy przygotować próbkę wody do zamrożenia w naczyniu, które
Podłoże wykorzystywane do uzyskiwania hodowli o dużej liczbie drobnoustrojów danego szczepu nazywa się
Przedstawione reakcje zachodzą w produktach żywnościowych podczas fermentacji
C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6 |
C6H12O6 → 2 CH3 −CH(OH) −COOH |
Aby przygotować oznaczenia spektrofotometryczne kwasu acetylosalicylowego w zakresie nadfioletu, należy sporządzić cztery wzorce o objętości 50 cm3 każdy. Wzorce te powinny być stworzone poprzez odważenie kwasu salicylowego z dokładnością do 0,0001 g oraz rozpuszczenie odważonych ilości w 0,1000 mol/dm3 roztworze NaOH. Jaki sprzęt oraz w jakiej ilości, oprócz wagi analitycznej i łyżeczki, trzeba użyć do przygotowania tych wzorców?
W oparciu o ilustrację analitem może być rozwiązanie
Czym jest wskaźnik metalochromowy?
Jakie badanie chemiczne dotyczące wody przeprowadza się przy użyciu miareczkowania kompleksometrycznego?
Jakim odczynnikiem grupowym IV grupy analitycznej kationów jest?
Który spośród tłuszczów wymienionych w przedstawionej tabeli wykazuje najbardziej nienasycony charakter?
Liczby właściwe wybranych tłuszczów | ||
---|---|---|
Rodzaj tłuszczu | Liczba zmydlania (LZ) mg KOH / g tłuszczu | Liczba jodowa (LJ) g I₂ / 100 g tłuszczu |
Olej lniany | 187 – 197 | 169 – 192 |
Olej sojowy | 188 – 195 | 114 – 138 |
Olej rzepakowy | 167 – 179 | 94 – 106 |
Tran wielorybi | 170 – 202 | 102 – 144 |
Masło krowie | 218 – 245 | 25 – 38 |
Smalec wieprzowy | 193 – 200 | 46 – 66 |