Kwalifikacja: CHM.04 - Wykonywanie badań analitycznych
W celu oznaczenia zawartości kwasu azotowego(V) w technicznym kwasie przeprowadzono jego analizę według procedury:
Odważyć około 2 g badanego kwasu w naczyniu wagowym. Do zlewki o pojemności 250 cm³ wlać 50 cm³ wody destylowanej i dokładnie odmierzyć pipetą 50 cm³ 0,5-molowego roztworu NaOH oraz 2–4 kropli roztworu wskaźnika mieszanego (czerwieni metylowej z błękitem metylowym w etanolu)
Następnie zamurzyć naczynko z próbką kwasu w zlewce i po wymieszaniu roztworu odmiareczkowac nadmiar NaOH roztworem kwasu siarkowego(VI) o stężeniu 0,5 mol/dm³ do zmiany barwy z zielonej na fioletowo-czerwoną.
Określ podstawowe parametry oznaczenia.
Typ miareczkowania | Titrant | Wskaźnik | Barwa w PK miareczkowania | |
---|---|---|---|---|
A. | pośrednie | 0,5-molowy roztwór H2SO4 | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | fioletowo-czerwona |
B. | bezpośrednie | 0,5-molowy roztwór H2SO4 | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | zielona |
C. | pośrednie | 0,5-molowy roztwór NaOH | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | fioletowo-czerwona |
D. | bezpośrednie | 0,5-molowy roztwór NaOH | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | fioletowo-czerwona |