Filtrowanie pytań
CHM.04 Pytanie 361
Wykonywanie badań analityczny…
A. Zestaw probówek, pipetki wkraplające, wirówkę, łapę drewnianą, palnik
B. Kolbę miarową, szkiełko zegarkowe, bagietkę, szczypce metalowe, wirówkę
C. Zlewkę, pipetę jednomiarową, kolbę stożkową, biuretę, statyw metalowy, lejek
D. Krystalizator, zlewkę, pipetę wielomiarową, cylinder miarowy, łaźnię wodną
CHM.03 Pytanie 362
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Działanie podejmowane po pobraniu próbki wody, mające na celu zachowanie jej składu chemicznego podczas transportu, określa się mianem
A. rozcieńczania
B. mianowania
C. oczyszczania
D. utrwalania
CHM.03 Pytanie 363
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie środki stosuje się do czyszczenia szkła miarowego, które zostało zanieczyszczone substancjami tłustymi?
A. słaby kwas
B. słabą zasadę
C. gorącą wodę
D. mieszaninę chromową
CHM.04 Pytanie 364
Wykonywanie badań analityczny…
Roztwór tiocyjanianu amonu NH4SCN jest wykorzystywany jako titrant w oznaczaniu bromków przy użyciu metody miareczkowania?
A. kompleksometrycznego
B. jodometrycznego
C. bromianometrycznego
D. argentometrycznego
CHM.03 Pytanie 365
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na etykiecie odważki analitycznej znajduje się napis: Z odważki tej można przygotować
Odważka analityczna azotan(V) srebra(I) AgNO3 0,1 mol/dm3 |
A. dwie kolby miarowe o pojemności 500 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,1 mol/dm3.
B. cztery kolby miarowe o pojemności 250 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,025 mol/dm3.
C. jedną kolbę miarową o pojemności 1000 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,1 mol/dm3.
D. jedną kolbę miarową o pojemności 500 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,05 mol/dm3.
CHM.03 Pytanie 366
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Czysty odczynnik (skrót: cz.) charakteryzuje się poziomem czystości wynoszącym
A. 90-99%
B. 99,99-99,999%
C. 99,9-99,99%
D. 99-99,9%
CHM.03 Pytanie 367
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Materiał uzyskany przez zmieszanie prób pobranych w ustalonych odstępach czasu określa się mianem próbki
A. ogólnej
B. złożonej
C. ogólną okresową
D. proporcjonalnej
CHM.04 Pytanie 368
Wykonywanie badań analityczny…
W ramce przedstawiono równania reakcji zachodzące podczas pośredniego jodometrycznego oznaczania
2Cu2+ + 4I- →2CuI + I2 I2 + S2O32- → 2I- + S4O62- |
A. miedzi.
B. jodku potasu.
C. jodu.
D. tiosiarczanu(VI) sodu.
CHM.03 Pytanie 369
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Różnica pomiędzy średnim wynikiem pomiaru a wartością rzeczywistą stanowi błąd
A. systematyczny
B. przypadkowy
C. bezwzględny
D. względny
CHM.04 Pytanie 370
Wykonywanie badań analityczny…
Jaka jest wartość stałej Michaelisa, przy której enzym ma największe powinowactwo do substratu?
A. 10-3 mol/dm3
B. 10-2 mol/dm3
C. 10-4 mol/dm3
D. 10-5 mol/dm3
CHM.04 Pytanie 371
Wykonywanie badań analityczny…
W jakiej proporcji molowej EDTA reaguje z jonami Zn2+?
A. 1 : 3
B. 1 : 2
C. 1 : 4
D. 1 : 1
CHM.03 Pytanie 372
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, który parametr spośród podanych należy oznaczyć w pierwszej kolejności.
Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek | ||||
---|---|---|---|---|
Oznaczany parametr | Rodzaj naczynia do przechowywania próbki | Sposób utrwalania próbki | Miejsce wykonania analizy | Dopuszczalny czas przechowywania próbki |
Chlorki | szklane lub polietylenowe | - | laboratorium | 96 godzin |
Chlor pozostały | szklane | - | w miejscu pobrania próbki | - |
ChZT | szklane | zakwaszenie do pH<2, schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 24 godziny |
Kwasowość | szklane lub polietylenowe | schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 4 godziny |
Mangan | szklane lub polietylenowe | zakwaszenie do pH<2, schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 48 godziny |
A. Chemiczne zapotrzebowanie na tlen (ChZT).
B. Kwasowość.
C. Chlor pozostały.
D. Mangan.
CHM.03 Pytanie 373
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Nie należy podgrzewać cieczy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ
A. istnieje ryzyko zalania palnika
B. może to zwiększyć jej toksyczność
C. wzrost ciśnienia może spowodować wybuch
D. może wystąpić niebezpieczeństwo zgaszenia płomienia
CHM.04 Pytanie 374
Wykonywanie badań analityczny…
Do chemicznych właściwości wód naturalnych można zakwalifikować
A. odczyn
B. barwę
C. mętność
D. zapach
CHM.04 Pytanie 375
Wykonywanie badań analityczny…
Aby określić całkowitą zawartość żelaza w próbce wody, konieczne jest zredukowanie żelaza(III) do żelaza(II), a następnie wykorzystanie metody analitycznej, która nazywa się
A. alkacymetria
B. redoksometria
C. kompleksometria
D. analiza strąceniowa
CHM.04 Pytanie 376
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie warunki powinny panować w pomieszczeniu, w którym znajdują się wagi?
Temperatura | Wilgotność | |
---|---|---|
A. | 20-25 °C | 30-80% |
B. | 20-25 °C | 20-60% |
C. | 15-30 °C | 30-80% |
D. | 15-30 °C | 20-60% |
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
CHM.04 Pytanie 377
Wykonywanie badań analityczny…
Podaj nazwę wody, która występuje w określonych proporcjach stechiometrycznych w uwodnionych substancjach chemicznych?
A. Krystalizacyjna
B. Higroskopijna
C. Konstytucyjna
D. Zeolityczna
CHM.03 Pytanie 378
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby przeprowadzać ręczną obróbkę szkła w laboratorium, konieczne jest posiadanie okularów ochronnych oraz rękawic.
A. zapewniające izolację termiczną
B. chroniące przed substancjami chemicznymi
C. płócienne
D. zwykłe gumowe
CHM.03 Pytanie 379
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie czynniki wpływają na zmiany jakościowe w składzie próbki?
A. składu biologicznego próbki.
B. lokalizacji pobrania.
C. przeprowadzonych analiz.
D. wiedzy i umiejętności próbobiorcy.
CHM.04 Pytanie 380
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie urządzenia są wykorzystywane do segregacji materiału na frakcje, które zawierają ziarna o różnych rozmiarach?
A. Wirówki
B. Sita
C. Eksykatory
D. Rozdzielacze
CHM.04 Pytanie 381
Wykonywanie badań analityczny…
W tabeli przedstawiono gęstość wodnych roztworów gliceryny w temperaturze 20°C w zależności od jej stężenia wyrażonego w % wagowych.
Z informacji zawartych w tabeli wynika, że stężenie gliceryny o gęstości 1,10 g/cm³ wynosi
% wagowy gliceryny | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
[g/cm3] gęstość | 1,022 | 1,047 | 1,072 | 1,099 | 1,126 | 1,153 | 1,180 | 1,208 | 1,235 | 1,261 |
A. ok. 30%
B. ok. 50%
C. ok. 60%
D. ok. 40%
CHM.04 Pytanie 382
Wykonywanie badań analityczny…
Która z podanych metod pozwala na oznaczenie stężenia kwasu solnego (HCl)?
A. Spektrofotometria UV-Vis
B. Chromatografia HPLC
C. Fluorymetria
D. Miareczkowanie potencjometryczne
CHM.04 Pytanie 383
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie właściwości mierzą wiskozymetry?
A. mętności
B. lepkości
C. gęstości
D. refrakcji
CHM.03 Pytanie 384
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Które z poniższych równań ilustruje reakcję, w której powstają produkty gazowe?
A. AgNO3 + KBr —> AgBr↓ + KNO3
B. Fe + S —> FeS
C. Fe(CN)2 + 4KCN —> K4[Fe(CN)6]
D. 2HgO —> 2Hg + O2
CHM.04 Pytanie 385
Wykonywanie badań analityczny…
Wśród substancji konserwujących stosowanych w żywności występują CH3COONH4 (E 264) oraz C6H5COONa (E 211). Związki te można określić jako
A. kwasy organiczne
B. sole kwasów organicznych
C. bezwodniki kwasów organicznych
D. estry kwasów organicznych
CHM.03 Pytanie 386
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Który z poniższych czynników nie mógł przyczynić się do błędnego określenia całkowitej liczby drobnoustrojów w surowym mleku?
A. Pobranie nadmiernej liczby próbek pierwotnych
B. Nieprawidłowe czyszczenie i dezynfekcja pipet do pobierania próbek pierwotnych
C. Nieodpowiednie mycie i dezynfekcja zbiorników do przechowywania mleka
D. Transport próbki mleka w temperaturze 30°C
CHM.03 Pytanie 387
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jaką objętość zasady sodowej o stężeniu 1,0 mol/dm3 należy dodać do 56,8 g kwasu stearynowego, aby otrzymać mydło sodowe (stearynian sodu)?
C17H35COOH + NaOH → C17H35COONa + H2O |
(MC17H35COOH = 284 g/mol, MC17H35COONa = 306 g/mol, MNaOH = 40 g/mol, MH2O= 18 g/mol) |
A. 200 cm3
B. 100 cm3
C. 250 cm3
D. 150 cm3
CHM.04 Pytanie 388
Wykonywanie badań analityczny…
Opis w ramce przedstawia procedurę ilościowego oznaczania
Do kolby miarowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 25 cm3 3% wody utlenionej i dopełnić wodą do kreski. Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 20 cm3 próbki rozcieńczonej wody utlenionej, dodać 25 cm3 kwasu siarkowego(VI) (1+4) i miareczkować roztworem manganianu(VII) potasu o stężeniu 0,02 mol/dm3 do pojawienia się trwałego różowego zabarwienia. |
A. manganianu(VII) potasu metodą miareczkową.
B. wody utlenionej metodą alkacymetryczną.
C. nadtlenku wodoru metodą manganometryczną.
D. kwasu siarkowego(VI) metodą manganometryczną.
CHM.04 Pytanie 389
Wykonywanie badań analityczny…
Analiza cech ropy naftowej realizowana za pomocą wiskozymetru Englera, polegająca na pomiarze czasu wypływu 200 cm3 ropy naftowej w temperaturze 20°C oraz czasu wypływu tej samej objętości wody destylowanej, dotyczy oceny
A. lepkości względnej
B. napięcia powierzchniowego
C. gęstości względnej
D. lepkości dynamicznej
CHM.04 Pytanie 390
Wykonywanie badań analityczny…
Jak określane są enzymy, które katalizują przenoszenie różnych grup funkcyjnych?
A. Oksydazy
B. Hydralazy
C. Transferazy
D. Ligazy
CHM.04 Pytanie 391
Wykonywanie badań analityczny…
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli wskaż wzór związku, który wytrąci się w postaci osadu.
Badany kation | Odczynnik grupowy | NaOH | Barwienie płomienia |
---|---|---|---|
Mg2+ | brak | biały osad | |
K+ | brak | fiołkowy | |
Na+ | brak | żółty |
A. KOH
B. Mg(OH)
C. Mg(OH)2
D. NaOH
CHM.04 Pytanie 392
Wykonywanie badań analityczny…
Komplekson III (sól disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego) używana w analizie objętościowej tworzy z metalami kompleksy w stosunku ligandu do metalu
A. 1:2
B. 1:3
C. 1:1
D. 2:1
CHM.04 Pytanie 393
Wykonywanie badań analityczny…
W dwóch nieoznaczonych probówkach znajdują się roztwory: w jednej – glukozy, a w drugiej - sacharozy. Jakiego odczynnika trzeba użyć, aby rozpoznać glukozę?
A. Roztwór jodu w jodku potasu
B. Roztwór chlorku żelaza(III)
C. Stężony kwas azotowy(V)
D. Świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II)
CHM.04 Pytanie 394
Wykonywanie badań analityczny…
Który zestaw węglowodanów zalicza się do monosacharydów?
mannoza | maltoza | mannoza | celuloza |
glukoza | glukoza | glukoza | glukoza |
sacharoza | fruktoza | fruktoza | ryboza |
A | B | C | D |
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
CHM.04 Pytanie 395
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania pożywki, która pozwala na hodowlę bakterii?
A. agaru oraz płynu Lugola
B. skrobi
C. żelatyny oraz zwykłego bulionu
D. wyłącznie glukozy
CHM.04 Pytanie 396
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie jest stężenie analitu wyrażone w procentach, gdy próbka analityczna zawiera 250 ppm analitu?
A. 2,5%
B. 0,0025%
C. 0,025%
D. 0,25%
CHM.03 Pytanie 397
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Sączenie na gorąco powinno być użyte, aby
A. doszło do rozpuszczenia substancji obecnych w roztworze
B. nie miało miejsca wydzielanie kryształów z roztworu
C. nie doszło do rozpuszczenia substancji obecnych w roztworze
D. miało miejsce wydzielanie kryształów z roztworu
CHM.04 Pytanie 398
Wykonywanie badań analityczny…
Podłoże, które jest wykorzystywane do uzyskiwania hodowli z wysoką liczbą drobnoustrojów danego szczepu, nazywamy
A. różnicującym
B. wybiórczo-różnicującym
C. wybiórczym
D. namnażającym
CHM.03 Pytanie 399
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Zgodnie z zasadami BHP w laboratorium, po zakończeniu pracy z odczynnikami chemicznymi należy:
A. Wszystkie nieużyte odczynniki pozostawić na stole roboczym.
B. Zamknąć szczelnie pojemniki z odczynnikami, posegregować odpady chemiczne zgodnie z instrukcjami i dokładnie umyć stanowisko pracy.
C. Zostawić otwarte pojemniki i natychmiast opuścić laboratorium.
D. Wylać pozostałości odczynników do zlewu niezależnie od ich rodzaju.
CHM.04 Pytanie 400
Wykonywanie badań analityczny…
Jakim czynnikiem dokonuje się sterylizacji w autoklawie?
A. suche gorące powietrze
B. promieniowanie UV
C. para wodna
D. formaldehyd