Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 721
Prowadzenie sprzedaży
A. Fakturę zakupu
B. Kartotekę magazynową
C. Rejestr zakupu VAT
D. Arkusz spisu z natury
HAN.01 Pytanie 722
Prowadzenie sprzedaży
Klient odwiedził sklep z perfumami, gdzie prowadzi się sprzedaż tradycyjną, w celu zakupu podarunku dla swojej córki. Jak powinien wyglądać poprawny proces obsługi tego klienta?
A. Prezentacja oferty, określenie potrzeb, zachęcenie do kolejnych zakupów, zapakowanie produktów, pobranie płatności
B. Określenie potrzeb, rozwianie wątpliwości, zachęcenie do kolejnych zakupów, prezentacja oferty, pobranie płatności
C. Prezentacja oferty, rozwianie wątpliwości, zapakowanie produktów, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
D. Określenie potrzeb, prezentacja oferty, dokonanie zakupu, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
HAN.01 Pytanie 723
Prowadzenie sprzedaży
Klienci serwisu internetowego "Bon Prix", którzy nabywają odzież, korzystają ze sposobu sprzedaży
A. obwoźnej
B. wysyłkowej
C. osobistej
D. komisowej
HAN.01 Pytanie 724
Prowadzenie sprzedaży
Pracownik, który z powodu niewykonania lub niewłaściwego wykonania obowiązków służbowych z własnej winy wyrządził szkodę pracodawcy, ponosi odpowiedzialność materialną, która nie może być większa niż kwota jego wynagrodzenia
A. trzymiesięcznego
B. czteromiesięcznego
C. miesięcznego
D. dwumiesięcznego
HAN.01 Pytanie 725
Prowadzenie sprzedaży
Wartość netto sprzedaży opakowania farby do włosów wynosi 13,00 zł. Produkt ten jest obciążony 23% stawką VAT. Jaką cenę brutto osiąga towar?
A. 10,01 zł
B. 13,91 zł
C. 13,00 zł
D. 15,99 zł
HAN.01 Pytanie 726
Prowadzenie sprzedaży
W samoobsługowym osiedlowym sklepie spożywczym, obrót pomiędzy kolejnymi terminami spisu z natury wyniósł 100 000,00 zł. Korzystając z przedstawionej tabeli, oblicz dopuszczalną wielkość niedoboru, jeżeli zastosowano limit maksymalny.
Limity niedoborów towarowych dla wybranych branż w % | ||||
---|---|---|---|---|
Branża | Limit – sklep samoobsługowy | Limit- sklep tradycyjny | ||
minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny | |
mięsna | 1 | 2 | 0,8 | 1,5 |
ogólnospożywcza | 0,6 | 1 | 0,4 | 0,8 |
A. 600,00 zł
B. 400,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 8 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 727
Prowadzenie sprzedaży
Który typ wózka widłowego powinien być stosowany jedynie w otwartym magazynie?
A. Napędowy akumulatorowy
B. Napędowy spalinowy
C. Beznapędowy pneumatyczny
D. Beznapędowy hydrauliczny
HAN.01 Pytanie 728
Prowadzenie sprzedaży
W jakiej sytuacji konieczne jest wystawienie faktury korygującej?
A. Na fakturze błędnie określono cenę jednostkową towaru
B. Na fakturze sprzedaży nieprawidłowo określono sposób płatności
C. Faktura sprzedaży zawiera błędny numer NIP sprzedawcy
D. Faktura sprzedaży nie została zaakceptowana przez nabywcę
HAN.01 Pytanie 729
Prowadzenie sprzedaży
Netto cena sprzedaży 1 kg cytryn wynosi 5,00 zł, natomiast brutto cena sprzedaży to 5,40 zł. Jaką stawką VAT obciążony jest ten towar?
A. 23%
B. 8%
C. 4%
D. 5%
HAN.01 Pytanie 730
Prowadzenie sprzedaży
Wystawa, która prezentuje produkty dostępne w sklepie oraz dekoracje na okres świąteczny, nosi nazwę
A. towarowa
B. reprezentacyjna
C. okolicznościowa
D. masowa
HAN.01 Pytanie 731
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
B. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
C. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
D. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
HAN.01 Pytanie 732
Prowadzenie sprzedaży
Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje poprawność skanowania produktów, znajduje się
A. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
B. na pierwszej pozycji
C. na ostatniej pozycji
D. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
HAN.01 Pytanie 733
Prowadzenie sprzedaży
Pracownicy powinni być chronieni za pomocą kasku ochronnego?
A. operatorzy wózków widłowych
B. osoby zajmujące się ochroną mienia.
C. handlowcy, którzy ręcznie układają towary na półkach.
D. pracownicy dokonujący sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 734
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia, która jest podatnikiem podstawowej stawki VAT, wystawiła fakturę VAT na kwotę brutto 1 230 zł. Jaką wartość ma sprzedaż netto?
A. 230,00 zł
B. 282,90 zł
C. 1 000,00 zł
D. 947,10 zł
HAN.01 Pytanie 735
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji odkryto brak towarów o łącznej wartości 440,00 zł. Jaką kwotą zostanie obciążony pracownik materialnie odpowiedzialny, jeśli wartość sprzedaży w sklepie wyniosła 40 000,00 zł, a limit ubytków na pokrycie niedoborów wynosi 0,3% obrotu?
A. 440,00 zł
B. 320,00 zł
C. 132,00 zł
D. 120,00 zł
HAN.01 Pytanie 736
Prowadzenie sprzedaży
Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?
Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł | |||||
---|---|---|---|---|---|
Wyszczególnienie | 2004 | 2005 | 2006 | Dynamika w % | |
2005/2004 | 2006/2005 | ||||
Batoniki | 14 562 | 20 569 | 6 589 | 141,25 | 32,03 |
Pierniczki | 58 900 | 57 367 | 52 366 | 97,40 | 91,28 |
Cukierki | 23 400 | 25 600 | 37 596 | 109,40 | 146,75 |
Czekolada | 34 800 | 25 300 | 26 500 | 72,70 | 104,74 |
Wafelki | 32 100 | 20 000 | 22 596 | 62,31 | 112,98 |
A. Zwiększyć produkcję batoników.
B. Zwiększyć produkcję cukierków.
C. Zmniejszyć produkcję wafelków.
D. Zmniejszyć produkcję czekolady.
HAN.01 Pytanie 737
Prowadzenie sprzedaży
Po złożeniu zamówienia przez klienta, pierwszym krokiem powinno być
A. wysłanie towarów dostępnych w magazynie
B. zweryfikowanie możliwości realizacji zamówienia
C. sporządzenie faktury sprzedaży
D. potwierdzenie realizacji zamówienia
HAN.01 Pytanie 738
Prowadzenie sprzedaży
Jaka forma sprzedaży jest wykorzystywana w punktach detalicznych, które oferują wysoką jakość obsługi dla klientów pragnących luksusowych warunków w zamian za wyższe ceny?
A. Tradycyjna ze zredukowaną obsługą klienta
B. Samoobsługowa
C. Preselekcyjna
D. Tradycyjna z rozwiniętą obsługą klienta
HAN.01 Pytanie 739
Prowadzenie sprzedaży
W hurtowni "Ewa" cena hurtowa netto jednego opakowania kawy "Finezja" o wadze 0,25 kg to 5 zł. Jaką kwotę zapłaci klient za 10 kg kawy, jeśli stawka podatku VAT na ten produkt wynosi 22%?
A. 244,00 zł
B. 200,00 zł
C. 122,00 zł
D. 100,00 zł
HAN.01 Pytanie 740
Prowadzenie sprzedaży
Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?
1 | Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach |
2 | Układanie towarów na półkach sklepowych |
3 | Kompletowanie zestawów towarów |
4 | Sporządzenie dokumentu Pz |
5 | Odbiór ilościowy towarów |
6 | Metkowanie towaru |
A. Czynności: 3, 4, 5 i 6
B. Czynności: 1, 2, 3 i 4
C. Czynności: 1, 2, 3 i 6
D. Czynności: 2, 3, 5 i 6
HAN.01 Pytanie 741
Prowadzenie sprzedaży
Producent nie jest zobowiązany do oznaczania datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia dla takich artykułów jak
A. cukier i sól
B. soki oraz napoje niegazowane
C. mleko oraz masło
D. twarogi i jogurty
HAN.01 Pytanie 742
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towaru z podanych mogą być nabywane w automatach?
A. Zeszyty, napoje, warzywa
B. Bilety komunikacji miejskiej, napoje, batoniki
C. Pieczywo, zabawki, owoce
D. Odzież, obuwie, cukierki paczkowane
HAN.01 Pytanie 743
Prowadzenie sprzedaży
Dla jakich z wymienionych produktów zaleca się sprzedaż subskrypcyjna?
A. Obuwia
B. Kosmetyków
C. Sprzętu elektronicznego
D. Serii wydawnictw książkowych
HAN.01 Pytanie 744
Prowadzenie sprzedaży
Do kosztów zmiennych w firmie można zaliczyć
A. koszty związane ze sprzedażą
B. koszty amortyzacji dóbr trwałych
C. wynagrodzenia wszystkich zatrudnionych w firmie
D. surowce i materiały wykorzystane w produkcji
HAN.01 Pytanie 745
Prowadzenie sprzedaży
Opakowania używane w sklepach samoobsługowych, które zawierają określoną ilość towaru i pozwalają na jego identyfikację, nazywają się opakowaniami
A. uniwersalnymi
B. jednostkowymi
C. zbiorczymi
D. transportowymi
HAN.01 Pytanie 746
Prowadzenie sprzedaży
W zestawieniu finansowym firmy, w kategorii towary, uwzględniono wartość lodówki. Co to oznacza dla bilansu?
A. sklepu spożywczego
B. sklepu z AGD
C. baru mlecznego
D. producenta wyrobów chłodniczych
HAN.01 Pytanie 747
Prowadzenie sprzedaży
Tabela przedstawia rozbieżności między stanem księgowym a rzeczywistym, ustalone w wyniku inwentaryzacji przeprowadzonej w jednostce handlowej. W toku postępowania wyjaśniającego komisja inwentaryzacyjna stwierdziła
Towar | J.m. | Cena (zł) | Stan | |
---|---|---|---|---|
Księgowy (szt.) | Rzeczywisty (szt.) | |||
Płaszcz | szt. | 300,00 | 101 | 100 |
Kurtka | szt. | 150,00 | 99 | 100 |
A. nadwyżkę płaszcza 150 zł i niedobór kurtki 300 zł
B. niedobór płaszcza 300 zł i nadwyżkę kurtki 150 zł
C. niedobór płaszcza 150 zł i nadwyżkę kurtki 300 zł
D. nadwyżkę płaszcza 300 zł i niedobór kurtki 150 zł
HAN.01 Pytanie 748
Prowadzenie sprzedaży
Tkanina o mocnej, lekkiej i krepowej strukturze to
A. żorżeta
B. welwet
C. tennis
D. flanela
HAN.01 Pytanie 749
Prowadzenie sprzedaży
Wysoka elastyczność cenowa ma miejsce, gdy procentowa zmiana popytu jest
A. większa od procentowej zmiany ceny
B. mniejsza od procentowej zmiany dochodu
C. mniejsza od procentowej zmiany ceny
D. większa od procentowej zmiany dochodu
HAN.01 Pytanie 750
Prowadzenie sprzedaży
Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady
A. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
B. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
C. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
D. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
HAN.01 Pytanie 751
Prowadzenie sprzedaży
Jaką mąkę powinno się zaoferować klientowi będącemu na diecie bezglutenowej?
A. orkiszową
B. kukurydzianą
C. żytnią
D. pszeną
HAN.01 Pytanie 752
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy zakładane na produktach stanowią sposób ich ochrony przed
A. kradzieżą
B. uszkodzeniem
C. spadkiem
D. zepsuciem
HAN.01 Pytanie 753
Prowadzenie sprzedaży
Aby zaznajomić przyszłych klientów z oferowanym asortymentem, należy do nich przesłać
A. formularz sprzedaży
B. opis towarów
C. ofertę sprzedaży
D. propozycję cenową
HAN.01 Pytanie 754
Prowadzenie sprzedaży
Rodzaj metody badawczej, w której kluczowym narzędziem do gromadzenia danych jest ustandaryzowany kwestionariusz, to
A. burza mózgów
B. eksperyment
C. ankieta
D. test obrazkowy
HAN.01 Pytanie 755
Prowadzenie sprzedaży
Jaką stawką VAT objęty jest towar, którego cena sprzedaży netto wynosi 16,00 zł, a cena brutto to 16,80 zł?
A. 23%
B. 0%
C. 8%
D. 5%
HAN.01 Pytanie 756
Prowadzenie sprzedaży
Próbowanie produktów w sklepie detalicznym stanowi rodzaj
A. sprzedaży bezpośredniej.
B. sponsoringu.
C. promocji.
D. promocji sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 757
Prowadzenie sprzedaży
Zakupując energooszczędny piecyk do ogrzewania swojego mieszkania, klient kierował się jakim motywem?
A. zabezpieczającym
B. społecznym
C. emocjonalnym
D. racjonalnym
HAN.01 Pytanie 758
Prowadzenie sprzedaży
Płynność finansowa przedsiębiorstwa jest zachowana, gdy
A. na czas spłaca swoje zobowiązania
B. ma środki pieniężne na koncie bankowym
C. dysponuje gotówką w kasie
D. osiągnęło zysk na koniec danego okresu sprawozdawczego
HAN.01 Pytanie 759
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył:
– 6 tabliczek czekolady w cenie 2,50 zł/szt.,
– 2 kg mandarynek w cenie 3,00 zł/kg,
– 3 jogurty naturalne w kwocie 2,00 zł/szt.
Za zakupy uiścił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać klient?
A. 29,00 zł
B. 23,00 zł
C. 35,00 zł
D. 38,00 zł
HAN.01 Pytanie 760
Prowadzenie sprzedaży
Planową inwentaryzację przeprowadza się zawsze
A. zgodnie z harmonogramem inwentaryzacji
B. cyklicznie co miesiąc
C. w każdym momencie
D. na zakończenie roku