Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 321
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczony w ramce opis określa liczbę

Liczba gramów fluorowca, przeliczona na gramy jodu, który w określonych warunkach ulega reakcji addycji do atomów węgla związanych wiązaniem wielokrotnym, zawartych w 100 g badanego tłuszczu. Jest ona proporcjonalna do liczby wiązań wielokrotnych w tłuszczach.

A. jodową tłuszczów.
B. estrową olejów jadalnych.
C. kwasową tłuszczów.
D. fluorowcową.
CHM.04 Pytanie 322
Wykonywanie badań analityczny…

Podczas elektrolizy wodnego roztworu kwasu solnego na katodzie zachodzi reakcja opisana równaniem

A.2 H2O + 2e → H2 + 2 OH
B.2 H2O + 4e → 4H+ + O2
C.2 Cl → Cl2 + 2e
D.2 H+ + 2e → H2

A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
CHM.04 Pytanie 323
Wykonywanie badań analityczny…

Przeprowadzono orientacyjną ocenę jakości mikrobiologicznej mleka w tak zwanej próbie azotanowej, która zabarwiła się na kolor bladoróżowy, co znaczy, że jakość mleka wziętego do analizy była

Zabarwienie próbki mlekaOcena jakości próbki
Mleko:
bez zmiany barwybardzo dobre i dobre
lekko lub wyraźnie różowaśredniej jakości
intensywnie różowa, czerwona lub brunatnazłej jakości

A. bardzo dobra.
B. średnia.
C. dobra.
D. zła.
CHM.04 Pytanie 324
Wykonywanie badań analityczny…

Czym charakteryzuje się barwa roztworu zawierającego jony Cr2O72-?

A. niebieska
B. pomarańczowa
C. żółta
D. zielona
CHM.04 Pytanie 325
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie jest zastosowanie psychrometru aspiracyjnego?

A. pobierania próbek gazów
B. odzyskiwania próbek powietrza
C. mierzenia prędkości przepływu gazów i cieczy
D. mierzenia wilgotności względnej powietrza
CHM.04 Pytanie 326
Wykonywanie badań analityczny…

Najczęściej używaną metodą w oznaczeniach spektrofotometrycznych jest technika krzywej wzorcowej. Jeżeli pomiar jest przeprowadzany w odniesieniu do próby ślepej, to krzywa wzorcowa powinna przechodzić przez

A. oś rzędnych po stronie wartości ujemnych
B. początek układu współrzędnych
C. inne punkty niż początek układu współrzędnych
D. oś odciętych po stronie wartości dodatnich
CHM.04 Pytanie 327
Wykonywanie badań analityczny…

Który z poniższych związków chemicznych (w odpowiednio przygotowanej postaci roztworu) stanowi odczynnik grupowy dla kationów IV grupy?

A. Azotan(V) srebra(I)
B. Węglan amonu
C. Siarczan(VI) miedzi(II)
D. Siarczek amonu
CHM.04 Pytanie 328
Wykonywanie badań analityczny…

Urządzenie Abla-Pensky'ego jest używane do pomiaru temperatury

A. krzepnięcia
B. wrzenia
C. zapłonu
D. mięknienia
CHM.04 Pytanie 329
Wykonywanie badań analityczny…

Jaki wskaźnik jest używany do oceny kontaktu między wodami naturalnymi a fekaliami?

A. Twardość ogólna
B. Sucha pozostałość
C. Miano coli
D. Zasadowość mineralna
CHM.04 Pytanie 330
Wykonywanie badań analityczny…

Białka, których cząsteczki mają wiązania peptydowe, w reakcji z jonami miedzi(II) w środowisku zasadowym tworzą kompleks o barwie fioletowej. Stopień intensywności barwy jest proporcjonalny do liczby wiązań peptydowych. Tę zależność można wykorzystać do oznaczeń

A. polarymetrycznych
B. konduktometrycznych
C. spektrofotometrycznych
D. refraktometrycznych
CHM.04 Pytanie 331
Wykonywanie badań analityczny…

Zapach z grupy oznaczonej symbolem G może być spowodowany zawartością w wodzie

Grupa zapachówSymbolPochodzenieZapach
roślinnyRobecność substancji organicznych nie będących w stanie rozkładuziemisty, kwiatowy
gnilnyGobecność substancji organicznych w stanie rozkładu gnilnegostęchły, fekalny
specyficznySobecność substancji nie występujących normalnie w wodach naturalnychnafty, chloru

A. glonów.
B. fenolu.
C. torfu.
D. siarkowodoru.
CHM.04 Pytanie 332
Wykonywanie badań analityczny…

Wygięty pręt wykonany ze szkła, metalu lub plastiku, który służy do przeprowadzania posiewów na powierzchni i rozprowadzania materiału biologicznego, jest w mikrobiologii określany jako

A. głaszczka
B. igła
C. wymazówka
D. haczykiem
CHM.04 Pytanie 333
Wykonywanie badań analityczny…

Zjawisko zatrzymywania obcych jonów wewnątrz strącanej substancji podczas analizy wagowej określa się mianem

A. okluzji
B. adsorpcji
C. współstrącania
D. efektu solnego
CHM.04 Pytanie 334
Wykonywanie badań analityczny…

Czym jest efekt wspólnego jonu?

A. zmniejszenie rozpuszczalności osadu spowodowane obecnością jonu wspólnego z osadem.
B. wzrost rozpuszczalności osadu spowodowany obecnością jonu wspólnego z osadem.
C. osadzanie się na powierzchni osadu jonów ujemnych, które nie są częścią składu osadu.
D. osadzanie się na powierzchni osadu jonów ujemnych oraz dodatnich, które nie są częścią składu osadu.
CHM.04 Pytanie 335
Wykonywanie badań analityczny…

W temperaturze 20°C wyznaczono gęstość i współczynnik załamania światła kwasu butanowego. Wyniki zestawiono w tabeli:
GęstośćWspółczynnik załamania światła
0,960 g/cm³1,398

RM = (n² − 1) · M
(n² + 2) · d

RM – refrakcja molowa, cm³/mol
n – współczynnik załamania światła
d – gęstość, g/cm³
M – masa molowa, 88 g/mol

Refrakcja molowa kwasu butanowego wynosi

A. 25,90
B. 12,22
C. 22,12
D. 15,08
CHM.04 Pytanie 336
Wykonywanie badań analityczny…

Który zestaw kationów zawiera kationy reagujące z roztworem (NH4)2C03 w obecności wodnego roztworu amoniaku i w wyniku tych reakcji wytrącają się białe osady?

A.B2+, Sr2+, Ca2+
B.Mg2+, Na+, K+
C.Fe3+, Al3+, Cr3+
D.Ag+, H22+, Pb2+

A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
CHM.04 Pytanie 337
Wykonywanie badań analityczny…

Reakcja biuretowa polega na dodaniu do badanej mieszaniny roztworów silnej zasady i siarczanu(VI) miedzi(II). Jeśli w analizowanej próbce znajduje się białko, to roztwór zmienia kolor z niebieskiego na

A. zieloną
B. fioletową
C. brunatną
D. żółtą
CHM.04 Pytanie 338
Wykonywanie badań analityczny…

Czym jest płyn Lugola?

A. roztwór jodu w alkoholu etylowym
B. roztwór jodu w roztworze jodku potasu
C. wodny roztwór siarczanu(VI) miedzi(II)
D. mieszanina kwasu solnego z kwasem azotowym(V)
CHM.04 Pytanie 339
Wykonywanie badań analityczny…

Wartość liczby estrowej (LE), określona ilością miligramów KOH potrzebnych do zmydlenia estrów w 1 g analizowanego tłuszczu, wskazuje

A. na obecność związków nienasyconych w badanych tłuszczach
B. na ilość wolnego glicerolu w analizowanej próbce tłuszczu
C. na przeciętną długość łańcucha węglowego kwasów tłuszczowych
D. na długość łańcuchów kwasów tłuszczowych występujących w glicerydach danego tłuszczu i jest wyższa, gdy łańcuchy są krótsze
CHM.04 Pytanie 340
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodę można wykorzystać do oznaczania białek w produktach żywnościowych?

A. Metodę Kjeldahla
B. Metodę Lane - Eyona
C. Metodę Bertranda
D. Metodę Karla Fischera
CHM.04 Pytanie 341
Wykonywanie badań analityczny…

Bufor amonowy to system kwasowo-zasadowy złożony z wodnego roztworu

A. amoniaku oraz octanu amonu
B. amoniaku i chlorku amonu
C. azotanu(V) amonu i kwasu solnego
D. amoniaku oraz kwasu solnego
CHM.04 Pytanie 342
Wykonywanie badań analityczny…

Aby określić całkowitą zawartość żelaza w próbce wody, konieczne jest zredukowanie żelaza(III) do żelaza(II), a następnie wykorzystanie metody analitycznej, która nazywa się

A. analiza strąceniowa
B. redoksometria
C. kompleksometria
D. alkacymetria
CHM.04 Pytanie 343
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku badań mikrobiologicznych wody przeznaczonej do produkcji soków, po 3 dniach inkubacji stwierdzono w 1 ml próbki 100 j.t.k. bakterii, w tym 2 j.t.k Escherichia coli.
Ustal jakość wody na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli.

Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda
Lp.ParametrNajwyższa dopuszczalna wartość liczby jednostek tworzących kolonię [j.t.k]
1Escherichia coli0
2Enterokoki0
3Pseudomonas aeruginosa0
4Ogólna liczba mikroorganizmów w (36±2) °C po 48h20
5Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) °C po 72h100

A. Nadaje się do produkcji soków po dezynfekcji.
B. Nie nadaje się do produkcji soków.
C. Nadaje się do produkcji soków po przegotowaniu.
D. Nadaje się do produkcji soków.
CHM.04 Pytanie 344
Wykonywanie badań analityczny…

W tabeli przedstawiono charakterystykę

Charakterystyka wybranych metod optycznych stosowanych w analizie instrumentalnej
MetodaObserwowane zjawiskoPomiar
1załamanie światławspółczynnik załamania światła padającego na powierzchnię próbki
2skręcanie płaszczyzny światła spolaryzowanegokąt skręcenia płaszczyzny polaryzacji światła
3rozproszenie promieniowanianatężenie wiązki światła rozproszonego wychodzącego z kuwety pomiarowej

A. 1 - nefelometrii, 2 - refraktometrii, 3 - polarymetrii.
B. 1 - polarymetrii, 2 - refraktometrii, 3 - nefelometrii.
C. 1 - refraktometrii, 2 - nefelometrii, 3 - polarymetrii.
D. 1 - refraktometrii, 2 - polarymetrii, 3 - nefelometrii.
CHM.04 Pytanie 345
Wykonywanie badań analityczny…

Gęstość wody w temperaturze 25oC wynosi

T [K]
T [K]d [g/cm³]η [cP]
2930,998231,0050
2980,997070,8937
3030,995670,8007
3080,994060,7225
3130,992220,6560
3180,990250,5988
3230,988070,5494
3280,985730,5064
3330,983240,4688

A. 0,99406 g/cm3
B. 0,98573 g/cm3
C. 0,99025 g/cm3
D. 0,99707 g/cm3
CHM.04 Pytanie 346
Wykonywanie badań analityczny…

Jakiego procesu wykorzystywanego w laboratoriach dotyczy przedstawiony opis?

A. Walidacji metody analitycznej
B. Audytowania metody analitycznej
C. Weryfikacji metody analitycznej
D. Dostosowania metody analitycznej
CHM.04 Pytanie 347
Wykonywanie badań analityczny…

Jakiego odczynnika użyć do wykrywania jonów chlorkowych w roztworze soli fizjologicznej?

A. K2Cr2O7
B. K2CrO4
C. AgNO3
D. NaNO3
CHM.04 Pytanie 348
Wykonywanie badań analityczny…

W badanym powietrzu zawartość mikroorganizmów wyniosła 33,33 w 10 dm3. Zgodnie z zamieszczonymi normami powietrze takie uważa się za

Stopień zanieczyszczeniaOgólna liczba bakterii w 1 m3
Niezanieczyszczoneponiżej 1000
Średnio zanieczyszczoneod 1000 do 3000
Silnie zanieczyszczonepowyżej 3000

A. niezanieczyszczone.
B. bardzo silnie zanieczyszczone.
C. średnio zanieczyszczone.
D. silnie zanieczyszczone.
CHM.04 Pytanie 349
Wykonywanie badań analityczny…

Analiza składników chemicznych próbki substancji organicznej odbywa się w badaniu

A. skróconej
B. elementarnej
C. specjacyjnej
D. półilościowej
CHM.04 Pytanie 350
Wykonywanie badań analityczny…

Właściwością jakościową produktów technologicznych jest

A. estetyka.
B. niskoproduktywność.
C. przystosowalność.
D. niezawodność.
CHM.04 Pytanie 351
Wykonywanie badań analityczny…

Do barwienia preparatów metodą Grama w badaniach mikrobiologicznych używa się płynu Lugola, który jest

A. rozpuszczonym w alkoholu jodem
B. roztworem jodku potasu w wodzie
C. rozpuszczonym w alkoholu jodkiem potasu
D. wodnym roztworem jodu w jodku potasu
CHM.04 Pytanie 352
Wykonywanie badań analityczny…

Pomiarów wykonywanych z użyciem wysokosprawnego chromatografu cieczowego dokonuje się w ramach

A. ICP
B. GC
C. AAS
D. HPLC
CHM.04 Pytanie 353
Wykonywanie badań analityczny…

Jednym z kroków w procesie przygotowania preparatu mikrobiologicznego w stanie żywym jest

A. utrwalanie preparatu poprzez suszenie go.
B. przygotowanie szkiełka nakrywkowego z kroplą wiszącą.
C. barwienie preparatu za pomocą jednego barwnika.
D. barwienie preparatu przy użyciu co najmniej dwóch barwników.
CHM.04 Pytanie 354
Wykonywanie badań analityczny…

Rozpuszczono próbkę technicznego chlorku sodu w wodzie, a jony chlorkowe strącono przy pomocy AgNO3, w postaci AgCl, którego masa po wysuszeniu wyniosła 1,5000 g. Oblicz ilość chloru w analizowanej próbce. Mnożnik analityczny dla chloru w AgCl to 0,2474.

A. 0,2474 g
B. 0,4948 g
C. 1,2474 g
D. 0,3711 g
CHM.04 Pytanie 355
Wykonywanie badań analityczny…

W analizie najczęściej oznacza się parametry CHZT i BZT

A. cukrów
B. białek
C. tłuszczów
D. wody
CHM.04 Pytanie 356
Wykonywanie badań analityczny…

Podłoże, które zawiera wyłącznie substancje niezbędne do rozwoju mikroorganizmów, określane jest jako

A. minimalne
B. wzbogacone
C. pełne
D. naturalne
CHM.04 Pytanie 357
Wykonywanie badań analityczny…

W celu identyfikacji czterech próbek cukrów zbadano ich skręcalność właściwą. Błąd systematyczny pomiaru wynosił + 10%. Wynik próbki pierwszej to + 57,8°. Na podstawie danych zawartych w tabeli można stwierdzić, że badanym cukrem jest

Skręcalność właściwa roztworów niektórych związków optycznie czynnych (w temp. 20°C)
SubstancjaRozpuszczalnikSkręcalność właściwa
SacharozaWoda+ 66,5°
GlukozaWoda+ 52,5°
FruktozaWoda+ 93,0°
MaltozaWoda+ 136,9°

A. glukoza.
B. fruktoza.
C. maltoza.
D. sacharoza.
CHM.04 Pytanie 358
Wykonywanie badań analityczny…

Uwzględniając zamieszczoną informację, dobierz metodę stosowaną do oznaczania azotanów(V) w wodzie.

W środowisku stężonego kwasu siarkowego(VI) jony azotanowe(V) ulegają reakcji z salicylanem sodu, dając kwas nitrosalicylowy, który pod wpływem zasad przechodzi w formę zjonizowaną o żółtym zabarwieniu.

A. Polarograficzną.
B. Konduktometryczną.
C. Kolorymetryczną.
D. Refraktometryczną.
CHM.04 Pytanie 359
Wykonywanie badań analityczny…

Czynniki biologiczne, które są rozproszone w atmosferze, takie jak mikroorganizmy oraz fragmenty roślin i zwierząt, powiązane z drobnymi cząstkami stałymi (pyłem) lub kroplami cieczy, to

A. biofilm.
B. mikroflora.
C. bioaerozol.
D. smog.
CHM.04 Pytanie 360
Wykonywanie badań analityczny…

Zjawisko polegające na przepuszczaniu rozpuszczalnika przez membranę półprzepuszczalną z roztworu o wyższym stężeniu do roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej określa się mianem

A. mineralizacją na mokro
B. elektroforezą kapilarną
C. dyfuzją prostą
D. odwróconą osmozą