Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 441
Prowadzenie sprzedaży

Sklep spożywczy nabył towar po cenie netto wynoszącej 20 zł i sprzedaje go z marżą równą 20% od ceny sprzedaży. Jeśli towar objęty jest stawką VAT 7%, to ile wynosi cena sprzedaży brutto?

A. 26,75 zł
B. 30,62 zł
C. 25,00 zł
D. 28,62 zł
HAN.01 Pytanie 442
Prowadzenie sprzedaży

Kostium, którego metkę zamieszczono poniżej przeznaczony jest dla kobiety o wymiarach:

Kostium damski
„KAJA"
Producent: „Dana" Kluczbork,
ul. Warszawska 13
Tkanina: wełna
Dodatki: jedwab
Rozmiar: 164/90/94

A. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
B. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód pasa 94 cm.
C. wzrost 164 cm, obwód pasa 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
D. wzrost 164 cm, obwód klatki piersiowej 90 cm, obwód bioder 94 cm.
HAN.01 Pytanie 443
Prowadzenie sprzedaży

Klient odwiedził sklep z perfumami, gdzie prowadzi się sprzedaż tradycyjną, w celu zakupu podarunku dla swojej córki. Jak powinien wyglądać poprawny proces obsługi tego klienta?

A. Prezentacja oferty, określenie potrzeb, zachęcenie do kolejnych zakupów, zapakowanie produktów, pobranie płatności
B. Określenie potrzeb, rozwianie wątpliwości, zachęcenie do kolejnych zakupów, prezentacja oferty, pobranie płatności
C. Określenie potrzeb, prezentacja oferty, dokonanie zakupu, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
D. Prezentacja oferty, rozwianie wątpliwości, zapakowanie produktów, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
HAN.01 Pytanie 444
Prowadzenie sprzedaży

Bilans oraz rachunek zysków i strat powinny być archiwizowane w odpowiedniej kategorii?

A. B-2
B. Bc
C. A
D. Bo
HAN.01 Pytanie 445
Prowadzenie sprzedaży

Klientka nabyła buty zimowe i otrzymała tylko paragon fiskalny, który stanowi dokument uprawniający do złożenia reklamacji. Klientce nie przysługuje

A. naprawa butów zimowych z powodu niezgodności towaru z umową
B. wymiana butów zimowych na podstawie gwarancji
C. wymiana butów zimowych z powodu niezgodności towaru z umową
D. zwrot pieniędzy, jeśli sprzedawca nie potrafi naprawić butów zimowych w odpowiednim czasie
HAN.01 Pytanie 446
Prowadzenie sprzedaży

Jak długo są przechowywane dokumenty oznaczone kategorią akt B5?

A. 3 lata
B. 5 lat
C. 6 lat
D. 4 lata
HAN.01 Pytanie 447
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie stosuje się tradycyjną obsługę klienta z rozwiniętą formą serwisu. Jaki system układu sali sprzedażowej powinien zostać wdrożony, aby w pełni wykorzystać dużą przestrzeń?

A. Liniowy
B. W kształcie litery L
C. W postaci dwóch linii równoległych
D. W kształcie litery U
HAN.01 Pytanie 448
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartej na opakowaniu śmietanki kremowej można stwierdzić, że dostarcza ona organizmowi przede wszystkim

Wartość odżywcza w 100 gramach
Wartość energetyczna:291 kcal
Białko2 g
Węglowodany3 g
Tłuszcz30 g
Wapń86 mg

A. wapnia.
B. białka.
C. tłuszczu.
D. węglowodanów.
HAN.01 Pytanie 449
Prowadzenie sprzedaży

Sklep spożywczy nabył 8 kg chałwy w cenie netto 10 zł za kilogram. Chałwę tę sprzedał w ciągu tygodnia. W obliczeniach ceny sprzedaży kierownik uwzględnił marżę wynoszącą 20% od ceny netto zakupu. Marża uzyskana ze sprzedaży chałwy wyniosła?

A. 16 zł
B. 40 zł
C. 60 zł
D. 20 zł
HAN.01 Pytanie 450
Prowadzenie sprzedaży

Czy szpinak należy do kategorii warzyw?

A. dyniowych
B. cebulowych
C. strączkowych
D. liściowych
HAN.01 Pytanie 451
Prowadzenie sprzedaży

Okoliczność, w której ilość środków pieniężnych w obiegu zwiększa się szybciej niż wartość dóbr i usług dostępnych do sprzedaży, to

A. deflacja
B. aprecjacja
C. inflacja
D. dewaluacja
HAN.01 Pytanie 452
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz kwotę należności za zakupy.

Dane dotyczące sprzedaży towarów
Lp.TowarIlośćJ.m.Cena detaliczna
1Cukierki toffi0,5kg16,00 zł/kg
2Cukierki irysy1kg16,00 zł/kg
3Czekolada gorzka2szt.2,50 zł/szt.

A. 29,00 zł
B. 26,50 zł
C. 37,00 zł
D. 34,50 zł
HAN.01 Pytanie 453
Prowadzenie sprzedaży

Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać

A. mięso i wędliny
B. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
C. cukier i stałe wyroby cukiernicze
D. ryby oraz przetwory rybne
HAN.01 Pytanie 454
Prowadzenie sprzedaży

Jan Kowalski zamierza otworzyć niewielki zakład usługowy i myśli o wyborze formy opodatkowania. W tej sytuacji może skorzystać z płatnej konsultacji prawnej?

A. banku giełdowego.
B. izby przedsiębiorczej.
C. biura rachunkowego.
D. zakładu ubezpieczeń.
HAN.01 Pytanie 455
Prowadzenie sprzedaży

Kupujący, nabywając energooszczędny piecyk do ogrzewania swojego mieszkania, kieruje się motywacją

A. emocjonalną
B. społeczną
C. irracjonalną
D. racjonalną
HAN.01 Pytanie 456
Prowadzenie sprzedaży

Kto odpowiada za towary po ich przyjęciu do sklepu i zatwierdzeniu odbioru?

A. odbiorca
B. ostateczny nabywca
C. dostawca
D. wynajęty przewoźnik
HAN.01 Pytanie 457
Prowadzenie sprzedaży

Jaką stawką VAT objęty jest towar, którego cena sprzedaży netto wynosi 16,00 zł, a cena brutto to 16,80 zł?

A. 0%
B. 5%
C. 23%
D. 8%
HAN.01 Pytanie 458
Prowadzenie sprzedaży

Określ prawidłowy proces obsługi klienta w sklepie z kosmetykami, który sprzedaje swoje produkty w sposób tradycyjny?

A. Zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, prezentacja produktów, zachęcanie do kolejnych zakupów
B. Prezentacja produktów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
C. Prezentacja produktów, zachęta do kolejnych zakupów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności
D. Zidentyfikowanie potrzeb, prezentacja produktów, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
HAN.01 Pytanie 459
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz całkowitą kwotę, jaką klient musi uiścić za nabycie 3 czekolad w cenie 3,00 zł za szt., 0,5 kg słodyczy po 16,00 zł za 1 kg oraz 2 napojów w cenie 4,00 zł za szt., jeżeli skorzysta z karty lojalnościowej uprawniającej do 3% zniżki?

A. 17,50 zł
B. 24,25 zł
C. 21,34 zł
D. 15,40 zł
HAN.01 Pytanie 460
Prowadzenie sprzedaży

Koszt zakupu towaru wynosi 600 zł, do tej kwoty sklep dodaje marżę w wysokości 20% obliczaną od ceny zakupu, a stawka VAT to 23%. Jaką sumę zapłaci klient za ten towar w sklepie?

A. 886,50 zł
B. 885,60 zł
C. 720,00 zł
D. 738,00 zł
HAN.01 Pytanie 461
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży należy wybrać, zakładając mały sklep osiedlowy w branży spożywczej?

A. Samoobsługową
B. Komisową
C. Preselekcyjną
D. Tradycyjną
HAN.01 Pytanie 462
Prowadzenie sprzedaży

Kupujący otrzymał fakturę z niepoprawną ceną produktu. Który dokument powinien być wydany, aby skorygować powstały błąd?

A. Faktura korygująca
B. Nota korygująca
C. Faktura pro forma
D. Paragon fiskalny
HAN.01 Pytanie 463
Prowadzenie sprzedaży

Znak jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie produktu lub towaru, potwierdza przeprowadzenie kontroli jakości przez

A. producenta
B. nabywcę
C. dystrybutora
D. sprzedawcę detalicznego
HAN.01 Pytanie 464
Prowadzenie sprzedaży

Niedobór towarów stwierdzony podczas inwentaryzacji oznacza, że

A. rzeczywisty stan > stan zapisany.
B. rzeczywisty stan = stan zapisany.
C. nie da się ustalić powiązań.
D. rzeczywisty stan < stan zapisany.
HAN.01 Pytanie 465
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia kosmetyczna nalicza marżę w wysokości 10% od ceny zakupu. Cena netto zakupu kremu do opalania wynosi 15 zł. Po sezonie dla stałych klientów hurtownia wprowadziła rabat w wysokości 20%, obliczany od ceny hurtowej netto. Jaka będzie cena hurtowa netto po zastosowaniu rabatu?

A. 16,00 zł
B. 13,20 zł
C. 16,50 zł
D. 13,50 zł
HAN.01 Pytanie 466
Prowadzenie sprzedaży

Producent odzieży sportowej wysłał do hurtowni w całym kraju katalogi z nowymi wzorami swojej odzieży. Który etap zawierania umowy sprzedaży został w ten sposób przedstawiony?

A. Sprzedaż towarów
B. Negocjowanie ceny
C. Oferta sprzedaży
D. Zapytanie o ofertę
HAN.01 Pytanie 467
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy sporządzany jest dowód księgowy Wz?

A. przy sprzedaży towarów
B. po przyjęciu zamówienia towarów
C. w momencie wydania towarów z magazynu
D. w przypadku reklamacji towarów
HAN.01 Pytanie 468
Prowadzenie sprzedaży

Dokument Wz w magazynie jest tworzony w momencie

A. sprzedaży towarów
B. przyjęcia zamówienia towarów
C. reklamacji towarów
D. wydania towarów z magazynu
HAN.01 Pytanie 469
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie zatrudnionych jest 3 pracowników, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w równych częściach. Po przeprowadzeniu inwentaryzacji wykryto braki na kwotę 15 000,00 zł, z czego 12 000,00 zł wynika z winy pracowników. Jaka jest kwota, za którą odpowiada każdy z pracowników?

A. 9 000,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 3 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 470
Prowadzenie sprzedaży

Z badań rynkowych, przeprowadzonych przez Agencję Marketingową INFO, wynika, że na lokalnym rynku mebli działają cztery przedsiębiorstwa handlu hurtowego. Dane zamieszczone w tabeli podają wartość sprzedaży mebli w 2004 roku. Na podstawie analizy danych zawartych w tabeli ustal, które z podanych przedsiębiorstw handlu hurtowego ma największy udział w rynku mebli?

PrzedsiębiorstwoWartość sprzedaży w tys. złWskaźniki struktury %
Hurtownia Mebli FORNIT S.A.124 00036,4
Przedsiębiorstwo Handlowe MEBLEKS Sp. z o.o.89 00026,1
Hurtownia DREWEKS Sp. z o.o.57 00016,7
Przedsiębiorstwo Handlu Hurtowego SOFA Sp. z o.o.71 00020,8

A. Przedsiębiorstwo Handlowe Mebleks Sp. z o.o.
B. Hurtownia DREWEKS Sp. z o.o.
C. Hurtownia Mebli FORNIT S.A
D. Przedsiębiorstwo Handlu Hurtowego SOFA Sp. z o.o.
HAN.01 Pytanie 471
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?

A. Do pieczywa cukierniczego trwałego
B. Do pieczywa specjalnego
C. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
D. Do pieczywa mieszanego
HAN.01 Pytanie 472
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 1,5 kg schabu w cenie 18,00 zł za kg oraz 60 dag karkówki po 15,00 zł za kg. Jaką kwotę reszty otrzymał, jeśli za zakupy uiścił banknotem o wartości 100 zł?

A. 36,00 zł
B. 42,00 zł
C. 67,00 zł
D. 64,00 zł
HAN.01 Pytanie 473
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja towarów w witrynie sklepowej, zorganizowana na czas Świąt Bożego Narodzenia, jest to ekspozycja

A. interaktywna
B. okolicznościowa
C. reprezentacyjna
D. seryjna
HAN.01 Pytanie 474
Prowadzenie sprzedaży

Ile wynosi wartość podatku VAT należnego po dokonaniu korekty sprzedaży na podstawie fragmentu faktury korygującej?

LPNazwa / opis jednozrazowyPKWiUIlośćj.m.Cena jednostkowa nettoWartość nettoVAT [%]Kwota VATWartość brutto
1Cytryny50,000kg.10,40520,00841,60561,60
Korekta:0,000kg.-0,62-31,008-2,48-33,48
Po korekcie:50,000kg.9,78489,00839,12528,12
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni
2Mandarynki50,000kg.6,50325,00826,00351,00
Korekta:0,000kg.-0,39-19,508-1,56-21,06
Po korekcie:50,000kg.6,11305,50824,44329,94
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni

A. 66,04 zł
B. 26,00 zł
C. 41,60 zł
D. 63,56 zł
HAN.01 Pytanie 475
Prowadzenie sprzedaży

Umieszczając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedawca wykorzystał zasadę

A. komplementarności
B. substytucyjności
C. dostępności towarów
D. przejrzystości
HAN.01 Pytanie 476
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii magazynów półotwartych należy

A. place składowe oraz obiekty budowlane
B. zasieki oraz wiaty
C. wiaty i obiekty budowlane
D. zasieki oraz place składowe
HAN.01 Pytanie 477
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?

A. Wysoka temperatura powietrza
B. Duża wilgotność powietrza
C. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
HAN.01 Pytanie 478
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 30 dag słodyczy w cenie 20 zł za kilogram oraz 3 czekolady, które kosztowały po 3,20 zł za sztukę. Jaką kwotę reszty otrzyma klient, jeśli zapłacił banknotem o wartości 20 zł?

A. 14,60 zł
B. 5,40 zł
C. 4,40 zł
D. 15,60 zł
HAN.01 Pytanie 479
Prowadzenie sprzedaży

Do jakiej kategorii artykułów należy ozdobna choinka?

A. luksusowego
B. podstawowego
C. pierwszej potrzeby
D. sezonowego
HAN.01 Pytanie 480
Prowadzenie sprzedaży

Umowa sprzedaży gotówkowej jest uznawana za zawartą w momencie, gdy dokonane zostaną następujące działania:

A. pakowanie towaru, wydanie towaru oraz pożegnanie klienta
B. wydanie towaru, pobranie należności oraz wydanie dokumentu sprzedaży
C. wydanie towaru, pobranie należności i pożegnanie klienta
D. prezentacja towaru, pobranie należności oraz wydanie towaru