Filtrowanie pytań
CHM.03 Pytanie 801
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
A. sączenie przez sączek o drobnych porach lub filtr membranowy
B. dekantację bez sączenia
C. podgrzewanie roztworu do wrzenia
D. suszenie roztworu w suszarce laboratoryjnej
CHM.03 Pytanie 802
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
50 cm3 alkoholu etylowego zmieszano w kolbie miarowej z 50 cm3 wody. W wyniku zjawiska kontrakcji objętość otrzymanego roztworu wyniosła 97,5 cm3. Ile wynosi stężenie procentowe (v/v) roztworu alkoholu w wodzie po zmieszaniu i stężenie procentowe roztworu alkoholu (v/v) po uzupełnieniu kolby wodą do 100 cm3?
Stężenie procentowe (v/v) roztworu alkoholu w wodzie po zmieszaniu | Stężenie procentowe (v/v) roztworu alkoholu po uzupełnieniu kolby wodą do 100 cm3 | |
---|---|---|
A. | 49,2% | 48,0% |
B. | 50,0% | 49,7% |
C. | 51,3%, | 50,0% |
D. | 53,3% | 50,2% |
A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
CHM.03 Pytanie 803
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Która z metod pozwala na oddzielanie składników mieszaniny na podstawie różnic w ich zachowaniu w układzie składającym się z dwóch faz, z których jedna jest fazą stacjonarną, a druga porusza się w określonym kierunku względem niej?
A. Chromatografia
B. Destylacja
C. Krystalizacja
D. Sublimacja
CHM.03 Pytanie 804
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby odcedzić galaretowaty osad, konieczne jest użycie sączka
A. sztywny
B. miękki
C. utwardzony
D. średni
CHM.03 Pytanie 805
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby sporządzić 20 cm3 roztworu HCl (1+1), należy w pierwszej kolejności wlać do zlewki
A. 10 cm3 wody destylowanej, a potem 10 cm3 stężonego kwasu solnego
B. 10 cm3 rozcieńczonego kwasu solnego, a potem 10 cm3 wody destylowanej
C. 10 cm3 wody destylowanej, a następnie 10 cm3 rozcieńczonego kwasu solnego
D. 10 cm3 stężonego kwasu solnego, a potem 10 cm3 wody destylowanej
CHM.04 Pytanie 806
Wykonywanie badań analityczny…
Rozpraszanie promieniowania świetlnego przez cząstki koloidalne, które mają wymiary mniejsze od długości fali światła, to zjawisko
A. Ramana
B. Zeemana
C. Tyndalla
D. Kerra
CHM.03 Pytanie 807
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Czego się używa w produkcji z porcelany?
A. moździerze i parowniczki
B. szkiełka zegarkowe oraz szalki Petriego
C. zlewki oraz bagietki
D. naczynia wagowe oraz krystalizatory
CHM.03 Pytanie 808
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Sód metaliczny powinien być przechowywany w laboratorium
A. w szklanych naczyniach
B. w szklanych pojemnikach wypełnionych naftą
C. w butelkach plastikowych
D. w butlach metalowych z wodą destylowaną
CHM.03 Pytanie 809
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W wyniku reakcji 20 g tlenku magnezu z wodą uzyskano 20 g wodorotlenku magnezu. Oblicz efektywność reakcji.
MMg = 24 g/mol, MO = 16 g/mol, MH = 1 g/mol?
A. 20%
B. 68,9%
C. 79,2%
D. 48,2%
CHM.03 Pytanie 810
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na podstawie zamieszczonych w tabeli opisów metod rozdzielania mieszanin, dobierz odpowiadające im nazwy.
Tabela. Metody rozdzielania mieszanin | |
---|---|
Lp. | Opis metody |
I. | Zlewanie cieczy znad osadu. |
II. | Przeprowadzenie ciekłego rozpuszczalnika w stan pary. |
III. | Wyodrębnianie z mieszaniny ciał stałych lub cieczy składnika przy pomocy rozpuszczalnika tak dobranego, aby rozpuszczał żądany związek chemiczny. |
IV. | Powolne opadanie cząstek substancji stałej w cieczy pod wpływem własnego ciężaru. |
A. I – dekantacja, II – odparowanie, III – ekstrakcja, IV – sedymentacja.
B. I – sedymentacja, II – sublimacja, III – destylacja, IV – dekantacja.
C. I – sedymentacja II– krystalizacja, III – ekstrakcja, IV – dekantacja.
D. I – dekantacja, II – sublimacja, III – filtracja, IV – sedymentacja.
CHM.03 Pytanie 811
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W standardowym układzie destylacyjnym, który ma ukośną chłodnicę, wykorzystuje się chłodnicę
A. palcową
B. kulistą
C. spiralną
D. prostą
CHM.03 Pytanie 812
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby ustalić miano roztworu wodnego NaOH, należy zastosować
A. naważkę kwasu mrówkowego
B. odmierzoną porcję roztworu kwasu octowego
C. odmierzoną ilość kwasu azotowego(V)
D. naważkę kwasu benzenokarboksylowego
CHM.03 Pytanie 813
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Który zestaw zawiera niezbędne urządzenia laboratoryjne do przygotowania 10% (m/m) roztworu NaCl?
A. Waga laboratoryjna, kolba miarowa, naczynko wagowe, palnik
B. Waga laboratoryjna, zlewka, cylinder miarowy, palnik
C. Waga laboratoryjna, zlewka, cylinder miarowy, naczynko wagowe
D. Waga laboratoryjna, cylinder miarowy, kolba miarowa, szkiełko zegarkowe
CHM.04 Pytanie 814
Wykonywanie badań analityczny…
Wskaż zestaw kationów, które można zidentyfikować za pomocą próby płomieniowej.
A. Ag+, Ni2+ |
B. Mg2+, Al3+ |
C. Na+, Ca2+ |
D. Fe2+, Fe3+ |
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
CHM.04 Pytanie 815
Wykonywanie badań analityczny…
Na jakiej pożywce wykonuje się posiew kłuty preparatu mikrobiologicznego?
A. stałej w formie skosu
B. stałej w formie słupa
C. płynnej na płytce Petriego
D. ciekłej w próbówce
CHM.03 Pytanie 816
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Przedstawiony sposób dotyczy pobierania próbki wody do przeprowadzenia badań
Sposób pobierania próbki wody do przeprowadzenia badań: - próbki pobrać do sterylnych butelek; - przed przystąpieniem do pobierania wody zdjąć z kurka wszelkie urządzenia, zeskrobać zanieczyszczenia, następnie całkowicie otwierając i zamykając zawór, wielokrotnie płukać; - metalowy kurek wysterylizować płomieniem, a kurek z tworzywa sztucznego alkoholem etylowym; - kurek otworzyć do połowy przepływu i spuszczać wodę przez około 2-3 minuty do osiągnięcia stałej temperatury; - pobrać próbkę wody napełniając butelkę do około ¾ objętości i natychmiast zamknąć korkiem. |
A. fizykochemicznych.
B. w celu oznaczenia zawartości metali ciężkich.
C. mikrobiologicznych.
D. w celu oznaczenia zawartości rozpuszczonych gazów.
CHM.04 Pytanie 817
Wykonywanie badań analityczny…
Do zmiareczkowania próbki roztworu KOH wykorzystano 15,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,10 mol/dm3. Jaką zawartość KOH (M = 56 g/mol) zawierała próbka?
A. 0,084 g
B. 8,4 g
C. 0,0084 g
D. 0,84 g
CHM.04 Pytanie 818
Wykonywanie badań analityczny…
W oparciu o wyniki analizy zamieszczone w tabeli wskaż, który kation był obecny w roztworze badanej próbki.
Odczynnik | Wynik |
---|---|
HCl | Brak osadu |
NaOH | Brunatny koloidalny osad |
KSCN | Krwistoczerwone zabarwienie roztworu |
A. Glinu.
B. Żelaza(II).
C. Żelaza(III).
D. Chromu(III).
CHM.04 Pytanie 819
Wykonywanie badań analityczny…
Do zmiareczkowania 10 cm3 NaOH wykorzystano 2 cm3 0,1-molowego roztworu H2SO4. Zawartość wodorotlenku sodu w analizowanej próbce w g/100 cm3 wynosi (Na — 23 g/mol, O — 16 g/mol, H — 1 g/mol)?
A. 0,008 g/100 cm3
B. 0,16 g/100 cm3
C. 0,0008 g/100 cm3
D. 0,016 g/100 cm3
CHM.04 Pytanie 820
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do pomiaru stężenia dwutlenku węgla, tlenku węgla oraz tlenu w atmosferze i w gazach spalinowych?
A. Hoffmana
B. Kiejdala
C. Kippa
D. Orsata
CHM.03 Pytanie 821
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Po rozpuszczeniu substancji w kolbie miarowej, należy odczekać przed dopełnieniem jej wodą "do kreski" miarowej. Taki sposób postępowania jest uzasadniony
A. opóźnieniem w ustaleniu się kontrakcji objętości
B. potrzebą wyrównania temperatury roztworu z otoczeniem
C. opóźnieniem w osiągnięciu równowagi dysocjacji
D. koniecznością dokładnego wymieszania roztworu
CHM.04 Pytanie 822
Wykonywanie badań analityczny…
W obecności anionów siarczanowych SO42- w roztworze wodnym, ich obecność można zweryfikować, dodając roztwór
A. HCl
B. FeCl3
C. NaNO3
D. BaCl2
CHM.04 Pytanie 823
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką właściwość fizyczną substancji można określić przy użyciu areometru?
A. Temperaturę wrzenia
B. Lepkość
C. Temperaturę topnienia
D. Gęstość
CHM.03 Pytanie 824
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na ilustracji oznaczono numery 1 i 4:
A. 1 - kolbę destylacyjną, 4 - ekstraktor
B. 1 - kolbę destylacyjną, 4 - chłodnicę zwrotną
C. 1 - chłodnicę zwrotną, 4 - kolbę destylacyjną
D. 1 - ekstraktor, 4 - chłodnicę zwrotną
CHM.04 Pytanie 825
Wykonywanie badań analityczny…
W zamieszczonej ramce przedstawiono procedurę oznaczania
Powierzchnię - suchą próbkę rozetrzeć w moździerzu, przesiać przez sito o średnicy oczek 1,25 mm i odważyć z niej 10 g w zlewce poj. 50 cm3. Do zlewki z próbką dodać 25 cm3 1-molowego roztworu KCl i energicznie mieszać, aż całość przejdzie w zawiesinę. Włączyć pH-metr, zanurzyć elektrody w zawiesinie i odczytać wartość na skali urządzenia. Pomiaru dokonać 3-krotnie, po każdym pomiarze przepłukując elektrody wodą destylowaną. Za wynik uznać średnią z trzech pomiarów obliczoną z dokładnością 0,05 pH. |
A. pH roztworu chlorku potasu.
B. kwasowości gleby.
C. pH gleby metodą kolorymetryczną.
D. kwasowości wody.
CHM.03 Pytanie 826
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Po przeprowadzeniu krystalizacji z 120 g kwasu szczawiowego uzyskano 105 g produktu o wysokiej czystości. Jaki był poziom zanieczyszczeń w kwasie szczawiowym?
A. 20%
B. 15%
C. 87,5%
D. 12,5%
CHM.04 Pytanie 827
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką metodą określa się stężenie cukrów redukujących w produktach owocowych?
A. Hanusa
B. Kjeldahla
C. Karla-Fischera
D. Schoorla-Luffa
CHM.04 Pytanie 828
Wykonywanie badań analityczny…
Przedstawione reakcje zachodzą w produktach żywnościowych podczas fermentacji
C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6 |
C6H12O6 → 2 CH3 −CH(OH) −COOH |
A. octowej.
B. alkoholowej.
C. masłowej.
D. mlekowej.
CHM.04 Pytanie 829
Wykonywanie badań analityczny…
Przed każdym pomiarem pryzmaty refraktometru powinny być starannie oczyszczone
A. acetonem lub eterem i osuszyć
B. roztworem kwasu octowego i pozostawić do wyschnięcia
C. 10% roztworem kwasu solnego i wysuszyć
D. 2% roztworem zasady sodowej i osuszyć
CHM.04 Pytanie 830
Wykonywanie badań analityczny…
Analiza obecności pałeczek Salmonella w żywności zalicza się do badań
A. mikrobiologicznych
B. fizykochemicznych
C. chemicznych
D. fizycznych
CHM.03 Pytanie 831
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Do metalowego sprzętu laboratoryjnego używanego w praktykach analitycznych zalicza się
A. bagietka
B. zlewka
C. statyw
D. eksykator
CHM.03 Pytanie 832
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Piknometr służy do określania
A. wilgotności
B. lepkości
C. gęstości
D. rozpuszczalności
CHM.03 Pytanie 833
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby oszacować czystość MgCO3, poddano prażeniu próbkę o wadze 5 g tej soli aż do osiągnięcia stałej masy. W trakcie prażenia zachodzi reakcja:
MgCO3 → MgO + CO2 Całkowity ubytek masy wyniósł 2,38 g.
(Masy molowe reagentów to: MgCO3 – 84 g/mol, MgO – 40 g/mol, CO2 – 44 g/mol) Jaką czystość miała próbka węglanu magnezu?
A. około 50% czystej substancji
B. 100% czystej substancji
C. 90,7% czystej substancji
D. bliżej nieokreśloną masę domieszek
CHM.03 Pytanie 834
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Metodą, która nie służy do utrwalania próbek wody, jest
A. zakwaszenie do pH < 2
B. dodanie biocydów
C. schłodzenie do temperatury 2-5°C
D. naświetlanie lampą UV
CHM.03 Pytanie 835
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Dokonano pomiaru pH dwóch roztworów, uzyskując wartości pH= 2 oraz pH= 5. Wskaźnij poprawnie sformułowany wniosek.
A. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest trzykrotnie mniejsze niż w roztworze o pH = 2
B. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest większe o 3 mol/dm3 niż w roztworze o pH = 2
C. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest 1000 razy wyższe niż w roztworze o pH = 2
D. Stężenie jonów [H+] w roztworze o pH= 5 jest 1000 razy mniejsze niż w roztworze o pH = 2
CHM.04 Pytanie 836
Wykonywanie badań analityczny…
W celu identyfikacji cukru przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli. Identyfikowanym cukrem była
Doświadczenie | Wynik doświadczenia |
---|---|
Próba Trommera | ceglastoczerwony osad |
Próba Tollensa | lustro srebrne |
Próba z wodą bromową w obecności wodorowęglanu sodu | odbarwienie wody bromowej |
A. glukoza.
B. sacharoza.
C. fruktoza.
D. skrobia.
CHM.04 Pytanie 837
Wykonywanie badań analityczny…
W celu oceny jakości masła wykonano oznaczenie liczby kwasowej LK, liczby zmydlania LZ i liczby nadtlenkowej LOO. Wyniki zapisano w tabeli. Wartość liczby estrowej LE w badanym maśle wynosi
Rodzaj liczby | Wartość zmierzona |
---|---|
LZ | 196,8 mg KOH/1g |
LK | 1,2 mg KOH/1g |
LE | ? |
LOO | 4,25 milirównoważnika aktywnego tlenu/ kg |
A. 198,0 mg KOH/1g
B. 195,6 mg KOH/1g
C. 164,0 mg KOH/1g
D. 234,7 mg KOH/1g
CHM.03 Pytanie 838
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jak nazywa się proces, w którym następuje wytrącenie ciała stałego z przesyconego roztworu w wyniku spadku temperatury?
A. sedymentacja
B. dekantacja
C. krystalizacja
D. odparowanie
CHM.04 Pytanie 839
Wykonywanie badań analityczny…
Po przeprowadzeniu analizy wagowej uzyskano 253 mg Mg2P2O7. Jaką ilość gramów magnezu zawierała zbadana próbka, jeśli współczynnik analityczny wynosi 0,2185?
A. 0,5528 g
B. 55,2805 g
C. 0,0553 g
D. 1,1579 g
CHM.04 Pytanie 840
Wykonywanie badań analityczny…
Który z kationów nadaje płomieniowi palnika barwę ceglastoczerwoną?
A. Ba2+
B. Ca2+
C. Na+
D. Cu2+