Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 41
Prowadzenie sprzedaży
A. Zboża
B. Wyroby mleczne
C. Owoce świeże
D. Mięsne konserwy
HAN.01 Pytanie 42
Prowadzenie sprzedaży
Klient, który został błyskawicznie obsłużony przez sprzedawcę, ponieważ precyzyjnie określił swoje oczekiwania, to klient
A. zdecydowany
B. ufny
C. niecierpliwy
D. rozgadany
HAN.01 Pytanie 43
Prowadzenie sprzedaży
Do metod sprzedaży bezpośredniej można zaliczyć
A. akwizycję i zakupy telefoniczne
B. akwizycję i handel obnośny
C. handel stacjonarny oraz wysyłkowy
D. zakupy telefoniczne oraz handel obwoźny
HAN.01 Pytanie 44
Prowadzenie sprzedaży
Klient zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem o nominale 100 zł. Kwota reszty, którą powinien otrzymać klient wynosi
Wykaz towarów kupionych przez klienta | ||||
---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa towaru | Jednostka miary | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł |
1. | schab | kg | 1,5 | 18,00 |
2. | karkówka | dag | 60 | 15,00 |
A. 36,00 zł
B. 67,00 zł
C. 42,00 zł
D. 64,00 zł
HAN.01 Pytanie 45
Prowadzenie sprzedaży
Pełna indywidualna odpowiedzialność materialna za powierzone dobra powstaje w chwili podpisania umowy pomiędzy
A. pracodawcą a pracownikiem
B. kierownikiem magazynu a pracownikiem
C. kierownikiem zmiany a pracownikiem
D. pracodawcą a pracownikami
HAN.01 Pytanie 46
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien
A. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
B. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
C. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
D. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
HAN.01 Pytanie 47
Prowadzenie sprzedaży
Zakup towaru, który nastąpił nieumyślnie, spowodowany atrakcyjną ceną, zastosowanym rabatem oraz przyznaną gwarancją, jest przyczyną zachowania
A. fizjologicznego
B. emocjonalnego
C. nawykowego
D. refleksyjnego
HAN.01 Pytanie 48
Prowadzenie sprzedaży
Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem
A. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
B. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
C. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
D. specjalnych reagentów chemicznych
HAN.01 Pytanie 49
Prowadzenie sprzedaży
Która z poniższych cech odnosi się do sprzedaży w automatach?
A. Towary codziennego użytku, łatwy dostęp do produktów
B. Bogaty wybór, brak sprzedawcy
C. Bezpośredni kontakt z osobą sprzedającą, mała powierzchnia
D. Sprzedaż dostępna przez całą dobę drobnych produktów, brak obecności sprzedawcy
HAN.01 Pytanie 50
Prowadzenie sprzedaży
Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody
A. preselekcji
B. samoobsługi
C. tradycyjnej
D. wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 51
Prowadzenie sprzedaży
Aby przekonać klienta o niecierpliwym usposobieniu do zakupu, sprzedawca powinien
A. stworzyć atmosferę zaufania
B. dokładnie omówić zalety produktu
C. dać klientowi więcej czasu na przemyślenie
D. zaprezentować ofertę w skrócie
HAN.01 Pytanie 52
Prowadzenie sprzedaży
Kosmetyki sprzedawane przez konsultantki są przykładem jakiego rodzaju sprzedaży?
A. drobnodetalicznej
B. subskrypcyjnej
C. wielkopowierzchniowej
D. akwizycyjnej
HAN.01 Pytanie 53
Prowadzenie sprzedaży
Klient pragnie złożyć reklamację na towar z wadą produkcyjną. Zanim przystąpi do wypełnienia protokołu reklamacyjnego, powinien najpierw
A. dostarczyć towar do reklamacji
B. pokazać fakturę lub paragon fiskalny dotyczący tego towaru
C. uzyskać zgodę kierownika sklepu na przyjęcie reklamacji
D. pisemnie potwierdzić sprzedawcy nabycie towaru
HAN.01 Pytanie 54
Prowadzenie sprzedaży
Zamieszczona tabela informuje o osiągniętych przez jednostkę handlową wskaźnikach rotacji w razach i w dniach w poszczególnych kwartałach 2009 r. W którym kwartale hurtownia najczęściej odnawiała swoje zapasy?
Kwartał | Wskaźnik rotacji | |
---|---|---|
w razach | w dniach | |
Pierwszy | 4 | 22,5 |
Drugi | 6 | 15,0 |
Trzeci | 3 | 24,5 |
Czwarty | 7 | 14,0 |
A. W drugim.
B. W czwartym.
C. W trzecim.
D. W pierwszym.
HAN.01 Pytanie 55
Prowadzenie sprzedaży
Podczas przeprowadzania oceny jakości mięsa wykorzystuje się zmysły:
A. smaku, węchu, wzroku
B. smaku, węchu, dotyku
C. węchu, wzroku, dotyku
D. węchu, słuchu, smaku
HAN.01 Pytanie 56
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia materiałów biurowych odpowiedziała na propozycję zawarcia umowy dotyczącej dostarczenia artykułów biurowych dla jednostki samorządowej. Sporządziła ofertę i złożyła ją w ustalonym terminie. W ten sposób hurtownia wzięła udział
A. w licytacji
B. w aukcji
C. w targach
D. w przetargu
HAN.01 Pytanie 57
Prowadzenie sprzedaży
Cena jednego kilograma winogron wynosi 8,00 zł. Właściciel sklepu postanowił obniżyć cenę o 40%. Jaka jest nowa cena 1 kg winogron po tej obniżce?
A. 11,20 zł
B. 4,80 zł
C. 4,00 zł
D. 3,20 zł
HAN.01 Pytanie 58
Prowadzenie sprzedaży
Tabela przedstawia rozbieżności między stanem księgowym a rzeczywistym, ustalone w wyniku inwentaryzacji przeprowadzonej w jednostce handlowej. W toku postępowania wyjaśniającego komisja inwentaryzacyjna stwierdziła
Towar | J.m. | Cena (zł) | Stan | |
---|---|---|---|---|
Księgowy (szt.) | Rzeczywisty (szt.) | |||
Płaszcz | szt. | 300,00 | 101 | 100 |
Kurtka | szt. | 150,00 | 99 | 100 |
A. nadwyżkę płaszcza 150 zł i niedobór kurtki 300 zł
B. niedobór płaszcza 300 zł i nadwyżkę kurtki 150 zł
C. nadwyżkę płaszcza 300 zł i niedobór kurtki 150 zł
D. niedobór płaszcza 150 zł i nadwyżkę kurtki 300 zł
HAN.01 Pytanie 59
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, dla jakiego produktu należy się spodziewać największego przyrostu popytu w lipcu 2012 r. w porównaniu z lipcem 2011 r.
Zestawienie wyników badań preferencji zakupów produktów P.P. MEGA | ||
---|---|---|
Produkt | Popyt w lipcu 2011 r. w szt. | Prognoza zakupu w lipcu 2012 r. w szt. |
Fotele | 80 | 95 |
Krzesła | 120 | 131 |
Stoły | 62 | 73 |
Ławy | 94 | 126 |
A. Foteli.
B. Stołów.
C. Ław.
D. Krzeseł.
HAN.01 Pytanie 60
Prowadzenie sprzedaży
W formie preselekcji sprzedażowej klient ma opcję
A. swobodnego i niezależnego wyboru towaru oraz dokonania zakupu bez bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą
B. swobodnego i niezależnego wyboru towaru, realizacji przymiarek oraz wstępnego wyboru i nawiązania rozmowy ze sprzedawcą w celu sprecyzowania swoich oczekiwań
C. samodzielnego wyboru towaru, dokonania przymiarek oraz kontaktu ze sprzedawcą wyłącznie w momencie płatności
D. wyboru towaru jedynie przy pomocy sprzedawcy, który doradza, prezentuje produkty oraz rozwiewa wątpliwości
HAN.01 Pytanie 61
Prowadzenie sprzedaży
Jak wysoka jest stawka podatku VAT, jeśli całkowita wartość sprzedaży wynosi 270,00 zł, a wysokość podatku VAT to 20,00 zł?
A. 0%
B. 8%
C. 23%
D. 5%
HAN.01 Pytanie 62
Prowadzenie sprzedaży
Klient kupił następujące towary: 1 gazetę, 4 lizaki, 50 litrów paliwa. Ustal należność za zakupione towary korzystając z danych przedstawionych w tabeli.
Nazwa towaru | Cena detaliczna brutto |
---|---|
Paliwo | 4,58 zł/litr |
Gazeta | 2,99 zł/szt. |
Lizak | 1,39 zł/szt. |
A. 233,38 zł
B. 237,55 zł
C. 8,96 zł
D. 27,28 zł
HAN.01 Pytanie 63
Prowadzenie sprzedaży
Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości
A. od 120 do 160 cm
B. powyżej 190 cm
C. od 170 do 190 cm
D. poniżej 120 cm
HAN.01 Pytanie 64
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie odbioru dostarczonego towaru zauważono uszkodzenie opakowania zbiorczego. Odbiorca powinien w pierwszej kolejności
A. odmówić przyjęcia towaru.
B. przyjąć towar bez dodatkowej kontroli.
C. przygotować protokół reklamacji.
D. niezwłocznie zweryfikować zawartość opakowania zbiorczego.
HAN.01 Pytanie 65
Prowadzenie sprzedaży
Aby przekonać klienta sklepu odzieżowego do zakupu kilku elementów odzieży, które mogą tworzyć zestaw, należy
A. ustawić ubrania w witrynie sklepu
B. zawieść ubrania na różnych wieszakach
C. zaprezentować dopasowane do siebie ubrania na różnych manekinach
D. pokazać pasujące do siebie ubrania na jednym manekinie
HAN.01 Pytanie 66
Prowadzenie sprzedaży
Jakie wyroby są wytwarzane z surowców roślinnych?
A. bluzka z jedwabiu
B. sweter z wełny
C. czapka z moheru
D. koszula z bawełny
HAN.01 Pytanie 67
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę brutto uzyska sklep za sprzedaż 1 kilograma porzeczek, jeśli cena zakupu netto wynosi 3,00 zł, a nałożona marża to 25% ceny zakupu, przy tym owoce te są obciążone 5% podatkiem VAT?
A. 3,30 zł
B. 3,75 zł
C. 3,94 zł
D. 3,90 zł
HAN.01 Pytanie 68
Prowadzenie sprzedaży
W przedsiębiorstwie ALTA badano dynamikę przychodów ze sprzedaży. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli stwierdzono, że przyrost wartości przychodów w roku 2009 w stosunku do wartości przychodów w 2008 r. wynosi
Wyszczególnienie | 2008 r. | 2009 r. |
---|---|---|
Wartość w zł | ||
Przychody ze sprzedaży | 1 000 000 | 1 200 000 |
A. 20%
B. 80%
C. 120%
D. 117%
HAN.01 Pytanie 69
Prowadzenie sprzedaży
Produkty spożywcze, dla których wytwórca ustalił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, powinny być składowane
A. w ladach chłodniczych
B. w pojemnikach
C. w oszklonych gablotach
D. na paletach uniwersalnych
HAN.01 Pytanie 70
Prowadzenie sprzedaży
Jakie mienie dotyczy ograniczona odpowiedzialność materialna pracowników sklepu?
A. towarów i opakowań
B. produktów i obuwia ochronnego
C. odzieży roboczej oraz produktów
D. ubrania i obuwia ochronnego
HAN.01 Pytanie 71
Prowadzenie sprzedaży
Jaką część imbiru stosuje się jako przyprawę?
A. Nasiona
B. Owoce
C. Liście
D. Kłącza
HAN.01 Pytanie 72
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej z wymienionych kategorii produktów można zakwalifikować balsam do ciała?
A. Higienicznych
B. Makijażowych
C. Pielęgnacyjnych
D. Perfumeryjnych
HAN.01 Pytanie 73
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych rodzajów towarów nie powinien być przechowywany w magazynie otwartym?
A. Cement
B. Piasek
C. Ceramiczne materiały budowlane
D. Wyroby stalowe
HAN.01 Pytanie 74
Prowadzenie sprzedaży
Formuła marketingowa AIDA wykorzystywana przez sprzedawców towarów oznacza:
A. A-zwróć uwagę I-wzbudź zainteresowanie D-wzbudź chęć posiadania A-nakłoń do zakupu
B. A-wzbudź chęć posiadania I-zwróć uwagę D-wzbudź zainteresowanie A-nakłoń do zakupu
C. A-zwróć uwagę I-wzbudź chęć posiadania D-wzbudź zainteresowanie A-nakłoń do zakupu
D. A-nakłoń do zakupu I-zwróć uwagę D-wzbudź chęć posiadania A-wzbudź zainteresowanie
HAN.01 Pytanie 75
Prowadzenie sprzedaży
Jaką stawką VAT objęty jest produkt, gdy jego cena netto wynosi 25,00 zł, a cena brutto to 27,00 zł?
A. 23%
B. 8%
C. 5%
D. 0%
HAN.01 Pytanie 76
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy stosowane na produktach, stanowią sposób ich ochrony przed
A. zepsuciem
B. uszkodzeniem
C. kradzieżą
D. upadkiem
HAN.01 Pytanie 77
Prowadzenie sprzedaży
Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale
A. rybnym
B. nabiałowym
C. owocowo-warzywnym
D. piekarniczym
HAN.01 Pytanie 78
Prowadzenie sprzedaży
Osoba prowadząca sklep, pragnąca określić wysokość sprzedaży w ostatnim czasie, powinna do tego celu zastosować
A. wywiady z konsumentami
B. obserwację zachowań klientów
C. ankiety przeprowadzane wśród kupujących
D. analizę dokumentacji sprzedaży
HAN.01 Pytanie 79
Prowadzenie sprzedaży
W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien
A. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
B. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
C. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
D. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
HAN.01 Pytanie 80
Prowadzenie sprzedaży
Znak jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie produktu lub towaru, potwierdza przeprowadzenie kontroli jakości przez
A. producenta
B. dystrybutora
C. nabywcę
D. sprzedawcę detalicznego