Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 801
Prowadzenie sprzedaży

W miesiącu marcu sklep zrealizował sprzedaż towarów o wartości 210 000 zł. W tym czasie przeciętna wartość zapasu wynosiła 70 000 zł. Ile razy sklep musiał zaktualizować przeciętny zapas, aby zapewnić ciągłość sprzedaży?

A. 30 razy
B. 1 raz
C. 3 razy
D. 10 razy
HAN.01 Pytanie 802
Prowadzenie sprzedaży

Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:

A. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
B. metoda składowania, opakowanie i światło
C. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
D. temperatura, wilgotność powietrza i światło
HAN.01 Pytanie 803
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?

A. Mleko UHT w kartonie
B. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
C. Dżem w słoiku
D. Mleko skondensowane w puszce
HAN.01 Pytanie 804
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm, obwodzie bioder 105 cm.

RozmiarWymiary w cm
wzrostobwód klatki piersiowejobwód bioder
3816486-8993-96
4016490-9397-99
4217094-97100-103
4417098-101104-106

A. 40
B. 38
C. 44
D. 42
HAN.01 Pytanie 805
Prowadzenie sprzedaży

Najlepszym sposobem sprzedaży owoców cytrusowych dla klientów jest sprzedaż

A. wysyłkowa
B. samoobsługowa
C. preselekcyjna
D. obwoźna
HAN.01 Pytanie 806
Prowadzenie sprzedaży

Która z poniższych cech odnosi się do sprzedaży w automatach?

A. Towary codziennego użytku, łatwy dostęp do produktów
B. Sprzedaż dostępna przez całą dobę drobnych produktów, brak obecności sprzedawcy
C. Bogaty wybór, brak sprzedawcy
D. Bezpośredni kontakt z osobą sprzedającą, mała powierzchnia
HAN.01 Pytanie 807
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. W sąsiedztwie jakich towarów można układać chleb i bułki?

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układaćnie należy układać
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych

A. Owoców świeżych.
B. Mięsa.
C. Serów dojrzewających.
D. Ryb wędzonych
HAN.01 Pytanie 808
Prowadzenie sprzedaży

Który element czeku jest opcjonalny?

A. Suma czekowa wyrażona cyframi
B. Suma czekowa napisana słownie
C. Nazwa dokumentu "czek"
D. Znak opłaty skarbowej
HAN.01 Pytanie 809
Prowadzenie sprzedaży

Zasada dostawy FRANCO oznacza, że wydatki na transport towarów ponosi

A. bank
B. sprzedawca
C. przewoźnik
D. odbiorca
HAN.01 Pytanie 810
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie odbioru produktów bez dostarczonej dokumentacji, odbiorca sporządza

A. dokument dostarczenia produktów
B. dowód przyjęcia towarów
C. specyfikację
D. list przewozowy
HAN.01 Pytanie 811
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania oceny jakości mięsa wykorzystuje się zmysły:

A. węchu, słuchu, smaku
B. smaku, węchu, wzroku
C. węchu, wzroku, dotyku
D. smaku, węchu, dotyku
HAN.01 Pytanie 812
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona procedura obsługi klienta dotyczy sprzedaży

PROCEDURA OBSŁUGI
1.Złożenie zamówienia.
2.Potwierdzenie złożenia zamówienia.
3.Rezerwacja towaru.
4.Informacja o przyjęciu zamówienia do realizacji.
5.Informacja o wysyłce.
6.Podziękowanie za dokonanie zakupu.

A. preselekcyjnej.
B. tradycyjnej.
C. samoobsługowej.
D. internetowej.
HAN.01 Pytanie 813
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych sposobów powiadamiania o nowej ofercie hurtowni tkanin może ułatwić podjęcie decyzji o złożeniu zamówienia przez klientów instytucjonalnych?

A. Rozmowa telefoniczna
B. Ulotka informacyjna
C. Gazetka reklamowa
D. Katalog z próbkami
HAN.01 Pytanie 814
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawczyni obsługująca klientów w klasycznym dziale nabiałowym, powinna być ubrana:

A. w wygodne obuwie na płaskiej podeszwie, rękawice ochronne, czepek ochronny
B. w czysty fartuch, czepek ochronny, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
C. w gumowy fartuch, czepek ochronny, rękawice ochronne
D. w czepek ochronny, fartuch gumowy, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
HAN.01 Pytanie 815
Prowadzenie sprzedaży

Rodzaj gwarancji udzielonej przez gwaranta (producenta, sprzedawcę) jest

A. polubowny
B. wiążący
C. dobrowolny
D. nieistotny dla konsumenta
HAN.01 Pytanie 816
Prowadzenie sprzedaży

Ceny sprzedaży netto i brutto czterech towarów przedstawiono w tabeli. Na który towar obowiązuje 5% stawka podatku VAT?

TowarCena sprzedaży netto w złCena sprzedaży brutto w zł
A.6,007,38
B.8,009,84
C.11,0011,88
D.16,0016,80

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HAN.01 Pytanie 817
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady nie są stosowane podczas układania produktów na półkach?

A. Droższe artykuły powinny znajdować się na dolnej półce
B. Produkty powinny być łatwo dostępne dla konsumenta
C. Ekspozycja powinna brać pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne produktów
D. Towary powinny być układane według kolejności ich dostawy
HAN.01 Pytanie 818
Prowadzenie sprzedaży

Polskim wyspecjalizowanym organem nadzoru, ustanowionym w celu ochrony praw i interesów konsumentów oraz gospodarczych interesów państwa, jest

A. Państwowa Inspekcja Pracy
B. Urząd Skarbowy
C. Powiatowy Rzecznik Praw Konsumenta
D. Inspekcja Handlowa
HAN.01 Pytanie 819
Prowadzenie sprzedaży

Netto cena sprzedaży 1 kg cytryn wynosi 5,00 zł, natomiast brutto cena sprzedaży to 5,40 zł. Jaką stawką VAT obciążony jest ten towar?

A. 8%
B. 4%
C. 5%
D. 23%
HAN.01 Pytanie 820
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal, które działanie podjął sprzedawca względem ceny towaru.

Informacje dotyczące zmiany ceny zmywarki
TowarCena na dzień 30 stycznia br.Cena na dzień 15 lutego br.
Zmywarka1 500,00 zł1 200,00 zł

A. Podwyższył cenę o 20%.
B. Obniżył cenę o 20%.
C. Podwyższył cenę o 25%.
D. Obniżył cenę o 25%.
HAN.01 Pytanie 821
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni "Ewa" cena hurtowa netto jednego opakowania kawy "Finezja" o wadze 0,25 kg to 5 zł. Jaką kwotę zapłaci klient za 10 kg kawy, jeśli stawka podatku VAT na ten produkt wynosi 22%?

A. 122,00 zł
B. 200,00 zł
C. 100,00 zł
D. 244,00 zł
HAN.01 Pytanie 822
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.

A. 6,25 zł
B. 16,00 zł
C. 25,00 zł
D. 160,00 zł
HAN.01 Pytanie 823
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji w jednostce handlowej. Oszacuj wartość różnicy inwentaryzacyjnej.

WyszczególnienieWartość spisu z naturyStan księgowy
towary55 900 zł57 900 zł
opakowania1 000 zł1 000 zł
gotówka w kasie0 zł990 zł
Razem56 900 zł59 890 zł

A. Niedobór w wysokości około 3 000 zł
B. Nadwyżka w wysokości około 3 000 zł
C. Nadwyżka w wysokości około 2 000 zł
D. Niedobór w wysokości około 2 000 zł
HAN.01 Pytanie 824
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki przed kradzieżą, które są prezentowane w sali sprzedaży, należy wdrożyć

A. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym kablem
B. kasetę zabezpieczającą
C. klips zabezpieczający z aktywatorem
D. etykietę zabezpieczającą
HAN.01 Pytanie 825
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia ofertę sklepu papierniczego. Klient kupił 2 długopisy, 1 teczkę wiązaną, 1 zeszyt 80 kartkowy w linie i 2 zeszyty 60 kartkowe w kratkę. Zapłacił banknotem 100 zł. Oblicz, ile otrzymał reszty.

Nazwa towaruCena w zł/szt.
Długopis2,00
Zeszyt w kratkę 60 kartkowy3,50
Zeszyt w linie 80 kartkowy3,80
Teczka wiązana1,20

A. 84 zł
B. 76 zł
C. 54 zł
D. 86 zł
HAN.01 Pytanie 826
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży należy wybrać w handlu, która pozwala na dostęp do określonych produktów i usług poprzez regularne dokonywanie cyklicznych płatności abonamentowych?

A. Sprzedaż subskrypcyjną
B. Samoobsługę
C. Sprzedaż tradycyjną
D. Preselekcję
HAN.01 Pytanie 827
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli określ, ile wynosiła rentowność sprzedaży netto przedsiębiorstwa w 2005 roku.

Wybrane pozycje rachunku zysków i strat przedsiębiorstwa.
WyszczególnienieStan na dzień
31.12.2005
w tys. zł
Stan na dzień
31.12.2006
w tys. zł
Zysk netto2020
Przychody netto ze sprzedaży80100

A. 20%
B. 30%
C. 25%
D. 80%
HAN.01 Pytanie 828
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów można przechowywać w sąsiedztwie wyrobów tytoniowych?

A. Wina
B. Warzywa
C. Przyprawy
D. Ryby
HAN.01 Pytanie 829
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie fragmentu artykułu prasowego wskaż, do jakiego rodzaju klientek skierowana jest akcja promocyjna?

A. Oczekujących doradztwa
B. Konserwatywnych
C. Reagujących emocjonalnie
D. Zdecydowanych
HAN.01 Pytanie 830
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył: 2 kg schabu w cenie 13,20 zł/kg, 1 kg mięsa mielonego w cenie 9,70 zł/kg oraz 0,5 kg polędwicy sopockiej w cenie 24 zł/kg. Za zakupione produkty klient uiścił płatność banknotem o nominale 100 zł. Jaką kwotę powinien otrzymać jako resztę?

A. 39,90 zł
B. 51,90 zł
C. 53,10 zł
D. 48,10 zł
HAN.01 Pytanie 831
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie samoobsługowym klient dodał do koszyka pieczywo za 6,50 zł, nabiał za 8,30 zł oraz paczkę szynki o wadze 10 dkg w cenie 16 zł/kg. Jaką minimalną kwotę powinien mieć, aby opłacić zamówione produkty?

A. 31,00 zł
B. 16,00 zł
C. 17,00 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 832
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji przedstawionych w tabeli wskaż, którego z towarów nie należy układać w bezpośrednim sąsiedztwie serów pleśniowych.

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układaćnie należy układać
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych

A. Margaryny.
B. Pomarańczy.
C. Dżemu.
D. Cukierków.
HAN.01 Pytanie 833
Prowadzenie sprzedaży

Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było

A. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
B. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
C. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
D. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
HAN.01 Pytanie 834
Prowadzenie sprzedaży

Terminologia "loco" oraz "franco" użyta w umowie sprzedaży wskazuje na ustalenie

A. metody płatności
B. sposobu dostarczenia dokumentów
C. miejsca dostarczenia towarów oraz osoby pokrywającej koszty transportu
D. czasów realizacji płatności
HAN.01 Pytanie 835
Prowadzenie sprzedaży

Dokumenty potwierdzające sprzedaż detaliczną powinny być przechowywane w firmie handlowej zgodnie z ustawą o rachunkowości?

A. do dnia zatwierdzenia sprawozdania finansowego
B. na stałe
C. przez czas określony w regulacjach podatkowych
D. do momentu dokonania kontroli zewnętrznej
HAN.01 Pytanie 836
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego numeru identyfikacyjnego, składającego się z czterech cyfr, należy użyć przy wprowadzaniu utargu do wpłatomatu?

A. REGON
B. NIP
C. PESEL
D. PIN
HAN.01 Pytanie 837
Prowadzenie sprzedaży

Który sposób komunikacji o ofercie sklepu w sektorze papierniczym byłby wskazany dla klientów instytucjonalnych, a powinien być unikany w przypadku klientów indywidualnych?

A. Foldery.
B. Sieć Internet.
C. Reklama w lokalnej telewizji.
D. Dokumenty skierowane do klientów.
HAN.01 Pytanie 838
Prowadzenie sprzedaży

Polędwica sopocka, która ma być sprzedawana w sklepie samoobsługowym, powinna być umieszczona na półkach

A. w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych
B. w większych kawałkach, do samodzielnego krojenia
C. luzem, pokrojona na plasterki
D. w kawałkach, bez opakowania
HAN.01 Pytanie 839
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych dokumentów jest podstawą do złożenia reklamacji związanej z różnicą między zamówioną a dostarczoną ilością towaru?

A. Protokół różnic
B. Wydanie zewnętrzne
C. Przyjęcie zewnętrzne
D. Faktura zakupu
HAN.01 Pytanie 840
Prowadzenie sprzedaży

Termin, który wskazuje, że sprzedawca na swój koszt ma obowiązek dostarczyć zamówiony towar do miejsca wskazanego przez nabywcę, określa się pojęciem

A. franco
B. skonto
C. inkaso
D. loco