Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 961
Prowadzenie sprzedaży
A. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
B. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
C. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
D. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
HAN.01 Pytanie 962
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz wartość sprzedaży netto towaru, którego netto cena zakupu wyniosła 20 zł, a marża obliczana jest na podstawie ceny sprzedaży netto na poziomie 20%.
A. 25,00 zł
B. 24,00 zł
C. 19,80 zł
D. 20,20 zł
HAN.01 Pytanie 963
Prowadzenie sprzedaży
Dodatnio oddziałująca na procesy rynkowe opłacana i masowa metoda promocji produktu lub marki to
A. reklama
B. skonto
C. aktywizacja
D. sponsoring
HAN.01 Pytanie 964
Prowadzenie sprzedaży
Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?
A. Prostokątną
B. Kwadratową
C. Trójkątną
D. Okrągłą
HAN.01 Pytanie 965
Prowadzenie sprzedaży
Klientka chce kupić świeżą, chudą rybę. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli sprzedawca powinien polecić jej
Grupa ryb | Zawartość tłuszczu | Nazwy ryb |
---|---|---|
Tłuste | powyżej 5% | łosoś, makrela, szprot, tuńczyk węgorz, halibut |
Średnio tłuste | od 1% do 5% | karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg |
Chude | do 1% | morszczuk, okoń, dorsz, szczupak |
A. patroszonego karpia.
B. płaty pstrąga.
C. dzwonki łososia.
D. filety z dorsza.
HAN.01 Pytanie 966
Prowadzenie sprzedaży
Pracodawca jest zobowiązany do archiwizowania zgłoszeń pracowników do ubezpieczeń społecznych, które zostały dostarczone do ZUS w formie dokumentu elektronicznego przez czas
A. 5 lat
B. 15 lat
C. 20 lat
D. 2 lat
HAN.01 Pytanie 967
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę sprzedaży powinno się wykorzystać w sklepie mięsnym dla produktów nieporcjowanych?
A. Samoobsługowa
B. Preselekcyjna
C. Tradycyjna
D. Mieszana
HAN.01 Pytanie 968
Prowadzenie sprzedaży
W jakiej sytuacji konieczne jest wystawienie faktury korygującej?
A. Faktura sprzedaży nie została zaakceptowana przez nabywcę
B. Na fakturze błędnie określono cenę jednostkową towaru
C. Na fakturze sprzedaży nieprawidłowo określono sposób płatności
D. Faktura sprzedaży zawiera błędny numer NIP sprzedawcy
HAN.01 Pytanie 969
Prowadzenie sprzedaży
Typowym sposobem informowania klientów małego sklepu detalicznego o dostępnych produktach jest
A. zamieszczenie informacji na stronie internetowej
B. przygotowanie oferty telefonicznej
C. prezentacja towarów w witrynie
D. emitowanie reklamy telewizyjnej
HAN.01 Pytanie 970
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia materiałów biurowych odpowiedziała na propozycję zawarcia umowy dotyczącej dostarczenia artykułów biurowych dla jednostki samorządowej. Sporządziła ofertę i złożyła ją w ustalonym terminie. W ten sposób hurtownia wzięła udział
A. w przetargu
B. w aukcji
C. w targach
D. w licytacji
HAN.01 Pytanie 971
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia nabyła towar po cenie netto wynoszącej 160 zł i planuje go sprzedać po cenie netto 200 zł. Jaka będzie marża wyliczona na podstawie ceny zakupu netto?
A. 125%
B. 80%
C. 20%
D. 25%
HAN.01 Pytanie 972
Prowadzenie sprzedaży
Na jakich rachunkach księgowych należy zarejestrować wydatek z magazynu papieru do pakowania produktów?
A. Dt "Towary", Ct "Zużycie materiałów i energii"
B. Dt "Zużycie materiałów i energii", Ct "Materiały"
C. Dt "Materiały", Ct "Zużycie materiałów i energii"
D. Dt "Zużycie materiałów i energii", Ct "Towary"
HAN.01 Pytanie 973
Prowadzenie sprzedaży
Na dzień 31 maja w magazynie hurtowni spożywczej znajdowało się 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokonano zakupu dodatkowych 600 zgrzewek tego soku. Zapas, który umożliwia ciągłość sprzedaży, wynosi 1 000 zgrzewek. Ile wynosi zapas nadmierny?
A. 400 zgrzewek
B. 180 zgrzewek
C. 1 420 zgrzewek
D. 420 zgrzewek
HAN.01 Pytanie 974
Prowadzenie sprzedaży
Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?
Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 156 kcal |
Węglowodany | 7 g |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 15 g |
Sól | 2 g |
A. 15 kcal i 156 g
B. 30 kcal i 312 g
C. 156 kcal i 15 g
D. 312 kcal i 30 g
HAN.01 Pytanie 975
Prowadzenie sprzedaży
Jaką czynność wykonuje sprzedawca, aby przygotować towar do sprzedaży?
A. Eksponuje towar na półkach
B. Wystawia fakturę
C. Wystawia dokument magazynowy Wz
D. Inkasuje należność za sprzedane towary
HAN.01 Pytanie 976
Prowadzenie sprzedaży
Która zasada opiera się na przypuszczeniu, że produkty, które jako pierwsze trafiły do magazynu, zostaną z niego wydane jako pierwsze?
A. LIFO
B. FIFO
C. LOFO
D. HIFO
HAN.01 Pytanie 977
Prowadzenie sprzedaży
Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania
A. uniwersalne
B. jednostkowe
C. transportowe
D. zbiorcze
HAN.01 Pytanie 978
Prowadzenie sprzedaży
Wśród wędlin podrobowych nie występuje
A. salceson
B. słonina
C. kaszanka
D. pasztet
HAN.01 Pytanie 979
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?
A. Wędliny i ryby
B. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
C. Sosy i przyprawy
D. Warzywa i owoce
HAN.01 Pytanie 980
Prowadzenie sprzedaży
Po odebraniu zapłaty za sprzedane produkty, sprzedawca przekazuje klientowi
A. kartę gwarancyjną
B. protokół anulowania
C. instrukcję stosowania
D. paragon fiskalny
HAN.01 Pytanie 981
Prowadzenie sprzedaży
Ile wynosi wartość podatku VAT należnego po dokonaniu korekty sprzedaży na podstawie fragmentu faktury korygującej?
LP | Nazwa / opis jednozrazowy | PKWiU | Ilość | j.m. | Cena jednostkowa netto | Wartość netto | VAT [%] | Kwota VAT | Wartość brutto |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Cytryny | 50,000 | kg. | 10,40 | 520,00 | 8 | 41,60 | 561,60 | |
Korekta: | 0,000 | kg. | -0,62 | -31,00 | 8 | -2,48 | -33,48 | ||
Po korekcie: | 50,000 | kg. | 9,78 | 489,00 | 8 | 39,12 | 528,12 | ||
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni | |||||||||
2 | Mandarynki | 50,000 | kg. | 6,50 | 325,00 | 8 | 26,00 | 351,00 | |
Korekta: | 0,000 | kg. | -0,39 | -19,50 | 8 | -1,56 | -21,06 | ||
Po korekcie: | 50,000 | kg. | 6,11 | 305,50 | 8 | 24,44 | 329,94 | ||
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni |
A. 26,00 zł
B. 63,56 zł
C. 41,60 zł
D. 66,04 zł
HAN.01 Pytanie 982
Prowadzenie sprzedaży
Torebka dla kobiet miała cenę 350 zł. Zredukowano ją o 10%. Jaka jest nowa cena torebki po obniżce?
A. 315,00 zł
B. 356,50 zł
C. 350,00 zł
D. 340,00 zł
HAN.01 Pytanie 983
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia kosmetyczna nalicza marżę w wysokości 10% od ceny zakupu. Cena netto zakupu kremu do opalania wynosi 15 zł. Po sezonie dla stałych klientów hurtownia wprowadziła rabat w wysokości 20%, obliczany od ceny hurtowej netto. Jaka będzie cena hurtowa netto po zastosowaniu rabatu?
A. 16,50 zł
B. 13,20 zł
C. 13,50 zł
D. 16,00 zł
HAN.01 Pytanie 984
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego numeru identyfikacyjnego, składającego się z czterech cyfr, należy użyć przy wprowadzaniu utargu do wpłatomatu?
A. PIN
B. PESEL
C. NIP
D. REGON
HAN.01 Pytanie 985
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie inwentaryzacji zdawczo-odbiorczej przeprowadzonej z powodu zmiany w zarządzie sklepu dokonano spisu rzeczywistych zasobów
A. opakowań oraz towarów znajdujących się w zapleczu
B. wszystkich towarów, gotówki i opakowań
C. towarów umieszczonych na półkach sklepowych
D. wszystkich produktów
HAN.01 Pytanie 986
Prowadzenie sprzedaży
Zysk brutto firmy w 2013 roku wyniósł 100 000,00 zł. Przewidywany wzrost na rok 2014 szacuje się na 20%. Jaką wartość osiągnie planowany zysk brutto?
A. 80 000,00 zł
B. 120 000,00 zł
C. 20 000,00 zł
D. 100 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 987
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić przed kradzieżą drobne wyroby jubilerskie w sklepie jubilerskim, powinno się zastosować
A. opakowania ochronne
B. zabezpieczoną witrynę
C. klamry antykradzieżowe
D. zabezpieczenia elastyczne
HAN.01 Pytanie 988
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz cenę detaliczną netto produktu, gdy cena hurtowa netto wynosi 20,00 zł, a marża detaliczna to 30% ceny hurtowej netto.
A. 23,00 zł
B. 29,00 zł
C. 20,00 zł
D. 26,00 zł
HAN.01 Pytanie 989
Prowadzenie sprzedaży
Z oferty zakładu fotograficznego wynika, że właściciel firmy stosuje rabat
SPECJALNY RABATOWY CENNIK NA ZDJĘCIA DO DOKUMENTÓW DLA EMERYTÓW I RENCISTÓW ! | |
Dowód osobisty | |
4 szt. zdjęć kolor 3,5x4,5 cm 14 zł | |
Paszport | |
4 szt. zdjęć kolor 4x5 cm 14 zł | |
TERMIN 10 MINUT |
A. związany z nabywcą.
B. gotówkowy.
C. wartościowy.
D. ilościowy.
HAN.01 Pytanie 990
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z warzywami i owocami sprzedawca w ciągu jednej godziny zrealizował sprzedaż:
- 3 kg winogron po 7,20 zł/kg,
- 20 kg ziemniaków po 0,80 zł/kg,
- 6 kg jabłek po 3,20 zł/kg,
- 3 kg pomarańczy po 5,90 zł/kg.
W rezultacie, stan gotówki w kasie wzrósł
A. o 58,50 zł
B. o 55,30 zł
C. o 56,80 zł
D. o 74,50 zł
HAN.01 Pytanie 991
Prowadzenie sprzedaży
Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać
A. cukier i stałe wyroby cukiernicze
B. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
C. ryby oraz przetwory rybne
D. mięso i wędliny
HAN.01 Pytanie 992
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły nie są oferowane w sprzedaży obwoźnej?
A. Dywanów
B. Mięs
C. Ręczników
D. Kołder
HAN.01 Pytanie 993
Prowadzenie sprzedaży
W kwiaciarni, która specjalizuje się w artystycznych kompozycjach kwiatowych, do obsługi klientów należy zastosować metodę sprzedaży
A. tradycyjną
B. z automatów
C. samoobsługową
D. preselekcyjną
HAN.01 Pytanie 994
Prowadzenie sprzedaży
Która z wymienionych technologii jest używana do pakowania napojów, mleka i soków w opakowania z tektury oraz cienkiej folii?
A. Transwrap
B. Flowpack
C. Blister-pack
D. Tetra-pack
HAN.01 Pytanie 995
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych właściwości lodówki będą pierwszymi pytaniami klienta, który przy podejmowaniu decyzji o zakupie kieruje się racjonalnymi przesłankami?
A. Rozmiar i odcień
B. Częstość sprzedaży oraz dodatkowe funkcje lodówki
C. Odcień i renomowana marka producenta
D. Koszt i klasa energetyczna
HAN.01 Pytanie 996
Prowadzenie sprzedaży
Jaki produkt powstał z surowca roślinnego?
A. Czapkę z moheru
B. Koszulę z bawełny
C. Sweter z wełny
D. Bluzkę z jedwabiu
HAN.01 Pytanie 997
Prowadzenie sprzedaży
W skład kosztów zmiennych w firmie handlowej wchodzą koszty
A. ochrony obiektów.
B. wynajmu lokali.
C. transportu towarów.
D. wynagrodzenia kadry zarządzającej.
HAN.01 Pytanie 998
Prowadzenie sprzedaży
W ciągu jednego miesiąca dealer samochodowy zrealizował sprzedaż 11 aut po cenie netto 68 000 zł za sztukę. Całkowita wartość sprzedaży netto w tym okresie wyniosła
A. 1 260 000 zł
B. 680 000 zł
C. 1 360 000 zł
D. 748 000 zł
HAN.01 Pytanie 999
Prowadzenie sprzedaży
Podatek dochodowy od osób fizycznych ma charakter
A. pośredni.
B. katastralny.
C. majątkowy.
D. bezpośredni.
HAN.01 Pytanie 1 000
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel firmy handlowej, rozważając ulokowanie dostępnych funduszy na rok, bierze pod uwagę propozycje czterech banków, z których najlepsza jest oferta banku
A. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po czterech miesiącach
B. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po upływie roku
C. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po sześciu miesiącach
D. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek co trzy miesiące