Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 1
Prowadzenie sprzedaży
A. konieczny
B. kluczowy
C. produkcji
D. uzupełniający
HAN.01 Pytanie 2
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.
A. 16,00 zł
B. 6,25 zł
C. 160,00 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 3
Prowadzenie sprzedaży
Skład: brzoskwinie, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, substancja żelująca - pektyna, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, łączna zawartość cukru 38 g na 100 g. Jakim produktem owocowym jest opisany przetwór?
A. Dżemu
B. Galaretki owocowej
C. Pianki owocowej
D. Kisielu
HAN.01 Pytanie 4
Prowadzenie sprzedaży
Jaka jest cena zakupu netto krzesła obrotowego w hurtowni DOMUS, wiedząc, że cena sprzedaży brutto wynosi 488 zł, a hurtownia stosuje marżę 20% metodą w stu (VAT 22%)?
A. 400,00 zł
B. 333,00 zł
C. 390,40 zł
D. 320,00 zł
HAN.01 Pytanie 5
Prowadzenie sprzedaży
Inwentaryzację w sklepach detalicznych należy wykonać raz
A. co pół roku
B. raz w roku
C. co kwartał
D. co miesiąc
HAN.01 Pytanie 6
Prowadzenie sprzedaży
Wyświetlana od środka tablica reklamowa nazywana jest
A. afisz
B. citylight
C. infoscreen
D. baner
HAN.01 Pytanie 7
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, w jakich warunkach należy przechowywać cukier.
Optymalne warunki składowania produktów żywnościowych | |||
---|---|---|---|
Produkty higroskopijne (np. mąka) | Produkty łatwo ulegające zepsuciu (np. wędliny) | Produkty o dużej zawartości wody (np. owoce) | Produkty zamrożone (np. mrożonki) |
wilgotność względna 60% | wilgotność względna 95% | ||
temperatura 18°C | temperatura od 0°C do 10°C | temperatura od -18°C do -26°C |
A. Wilgotność względna 95%, temperatura od -18°C do -26°C
B. Wilgotność względna 95%, temperatura od 0°C do 10°C
C. Wilgotność względna 60%, temperatura 18°C
D. Wilgotność względna 60%, temperatura od 0°C do 10°C
HAN.01 Pytanie 8
Prowadzenie sprzedaży
Który z drukowanych środków informowania klientów o ofercie handlowej został scharakteryzowany w ramce?
Kilkustronicowy środek informowania klientów o ofercie, wydawany cyklicznie, prezentujący działania promocyjne placówki, najczęściej drukowany na papierze słabej jakości. |
A. Katalog.
B. Folder reklamowy.
C. Gazetka reklamowa.
D. Ulotka.
HAN.01 Pytanie 9
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku, gdy na fakturze występują nieprawidłowości dotyczące ceny oraz kwoty podatku VAT, sprzedawca powinien wystawić
A. paragon fiskalny
B. notę korygującą
C. protokół anulowania
D. fakturę korygującą
HAN.01 Pytanie 10
Prowadzenie sprzedaży
Na którym etapie procesu sprzedaży występuje zwrot "Proszę, koszula w kolorze granatowym z rozpinanymi guzikami"?
A. Identyfikacja potrzeb.
B. Ustalanie korzyści.
C. Prezentacja produktu.
D. Wyjaśnianie wątpliwości.
HAN.01 Pytanie 11
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto zmywarki, zakładając, że cena zakupu netto wynosi 1 250,00 zł, a marża w wysokości 20% jest obliczana od ceny zakupu netto.
A. 1 250,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 250,00 zł
D. 1 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 12
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie fragmentu Kodeksu pracy ustal wysokość odszkodowania, należnego właścicielowi sklepu za powstały zawiniony niedobór towarów o wartości 2 000,00 zł, jeżeli miesięczne wynagrodzenie odpowiedzialnego za niedobór sprzedawcy wynosi 5 500,00 zł.
Fragment Kodeksu pracy |
---|
(...) Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody. |
A. 6 000,00 zł
B. 2 000,00 zł
C. 16 500,00 zł
D. 5 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 13
Prowadzenie sprzedaży
Z uwagi na kończący się sezon, ceny obuwia zostały zredukowane o 15%. Jaka będzie cena damskich kozaków, które przed zniżką kosztowały 150 zł?
A. 149,85 zł
B. 127,50 zł
C. 135,00 zł
D. 165,00 zł
HAN.01 Pytanie 14
Prowadzenie sprzedaży
Netto cena sprzedaży 1 kg cytryn wynosi 5,00 zł, natomiast brutto cena sprzedaży to 5,40 zł. Jaką stawką VAT obciążony jest ten towar?
A. 4%
B. 5%
C. 8%
D. 23%
HAN.01 Pytanie 15
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel sklepu spożywczego nabył towar po cenie zakupu netto wynoszącej 12,00 zł. Marża detaliczna, obliczana na podstawie ceny sprzedaży netto, wynosi 20%. Jaką cenę sprzedaży netto osiągnie towar?
A. 18,54 zł
B. 15,00 zł
C. 18,45 zł
D. 14,40 zł
HAN.01 Pytanie 16
Prowadzenie sprzedaży
W sytuacji, gdy dochodzi do winy nieumyślnej, pracownik ponoszący odpowiedzialność materialną zwraca szkodę, która w momencie jej powstania nie może przekraczać wysokości wynagrodzenia
A. dwa miesiące
B. trzy miesiące
C. cztery miesiące
D. jeden miesiąc
HAN.01 Pytanie 17
Prowadzenie sprzedaży
Jakie urządzenie techniczne pozwala sprzedawcy na zbadanie dostępności określonego towaru w magazynie?
A. Drukarka wielofunkcyjna z łączem internetowym
B. Metkownica dwurzędowa
C. Kasa fiskalna
D. Kolektor danych - terminal z czytnikiem kodów kreskowych
HAN.01 Pytanie 18
Prowadzenie sprzedaży
Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem
A. szerokim i głębokim
B. szerokim i płytkim
C. wąskim i płytkim
D. wąskim i głębokim
HAN.01 Pytanie 19
Prowadzenie sprzedaży
Czy faktura zbiorcza może być wystawiona?
A. dla jednego kontrahenta jedynie w sytuacji, gdy dokonuje zakupów codziennie
B. dla grupy kontrahentów, którzy dokonują zakupów tego samego dnia
C. dla grupy kontrahentów przy dostawach tych samych towarów
D. dla jednego kontrahenta w przypadku więcej niż jednej dostawy w miesiącu
HAN.01 Pytanie 20
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów w hurtowni spożywczej nie potrzebują ochrony przed wchłanianiem wilgoci?
A. Kasze
B. Przyprawy
C. Cukry
D. Wędliny
HAN.01 Pytanie 21
Prowadzenie sprzedaży
Na początku prezentacji produktów sprzedawca powinien pokazać klientowi trzy różne artykuły w celu
A. przekazania klientowi informacji, że towaru wystarczy i nie musi szybko podejmować decyzji
B. zaangażowania klienta w poznawanie produktów, aby obsłużyć kolejnego klienta
C. zachęcenia klienta do zakupu większej ilości artykułów
D. umożliwienia klientowi podjęcia decyzji, a zarazem nie komplikowania mu wyboru
HAN.01 Pytanie 22
Prowadzenie sprzedaży
Podczas zakupów, jeden z klientów głośno wyrażał swoje niezadowolenie z wysokich cen. Przekonywał innych nabywców, że w innych sklepach te same produkty można kupić znacznie taniej. W tej sytuacji sprzedawca powinien
A. poprosić o interwencję kierownika sklepu
B. spokojnie porozmawiać z klientem
C. zdecydowanie wyprosić klienta ze sklepu
D. stanowczo uspokoić klienta
HAN.01 Pytanie 23
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz cenę netto produktu, który podlega podstawowej stawce VAT, mając na uwadze, że jego cena brutto wynosi 246 zł?
A. 200 zł
B. 246 zł
C. 154 zł
D. 223 zł
HAN.01 Pytanie 24
Prowadzenie sprzedaży
Towary często rotujące powinny być eksponowane na półkach sklepowych
A. na wysokości oczu klientów
B. jak najdalej od drzwi
C. na najniższych poziomach
D. w pobliżu wejścia
HAN.01 Pytanie 25
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli oceń, jak zmienił się udział sprzedaży wykonany w stosunku do planowanego obuwia damskiego i męskiego w sprzedaży ogółem.
Struktura sprzedaży | ||
---|---|---|
Wyszczególnienie | Udział sprzedaży | |
Planowany w % | Wykonany w % | |
Obuwie damskie | 75 | 80 |
Obuwie męskie | 25 | 20 |
Razem | 100 | 100 |
A. Udział sprzedaży obuwia damskiego spadł a obuwia męskiego wzrósł.
B. Udział sprzedaży obuwia damskiego wzrósł a obuwia męskiego spadł.
C. Udział sprzedaży obuwia damskiego i obuwia męskiego wzrósł.
D. Udział sprzedaży obuwia damskiego i obuwia męskiego spadł.
HAN.01 Pytanie 26
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawy do potraw oferowane w sklepie mięsnym stanowią asortyment
A. podstawowy
B. uzupełniający
C. kompleksowy
D. dodatkowy
HAN.01 Pytanie 27
Prowadzenie sprzedaży
Towar I gatunku kosztuje 180 zł więcej niż towar II gatunku, co odpowiada 10% ceny towaru I. Jaką wartość ma cena towaru I gatunku?
A. 1 800 zł
B. 1 620 zł
C. 198 zł
D. 190 zł
HAN.01 Pytanie 28
Prowadzenie sprzedaży
W butiku odzieżowym klientka nabyła leniwe spodnie oraz bawełnianą bluzkę. Ubrania te zostały wykonane z materiałów
A. syntetycznych chemicznych
B. zwierzęcych
C. sztucznych chemicznych
D. roślinnych
HAN.01 Pytanie 29
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych sposobów powiadamiania o nowej ofercie hurtowni tkanin może ułatwić podjęcie decyzji o złożeniu zamówienia przez klientów instytucjonalnych?
A. Katalog z próbkami
B. Rozmowa telefoniczna
C. Ulotka informacyjna
D. Gazetka reklamowa
HAN.01 Pytanie 30
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość przyjmuje podstawą opodatkowania towarów i usług według stawki podatku VAT?
A. suma brutto towarów i usług
B. wartość netto towarów i usług
C. cena zakupu w hurtowni towarów i usług
D. wydatki na zakup towarów i usług
HAN.01 Pytanie 31
Prowadzenie sprzedaży
Aby uzyskać szczegóły dotyczące produktów oferowanych przez sprzedawcę, ich cen oraz warunków transakcji, należy do niego wysłać
A. specyfikację towarową
B. ofertę sprzedaży
C. folder informacyjny
D. zapytanie ofertowe
HAN.01 Pytanie 32
Prowadzenie sprzedaży
W firmie handlowej umowa dotycząca wspólnej odpowiedzialności materialnej zobowiązuje kierownika działu do pokrycia 10% wartości niedoboru oraz trzech pracowników, z których każdy odpowiada za 30% niedoboru. Jeśli w trakcie inwentaryzacji wykryto niedobór wynoszący 6 000 zł, to kto ponosi odpowiedzialność za ten niedobór?
A. wyłącznie kierownik, w wysokości 6 000 zł
B. kierownik w wysokości 600 zł i trzech pracowników, każdy w wysokości 1 800 zł
C. trzech pracowników, każdy w wysokości 2 000 zł
D. kierownik i pracownicy, wszyscy w wysokości 1 500 zł
HAN.01 Pytanie 33
Prowadzenie sprzedaży
Ustal wartość brutto sprzedanych batonów czekoladowych JAŚ na podstawie przedstawionego fragmentu faktury.
Lp. | Nazwa towaru lub usługi | J.m. | Ilość | Cena bez podatku VAT w zł | Udzielony rabat w % | Wartość bez podatku VAT w zł | Stawka podatku VAT w % | Kwota podatku VAT w zł | Wartość sprzedaży z podatkiem VAT w zł |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Baton czekoladowy JAŚ | szt. | 20 | 2,00 | 10 | 23 |
A. 39,20 zł
B. 44,28 zł
C. 49,20 zł
D. 18,00 zł
HAN.01 Pytanie 34
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono wielkość sprzedaży w domu towarowym według asortymentu. Ustal, który asortyment stanowi główny przedmiot sprzedaży.
Asortyment | Sprzedaż w roku bieżącym w tys. zł | Wskaźnik struktury w roku bieżącym w % |
---|---|---|
Radiowo-telewizyjny | 470 | 21,6 |
Włókienniczo-odzieżowy | 540 | 24,8 |
Meble | 420 | 19,3 |
Obuwie | 150 | 6,9 |
Chemiczny | 380 | 17,5 |
Pozostałe | 215 | 9,9 |
Razem | 2 175 | 100,0 |
A. Radiowo-telewizyjny.
B. Włókienniczo-odzieżowy.
C. Chemiczny.
D. Meble.
HAN.01 Pytanie 35
Prowadzenie sprzedaży
Procedura zapewniająca wysoką jakość higieniczną warunków produkcji oraz przetwarzania żywności to
A. HACCP
B. GMP
C. GAP
D. FAO
HAN.01 Pytanie 36
Prowadzenie sprzedaży
Weryfikacja jakości towarów dostarczonych do sklepu może być dokonana jedynie przez
A. dostawcę towaru
B. pracownika sklepu posiadającego konieczne informacje z zakresu towaroznawstwa
C. pracownika jednostki sprzedaży detalicznej
D. menedżera sklepu
HAN.01 Pytanie 37
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych dotyczących sprzedaży w księgarni oceń, w którym dziale wystąpiło największe odchylenie wykonania od założonego planu.
Nazwa działu | Plan | Wykonanie | % wykonania planu | |
---|---|---|---|---|
A. | Książki historyczne | 23 000 | 32 457 | 141,12 |
B. | Poezja | 5 000 | 3 982 | 79,64 |
C. | Książki dla dzieci | 2 700 | 2 531 | 93,74 |
D. | Książki turystyczne | 50 000 | 78 654 | 157,31 |
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HAN.01 Pytanie 38
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ma do czynienia z klientem, który nie potrafi podjąć decyzji zakupowej. Zauważając zniecierpliwienie innych kupujących, co powinien powiedzieć?
A. Proszę przyjść jutro, teraz nie mam czasu, do widzenia
B. Ten produkt nie będzie dla pana właściwy, do widzenia
C. Proszę się zdecydować, inni również pragną zrobić zakupy
D. Inni klienci, którzy zakupili ten artykuł, byli z niego bardzo zadowoleni
HAN.01 Pytanie 39
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?
A. Warzywa i owoce
B. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
C. Sosy i przyprawy
D. Wędliny i ryby
HAN.01 Pytanie 40
Prowadzenie sprzedaży
Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to
A. sterylizacja
B. tyndalizacja
C. blanszowanie
D. pasteryzacja