Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 561
Prowadzenie sprzedaży
A. Zmniejszenie o 5%
B. Zmniejszenie o 20%
C. Zmniejszenie o 10%
D. Zmniejszenie o 15%
HAN.01 Pytanie 562
Prowadzenie sprzedaży
Klientka dokonała zakupu w sklepie, płacąc za sukienkę 140,00 zł oraz torebkę damską 88,00 zł w cenach brutto. Ile wyniesie całkowita kwota do zapłaty przez klientkę po zastosowaniu 30% rabatu od łącznej wartości zakupu brutto?
A. 168,40 zł
B. 293,40 zł
C. 228,00 zł
D. 159,60 zł
HAN.01 Pytanie 563
Prowadzenie sprzedaży
Kupujący, nabywając energooszczędny piecyk do ogrzewania swojego mieszkania, kieruje się motywacją
A. irracjonalną
B. racjonalną
C. społeczną
D. emocjonalną
HAN.01 Pytanie 564
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy
A. towar poddać ocenie konsumenckiej
B. towar skierować do analizy laboratoryjnej
C. odmówić przyjęcia towaru
D. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
HAN.01 Pytanie 565
Prowadzenie sprzedaży
Kto ponosi odpowiedzialność za towary przekazane do transportu?
A. odbiorca
B. konwojent
C. magazynier
D. akwizytor
HAN.01 Pytanie 566
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie spożywczym samoobsługowym limit naturalnych ubytków został określony na poziomie 0,5% wartości sprzedaży. W roku 2011, w okresie między inwentaryzacjami, sklep uzyskał obrót wynoszący 498 000 zł. Kwota niedoboru, która mieści się w dopuszczalnych normach i naturalnych ubytkach wynosi
A. około 250 zł
B. około 25 000 zł
C. około 2 500 zł
D. około 25 zł
HAN.01 Pytanie 567
Prowadzenie sprzedaży
Suma wartości należnego podatku od towarów i usług dla towarów A i B, zgodnie z danymi zawartymi w tabeli, wynosi
Zestawienie sprzedaży towarów | ||
---|---|---|
Towar | Wartość sprzedaży netto towarów | Stawka VAT |
A | 10 000,00 zł | 23% |
B | 5 000,00 zł | 8% |
A. 2 300,00 zł
B. 2 700,00 zł
C. 4 650,00 zł
D. 3 450,00 zł
HAN.01 Pytanie 568
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie fragmentu artykułu prasowego wskaż, do jakiego rodzaju klientek skierowana jest akcja promocyjna?
A. Oczekujących doradztwa
B. Reagujących emocjonalnie
C. Zdecydowanych
D. Konserwatywnych
HAN.01 Pytanie 569
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły nie są oferowane w sprzedaży obwoźnej?
A. Dywanów
B. Ręczników
C. Kołder
D. Mięs
HAN.01 Pytanie 570
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył czajnik elektryczny 15 lipca 2015 roku, a 20 października 2015 roku wymienił wadliwy egzemplarz na nowy zgodnie z gwarancją. Kiedy kończy się odpowiedzialność sprzedawcy w ramach rękojmi za wady sprzedanego towaru?
A. 15 lipca 2016 r.
B. 20 października 2016 r.
C. 15 lipca 2017 r.
D. 20 października 2017 r.
HAN.01 Pytanie 571
Prowadzenie sprzedaży
Jakie pismo jest powiązane z wydaniem towarów z magazynu hurtowni?
A. Zamówienie
B. Mm - przesunięcie międzymagazynowe
C. Wz - wydanie na zewnątrz
D. Pz - przyjęcie z zewnątrz
HAN.01 Pytanie 572
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, w jakich warunkach należy przechowywać cukier.
Optymalne warunki składowania produktów żywnościowych | |||
---|---|---|---|
Produkty higroskopijne (np. mąka) | Produkty łatwo ulegające zepsuciu (np. wędliny) | Produkty o dużej zawartości wody (np. owoce) | Produkty zamrożone (np. mrożonki) |
wilgotność względna 60% | wilgotność względna 95% | ||
temperatura 18°C | temperatura od 0°C do 10°C | temperatura od -18°C do -26°C |
A. Wilgotność względna 95%, temperatura od 0°C do 10°C
B. Wilgotność względna 60%, temperatura 18°C
C. Wilgotność względna 60%, temperatura od 0°C do 10°C
D. Wilgotność względna 95%, temperatura od -18°C do -26°C
HAN.01 Pytanie 573
Prowadzenie sprzedaży
Jaką z wymienionych mąk sprzedawca powinien polecić klientowi, który jest zainteresowany nabyciem produktu bezglutenowego?
A. Pszenną
B. Orkiszową
C. Żytnią
D. Jaglaną
HAN.01 Pytanie 574
Prowadzenie sprzedaży
Dokument Wz w magazynie jest tworzony w momencie
A. wydania towarów z magazynu
B. reklamacji towarów
C. przyjęcia zamówienia towarów
D. sprzedaży towarów
HAN.01 Pytanie 575
Prowadzenie sprzedaży
Klient zamierza zakupić 1,5 kilograma cukierków sprzedawanych w paczkach po 25 dag. Ile paczek cukierków powinno się wydać klientowi?
A. 4 paczki
B. 3 paczki
C. 6 paczek
D. 5 paczek
HAN.01 Pytanie 576
Prowadzenie sprzedaży
Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza
A. znak ostrzegający
B. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
C. kod producenta
D. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
HAN.01 Pytanie 577
Prowadzenie sprzedaży
Najlepsze do przeprowadzania operacji manipulacyjnych oraz transportowych są opakowania
A. zbiorcze
B. bezzwrotne
C. jednostkowe
D. transportowe
HAN.01 Pytanie 578
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego identyfikatora, składającego się z czterech cyfr, powinien użyć pracownik, aby wpłacić utarg do wpłatomatu?
A. NIP
B. PIN
C. NIK
D. VAT
HAN.01 Pytanie 579
Prowadzenie sprzedaży
Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy
A. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
B. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
C. owinąć folią stretch
D. opakować w szary papier
HAN.01 Pytanie 580
Prowadzenie sprzedaży
Jakie informacje dotyczące warunków zakupu płynu do mycia naczyń mogą być ważne dla klienta indywidualnego?
A. Dla zamówień powyżej 3 000 zł netto darmowy transport
B. Przy zakupie 100 sztuk płatność w ciągu 14 dni
C. Przy zamówieniu dwóch sztuk trzecia sztuka bezpłatnie
D. Przy zakupie 50 sztuk 5% zniżki
HAN.01 Pytanie 581
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie zakupiono spódnicę o wartości netto 120 zł za sztukę. Marża wynosząca 30% obliczana jest od ceny zakupu netto, a stawka VAT to 23%. Jaka jest cena sprzedaży brutto tej spódnicy?
A. 191,88 zł
B. 156,00 zł
C. 120,00 zł
D. 203,75 zł
HAN.01 Pytanie 582
Prowadzenie sprzedaży
Towary kupowane w sposób impulsywny, które zaspokajają nieprzewidziane potrzeby i charakteryzują się niską ceną jednostkową, lokalizuje się
A. przy kasie
B. przy najdroższych towarach
C. na najwyższych półkach
D. w najdalszej części sklepu
HAN.01 Pytanie 583
Prowadzenie sprzedaży
Zysk brutto przedsiębiorstwa ALFA obliczony na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli wynosi
Wybrane dane rachunku zysków i strat przedsiębiorstwa ALFA | |
---|---|
Wyszczególnienie | Wartość w zł |
zysk na działalności gospodarczej | 200 000,00 |
przychody finansowe | 20 000,00 |
koszty finansowe | 10 000,00 |
zyski nadzwyczajne | 0 000,00 |
straty nadzwyczajne | 50 000,00 |
A. 210 000,00 zł
B. 220 000,00 zł
C. 200 000,00 zł
D. 170 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 584
Prowadzenie sprzedaży
Produkty do pielęgnacji oraz czyszczenia obuwia w sklepie obuwniczym to oferta
A. uzupełniający
B. nieobowiązkowy
C. fundamentalny
D. płytki
HAN.01 Pytanie 585
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę będzie musiał zapłacić klient, który zakupił 5 kg bananów w cenie netto 2,00 zł/kg oraz 2 kg cytryn w cenie netto 5,00 zł/kg, jeżeli na te produkty nałożona jest stawka VAT w wysokości 8%?
A. 24,60 zł
B. 20,00 zł
C. 10,80 zł
D. 21,60 zł
HAN.01 Pytanie 586
Prowadzenie sprzedaży
Które produkty spożywcze mogą być oferowane w systemie samoobsługowym?
A. Kawa rozpuszczalna w opakowaniu szklanym
B. Sałatki oraz surówki sprzedawane na wagę
C. Żywe ryby oraz owoce morza
D. Ciasto drożdżowe w porcjach
HAN.01 Pytanie 587
Prowadzenie sprzedaży
Koszt zakupu przez drogerię kremu do pielęgnacji Natura jest o 20% niższy od jego ceny detalicznej, która wynosi 30 zł/szt. W jakiej kwocie drogeria nabyła ten krem?
A. 30 zł/szt.
B. 6 zł/szt.
C. 24 zł/szt.
D. 36 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 588
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji przestawionych w tabeli ustal jaki procent konsumentów uznaje cenę 7 zł za zbyt niską.
Cena w zł | Udział konsumentów uznających cenę za zbyt wysoką w % | Udział konsumentów uznających cenę za zbyt niską w % | Udział konsumentów akceptujących cenę w % |
---|---|---|---|
5 | 10 | 40 | 50 |
7 | 25 | 35 | 40 |
9 | 60 | 10 | 30 |
11 | 40 | 0 | 60 |
A. 10
B. 0
C. 35
D. 40
HAN.01 Pytanie 589
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca powinien zasugerować klientowi, który jest zainteresowany mlecznymi napojami niefermentowanymi
A. mleko czekoladowe
B. mleko acidofilne
C. kefir malinowy
D. jogurt truskawkowy
HAN.01 Pytanie 590
Prowadzenie sprzedaży
Osoba, której zgodnie z podpisanym dokumentem o odpowiedzialności materialnej powierzone zostały fundusze z obowiązkiem ich zwrotu lub rozliczenia, po ich zgubieniu ponosi odpowiedzialność za wyrządzoną szkodę
A. samodzielnie
B. solidarnie z innymi pracownikami
C. w połowie, jeśli pieniądze zostały skradzione
D. razem z pracodawcą
HAN.01 Pytanie 591
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji przedstawionych w tabeli wskaż, którego z towarów nie należy układać w bezpośrednim sąsiedztwie serów pleśniowych.
Grupa towarowa | W bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych | |
---|---|---|
można układać | nie należy układać | |
Nabiał | pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | mięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych |
Pieczywo | nabiał, wyroby cukiernicze | mięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych |
A. Margaryny.
B. Cukierków.
C. Dżemu.
D. Pomarańczy.
HAN.01 Pytanie 592
Prowadzenie sprzedaży
W której z wymienionych sytuacji przeprowadzono inwentaryzację kontrolno-okresową odnoszącą się do działalności sklepu, w celu skontrolowania stanu zapasów i zestawienia go ze stanem księgowym?
A. W sklepie miało miejsce włamanie połączone z kradzieżą oraz zniszczeniem mienia
B. Kierownik sklepu, z powodu długotrwałej nieobecności zdrowotnej, powołał swojego zastępcę
C. Na zakończenie roku kalendarzowego wykonano spis wszystkich składników majątkowych
D. Sklep jest w trakcie likwidacji
HAN.01 Pytanie 593
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ma do czynienia z klientem, który nie potrafi podjąć decyzji zakupowej. Zauważając zniecierpliwienie innych kupujących, co powinien powiedzieć?
A. Inni klienci, którzy zakupili ten artykuł, byli z niego bardzo zadowoleni
B. Ten produkt nie będzie dla pana właściwy, do widzenia
C. Proszę się zdecydować, inni również pragną zrobić zakupy
D. Proszę przyjść jutro, teraz nie mam czasu, do widzenia
HAN.01 Pytanie 594
Prowadzenie sprzedaży
Słonina, żeberka oraz biodrówka stanowią handlowe aspekty mięsa
A. wieprzowego
B. cielecego
C. baraniego
D. wołowego
HAN.01 Pytanie 595
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych dotyczących sprzedaży w księgarni oceń, w którym dziale wystąpiło największe odchylenie wykonania od założonego planu.
Nazwa działu | Plan | Wykonanie | % wykonania planu | |
---|---|---|---|---|
A. | Książki historyczne | 23 000 | 32 457 | 141,12 |
B. | Poezja | 5 000 | 3 982 | 79,64 |
C. | Książki dla dzieci | 2 700 | 2 531 | 93,74 |
D. | Książki turystyczne | 50 000 | 78 654 | 157,31 |
A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HAN.01 Pytanie 596
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych sposobów powiadamiania o nowej ofercie hurtowni tkanin może ułatwić podjęcie decyzji o złożeniu zamówienia przez klientów instytucjonalnych?
A. Ulotka informacyjna
B. Gazetka reklamowa
C. Rozmowa telefoniczna
D. Katalog z próbkami
HAN.01 Pytanie 597
Prowadzenie sprzedaży
Firma Handlowo-Usługowa "OMEGA" S.A osiągnęła zysk z działalności operacyjnej w kwocie 24 500 zł. Dodatkowo, w rozpatrywanym czasie przychody finansowe wyniosły 4 000 zł, a straty nadzwyczajne wyniosły 3 400 zł. Jaką kwotę podatku dochodowego musi uiścić przedsiębiorstwo?
A. 20 800 zł
B. 25 100 zł
C. 4 769 zł
D. 5 522 zł
HAN.01 Pytanie 598
Prowadzenie sprzedaży
Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze
Warunki przechowywania artykułów żywnościowych | |
---|---|
Towar | Temperatura w °C |
Wędliny świeże | 4°C ÷ 6°C |
Mięso świeże | 0°C ÷ 3°C |
Mięso mrożone | -18°C |
Ryby świeże | -1°C ÷ 5°C |
Masło | 2°C ÷ 4°C |
Warzywa | 2°C ÷ 5°C |
Owoce | 2°C ÷ 5°C |
Przetwory mleczne | 4°C ÷ 8°C |
Mrożonki | -6°C ÷ -4°C |
A. -6°C ÷ -4°C
B. 4°C ÷ 6°C
C. 0°C ÷ 3°C
D. -1°C ÷ 5°C
HAN.01 Pytanie 599
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie samoobsługowym do prezentacji czasopism wykorzystuje się
A. gabloty
B. podesty
C. szafki
D. gondole
HAN.01 Pytanie 600
Prowadzenie sprzedaży
Określ sekwencję kroków, które należy wykonać podczas prowadzenia rozmowy handlowej, w zgodzie z zasadami sprzedaży.
A. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, przekonywanie do kolejnych zakupów
B. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie oraz pobranie płatności, wyjaśnienie wątpliwości
C. Przekonywanie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, ustalenie potrzeb klienta
D. Przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie potrzeb klienta, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości