Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 961
Prowadzenie sprzedaży

Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było

A. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
B. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
C. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
D. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
HAN.01 Pytanie 962
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz wartość sprzedaży netto towaru, którego netto cena zakupu wyniosła 20 zł, a marża obliczana jest na podstawie ceny sprzedaży netto na poziomie 20%.

A. 25,00 zł
B. 24,00 zł
C. 19,80 zł
D. 20,20 zł
HAN.01 Pytanie 963
Prowadzenie sprzedaży

Dodatnio oddziałująca na procesy rynkowe opłacana i masowa metoda promocji produktu lub marki to

A. reklama
B. skonto
C. aktywizacja
D. sponsoring
HAN.01 Pytanie 964
Prowadzenie sprzedaży

Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?

A. Prostokątną
B. Kwadratową
C. Trójkątną
D. Okrągłą
HAN.01 Pytanie 965
Prowadzenie sprzedaży

Klientka chce kupić świeżą, chudą rybę. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli sprzedawca powinien polecić jej

Grupa rybZawartość tłuszczuNazwy ryb
Tłustepowyżej 5%łosoś, makrela, szprot, tuńczyk węgorz, halibut
Średnio tłusteod 1% do 5%karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg
Chudedo 1%morszczuk, okoń, dorsz, szczupak

A. patroszonego karpia.
B. płaty pstrąga.
C. dzwonki łososia.
D. filety z dorsza.
HAN.01 Pytanie 966
Prowadzenie sprzedaży

Pracodawca jest zobowiązany do archiwizowania zgłoszeń pracowników do ubezpieczeń społecznych, które zostały dostarczone do ZUS w formie dokumentu elektronicznego przez czas

A. 5 lat
B. 15 lat
C. 20 lat
D. 2 lat
HAN.01 Pytanie 967
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodę sprzedaży powinno się wykorzystać w sklepie mięsnym dla produktów nieporcjowanych?

A. Samoobsługowa
B. Preselekcyjna
C. Tradycyjna
D. Mieszana
HAN.01 Pytanie 968
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej sytuacji konieczne jest wystawienie faktury korygującej?

A. Faktura sprzedaży nie została zaakceptowana przez nabywcę
B. Na fakturze błędnie określono cenę jednostkową towaru
C. Na fakturze sprzedaży nieprawidłowo określono sposób płatności
D. Faktura sprzedaży zawiera błędny numer NIP sprzedawcy
HAN.01 Pytanie 969
Prowadzenie sprzedaży

Typowym sposobem informowania klientów małego sklepu detalicznego o dostępnych produktach jest

A. zamieszczenie informacji na stronie internetowej
B. przygotowanie oferty telefonicznej
C. prezentacja towarów w witrynie
D. emitowanie reklamy telewizyjnej
HAN.01 Pytanie 970
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia materiałów biurowych odpowiedziała na propozycję zawarcia umowy dotyczącej dostarczenia artykułów biurowych dla jednostki samorządowej. Sporządziła ofertę i złożyła ją w ustalonym terminie. W ten sposób hurtownia wzięła udział

A. w przetargu
B. w aukcji
C. w targach
D. w licytacji
HAN.01 Pytanie 971
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia nabyła towar po cenie netto wynoszącej 160 zł i planuje go sprzedać po cenie netto 200 zł. Jaka będzie marża wyliczona na podstawie ceny zakupu netto?

A. 125%
B. 80%
C. 20%
D. 25%
HAN.01 Pytanie 972
Prowadzenie sprzedaży

Na jakich rachunkach księgowych należy zarejestrować wydatek z magazynu papieru do pakowania produktów?

A. Dt "Towary", Ct "Zużycie materiałów i energii"
B. Dt "Zużycie materiałów i energii", Ct "Materiały"
C. Dt "Materiały", Ct "Zużycie materiałów i energii"
D. Dt "Zużycie materiałów i energii", Ct "Towary"
HAN.01 Pytanie 973
Prowadzenie sprzedaży

Na dzień 31 maja w magazynie hurtowni spożywczej znajdowało się 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokonano zakupu dodatkowych 600 zgrzewek tego soku. Zapas, który umożliwia ciągłość sprzedaży, wynosi 1 000 zgrzewek. Ile wynosi zapas nadmierny?

A. 400 zgrzewek
B. 180 zgrzewek
C. 1 420 zgrzewek
D. 420 zgrzewek
HAN.01 Pytanie 974
Prowadzenie sprzedaży

Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?

Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g
Wartość energetyczna156 kcal
Węglowodany7 g
Białka7 g
Tłuszcze15 g
Sól2 g

A. 15 kcal i 156 g
B. 30 kcal i 312 g
C. 156 kcal i 15 g
D. 312 kcal i 30 g
HAN.01 Pytanie 975
Prowadzenie sprzedaży

Jaką czynność wykonuje sprzedawca, aby przygotować towar do sprzedaży?

A. Eksponuje towar na półkach
B. Wystawia fakturę
C. Wystawia dokument magazynowy Wz
D. Inkasuje należność za sprzedane towary
HAN.01 Pytanie 976
Prowadzenie sprzedaży

Która zasada opiera się na przypuszczeniu, że produkty, które jako pierwsze trafiły do magazynu, zostaną z niego wydane jako pierwsze?

A. LIFO
B. FIFO
C. LOFO
D. HIFO
HAN.01 Pytanie 977
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania

A. uniwersalne
B. jednostkowe
C. transportowe
D. zbiorcze
HAN.01 Pytanie 978
Prowadzenie sprzedaży

Wśród wędlin podrobowych nie występuje

A. salceson
B. słonina
C. kaszanka
D. pasztet
HAN.01 Pytanie 979
Prowadzenie sprzedaży

Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?

A. Wędliny i ryby
B. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
C. Sosy i przyprawy
D. Warzywa i owoce
HAN.01 Pytanie 980
Prowadzenie sprzedaży

Po odebraniu zapłaty za sprzedane produkty, sprzedawca przekazuje klientowi

A. kartę gwarancyjną
B. protokół anulowania
C. instrukcję stosowania
D. paragon fiskalny
HAN.01 Pytanie 981
Prowadzenie sprzedaży

Ile wynosi wartość podatku VAT należnego po dokonaniu korekty sprzedaży na podstawie fragmentu faktury korygującej?

LPNazwa / opis jednozrazowyPKWiUIlośćj.m.Cena jednostkowa nettoWartość nettoVAT [%]Kwota VATWartość brutto
1Cytryny50,000kg.10,40520,00841,60561,60
Korekta:0,000kg.-0,62-31,008-2,48-33,48
Po korekcie:50,000kg.9,78489,00839,12528,12
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni
2Mandarynki50,000kg.6,50325,00826,00351,00
Korekta:0,000kg.-0,39-19,508-1,56-21,06
Po korekcie:50,000kg.6,11305,50824,44329,94
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni

A. 26,00 zł
B. 63,56 zł
C. 41,60 zł
D. 66,04 zł
HAN.01 Pytanie 982
Prowadzenie sprzedaży

Torebka dla kobiet miała cenę 350 zł. Zredukowano ją o 10%. Jaka jest nowa cena torebki po obniżce?

A. 315,00 zł
B. 356,50 zł
C. 350,00 zł
D. 340,00 zł
HAN.01 Pytanie 983
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia kosmetyczna nalicza marżę w wysokości 10% od ceny zakupu. Cena netto zakupu kremu do opalania wynosi 15 zł. Po sezonie dla stałych klientów hurtownia wprowadziła rabat w wysokości 20%, obliczany od ceny hurtowej netto. Jaka będzie cena hurtowa netto po zastosowaniu rabatu?

A. 16,50 zł
B. 13,20 zł
C. 13,50 zł
D. 16,00 zł
HAN.01 Pytanie 984
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego numeru identyfikacyjnego, składającego się z czterech cyfr, należy użyć przy wprowadzaniu utargu do wpłatomatu?

A. PIN
B. PESEL
C. NIP
D. REGON
HAN.01 Pytanie 985
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie inwentaryzacji zdawczo-odbiorczej przeprowadzonej z powodu zmiany w zarządzie sklepu dokonano spisu rzeczywistych zasobów

A. opakowań oraz towarów znajdujących się w zapleczu
B. wszystkich towarów, gotówki i opakowań
C. towarów umieszczonych na półkach sklepowych
D. wszystkich produktów
HAN.01 Pytanie 986
Prowadzenie sprzedaży

Zysk brutto firmy w 2013 roku wyniósł 100 000,00 zł. Przewidywany wzrost na rok 2014 szacuje się na 20%. Jaką wartość osiągnie planowany zysk brutto?

A. 80 000,00 zł
B. 120 000,00 zł
C. 20 000,00 zł
D. 100 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 987
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić przed kradzieżą drobne wyroby jubilerskie w sklepie jubilerskim, powinno się zastosować

A. opakowania ochronne
B. zabezpieczoną witrynę
C. klamry antykradzieżowe
D. zabezpieczenia elastyczne
HAN.01 Pytanie 988
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz cenę detaliczną netto produktu, gdy cena hurtowa netto wynosi 20,00 zł, a marża detaliczna to 30% ceny hurtowej netto.

A. 23,00 zł
B. 29,00 zł
C. 20,00 zł
D. 26,00 zł
HAN.01 Pytanie 989
Prowadzenie sprzedaży

Z oferty zakładu fotograficznego wynika, że właściciel firmy stosuje rabat

SPECJALNY RABATOWY CENNIK
NA ZDJĘCIA DO DOKUMENTÓW DLA
EMERYTÓW I RENCISTÓW !
Dowód osobisty
4 szt. zdjęć kolor 3,5x4,5 cm 14 zł
Paszport
4 szt. zdjęć kolor 4x5 cm 14 zł
TERMIN 10 MINUT

A. związany z nabywcą.
B. gotówkowy.
C. wartościowy.
D. ilościowy.
HAN.01 Pytanie 990
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z warzywami i owocami sprzedawca w ciągu jednej godziny zrealizował sprzedaż:

- 3 kg winogron po 7,20 zł/kg,
- 20 kg ziemniaków po 0,80 zł/kg,
- 6 kg jabłek po 3,20 zł/kg,
- 3 kg pomarańczy po 5,90 zł/kg.

W rezultacie, stan gotówki w kasie wzrósł

A. o 58,50 zł
B. o 55,30 zł
C. o 56,80 zł
D. o 74,50 zł
HAN.01 Pytanie 991
Prowadzenie sprzedaży

Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać

A. cukier i stałe wyroby cukiernicze
B. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
C. ryby oraz przetwory rybne
D. mięso i wędliny
HAN.01 Pytanie 992
Prowadzenie sprzedaży

Jakie artykuły nie są oferowane w sprzedaży obwoźnej?

A. Dywanów
B. Mięs
C. Ręczników
D. Kołder
HAN.01 Pytanie 993
Prowadzenie sprzedaży

W kwiaciarni, która specjalizuje się w artystycznych kompozycjach kwiatowych, do obsługi klientów należy zastosować metodę sprzedaży

A. tradycyjną
B. z automatów
C. samoobsługową
D. preselekcyjną
HAN.01 Pytanie 994
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych technologii jest używana do pakowania napojów, mleka i soków w opakowania z tektury oraz cienkiej folii?

A. Transwrap
B. Flowpack
C. Blister-pack
D. Tetra-pack
HAN.01 Pytanie 995
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych właściwości lodówki będą pierwszymi pytaniami klienta, który przy podejmowaniu decyzji o zakupie kieruje się racjonalnymi przesłankami?

A. Rozmiar i odcień
B. Częstość sprzedaży oraz dodatkowe funkcje lodówki
C. Odcień i renomowana marka producenta
D. Koszt i klasa energetyczna
HAN.01 Pytanie 996
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt powstał z surowca roślinnego?

A. Czapkę z moheru
B. Koszulę z bawełny
C. Sweter z wełny
D. Bluzkę z jedwabiu
HAN.01 Pytanie 997
Prowadzenie sprzedaży

W skład kosztów zmiennych w firmie handlowej wchodzą koszty

A. ochrony obiektów.
B. wynajmu lokali.
C. transportu towarów.
D. wynagrodzenia kadry zarządzającej.
HAN.01 Pytanie 998
Prowadzenie sprzedaży

W ciągu jednego miesiąca dealer samochodowy zrealizował sprzedaż 11 aut po cenie netto 68 000 zł za sztukę. Całkowita wartość sprzedaży netto w tym okresie wyniosła

A. 1 260 000 zł
B. 680 000 zł
C. 1 360 000 zł
D. 748 000 zł
HAN.01 Pytanie 999
Prowadzenie sprzedaży

Podatek dochodowy od osób fizycznych ma charakter

A. pośredni.
B. katastralny.
C. majątkowy.
D. bezpośredni.
HAN.01 Pytanie 1 000
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel firmy handlowej, rozważając ulokowanie dostępnych funduszy na rok, bierze pod uwagę propozycje czterech banków, z których najlepsza jest oferta banku

A. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po czterech miesiącach
B. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po upływie roku
C. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po sześciu miesiącach
D. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek co trzy miesiące