Filtrowanie pytań
CHM.04 Pytanie 81
Wykonywanie badań analityczny…
A. 0,0816 mol/dm3
B. 0,0510 mol/dm3
C. 0,0082 mol/dm3
D. 0,1275 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 82
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie metody można zastosować do rozdzielania i koncentracji składników próbki?
A. rozpuszczanie i rozcieńczanie
B. spawanie
C. wymywanie lub wymianę jonową
D. mineralizację suchą
CHM.04 Pytanie 83
Wykonywanie badań analityczny…
Wartość liczby estrowej (LE), określona ilością miligramów KOH potrzebnych do zmydlenia estrów w 1 g analizowanego tłuszczu, wskazuje
A. na długość łańcuchów kwasów tłuszczowych występujących w glicerydach danego tłuszczu i jest wyższa, gdy łańcuchy są krótsze
B. na ilość wolnego glicerolu w analizowanej próbce tłuszczu
C. na obecność związków nienasyconych w badanych tłuszczach
D. na przeciętną długość łańcucha węglowego kwasów tłuszczowych
CHM.04 Pytanie 84
Wykonywanie badań analityczny…
Opis w ramce przedstawia procedurę ilościowego oznaczania
Do kolby miarowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 25 cm3 3% wody utlenionej i dopełnić wodą do kreski. Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 20 cm3 próbki rozcieńczonej wody utlenionej, dodać 25 cm3 kwasu siarkowego(VI) (1+4) i miareczkować roztworem manganianu(VII) potasu o stężeniu 0,02 mol/dm3 do pojawienia się trwałego różowego zabarwienia. |
A. wody utlenionej metodą alkacymetryczną.
B. manganianu(VII) potasu metodą miareczkową.
C. kwasu siarkowego(VI) metodą manganometryczną.
D. nadtlenku wodoru metodą manganometryczną.
CHM.04 Pytanie 85
Wykonywanie badań analityczny…
Ezy oraz igły stosowane w mikrobiologii należy wyjaławiać
A. w autoklawie
B. przy użyciu środka dezynfekującego
C. w piecu do suszenia
D. poprzez rozżarzenie w płomieniu palnika gazowego
CHM.04 Pytanie 86
Wykonywanie badań analityczny…
Jedną z kluczowych cech enzymów jest
A. niska specyficzność
B. obniżenie energii aktywacji
C. brak wpływu na szybkość reakcji
D. brak zależności od pH roztworu
CHM.04 Pytanie 87
Wykonywanie badań analityczny…
Proces strącania osadu, który polega na wiązaniu na nim jonów lub cząsteczek, które w roztworze nie wytrąciłyby się samodzielnie, określa się mianem
A. strącaniem następczym
B. adsorpcji
C. współstrącaniem
D. strącaniem równoczesnym
CHM.03 Pytanie 88
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Odczynnik chemiczny, w którym zawartość domieszek wynosi od 1 do 10%, jest nazywany odczynnikiem
A. czysty
B. spektralnie czysty
C. czysty do analizy
D. techniczny
CHM.03 Pytanie 89
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W procesie oddzielania osadu od roztworu, po przeniesieniu osadu na sączek, najpierw należy go
A. wyprażyć
B. zważyć
C. przemyć
D. wysuszyć
CHM.04 Pytanie 90
Wykonywanie badań analityczny…
Elektroforeza to zjawisko elektrokinetyczne, które wykorzystuje się w analizie
A. tłuszczów nienasyconych
B. kwasów nukleinowych
C. paliw
D. nawozów
CHM.04 Pytanie 91
Wykonywanie badań analityczny…
Urządzenie, które umożliwia pomiar gęstości na podstawie masy oraz objętości analizowanej próbki, to
A. piknometr
B. areometr
C. waga analityczna
D. waga hydrostatyczna
CHM.03 Pytanie 92
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do procesu ekstrakcji?
A. aparat Kippa
B. kolba ssawkowa
C. aparat Soxhleta
D. pompa próżniowa
CHM.04 Pytanie 93
Wykonywanie badań analityczny…
Rolę wskaźnika w oznaczeniu opisanym w ramce pełni
Do kolby miarowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 25 cm3 3% wody utlenionej i dopełnić wodą do kreski. Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 20 cm3 próbki rozcieńczonej wody utlenionej, dodać 25 cm3 kwasu siarkowego(VI) (1+4) i miareczkować roztworem manganianu(VII) potasu o stężeniu 0,02 mol/dm3 do pojawienia się trwałego różowego zabarwienia. |
A. kwas siarkowy(VI).
B. woda utleniona.
C. oranż metylowy.
D. roztwór KMnO4.
CHM.04 Pytanie 94
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie analiz mikrobiologicznych wody ze studni stwierdzono obecność bakterii rodzaju coli w ilości 200 bakterii/100 ml. To oznacza, że woda
A. może być spożywana bezpośrednio
B. jest odpowiednia do picia jedynie dla zwierząt hodowlanych
C. jest odpowiednia do konsumpcji po przegotowaniu
D. nie nadaje się do picia
CHM.03 Pytanie 95
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na podstawie zamieszczonych w tabeli opisów metod rozdzielania mieszanin, dobierz odpowiadające im nazwy.
Tabela. Metody rozdzielania mieszanin | |
---|---|
Lp. | Opis metody |
I. | Zlewanie cieczy znad osadu. |
II. | Przeprowadzenie ciekłego rozpuszczalnika w stan pary. |
III. | Wyodrębnianie z mieszaniny ciał stałych lub cieczy składnika przy pomocy rozpuszczalnika tak dobranego, aby rozpuszczał żądany związek chemiczny. |
IV. | Powolne opadanie cząstek substancji stałej w cieczy pod wpływem własnego ciężaru. |
A. I – sedymentacja, II – sublimacja, III – destylacja, IV – dekantacja.
B. I – dekantacja, II – odparowanie, III – ekstrakcja, IV – sedymentacja.
C. I – dekantacja, II – sublimacja, III – filtracja, IV – sedymentacja.
D. I – sedymentacja II– krystalizacja, III – ekstrakcja, IV – dekantacja.
CHM.03 Pytanie 96
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Stosunek masowy miedzi do siarki w siarczku miedzi(I) wynosi
16S Siarka 32 | 29Cu Miedź 63,55 |
A. 2:1
B. 1:1
C. 4:1
D. 3:1
CHM.03 Pytanie 97
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby przygotować mianowany roztwór KMnO4, należy odważyć wysuszone Na2C2O4 o masie zbliżonej do 250 mg, z dokładnością wynoszącą 1 mg. Jaką masę powinna mieć prawidłowo przygotowana odważka?
A. 0,251 g
B. 0,025 g
C. 2,510 g
D. 0,215 g
CHM.03 Pytanie 98
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Procedura oznaczenia kwasowości mleka. Do wykonania analizy, zgodnie z powyższą procedurą, potrzebne są
Do kolby stożkowej o pojemności 300 cm3 pobrać dokładnie 25 cm3 badanego mleka i rozcieńczyć wodą destylowaną do objętości 50 cm3. Dodać 2-3 krople fenoloftaleiny i miareczkować mianowanym roztworem wodorotlenku sodu do uzyskania lekko różowego zabarwienia. |
A. pipeta jednomiarowa o pojemności 25 cm3, zlewka o pojemności 300 cm3, biureta.
B. pipeta jednomiarowa o pojemności 25 cm3, kolba stożkowa o pojemności 300 cm3, biureta, cylinder miarowy o pojemności 25 cm3.
C. pipeta wielomiarowa o pojemności 25 cm3, kolba stożkowa o pojemności 300 cm3, biureta, cylinder miarowy o pojemności 100 cm3.
D. cylinder miarowy o pojemności 50 cm3, kolba stożkowa o pojemności 300 cm3, biureta.
CHM.03 Pytanie 99
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby rozpuścić próbkę tłuszczu o wadze 5 g, wykorzystuje się 50 cm3 mieszanki 96% alkoholu etylowego oraz eteru dietylowego, połączonych w proporcji objętościowej 1 : 2. Jakie ilości cm3 każdego ze składników są potrzebne do przygotowania 150 cm3 tej mieszanki?
A. 75 cm3 alkoholu etylowego oraz 75 cm3 eteru dietylowego
B. 50 cm3 alkoholu etylowego oraz 100 cm3 eteru dietylowego
C. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 200 cm3 eteru dietylowego
D. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 50 cm3 eteru dietylowego
CHM.03 Pytanie 100
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jaką próbkę stanowi woreczek gleby pobranej zgodnie z instrukcją?
Instrukcja pobierania próbek glebowych | |
Próbki pierwotne pobiera się laską glebową z wierzchniej warstwy gleby 0-20 cm, kolejno wykonując czynności: – w miejscu pobierania próbki pierwotnej (pojedynczej), rolę świeżo zaoraną przydeptać, – pionowo ustawić laskę do powierzchni gleby, – wcisnąć laskę do oporu (na wysokość poprzeczki ograniczającej), – wykonać pełny obrót i wyjąć laskę, – zawartość wgłębienia (zasobnika) przenieść do pojemnika skrobaczki. Po pobraniu próbek pojedynczych, całość wymieszać i napełnić kartonik lub woreczek. |
A. Jednostkową.
B. Ogólną.
C. Analityczną.
D. Laboratoryjną.
CHM.03 Pytanie 101
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jaką masę siarczanu(VI) miedzi(II)-woda(1/5) należy poddać suszeniu, aby otrzymać 300 g soli bezwodnej?
CuSO4 · 5H2O → CuSO4 + 5H2O |
(MCuSO4·5H2O = 249,5 g/mol, MCuSO4 = 159,5 g/mol, MH2O = 18,0 g/mol) |
A. 210,0 g
B. 390,5 g
C. 584,1 g
D. 469,3 g
CHM.04 Pytanie 102
Wykonywanie badań analityczny…
Karminowoczerwony kolor płomienia palnika w trakcie analiz chemicznych sugeruje obecność w roztworze jonów
A. Ba2+
B. K+
C. Sr2+
D. Na+
CHM.04 Pytanie 103
Wykonywanie badań analityczny…
Wykonano badanie, działając świeżo strąconym wodorotlenkiem miedzi(II) na wodny roztwór badanej próbki. Obserwacje zamieszczono w tabeli. Z obserwacji zawartych w tabeli wynika, że badaniu poddano
Odczynnik | Obserwacje |
---|---|
Cu(OH)2 na gorąco | ceglastoczerwony osad |
Cu(OH)2 na zimno | klarowny, szafirowy roztwór |
A. glukozę.
B. glicerol.
C. etanol.
D. etanal.
CHM.04 Pytanie 104
Wykonywanie badań analityczny…
Czym jest płyn Lugola?
A. roztwór jodu w roztworze jodku potasu
B. roztwór jodu w alkoholu etylowym
C. wodny roztwór siarczanu(VI) miedzi(II)
D. mieszanina kwasu solnego z kwasem azotowym(V)
CHM.04 Pytanie 105
Wykonywanie badań analityczny…
Do roztworu zawierającego jony Ca2+ i Ni2+ o równym stężeniu dodawano kroplami roztwór węglanu sodu. Iloczyn rozpuszczalności węglanu wapnia wynosi 4,8x10-9, natomiast węglanu niklu 1,7x10-7. Który węglan wytrąci się jako pierwszy?
A. niklu, który nie ulegnie rozpuszczeniu w nadmiarze odczynnika strącającego
B. wapnia, który ulegnie rozpuszczeniu w nadmiarze odczynnika strącającego
C. niklu, który ulegnie rozpuszczeniu w nadmiarze odczynnika strącającego
D. wapnia, który nie ulegnie rozpuszczeniu w nadmiarze odczynnika strącającego
CHM.04 Pytanie 106
Wykonywanie badań analityczny…
Gęstość granulatów tworzyw sztucznych można określić przy użyciu
A. piknometru
B. areometru
C. wiskozymetru
D. anemometru
CHM.04 Pytanie 107
Wykonywanie badań analityczny…
Metoda Mohra do oznaczania chlorków polega na
A. dodaniu do badanej próbki nadwyżki mianowanego roztworu azotanu(V) srebra(I), który następnie jest odmiareczkowywany mianowanym roztworem tiocyjanianu amonu
B. bezpośrednim miareczkowaniu chlorków przy użyciu mianowanego roztworu tiocyjanianu amonu w obecności siarczanu(VI) żelaza(III) i amonu jako wskaźnika
C. bezpośrednim miareczkowaniu chlorków z zastosowaniem mianowanego roztworu azotanu(V) srebra(I) w obecności chromianu(VI) potasu jako wskaźnika
D. dodaniu do badanej próbki nadmiaru mianowanego roztworu tiocyjanianu amonu, który jest odmiareczkowywany mianowanym roztworem azotanu(V) srebra(I)
CHM.03 Pytanie 108
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakim przyrządem nie jest możliwe określenie gęstości cieczy?
A. areometr
B. manometr
C. waga hydrostatyczna
D. piknometr
CHM.03 Pytanie 109
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Reakcja miedzi metalicznej z stężonym kwasem azotowym(V) prowadzi do powstania azotanu(V) miedzi(II) oraz jakiego związku?
A. tlenek azotu(IV) oraz woda
B. tlenek azotu(II) oraz wodór
C. tlenek azotu(II) oraz woda
D. tlenek azotu(V) oraz wodór
CHM.04 Pytanie 110
Wykonywanie badań analityczny…
Który zestaw zawiera wyłącznie odczynniki grupowe stosowane w analizie jakościowej jonów?
A. AgNO3, (NH4)2CO3, KOH |
B. HCl, AgNO3, BaCl2 |
C. H2S, HCl, KOH |
D. KI, HCl, NH3aq |
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
CHM.04 Pytanie 111
Wykonywanie badań analityczny…
Podstawą klasyfikacji kationów w analizie jakościowej jest wydzielanie trudno rozpuszczalnych osadów?
A. chlorków, siarczków, węglanów
B. chlorków, krzemianów, chromianów(VI)
C. chlorków, siarczanów(VI), szczawianów
D. bromków, fosforanów(V), węglanów
CHM.04 Pytanie 112
Wykonywanie badań analityczny…
Urządzenie Abla-Pensky'ego jest używane do pomiaru temperatury
A. zapłonu
B. mięknienia
C. krzepnięcia
D. wrzenia
CHM.03 Pytanie 113
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Do systemu odprowadzania ścieków, w formie rozcieńczonego roztworu wodnego o maksymalnej masie 100 g na raz, można wprowadzić
A. AgF
B. Pb(NO3)2
C. BaCl2
D. NaCl
CHM.04 Pytanie 114
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie ilościowego oznaczania chlorków w próbce wody, zachodzą przemiany zgodnie z równaniami reakcji. Który typ reakcji reprezentują?
Ag+ + Cl- → AgCl 2 Ag+ + CrO42- → Ag2CrO4 |
A. Zobojętnianie.
B. Redoks.
C. Strącanie osadów.
D. Kompleksowanie.
CHM.03 Pytanie 115
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Instrukcja dotycząca przygotowania wzorcowego roztworu NaCl
0,8242 g NaCl, które wcześniej wysuszono w temperaturze 140 °C do stałej masy, należy rozpuścić w kolbie miarowej o pojemności 1 dm3 w wodzie podwójnie destylowanej, a następnie uzupełnić do kreski tym samym rodzajem wody.
Z treści instrukcji wynika, że odpowiednio skompletowany sprzęt wymagany do sporządzenia wzorcowego roztworu NaCl, oprócz naczynia wagowego, powinien zawierać
A. wagę analityczną o precyzji ważenia 0,0001 g oraz kolbę miarową o pojemności 100 cm3
B. wagę laboratoryjną o precyzji ważenia 0,001 g oraz kolbę miarową o pojemności 1000 cm3
C. wagę analityczną o precyzji ważenia 0,0001 g oraz kolbę miarową o pojemności 1000 cm3
D. wagę laboratoryjną o precyzji ważenia 0,001 g oraz kolbę miarową o pojemności 100 cm3
CHM.04 Pytanie 116
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką wartość współmierności ma kolba miarowa o objętości 500 cm3 oraz pipeta jednomiarowa o objętości 20 cm3?
A. 2,5
B. 0,04
C. 25
D. 50
CHM.03 Pytanie 117
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Sód metaliczny powinien być przechowywany w laboratorium
A. w szklanych naczyniach
B. w butlach metalowych z wodą destylowaną
C. w szklanych pojemnikach wypełnionych naftą
D. w butelkach plastikowych
CHM.04 Pytanie 118
Wykonywanie badań analityczny…
Dostanie się do środowiska pałeczek Salmonella, hodowanych na podłożach mikrobiologicznych, skutkuje
A. długotrwałym zanieczyszczeniem atmosfery
B. pojawią się u ludzi schorzenia układu pokarmowego
C. długotrwałym zanieczyszczeniem gruntów
D. pojawią się u ludzi schorzenia układu oddechowego
CHM.03 Pytanie 119
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Metoda przygotowania próbki do badania, która nie jest
A. spopielenie
B. miareczkowanie
C. mineralizacja
D. stapianie
CHM.03 Pytanie 120
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Który z poniższych czynników nie mógł przyczynić się do błędnego określenia całkowitej liczby drobnoustrojów w surowym mleku?
A. Nieprawidłowe czyszczenie i dezynfekcja pipet do pobierania próbek pierwotnych
B. Nieodpowiednie mycie i dezynfekcja zbiorników do przechowywania mleka
C. Pobranie nadmiernej liczby próbek pierwotnych
D. Transport próbki mleka w temperaturze 30°C