Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.03 Pytanie 121
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W trakcie korzystania z odczynnika opisanego na etykiecie, należy szczególnie zwrócić uwagę na zagrożenia związane

A. z lotnością
B. z wybuchem
C. z pożarem
D. z poparzeniem
CHM.04 Pytanie 122
Wykonywanie badań analityczny…

Liczba wskazująca ilość (w mg) KOH potrzebną do zneutralizowania wolnych kwasów tłuszczowych obecnych w badanym tłuszczu, to liczba

A. kwasowa
B. zmydlania
C. estrowa
D. jodowa
CHM.04 Pytanie 123
Wykonywanie badań analityczny…

Które z przedstawionych reakcji zachodzą na elektrodach platynowych podczas elektrolizy azotanu(V) miedzi(II)?

A.K(–) Cu2+ + 2e → CuA(+) 2H+ + 2e → H2
B.K(–) 2H2O → O2 + 4H+ + 4eA(+) Cu2+ + 2e → Cu
C.K(–) Cu2+ + 2e → CuA(+) 2H2O → O2 + 4H+ + 4e
D.K(–) Cu2+ + 2e → CuA(+) 4OH → O2 + 2H2O + 4e

A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
CHM.04 Pytanie 124
Wykonywanie badań analityczny…

Dostanie się do środowiska pałeczek Salmonella, hodowanych na podłożach mikrobiologicznych, skutkuje

A. pojawią się u ludzi schorzenia układu oddechowego
B. długotrwałym zanieczyszczeniem gruntów
C. pojawią się u ludzi schorzenia układu pokarmowego
D. długotrwałym zanieczyszczeniem atmosfery
CHM.04 Pytanie 125
Wykonywanie badań analityczny…

Przedstawione równania reakcji zachodzą podczas oznaczania chlorków metodą

Ag+ + Cl- → AgCl
2Ag+ + CrO42- → Ag2CrO4

A. redoksymetryczną.
B. kompleksometryczną.
C. strąceniową Mohra.
D. strąceniową Volharda.
CHM.04 Pytanie 126
Wykonywanie badań analityczny…

Reakcja jonów SCN- z jonami o krwistoczerwonym zabarwieniu prowadzi do powstawania związków kompleksowych

A. K+
B. Fe3+
C. Mn2+
D. Cr3+
CHM.03 Pytanie 127
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby uzyskać Cr2O3, dichromian(VI) amonu został poddany rozkładowi. Po rozpoczęciu, egzotermiczna reakcja rozkładu przebiega samorzutnie.
(NH4)2Cr2O7 → Cr2O3 + 4 H2O + N2 Jak oceniasz zakończenie tej reakcji?

A. W otrzymanym zielonym proszku Cr<sub>2</sub>O<sub>3</sub> nie powinny być widoczne pomarańczowe kryształy substratu
B. Ocena nie jest potrzebna, ponieważ wytworzone produkty są w stanie gazowym w temperaturze reakcji
C. Woda, po dodaniu szczypty uzyskanego preparatu, nie zabarwi się na pomarańczowo niewykorzystanym dichromianem (VI)
D. Ocena nie jest potrzebna, ponieważ tego typu reakcja zawsze zachodzi do końca
CHM.03 Pytanie 128
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do 200 g roztworu NaOH (M = 40 g/mol) o stężeniu 10 % dodano wodę destylowaną w kolbie miarowej o pojemności 500 cm3 do znaku. Jakie jest stężenie molowe powstałego roztworu?

A. 4,0 mol/dm3
B. 0,5 mol/dm3
C. 1,0 mol/dm3
D. 0,1 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 129
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podaj kolejność odczynników chemicznych według rosnącego stopnia czystości?

A. Czysty do analizy, chemicznie czysty, czysty spektralnie, czysty
B. Czysty, chemicznie czysty, czysty do analizy, czysty spektralnie
C. Czysty spektralnie, chemicznie czysty, czysty do analizy, czysty
D. Czysty, czysty do analizy, chemicznie czysty, czysty spektralnie
CHM.04 Pytanie 130
Wykonywanie badań analityczny…

Metodą, którą należy zastosować do bezpośredniego oznaczania jonów ołowiu w ekstrakcie z marchwi, jest

A. polarymetryczna
B. alkacymetryczna
C. polarograficzna
D. argentometryczna
CHM.04 Pytanie 131
Wykonywanie badań analityczny…

Do oznaczania stężenia nadtlenku wodoru w roztworze wody utlenionej jako titrant wykorzystuje się roztwór o znanym mianie

A. Na2S2O3
B. KMnO4
C. AgNO3
D. HCl
CHM.04 Pytanie 132
Wykonywanie badań analityczny…

Wszelkie działania, które powinny zostać podjęte w celu usunięcia zidentyfikowanej niezgodności CCP (krytyczne punkty kontroli) w systemie HACCP, to działania

System HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, stanowi zbiór wzajemnie powiązanych ze sobą procedur, które w całości tworzą system zarządzania bezpieczeństwem żywności.

A. monitorujące
B. korygujące
C. weryfikacyjne
D. walidacyjne
CHM.04 Pytanie 133
Wykonywanie badań analityczny…

Twardość całkowita wody

A. odnosi się do całkowitej ilości wodorowęglanów wapnia i magnezu
B. nazywana jest przemijającą, ponieważ znika podczas gotowania
C. dotyczy łącznej zawartości jonów wapnia i magnezu oraz innych jonów metali, które wpływają na twardość wody
D. definiuje ilość chlorków, siarczanów i azotanów, głównie wapnia i magnezu
CHM.04 Pytanie 134
Wykonywanie badań analityczny…

Który spośród tłuszczów wymienionych w przedstawionej tabeli wykazuje najbardziej nienasycony charakter?

Liczby właściwe wybranych tłuszczów
Rodzaj tłuszczuLiczba zmydlania (LZ)
mg KOH / g tłuszczu
Liczba jodowa (LJ)
g I₂ / 100 g tłuszczu
Olej lniany187 – 197169 – 192
Olej sojowy188 – 195114 – 138
Olej rzepakowy167 – 17994 – 106
Tran wielorybi170 – 202102 – 144
Masło krowie218 – 24525 – 38
Smalec wieprzowy193 – 20046 – 66

A. Masło krowie.
B. Tran wielorybi.
C. Olej rzepakowy.
D. Olej lniany.
CHM.03 Pytanie 135
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podaj nazwę reagentu chemicznego, który w specyficznych warunkach reaguje tylko z jednym jonem, pierwiastkiem lub związkiem chemicznym?

A. Wzorcowy
B. Specyficzny
C. Selektywny
D. Grupowy
CHM.04 Pytanie 136
Wykonywanie badań analityczny…

Podaj nazwę wody, która występuje w określonych proporcjach stechiometrycznych w uwodnionych substancjach chemicznych?

A. Zeolityczna
B. Krystalizacyjna
C. Higroskopijna
D. Konstytucyjna
CHM.03 Pytanie 137
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować 200 g roztworu chlorku potasu o stężeniu 5% (m/m), ile substancji należy zastosować?

A. 5 g KCl i 200 g wody
B. 10 g KCl i 190 g wody
C. 10 g KCl i 200 g wody
D. 20 g KCl i 180 g wody
CHM.03 Pytanie 138
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jaki jest błąd względny pomiaru na wadze o precyzji 0,1 g dla próbki o wadze 1 g?

A. 10%
B. 100%
C. 0,1%
D. 1%
CHM.04 Pytanie 139
Wykonywanie badań analityczny…

Oceniając organoleptycznie wodę przeznaczoną do picia przez ludzi, należy określić między innymi

A. pH.
B. całkowitą liczbę mikroorganizmów.
C. zapach.
D. bakterie grupy coli.
CHM.03 Pytanie 140
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby odróżnić urządzenia w laboratorium chemicznym, rury do próżni maluje się w kolorze

A. szarym
B. żółtym
C. czerwonym
D. niebieskim
CHM.04 Pytanie 141
Wykonywanie badań analityczny…

Podczas miareczkowania kwasu octowego używając roztworu wodorotlenku sodu dochodzi do reakcji

A. tworzenia związku kompleksowego
B. utleniania-redukcji
C. strącania osadu
D. zobojętniania
CHM.03 Pytanie 142
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu wydania świadectwa kontroli jakości odczynnika chemicznego - jodku potasu cz.d.a. przeprowadzono jego analizę. Wymagania oraz wyniki badań zapisano w tabeli:
Z analizy danych zawartych w tabeli wynika, że jodek potasu cz.d.a.

WymaganiaWynik badania
Zawartość KImin. 99,5%99,65%
Wilgoćmax. 0,1%0,075%
Substancje nierozpuszczalne w wodziemax. 0,005%0,002%
pH (5%, H2O)6 ÷ 86,8
Azot ogólny (N)max. 0,001%0,0007%
Chlorki i bromki (j. Cl)max. 0,01%0,004%
Fosforany (PO4)max. 0,001%0,0006%
Jodany (IO3)max. 0,0003%0,0001%
Siarczany (SO4)max. 0,001%0,0004%
Metale ciężkie (j. Pb)max. 0,0005%0,00025%
Arsen (As)max. 0,00001%0,000006%
Magnez (Mg)max. 0,001%0,0004%
Sód (Na)max. 0,05%0,015%
Wapń (Ca)max. 0,001%0,0006%
Żelazo (Fe)max. 0,0003%0,0003%

A. spełnia wymagania i można wydać świadectwo jakości.
B. nie spełnia wymagań pod względem zawartości metali ciężkich.
C. nie spełnia wymagań pod względem zawartości żelaza.
D. nie spełnia wymagań pod względem pH i zawartości jodanów.
CHM.04 Pytanie 143
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką objętość kwasu solnego o stężeniu 0,5 mol/dm3 należy wykorzystać do całkowitego zobojętnienia 100 cm3 roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 0,4 mol/dm3?

A. 8 cm3
B. 0,0160 cm3
C. 160 cm3
D. 80 cm3
CHM.03 Pytanie 144
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Po zakończeniu pomiarów pH, elektrody powinny być przepłukane

A. roztworem chlorku potasu
B. roztworem buforowym o ustalonym pH
C. wodą destylowaną z dodatkiem roztworu wzorcowego
D. wodą destylowaną
CHM.03 Pytanie 145
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby otrzymać 200 g roztworu siarczanu(VI) sodu o stężeniu 12%, należy wykorzystać

(Na – 23 g/mol; S – 32 g/mol; H – 1 g/mol; O – 16 g/mol)

A. 56,6 g Na2SO4·10H2O i 143,4 g H2O
B. 54,4 g Na2SO4·10H2O i 145,6 g H2O
C. 22,4 g Na2SO4·10H2O i 177,6 g H2O
D. 68,5 g Na2SO4·10H2O i 131,5 g H2O
CHM.04 Pytanie 146
Wykonywanie badań analityczny…

Do analizy pobrano próbkę o masie 200 mg. Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej skali będzie wykonana ta analiza.

Wielkość próbkiSkala analizy
> 0,1 gmakro
0,01 – 0,1 gsemimikro
0,0001 – 0,01 gmikro
< 10-4 gultramikro

A. Semimikro.
B. Mikro.
C. Makro.
D. Ultramikro.
CHM.03 Pytanie 147
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Destylacja to metoda

A. oddzielania płynnej mieszanki poprzez odparowanie i kondensację jej składników
B. syntezy substancji zachodząca w obecności katalizatora
C. zmiany ze stanu stałego w stan gazowy, omijając stan ciekły
D. transformacji ciała z formy ciekłej w stałą
CHM.03 Pytanie 148
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Naczynia miarowe, skalibrowane "na wlew" (IN) to:

A. kolby miarowe
B. kolby destylacyjne
C. pipety jednomiarowe o obj. 25 cm3
D. biurety
CHM.04 Pytanie 149
Wykonywanie badań analityczny…

Zespół enzymów, obecny zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych, który katalizuje proces hydrolizy wiązań peptydowych w białkach oraz peptydach, to

A. proteazy
B. lipazy
C. ligazy
D. hydrolazy
CHM.04 Pytanie 150
Wykonywanie badań analityczny…

Która z wymienionych soli w roztworze wodnym ma charakter kwasowy?

A. K2CO3
B. KNO3
C. NH4Cl
D. NaNO2
CHM.03 Pytanie 151
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jaką metodą nie można rozdzielać mieszanin?

A. chromatografia
B. ekstrakcja
C. krystalizacja
D. aeracja
CHM.03 Pytanie 152
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na rysunku przedstawiono wagę

Ilustracja do pytania 32
A. precyzyjną.
B. automatyczną.
C. hydrostatyczną.
D. mikroanalityczną.
CHM.04 Pytanie 153
Wykonywanie badań analityczny…

W mikrobiologicznych badaniach, dezynfekcja ma na celu eliminację

A. form wegetatywnych oraz przetrwalnikowych
B. form wegetatywnych
C. form przetrwalnikowych
D. żywych tkanek
CHM.04 Pytanie 154
Wykonywanie badań analityczny…

Z danych zawartych w tabeli wynika, że gazem w warunkach standardowych jest związek oznaczony numerem

Wybrane właściwości fizyczne czterech różnych związków organicznych
Związek organicznyTemperatura topnienia [°C]Temperatura wrzenia [°C]Gęstość [g/cm³]Rozpuszczalność w wodzie
1.5,580,00,8765słaba
2.-95,0110,620,8623nie rozpuszczalny
3.-182,8- 88,60,0012nie rozpuszczalny
4.-114,178,20,7893miesza się bez ograniczeń

A. 2.
B. 1.
C. 3.
D. 4.
CHM.04 Pytanie 155
Wykonywanie badań analityczny…

W próbce wody, w której stwierdzono obecność 60,0 mg żelaza, dokonano oznaczenia jego zawartości za pomocą spektrofotometrii, uzyskując wynik 59,1 mg. Jaki jest błąd względny tego oznaczenia?

A. 1,1%
B. 0,8%
C. 1,4%
D. 1,5%
CHM.04 Pytanie 156
Wykonywanie badań analityczny…

Który z wskaźników wskazuje na zawartość minerałów w ściekach?

A. Pozostałość po prażeniu
B. Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu
C. Chemiczne zapotrzebowanie tlenu
D. Ogólny węgiel organiczny
CHM.04 Pytanie 157
Wykonywanie badań analityczny…

W autoklawach realizuje się proces sterylizacji

A. roztworami środków chemicznych
B. promieniowaniem
C. parą wodną pod ciśnieniem
D. suchym gorącym powietrzem
CHM.03 Pytanie 158
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Które z poniższych równań ilustruje reakcję, w której powstają produkty gazowe?

A. 2HgO —> 2Hg + O2
B. Fe + S —> FeS
C. AgNO3 + KBr —> AgBr↓ + KNO3
D. Fe(CN)2 + 4KCN —> K4[Fe(CN)6]
CHM.03 Pytanie 159
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie metody można zastosować do rozdzielania i koncentracji składników próbki?

A. spawanie
B. mineralizację suchą
C. wymywanie lub wymianę jonową
D. rozpuszczanie i rozcieńczanie
CHM.04 Pytanie 160
Wykonywanie badań analityczny…

Amid kwasu tiooctowego to substancja chemiczna, która pod wpływem podgrzewania w warunkach kwasowych ulega hydrolizie. W analizach jakościowych może być stosowany zamiast substancji szkodliwej dla zdrowia

A. bromowodoru
B. chlorowodoru
C. fluorowodoru
D. siarkowodoru