Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 121
Wykonywanie badań analityczny…

Biocydy wprowadza się do próbki środowiskowej w celu

A. wysuszenia próbki
B. podniesienia efektywności ekstrakcji
C. utrzymania próbki w dobrym stanie
D. usunięcia derywatów analitów
CHM.04 Pytanie 122
Wykonywanie badań analityczny…

W próbce wody, w której stwierdzono obecność 60,0 mg żelaza, dokonano oznaczenia jego zawartości za pomocą spektrofotometrii, uzyskując wynik 59,1 mg. Jaki jest błąd względny tego oznaczenia?

A. 1,4%
B. 1,1%
C. 0,8%
D. 1,5%
CHM.04 Pytanie 123
Wykonywanie badań analityczny…

W autoklawach realizuje się proces sterylizacji

A. suchym gorącym powietrzem
B. promieniowaniem
C. roztworami środków chemicznych
D. parą wodną pod ciśnieniem
CHM.04 Pytanie 124
Wykonywanie badań analityczny…

Analiza składników chemicznych próbki substancji organicznej odbywa się w badaniu

A. specjacyjnej
B. skróconej
C. półilościowej
D. elementarnej
CHM.04 Pytanie 125
Wykonywanie badań analityczny…

Podłoża o płynnej konsystencji stosuje się w celu

A. rozróżniania bakterii
B. namnażania dużej biomasy drobnoustrojów
C. hodowania bakterii o niskim zapotrzebowaniu na tlen
D. monitorowania ruchu mikroorganizmów
CHM.04 Pytanie 126
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie jest przeznaczenie próby jodowej, m.in. w produkcji piwa?

A. Dla oznaczenia ilościowej zawartości tłuszczy w próbce
B. W celu stwierdzenia, czy badana próbka ma w sobie skrobię
C. W celu stwierdzenia, czy badana próbka ma w sobie tłuszcze
D. Dla oznaczenia ilościowej zawartości węglowodanów w próbce
CHM.04 Pytanie 127
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie jest stężenie analitu wyrażone w procentach, gdy próbka analityczna zawiera 250 ppm analitu?

A. 0,0025%
B. 2,5%
C. 0,025%
D. 0,25%
CHM.04 Pytanie 128
Wykonywanie badań analityczny…

W celu identyfikacji cukru sporządzono jego roztwór i przelano do trzech probówek. Następnie przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli:

Badanym cukrem była



Badany roztwórDodany odczynnikObserwacje
Probówka 1.Cu(OH)2Zawiesina Cu(OH)2 rozpuściła się, a roztwór przyjął szafirową barwę
Cu(OH)2Po ogrzaniu probówki pojawił się ceglasto-czerwony osad
Probówka 2.[Ag(NH3)2]+Po ogrzaniu na ściankach probówki pojawiło się srebro metaliczne
Probówka 3.Br2(aq)
+ roztwór NaHCO3
Woda bromowa uległa odbarwieniu

A. glukoza.
B. skrobia.
C. fruktoza.
D. sacharoza.
CHM.04 Pytanie 129
Wykonywanie badań analityczny…

Aby przygotować podłoże do badań mikrobiologicznych, należy

A. zwiększyć pH składników
B. dodawać składniki w dowolnej kolejności
C. zastosować autoklawowanie
D. zmierzyć składniki przy użyciu cylindra miarowego
CHM.04 Pytanie 130
Wykonywanie badań analityczny…

Równania reakcji zamieszczone w ramce opisują oznaczanie w tłuszczach liczby

−CH=CH− + IBr → −CHI−CHBr−
IBr + KI → KBr + I2
I2+ 2Na2S2O3 →2NaI + Na2S4O6

A. jodowej.
B. estrowej.
C. kwasowej.
D. zmydlania.
CHM.04 Pytanie 131
Wykonywanie badań analityczny…

Na jakich materiałach wykonuje się podłoża mikrobiologiczne?

A. na płytkach Dreschla
B. na szkiełkach mikroskopowych
C. na płytkach Petriego
D. na szkiełkach zegarowych
CHM.04 Pytanie 132
Wykonywanie badań analityczny…

W tabeli przedstawiono kolejne etapy barwienia preparatu mikroskopowego metodą

Etap 1Nałożenie barwnika – fioletu krystalicznego.
Etap 2Nałożenie płynu Lugola.
Etap 3Naniesienie alkoholu.
Etap 4Naniesienie barwnika – fuksyny zasadowej.

A. Grama.
B. Neissera
C. Burri-Ginsa.
D. Ziehl-Neelsena.
CHM.04 Pytanie 133
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczony opis definiuje wskaźniki stosowane w miareczkowaniu

Substancje te zmieniają zabarwienie w zależności od zmiany stężenia jonów wodorowych w roztworze. Są to słabe kwasy lub zasady organiczne, których barwa niezdysocjowanej cząsteczki w roztworze wodnym różni się od barwy jonów.

A. kompleksometrycznym.
B. redoksometrycznym.
C. strąceniowym.
D. alkacymetrycznym.
CHM.04 Pytanie 134
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie urządzenia są wykorzystywane do segregacji materiału na frakcje, które zawierają ziarna o różnych rozmiarach?

A. Wirówki
B. Eksykatory
C. Sita
D. Rozdzielacze
CHM.04 Pytanie 135
Wykonywanie badań analityczny…

Zjawisko opisane w ramce to

Jeżeli w wodzie zostanie rozpuszczona α-D-glukopiranoza, to roztwór tuż po rozpuszczeniu wykazuje skręcalność właściwą [α]D= +112,2°, lecz w miarę upływu czasu skręcalność ta stopniowo spada do wartości charakterystycznej w stanie równowagi, mianowicie [α]D= +52,7°

A. mutarotacja.
B. tautomeria.
C. racemizacja.
D. inwersja.
CHM.04 Pytanie 136
Wykonywanie badań analityczny…

Rozpuszczono próbkę technicznego chlorku sodu w wodzie, a jony chlorkowe strącono przy pomocy AgNO3, w postaci AgCl, którego masa po wysuszeniu wyniosła 1,5000 g. Oblicz ilość chloru w analizowanej próbce. Mnożnik analityczny dla chloru w AgCl to 0,2474.

A. 0,2474 g
B. 0,4948 g
C. 0,3711 g
D. 1,2474 g
CHM.04 Pytanie 137
Wykonywanie badań analityczny…

Urządzenie Orsata jest wykorzystywane do pomiaru

A. zawartości gazów w spalinach
B. poziomu pyłów w powietrzu
C. stężenia tlenu w wodzie
D. gęstości cieczy
CHM.04 Pytanie 138
Wykonywanie badań analityczny…

Wzorzec glukozy o stężeniu 0,5 mg/cm3 wykazuje absorbancję 0,150. Jakie jest stężenie glukozy w badanej próbie, jeśli jej absorbancja wynosi 0,450 przy założeniu spełnienia prawa Lamberta-Beera w badanym zakresie stężeń i identycznych warunkach pomiaru?

stężenie glukozy [mg/cm3] = Ap / Aw · cw

Ap - absorbancja próbki

Aw - absorbancja wzorca

cw - stężenie wzorca [mg/cm3]

A. 0,075 mg/dm3
B. 3,0 mg/cm3
C. 7,5 mg/cm3
D. 1,5 mg/cm3
CHM.04 Pytanie 139
Wykonywanie badań analityczny…

Metody graficzne, pierwsza pochodna oraz Hahna znajdują zastosowanie w wyznaczaniu punktu końcowego miareczkowania?

A. w refraktometrii
B. w potencjometrii
C. w spektrofotometrii
D. w konduktometrii
CHM.04 Pytanie 140
Wykonywanie badań analityczny…

Izomerazy uczestniczą w reakcjach przekształceń wewnętrznych cząsteczek, nie powodując rozkładu struktury związku ani zmiany składu atomowego. Proces ten przedstawia schemat

A. A-B -> A + B
B. A + B > A-B
C. A-B + C -> A + B-C
D. A-B -> B-A
CHM.04 Pytanie 141
Wykonywanie badań analityczny…

Widoczne bez użycia mikroskopu skupisko mikroorganizmów, które powstało z jednej komórki na płytce z podłożem hodowlanym, to

A. kolonia drobnoustrojów
B. jednostka wzrostowa
C. formy przetrwalnikowe bakterii
D. preparat przyżyciowy
CHM.04 Pytanie 142
Wykonywanie badań analityczny…

W analizowanej próbce oznaczono obecność baru, wytrącając go jako BaSO4. Otrzymano osad o masie 200 mg. Jaka była zawartość baru w próbce, jeśli mnożnik analityczny wynosi 0,5885?

A. 0,1177 g
B. 1177 mg
C. 117,7 g
D. 11,77 g
CHM.04 Pytanie 143
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodę można wykorzystać do oznaczania białek w produktach żywnościowych?

A. Metodę Karla Fischera
B. Metodę Lane - Eyona
C. Metodę Bertranda
D. Metodę Kjeldahla
CHM.04 Pytanie 144
Wykonywanie badań analityczny…

W dwóch nieoznakowanych kolbach znajdują się roztwory HCl o różnych stężeniach: 0,1 mol/dm3 oraz 0,01 mol/dm3. Aby odróżnić te roztwory, nie można zastosować

A. miareczkowania alkacymetrycznego przy użyciu mianowanego roztworu NaOH z oranżem metylowym
B. miareczkowania konduktometrycznego przy użyciu mianowanego roztworu NaOH
C. pomiaru pH korzystając z pH-metru oraz skalibrowanej elektrody szklanej
D. papierków lakmusowych
CHM.04 Pytanie 145
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku pomiaru wagowego uzyskano 0,2451 g tlenku żelaza(III). Jaką masę żelaza zawierała badana próbka? MFe = 55,845 g/mol, MO = 15,999 g/mol?

A. 0,0857 g
B. 0,1905 g
C. 0,0491 g
D. 0,1714 g
CHM.04 Pytanie 146
Wykonywanie badań analityczny…

Metoda obrączkowa jest wykorzystywana do rozpoznawania jonu

A. SO42-
B. PO43-
C. NO3-
D. ClO3-
CHM.04 Pytanie 147
Wykonywanie badań analityczny…

W opisie metody analitycznej zapisano:
Który parametr metody analitycznej opisano?

Różnica w otrzymanych wynikach dwóch oznaczeń wykonanych równocześnie lub w krótkim przedziale czasu na tej samej próbce, przez tego samego analityka, w takich samych warunkach, nie może przekraczać 1,5 g na 100 g oznaczanej próbki.

A. Dokładność.
B. Odtwarzalność.
C. Powtarzalność.
D. Niepewność.
CHM.04 Pytanie 148
Wykonywanie badań analityczny…

Obecność skrobi w bulwie ziemniaka można wykryć, stosując

A. płynu Lugola.
B. sudanu III.
C. stężonego kwasu azotowego (V).
D. świeżo wytrąconego wodorotlenku miedzi (II).
CHM.04 Pytanie 149
Wykonywanie badań analityczny…

W badaniach dotyczących kinetyki hydrolizy sacharozy wykorzystuje się mierzenie aktywności optycznej cukrów, które określa się

A. refraktometrycznie
B. potencjometrycznie
C. polarymetrycznie
D. spektrofotometrycznie
CHM.04 Pytanie 150
Wykonywanie badań analityczny…

Związek chemiczny, który posiada skrót Gly-Ala-Leu-Ala-Tyr i został zidentyfikowany w trakcie badań analitycznych, to

A. pentapeptyd
B. dipeptyd
C. tetrapeptyd
D. tripeptyd
CHM.04 Pytanie 151
Wykonywanie badań analityczny…

Jak należy przygotować próbkę wody do zamrożenia w naczyniu, które

A. nie jest całkowicie wypełnione wodą ani nie jest zamknięte korkiem
B. nie jest całkowicie wypełnione wodą, ale zostało zamknięte korkiem
C. jest wypełnione całkowicie wodą i zostało zamknięte korkiem
D. jest wypełnione całkowicie wodą, lecz nie zostało zamknięte korkiem
CHM.04 Pytanie 152
Wykonywanie badań analityczny…

Podłoże wykorzystywane do uzyskiwania hodowli o dużej liczbie drobnoustrojów danego szczepu nazywa się

A. selektywne
B. namnażające
C. różniące
D. selektywnie-różniące
CHM.04 Pytanie 153
Wykonywanie badań analityczny…

Przedstawione reakcje zachodzą w produktach żywnościowych podczas fermentacji

C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6
C6H12O6 → 2 CH3 −CH(OH) −COOH

A. alkoholowej.
B. masłowej.
C. mlekowej.
D. octowej.
CHM.04 Pytanie 154
Wykonywanie badań analityczny…

Aby przygotować oznaczenia spektrofotometryczne kwasu acetylosalicylowego w zakresie nadfioletu, należy sporządzić cztery wzorce o objętości 50 cm3 każdy. Wzorce te powinny być stworzone poprzez odważenie kwasu salicylowego z dokładnością do 0,0001 g oraz rozpuszczenie odważonych ilości w 0,1000 mol/dm3 roztworze NaOH. Jaki sprzęt oraz w jakiej ilości, oprócz wagi analitycznej i łyżeczki, trzeba użyć do przygotowania tych wzorców?

A. Kolba stożkowa 50 cm3 4 szt.; naczynko wagowe 4 szt.; biureta 50 cm3 1 szt.
B. Kolba stożkowa 50 cm3 1 szt.; naczynko wagowe 1 szt.; biureta 25 cm3 1 szt.
C. Kolba miarowa 50 cm3 1 szt.; naczynko wagowe 1 szt.; lejek 1 szt.; zlewka 1 szt.
D. Kolba miarowa 50 cm3 4 szt.; naczynko wagowe 4 szt.; lejek 1 szt.; zlewka 1 szt.
CHM.04 Pytanie 155
Wykonywanie badań analityczny…

W oparciu o ilustrację analitem może być rozwiązanie

A. kwasu solnego
B. wodorotlenku sodu
C. amoniaku
D. kwasu octowego
CHM.04 Pytanie 156
Wykonywanie badań analityczny…

Czym jest wskaźnik metalochromowy?

A. manganian(VII) potasu używany w manganometrycznym pomiarze żelaza(II)
B. sól żelaza(III) wykorzystywana do oznaczania chlorków techniką Volharda
C. chromian(VI) potasu stosowany do wykrywania chlorków metodą Mohra
D. czerń erichromowa T stosowana w kompleksometrycznym pomiarze magnezu
CHM.04 Pytanie 157
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie badanie chemiczne dotyczące wody przeprowadza się przy użyciu miareczkowania kompleksometrycznego?

A. Oznaczanie zawartości chlorków
B. Oznaczanie twardości
C. Oznaczanie utlenialności
D. Oznaczanie kwasowości i zasadowości
CHM.04 Pytanie 158
Wykonywanie badań analityczny…

Jakim odczynnikiem grupowym IV grupy analitycznej kationów jest?

A. HCl o stężeniu 2 mol/dm3
B. (NH4)2CO3 w NH3(aq) oraz NH4Cl
C. H2S w NH3(aq) oraz NH4Cl
D. H2S w HCl o stężeniu 0,3 mol/dm3
CHM.04 Pytanie 159
Wykonywanie badań analityczny…

Który spośród tłuszczów wymienionych w przedstawionej tabeli wykazuje najbardziej nienasycony charakter?

Liczby właściwe wybranych tłuszczów
Rodzaj tłuszczuLiczba zmydlania (LZ)
mg KOH / g tłuszczu
Liczba jodowa (LJ)
g I₂ / 100 g tłuszczu
Olej lniany187 – 197169 – 192
Olej sojowy188 – 195114 – 138
Olej rzepakowy167 – 17994 – 106
Tran wielorybi170 – 202102 – 144
Masło krowie218 – 24525 – 38
Smalec wieprzowy193 – 20046 – 66

A. Tran wielorybi.
B. Olej rzepakowy.
C. Olej lniany.
D. Masło krowie.
CHM.04 Pytanie 160
Wykonywanie badań analityczny…

W mikrobiologicznych badaniach, dezynfekcja ma na celu eliminację

A. form przetrwalnikowych
B. form wegetatywnych
C. form wegetatywnych oraz przetrwalnikowych
D. żywych tkanek