Filtrowanie pytań
CHM.04 Pytanie 201
Wykonywanie badań analityczny…
A. Laktoza
B. Mannitol
C. Glicerol
D. Pepton
CHM.04 Pytanie 202
Wykonywanie badań analityczny…
Woda pobrana do analizy mikrobiologicznej została rozcieńczona w proporcji 1:1000. Z uzyskanej mieszanki pobrano 0,1 ml, który następnie umieszczono na szalce z pożywką. Po hodowli na szalce zaobserwowano 10 jtk. Jakie było stężenie bakterii w analizowanej wodzie?
A. 100 000 komórek/ml
B. 100 komórek/ml
C. 1 000 komórek/ml
D. 10 000 komórek/ml
CHM.04 Pytanie 203
Wykonywanie badań analityczny…
Proces stapiania substancji z perłą fosforanową lub boraksową realizuje się
A. na bibule do filtracji
B. w probówce o kształcie stożkowym
C. na płytce z porcelany
D. w uszku wykonanym z drucika platynowego
CHM.04 Pytanie 204
Wykonywanie badań analityczny…
Biocydy wprowadza się do próbki środowiskowej w celu
A. utrzymania próbki w dobrym stanie
B. podniesienia efektywności ekstrakcji
C. wysuszenia próbki
D. usunięcia derywatów analitów
CHM.04 Pytanie 205
Wykonywanie badań analityczny…
Wartość pH punktu równoważnikowego w miareczkowaniu mocnych kwasów przy użyciu mocnych zasad wynosi
A. 12
B. 5
C. 7
D. 11
CHM.04 Pytanie 206
Wykonywanie badań analityczny…
W równaniu dotyczącym iloczynu rozpuszczalności siarczanu(VI) baru: Kso = [Ba2+][SO42-], jonowe stężenia Ba2+ oraz SO42- są przedstawione jako
A. stężenia roztworów soli baru oraz kwasu siarkowego(VI) przed ich połączeniem
B. równowagowe stężenie jonów Ba<sup>2+</sup> i SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> w wytrąconym osadzie BaSO<sub>4</sub>
C. stężenia jonów Ba<sup>2+</sup> i SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> w roztworze bezpośrednio po połączeniu reagentów
D. równowagowe stężenia jonów Ba<sup>2+</sup> i SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> w nasyconym roztworze nad osadem BaSO<sub>4</sub>
CHM.04 Pytanie 207
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie składniki odżywcze w żywności są identyfikowane za pomocą odczynników Fehlinga I i II?
A. Białka
B. Cukry
C. Tłuszcze
D. Sole mineralne
CHM.04 Pytanie 208
Wykonywanie badań analityczny…
W badaniach dotyczących kinetyki hydrolizy sacharozy wykorzystuje się mierzenie aktywności optycznej cukrów, które określa się
A. refraktometrycznie
B. spektrofotometrycznie
C. polarymetrycznie
D. potencjometrycznie
CHM.04 Pytanie 209
Wykonywanie badań analityczny…
W analizach kompleksometrycznych dużej grupy kationów metali jako titrant wykorzystuje się związek chemiczny o ogólnym wzorze Na2H2Y. Przebieg analizy przedstawiono w formie równania reakcji:
Me(H2O)xn+ + H2Y2- ↔ MeYn-4 + 2H3O+ + (x-2) H2O Który z kationów metali nie jest oznaczany tą techniką?
A. Ca2+
B. Al3+
C. Zn2+
D. Na+
CHM.04 Pytanie 210
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką objętość roztworu EDTA zużyto do odmiareczkowania jonów magnezu podczas analizy przeprowadzonej zgodnie z zamieszczoną procedurą?
Procedura Współoznaczanie wapnia i magnezu w wodach naturalnych polega na przeprowadzeniu dwóch miareczkowań mianowanym 0,0100 mol/dm3 roztworem EDTA. Pierwsze miareczkowanie przeprowadza się w środowisku buforu amoniakalnego pH = 10 wobec czerni eriochromowej T, jako wskaźnika. Objętość zużytego titranta odpowiada sumie zawartości jonów wapnia i magnezu. Drugie miareczkowanie przeprowadza się w środowisku silnie zasadowym pH=12-13 wobec mureksydu. Objętość użytego titranta zależy od ilości jonów wapnia. Podczas wykonywania oznaczenia zużyto na pierwsze miareczkowanie wobec czerni eriochromowej średnio V1= 20,3 cm3 roztworu EDTA, na drugie oznaczenie wobec mureksydu zużyto średnio V2= 5,4 cm3 tego samego roztworu EDTA. |
A. 12,85 cm3
B. 14,90 cm3
C. 109,62 cm3
D. 25,70 cm3
CHM.04 Pytanie 211
Wykonywanie badań analityczny…
W tabeli przedstawiono zakresy długości fal promieniowania wykorzystywanego w spektrofotometrii Którym zakresom odpowiada podczerwień (IR), nadfiolet (UV) i światło widzialne (VIS)?
1 | 2 | 3 |
200 – 400 nm | 400 – 800 nm | 25 – 2,5 μm (4000 – 400 cm-1) |
A. 1-VIS, 2-UV, 3- IR
B. 1-IR, 2-UV, 3-VIS
C. 1-IR, 2-VIS, 3-UV
D. 1-UV, 2-VIS, 3 - IR
CHM.04 Pytanie 212
Wykonywanie badań analityczny…
W ramce przedstawiono równania reakcji zachodzące podczas oznaczania chlorków metodą
Ag+ + Cl- → AgCl ↓ |
Ag+ + SCN- → AgSCN ↓ |
Fe3+ + SCN- → Fe(SCN)2+ |
A. kompleksometryczną.
B. strąceniową Volharda.
C. grawimetryczną.
D. strąceniową Mohra.
CHM.04 Pytanie 213
Wykonywanie badań analityczny…
Podczas miareczkowania kwasu octowego mianowanym roztworem wodorotlenku sodu należy użyć wskaźnika oznaczonego w tabeli literą
Wskaźnik | Zakres pH zmiany barwy | |
---|---|---|
A. | Błękit tymolowy | 1,2-2,8 |
B. | Oranż metylowy | 3,1-4,2 |
C. | Czerwień metylowa | 4,2-6,3 |
D. | Fenoloftaleina | 8,3-10,0 |
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
CHM.04 Pytanie 214
Wykonywanie badań analityczny…
Analiza wody basenowej w celu wykrycia bakterii polega na podgrzewaniu próbki w inkubatorze przez 48 godzin w temperaturze 36±2°C. Jaki proces jest opisany?
A. suszenie
B. inkubacja
C. sterylizacja
D. dezynfekcja
CHM.04 Pytanie 215
Wykonywanie badań analityczny…
Jedna z analizowanych cech jakości wody ma wartość 0,8 NTU. Cechą tą jest
A. barwa
B. zapach
C. utlenialność
D. mętność
CHM.04 Pytanie 216
Wykonywanie badań analityczny…
Który z reagentów można wykorzystać do wykrywania skrobi?
A. NaCl(aq)
B. I2 w KI(aq)
C. CuSO4(aq)
D. Br2(aq)
CHM.04 Pytanie 217
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie sole nie podlegają procesowi hydrolizy?
A. Mocnego kwasu oraz mocnej zasady
B. Słabego kwasu oraz mocnej zasady
C. Mocnego kwasu oraz słabej zasady
D. Słabego kwasu oraz słabej zasady
CHM.04 Pytanie 218
Wykonywanie badań analityczny…
Wzorzec glukozy o stężeniu 0,5 mg/cm3 wykazuje absorbancję 0,150. Jakie jest stężenie glukozy w badanej próbie, jeśli jej absorbancja wynosi 0,450 przy założeniu spełnienia prawa Lamberta-Beera w badanym zakresie stężeń i identycznych warunkach pomiaru?
stężenie glukozy [mg/cm3] = Ap / Aw · cw Ap - absorbancja próbki Aw - absorbancja wzorca cw - stężenie wzorca [mg/cm3] |
A. 7,5 mg/cm3
B. 1,5 mg/cm3
C. 3,0 mg/cm3
D. 0,075 mg/dm3
CHM.04 Pytanie 219
Wykonywanie badań analityczny…
W ramce przedstawiono równania reakcji zachodzące podczas pośredniego jodometrycznego oznaczania
2Cu2+ + 4I- →2CuI + I2 I2 + S2O32- → 2I- + S4O62- |
A. jodku potasu.
B. jodu.
C. tiosiarczanu(VI) sodu.
D. miedzi.
CHM.04 Pytanie 220
Wykonywanie badań analityczny…
Wśród wskaźników stosowanych w analizach kompleksometrycznych znajdują się
A. czerwień metylowa
B. skrobia
C. błękit bromotymolowy
D. kalces
CHM.04 Pytanie 221
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie analizy przeprowadzonej metodą fotometrii płomieniowej próbkę nawozu o wadze 0,1000 g rozpuszczono w 250 cm3 wody destylowanej. Po wykonaniu badań uzyskano zawartość potasu równą 0,0830 mg/cm3. Jaką wartość procentową K2O ma badany nawóz i czy mieści się ona w normie, jeśli współczynnik przeliczeniowy K na K2O wynosi 1,205, a zawartość procentowa K2O w nawozie powinna być w zakresie 40-50%?
A. 45% i jest zgodna z normą
B. 2,5% i nie jest zgodna z normą
C. 40% i jest zgodna z normą
D. 25% i nie jest zgodna z normą
CHM.04 Pytanie 222
Wykonywanie badań analityczny…
Czujnik, w którym element biologiczny typu enzym, mikroorganizm, tkanka reaguje z analizowaną substancją, a rezultatem jest przekształcenie przez zintegrowany z nim element niebiologiczny na sygnał elektryczny, nazywamy
A. urządzeniem transformatora
B. biofagiem
C. biosensorem
D. jednostką procesora
CHM.04 Pytanie 223
Wykonywanie badań analityczny…
Zjawisko, w którym obce jony są mechanicznie zatrzymywane przez szybko rosnący kryształ, określane jest mianem
A. okluzji
B. efektu solnego
C. adsorpcji powierzchniowej
D. współstrącania
CHM.04 Pytanie 224
Wykonywanie badań analityczny…
Techniką polegającą na mierzeniu siły elektromotorycznej ogniwa składającego się z dwóch elektrod umieszczonych w analizowanym roztworze jest
A. polarografia
B. elektrograwimetria
C. konduktometria
D. potencjometria
CHM.04 Pytanie 225
Wykonywanie badań analityczny…
Na ilustracji pokazana jest krzywa tytułowa miareczkowania
A. mocnego kwasu z zastosowaniem słabej zasady
B. mocnego kwasu w reakcji z mocną zasadą
C. mocnej zasady w interakcji z mocnym kwasem
D. słabego kwasu w połączeniu z mocną zasadą
CHM.04 Pytanie 226
Wykonywanie badań analityczny…
Analiza wody opadowej, obejmująca pomiar: temperatury, koloru, klarowności oraz zapachu, zalicza się do badań
A. biologicznych
B. chemicznych
C. fizycznych
D. mikrobiologicznych
CHM.04 Pytanie 227
Wykonywanie badań analityczny…
Oznaczanie wagowe substancji jest możliwe, kiedy analizowany związek jest
A. w umiarkowanym stopniu rozpuszczalny
B. w dużym stopniu rozpuszczalny
C. w pełni rozpuszczalny
D. w pełni nierozpuszczalny
CHM.04 Pytanie 228
Wykonywanie badań analityczny…
Do czego służy aparat Soxhleta w kontekście ekstrakcji składnika?
A. trudnego do wyizolowania z fazy stałej
B. trudnego do ekstrakcji z fazy ciekłej
C. łatwego do ekstrakcji z fazy ciekłej
D. łatwego do ekstrahowania z fazy gazowej
CHM.04 Pytanie 229
Wykonywanie badań analityczny…
Do osadów amorficznych serowatych zalicza się
A. BaSO4
B. Al(OH)3
C. Fe(OH)3
D. AgCl
CHM.04 Pytanie 230
Wykonywanie badań analityczny…
Wykonano badanie, działając świeżo strąconym wodorotlenkiem miedzi(II) na wodny roztwór badanej próbki. Obserwacje zamieszczono w tabeli. Z obserwacji zawartych w tabeli wynika, że badaniu poddano
Odczynnik | Obserwacje |
---|---|
Cu(OH)2 na gorąco | ceglastoczerwony osad |
Cu(OH)2 na zimno | klarowny, szafirowy roztwór |
A. etanal.
B. glicerol.
C. glukozę.
D. etanol.
CHM.04 Pytanie 231
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie mikrobiologicznych analiz żywności przed posiewem konieczne jest dokonanie rozcieńczenia próbki. W tym celu po dokładnym wymieszaniu badanego płynu pobiera się 10 cm3 za pomocą jałowej pipety, umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego i starannie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki, wzbogaconej o 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób uzyskuje się rozcieńczenie
A. 1:9
B. 1:100
C. 1:90
D. 1:10
CHM.04 Pytanie 232
Wykonywanie badań analityczny…
Możliwość stwierdzenia obecności jonów żelaza (III) w próbce można uzyskać poprzez dodanie roztworu
A. AgNO3, ponieważ powstaje brunatno-czerwony osad
B. KSCN, ponieważ powstaje krwistoczerwony roztwór
C. NH4CN, ponieważ powstaje krwistoczerwony osad
D. kwasu solnego, ponieważ uwalnia się charakterystyczny zapach
CHM.04 Pytanie 233
Wykonywanie badań analityczny…
Część enzymu, która nie ma budowy białkowej i jest trwale związana z jego białkowym komponentem, nosi nazwę
A. koenzymu.
B. holoenzymu.
C. grupy prostetycznej
D. centrum aktywności.
CHM.04 Pytanie 234
Wykonywanie badań analityczny…
Wartość mnożnika analitycznego dla żelaza oznaczonego wagowo jako tlenek żelaza(III) wynosi
A. 0,7773
B. 0,3497
C. 0,6994
D. 0,7
CHM.04 Pytanie 235
Wykonywanie badań analityczny…
Aby określić typ stopu, na jego powierzchnię naniesiono kroplę stężonego kwasu azotowego(V), a następnie po upływie około jednej minuty dodano dwie krople stężonego amoniaku. Na powierzchni stopu zauważono niebieskie zabarwienie. Wynik eksperymentu sugeruje, że badany materiał to stop
A. miedzi
B. glinu
C. ołowiu
D. żelaza
CHM.04 Pytanie 236
Wykonywanie badań analityczny…
Ilość flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne, powinna wynosić dziennie 1000 mg. Oblicz, jak wiele gramów czarnej porzeczki należy zjeść, aby zaspokoić potrzebę na antyoksydanty, wiedząc, że 100 g czarnej porzeczki zawiera 640 mg flawonoidów.
A. 0,640 g
B. 6,400 g
C. 156,0 g
D. 156,3 g
CHM.04 Pytanie 237
Wykonywanie badań analityczny…
Jakiego rodzaju proces uzdatniania wody ilustrują podane równania reakcji chemicznych?
CO2 + Ca(OH)2 → CaCO3 + H2O Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O
A. Dekarbonizacji węglanem
B. Dekarbonizacji wapnem oraz kwasem
C. Dekarbonizacji wapnem
D. Dekarbonizacji węglanem oraz kwasem
CHM.04 Pytanie 238
Wykonywanie badań analityczny…
Aby uzyskać właściwe wyniki w pomiarze skręcalności właściwej cukrów, należy
A. uwzględnić zjawisko mutarotacji
B. zastosować rozpuszczalniki czynne optycznie
C. skorzystać z rozcieńczonych roztworów
D. odparować nadmiar rozpuszczalnika
CHM.04 Pytanie 239
Wykonywanie badań analityczny…
Jedną z kluczowych cech enzymów jest
A. niska specyficzność
B. obniżenie energii aktywacji
C. brak wpływu na szybkość reakcji
D. brak zależności od pH roztworu
CHM.04 Pytanie 240
Wykonywanie badań analityczny…
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż, który adsorbent należy zastosować podczas oznaczania karotenów.
Podział adsorbentów według zastosowania | |
---|---|
Adsorbent | Przykłady zastosowania |
Tlenek glinu zasadowy | aminy, węglowodory, alkaloidy, zasady heterocykliczne |
Tlenek glinu obojętny | aminy, amidy, alkaloidy, glikozydy |
Tlenek glinu kwasowy | barwniki, związki kwasowe |
Żel krzemionkowy | aminy, kwasy karboksylowe, amidy, węglowodory, inne związki obojętne |
A. Tlenek glinu obojętny.
B. Tlenek glinu kwasowy.
C. Żel krzemionkowy.
D. Tlenek glinu zasadowy.