Filtrowanie pytań
BPO.01 Pytanie 801
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
A. dozwolona przez maksymalnie 8 godzin dziennie
B. zabroniona po przekroczeniu 4 godzin na dobę
C. całkowicie zakazana
D. zabroniona po przekroczeniu 2 godzin na dobę
BPO.01 Pytanie 802
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W myśl rozporządzenia, praca na wysokości odnosi się do działań realizowanych na terenie położonym powyżej podłogi lub gruntu, na wysokości co najmniej
A. 2 m
B. 1,5 m
C. 3 m
D. 1 m
BPO.01 Pytanie 803
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Prawdopodobieństwo pojawienia się niepożądanych incydentów związanych z wykonywaniem obowiązków jest składnikiem oceny
A. ryzyka zawodowego
B. ryzyk w miejscu pracy
C. ergonomii pracy
D. warunków pracy
BPO.01 Pytanie 804
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Czym zajmuje się ergonomia korekcyjna?
A. zapewnieniem ochrony zdrowia pracowników
B. projektowaniem narzędzi, urządzeń, maszyn oraz miejsc pracy w celu ich dostosowania do fizjologicznych wymagań człowieka
C. badaniem elementów wpływających na funkcjonowanie mięśni w różnych warunkach otoczenia
D. przeanalizowaniem obecnych maszyn i urządzeń, miejsc pracy w kontekście ich dostosowania do psychofizycznych zdolności pracowników
BPO.01 Pytanie 805
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W przypadku zakończenia działalności zakładu pracy, pracodawca ma obowiązek złożenia kart badań oraz rejestru czynników szkodliwych dla zdrowia
A. Ministerstwu Środowiska
B. właściwemu państwowemu inspektorowi sanitarnemu
C. właściwej Państwowej Inspekcji Pracy
D. Instytutowi Medycyny Pracy
BPO.01 Pytanie 806
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Długotrwały stan, który występuje przy nawarstwiających się zmęczeniach bez odpowiedniego relaksu to
A. przemęczenie
B. monotonia
C. znużenie
D. zniechęcenie
BPO.01 Pytanie 807
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Badania lekarskie dla pracowników przeprowadza się u osób zatrudnionych na podstawie umowy
A. na okres próbny
B. o dzieło
C. zlecenia
D. cywilnoprawnej
BPO.01 Pytanie 808
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pyły pochodzące z wełny i bawełny klasyfikowane są jako pyły
A. rakotwórcze
B. toksyczne
C. rakotwórcze i drażniące
D. uczulające i drażniące
BPO.01 Pytanie 809
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony osobistej, które
A. spełniają kryteria oceny zgodności, określone w stosownych przepisach.
B. są zgodne z wymaganiami zawartymi w normach zakładowych.
C. zostały zaakceptowane przez pracowników.
D. otrzymały certyfikat jakości.
BPO.01 Pytanie 810
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Regulacje dotyczące ochrony przeciwpożarowej wskazują wymagania, które należy spełnić przy umieszczaniu gaśnic. Według tych zasad gaśnice w budynkach powinny być umiejscowione w miejscach łatwo dostępnych oraz widocznych, w szczególności
A. w miejscach dogodnych dla pracowników
B. w lokalizacjach określonych przez kierowników
C. w pobliżu wejść do obiektów, na korytarzach, w klatkach schodowych
D. w punktach, które pracownicy uznają za zagrożone pożarem
BPO.01 Pytanie 811
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pracodawca, w odpowiedzi na pozew, podniósł zarzut przedawnienia roszczenia z uwagi na upływ okresu
n n n n
n „W dniu 20 października 1995 roku pracownik uległ wypadkowi przy pracy. Otrzymał od ZUS jednorazowe odszkodowanie za stwierdzony w wyniku tego wypadku 10% uszczerbek na zdrowiu. Nie dochodził od pracodawcy żadnych uzupełniających świadczeń cywilnych. W dniu 13 marca 2006 roku pracownik wniósł do sądu pracy pozew o zasądzenie renty wyrównawczej i zadośćuczynienia za krzywdę związaną z wypadkiem."n |
A. 3 lat od dnia wypadku.
B. 7 lat od dnia wypadku.
C. 10 lat od dnia wypadku.
D. 5 lat od dnia wypadku.
BPO.01 Pytanie 812
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Używanie brudnej odzieży ochronnej przez pracowników w branży spożywczej prowadzi do
A. strat produkcyjnych
B. chorób zawodowych
C. nieszczęśliwych wypadków
D. zakażenia produkowanej żywności
BPO.01 Pytanie 813
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Długotrwała nadmierna aktywność całej psychiki lub jej niektórych funkcji podczas pracy jest określana jako
A. monotypią
B. niedociążeniem psychiki
C. monotonią pracy
D. przeciążeniem psychiki
BPO.01 Pytanie 814
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Kto jest odpowiedzialny za zapewnienie bezpieczeństwa i higieny pracy w miejscu zatrudnienia?
A. pracownik
B. inspektor ds. bhp
C. pracodawca
D. specjalista ds. bhp
BPO.01 Pytanie 815
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Termin "najwyższe dozwolone natężenie czynników szkodliwych dla zdrowia w miejscu pracy" odnosi się między innymi do
A. substancji uczulającej
B. hałasu
C. mikroklimatu
D. substancji toksycznej
BPO.01 Pytanie 816
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Kobieta w stanie błogosławionym może wykonywać pracę z monitorem ekranowym
A. maksymalnie 8 godzin w ciągu dnia
B. maksymalnie 4 godziny w ciągu dnia
C. maksymalnie 6 godzin w ciągu dnia
D. maksymalnie 2 godziny w ciągu dnia
BPO.01 Pytanie 817
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jakie materiały są wykorzystywane w szkoleniach dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy?
A. programy do tworzenia tekstów
B. systemy zarządzania danymi
C. prezentacje multimedialne
D. programy do kalkulacji
BPO.01 Pytanie 818
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Zlecenie profesjonalnej analizy wydatku energetycznego pracownika można skierować do
A. laboratorium w zakładzie
B. Centralnego Instytutu Ochrony Pracy
C. Zakładu Medycyny Sądowej
D. przychodni zdrowia
BPO.01 Pytanie 819
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jakie środki najlepiej zastosować do ugaszenia płonącego ubrania na ciele człowieka?
A. gaśnicy pianowej
B. wody z hydrantu
C. koca gaśniczego
D. gaśnicy proszkowej
BPO.01 Pytanie 820
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Do rodzajów zajęć, które narażają pracowników na działanie czynników biologicznych, należą
A. zajęcia w rolnictwie
B. zajęcia spawalnicze
C. wyłącznie zajęcia przy oczyszczaniu ścieków
D. zajęcia w hucie szkła
BPO.01 Pytanie 821
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pracodawca ma obowiązek wdrożyć proceduralne środki zabezpieczające, które pomagają w redukcji zagrożeń w miejscu pracy, w formie
A. barier ochronnych
B. osłon dla maszyn
C. indywidualnych środków ochrony
D. instrukcji stanowiskowych
BPO.01 Pytanie 822
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Natężenie światła na miejscu pracy jest uzależnione od
A. charakterystyki, rodzaju oraz precyzji realizowanej pracy
B. długości czasu wykonywania pracy
C. parametrów ustalonych przez Państwową Inspekcję Pracy
D. sprawności wzrokowej pracownika
BPO.01 Pytanie 823
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Do przeszkód w kształceniu dorosłych nie zalicza się
A. niedoboru pewności siebie
B. braku chęci do nauki
C. pozytywnego podejścia do nauki
D. niskiego lub wysokiego poczucia własnej wartości
BPO.01 Pytanie 824
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Najskuteczniejszym narzędziem do przekazywania informacji w zakresie szkoleń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy są
A. edytory tekstu
B. bazy danych
C. arkusze kalkulacyjne
D. prezentacje multimedialne
BPO.01 Pytanie 825
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Ile godzin może pracować pracownik młodociany, który nie ukończył 16 roku życia?
Kodeks Pracy Art.202.§1. Czas pracy młodocianego w wieku do 16 lat nie może przekraczać 6 godzin na dobę. |
A. 6,5 godziny.
B. 6 godzin.
C. 7,5 godziny.
D. 8 godzin.
BPO.01 Pytanie 826
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Do metod technicznych, które mają na celu zredukowanie ryzyka lub nawet jego całkowite wyeliminowanie, nie zalicza się
A. stosowanie materiałów oraz rozwiązań konstrukcyjnych, które są zgodne z aktualnymi przepisami
B. stosowanie urządzeń ochrony zbiorowej
C. stosowanie maszyn, urządzeń oraz wyposażenia zgodnego z aktualnymi normami
D. stosowanie odzieży i obuwia roboczego
BPO.01 Pytanie 827
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Informacje zamieszczone w tabeli wskazują, że najniższy wskaźnik wypadków śmiertelnych występuje
Poszkodowani w wypadkach na 1 000 pracujących w 2015 r. (wskaźnik wypadkowości) - wyciąg | ||||
---|---|---|---|---|
Wyszczególnienie | Ogółem | W wypadkach | ||
śmiertelnych | ciężkich | lżejszych | ||
Ogółem | 7,20 | 0,02 | 0,04 | 7,14 |
Rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo | 10,56 | 0,18 | 0,19 | 10,19 |
Przemysł | 11,25 | 0,04 | 0,08 | 11,13 |
Budownictwo | 7,01 | 0,08 | 0,10 | 6,83 |
Handel | 5,47 | 0,01 | 0,01 | 5,45 |
Transport | 8,29 | 0,06 | 0,05 | 8,18 |
A. w przemyśle.
B. w transporcie.
C. w handlu.
D. w budownictwie.
BPO.01 Pytanie 828
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W przypadku naruszenia przez pracownika zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub norm przeciwpożarowych, nieusprawiedliwionego opuszczenia pracy, przyjścia do pracy w stanie nietrzeźwości lub spożywania alkoholu w czasie wykonywania obowiązków, pracodawca ma prawo nałożyć na pracownika
A. tylko karę finansową
B. karę upomnienia lub karę nagany albo karę finansową
C. wyłącznie karę upomnienia oraz karę nagany
D. karę w postaci odebrania premii i przeniesienia na inne stanowisko
BPO.01 Pytanie 829
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Głównym celem analizy ryzyka zawodowego jest
A. udowodnienie, że ryzyko jest do zaakceptowania
B. zrealizowanie jedynie wymogu formalnego, wynikającego z przepisów bhp
C. wdrożenie działań zapobiegawczych i korygujących w celu zminimalizowania zagrożeń
D. zapewnienie pracownikom efektywnej ochrony przed zagrożeniami w miejscu pracy
BPO.01 Pytanie 830
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Praca charakteryzująca się monotonią, która negatywnie oddziałuje na człowieka, jest klasyfikowana jako jeden z męczących czynników
A. fizycznych
B. psychofizycznych
C. biologicznych
D. chemicznych
BPO.01 Pytanie 831
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W przypadku pracy szczególnie niebezpiecznej
A. należy ustalić indywidualny podział obowiązków oraz kolejność realizacji zadań
B. konieczne są jedynie środki ochrony osobistej
C. wymagana jest sporadyczna kontrola
D. pracodawca nie ma obowiązku określania dokładnych wymagań BHP
BPO.01 Pytanie 832
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W którym z wymienionych dni pracodawca ma prawo zatrudnić pracownika w sklepie?
A. 1 maja
B. 1 stycznia
C. 11 listopada
D. 24 grudnia
BPO.01 Pytanie 833
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Pomieszczenia sanitarno-higieniczne nie powinny być zlokalizowane
A. w innym obiekcie niż ten, gdzie odbywa się działalność.
B. w obiekcie połączonym obudowanym przejściem z budynkiem, w którym prowadzi się działalność.
C. w obiekcie, w którym prowadzi się działalność.
D. w piwnicach (o wysokości 2,3 m w świetle) obiektu, w którym prowadzi się działalność.
BPO.01 Pytanie 834
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Obszar otaczający urządzenie lub miejsce pracy, w którym wszyscy obecni mogą być narażeni na ryzyko kontuzji, utraty zdrowia lub życia, określa się mianem strefy
A. zagrożeń
B. niebezpiecznej
C. ryzyka
D. wypadkowości
BPO.01 Pytanie 835
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
W ciągu 12 miesięcy w przedsiębiorstwie miało miejsce 15 incydentów, a całkowita liczba utraconych roboczodni przez poszkodowanych pracowników wynosi 450. Oblicz wskaźnik ciężkości incydentów.
A. 6750
B. 435
C. 0,033
D. 30
BPO.01 Pytanie 836
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Podczas wykonywania zadań w niewygodnej pozycji (skrętnej, klęcznej) występują
A. czynniki towarzyszące wszystkim rodzajom pracy
B. podstawowe zagrożenia pojawiające się w trakcie pracy
C. niedogodności wynikające ze sposobu realizacji pracy
D. ryzykowne czynniki w otoczeniu pracy
BPO.01 Pytanie 837
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jak należy ocenić natężenie wysiłku fizycznego pracownika, którego tętno zmierzone na stanowisku pracy wynosi 104 uderzenia na minutę?
Natężenie wysiłku fizycznego | Wydatek energetyczny kJ/min | Wydatek energetyczny kcal/min | Częstotliwość tętna na min | Zużycie tlenu l/min | Wentylacja płuc l/min | Centralna temperatura ciała °C |
---|---|---|---|---|---|---|
Bardzo lekki | 10,5 | 2,5 | 75 | 0,5 | 10 | 37,5 |
Lekki | 10,5÷20,9 | 2,5÷5,0 | 75÷100 | 0,5÷1,00 | 10÷20 | 37,5 |
Średnio ciężki | 20,9÷31,4 | 5,0÷7,5 | 100÷125 | 1,0÷1,5 | 20÷35 | 37,5÷38,0 |
Ciężki | 31,4÷41,8 | 7,5÷10,0 | 125÷150 | 1,5÷2,0 | 35÷50 | 38,0÷38,5 |
Bardzo ciężki | 41,8÷52,3 | 10,0÷12,5 | 150÷157 | 2,0÷2,5 | 50÷65 | 38,5÷39,0 |
Krańcowo ciężki | 52,3 | 12,5 | 175 | 2,5 | 65 | 39,0 |
A. Bardzo ciężki.
B. Lekki.
C. Ciężki.
D. Średnio ciężki.
BPO.01 Pytanie 838
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, pracownik zakładu przetwórstwa owoców i warzyw podczas konserwacji pulpy roztworem S02, powinien nosić odzież ochronną w postaci
A. białego fartucha oraz czepka ochronnego na głowę
B. bawełnianego kombinezonu, gumowców i waciaka
C. gumowego fartucha, rękawic, okularów, maski
D. bawełnianego kombinezonu roboczego i czepka
BPO.01 Pytanie 839
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Jak nazywa się jednostka natężenia oświetlenia w miejscu pracy?
A. lumen
B. volt
C. luks
D. kandela
BPO.01 Pytanie 840
Zarządzanie bezpieczeństwem w…
Kto, będąc zatrudniającym lub działając w jego imieniu, łamie przepisy dotyczące czasu pracy lub zasady dotyczące uprawnień pracowników związanych z rodzicielstwem oraz zatrudnianiem młodocianych, podlega karze?
A. grzywny
B. pozbawienia wolności
C. nawiązki na cele charytatywne
D. ograniczenia wolności