Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 1 081
Prowadzenie sprzedaży
A. produkt za darmo
B. prezentacja
C. reklama
D. degustacja
HAN.01 Pytanie 1 082
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument jest sporządzany w chwili przyjęcia towarów do magazynu w hurtowni?
A. Fakturę
B. Zamówienie
C. Kartotekę magazynową
D. Pz - przyjęcie z zewnątrz
HAN.01 Pytanie 1 083
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku długotrwałej niezdolności do pracy, która trwa ponad 30 dni, pracownik sklepu powinien otrzymać od swojego pracodawcy skierowanie na badania.
A. przesiewowe
B. kontrolne
C. na nosicielstwo
D. wstępne
HAN.01 Pytanie 1 084
Prowadzenie sprzedaży
Osoba, która pragnie odkrywać nowinki w różnych sektorach, odznaczająca się stosunkowo wysokim statusem społecznym oraz finansowym, szybko podejmująca decyzje i akceptująca oferty zakupu nowoczesnych produktów, to
A. włóczęga
B. nasładowca
C. odkrywca
D. innowator
HAN.01 Pytanie 1 085
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszym sposobem sprzedaży napojów w puszkach w szkołach jest sprzedaż
A. tradycyjna.
B. preselekcyjna.
C. ratalna.
D. z automatów.
HAN.01 Pytanie 1 086
Prowadzenie sprzedaży
Którą kwotę reszty otrzyma klient, jeżeli zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem 20 zł?
Wykaz towarów kupionych przez klienta | ||||
---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa towaru | Jednostka miary | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł |
1. | ogórki | kg | 0,5 | 4,00 |
2. | pomarańcze | kg | 1,5 | 5,00 |
A. 10,50 zł
B. 11,00 zł
C. 9,00 zł
D. 9,50 zł
HAN.01 Pytanie 1 087
Prowadzenie sprzedaży
Jaką z wymienionych mąk sprzedawca powinien polecić klientowi, który jest zainteresowany nabyciem produktu bezglutenowego?
A. Orkiszową
B. Żytnią
C. Pszenną
D. Jaglaną
HAN.01 Pytanie 1 088
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji odkryto brak towarów o łącznej wartości 440,00 zł. Jaką kwotą zostanie obciążony pracownik materialnie odpowiedzialny, jeśli wartość sprzedaży w sklepie wyniosła 40 000,00 zł, a limit ubytków na pokrycie niedoborów wynosi 0,3% obrotu?
A. 440,00 zł
B. 320,00 zł
C. 120,00 zł
D. 132,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 089
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę sprzedaży powinien zaimplementować właściciel małego zakładu przetwórstwa mięsnego w swoim sklepie, gdzie oferuje sprzedaż towarów na wagę?
A. Tradycyjną
B. Samoobsługową
C. Obnośną
D. Preselekcyjną
HAN.01 Pytanie 1 090
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice
A. z dzianiny bawełnianej
B. z dzianiny podgumowanej
C. jednorazowe gumowe
D. cienkie foliowe
HAN.01 Pytanie 1 091
Prowadzenie sprzedaży
Asortyment produktów na stoisku z obuwiem damskim zazwyczaj jest
A. szeroki i głęboki
B. wąski i głęboki
C. wąski i płytki
D. szeroki i płytki
HAN.01 Pytanie 1 092
Prowadzenie sprzedaży
Klient zaciągnął w banku kredyt na kwotę 24 000,00 zł na czas 1 roku, spłacany jednorazowo na zakończenie okresu kredytowania. Całkowita kwota odsetek związana z kredytem wynosi 3 120,00 zł. Oprocentowanie kredytu to
A. 13% w przeliczeniu miesięcznym
B. 30% w przeliczeniu miesięcznym
C. 13% w przeliczeniu rocznym
D. 30% w przeliczeniu rocznym
HAN.01 Pytanie 1 093
Prowadzenie sprzedaży
W jakim czasie od momentu złożenia przez konsumenta deklaracji o odstąpieniu od umowy zakupu, przedsiębiorca jest zobowiązany do zwrotu konsumentowi wpłaconej przez niego kwoty?
A. Nie później niż w terminie 7 dni
B. Nie później niż w terminie 21 dni
C. Nie później niż w terminie 14 dni
D. Nie później niż w terminie 30 dni
HAN.01 Pytanie 1 094
Prowadzenie sprzedaży
Kto odpowiada za towary po ich przyjęciu do sklepu i zatwierdzeniu odbioru?
A. dostawca
B. ostateczny nabywca
C. wynajęty przewoźnik
D. odbiorca
HAN.01 Pytanie 1 095
Prowadzenie sprzedaży
Gdy klient uznaje cenę konkretnego modelu aparatu fotograficznego za zbyt wysoką, sprzedawca powinien
A. omówić z klientem kwestię ceny towaru
B. poinformować klienta, że ten sam produkt w pobliskim sklepie może być nieco tańszy
C. zmniejszyć cenę produktu do możliwości finansowych nabywcy
D. zaprezentować inny, równie wartościowy, ale tańszy aparat
HAN.01 Pytanie 1 096
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli cena jednego kilograma bananów w dniu 01.04.2011 r. wynosiła 4,00 zł, a w dniu 01.05.2011 r. wzrosła do 4,50 zł, to oznacza, że cena bananów wzrosła
A. o 50,00%
B. o 12,50%
C. o 87,50%
D. o 112,50%
HAN.01 Pytanie 1 097
Prowadzenie sprzedaży
Wielkość sprzedaży w domu towarowym wg asortymentu w tys. zł podaje tabela. Na podstawie analizy danych zamieszczonych w tabeli, ustal, który asortyment stanowił główny przedmiot sprzedaży w domu towarowym.
Asortyment | Rok poprzedni w tys. zł | Rok badany w tys. zł | Wskaźniki struktury w badanym roku w% | Wskaźniki dynamiki w% |
---|---|---|---|---|
odzieżowo-włókienniczy | 300 | 480 | 36,6 | 160 |
obuwie | 200 | 280 | 21,3 | 140 |
radiowo-telewizyjny | 140 | 168 | 12,8 | 120 |
meble | 125 | 138 | 10,5 | 110 |
sprzęt AGD | 140 | 132 | 10,1 | 94 |
pozostałe | 100 | 114 | 8,7 | 114 |
Razem | 1005 | 1312 | 100,0 |
A. Obuwie.
B. Meble.
C. Artykuły radiowo-telewizyjne.
D. Artykuły odzieżowo-włókiennicze.
HAN.01 Pytanie 1 098
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono zadania instytucji, które wspomagają działalność przedsiębiorstwa handlowego. Które z tych zadań wypełnia agencja marketingowa?
A. | Prowadzenie badań rynku, doradztwo w zakresie promocji sprzedaży. |
B. | Prowadzenie rachunku bankowego, udzielanie kredytów. |
C. | Ubezpieczenie majątku przedsiębiorstwa, wypłata odszkodowań. |
D. | Organizowanie transportu ludzi, zapewnienie przestrzegania łańcucha chłodniczego w trakcie przewozu towarów. |
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HAN.01 Pytanie 1 099
Prowadzenie sprzedaży
Rodzaj metody badawczej, w której kluczowym narzędziem do gromadzenia danych jest ustandaryzowany kwestionariusz, to
A. eksperyment
B. burza mózgów
C. ankieta
D. test obrazkowy
HAN.01 Pytanie 1 100
Prowadzenie sprzedaży
W sytuacji, gdy dochodzi do winy nieumyślnej, pracownik ponoszący odpowiedzialność materialną zwraca szkodę, która w momencie jej powstania nie może przekraczać wysokości wynagrodzenia
A. dwa miesiące
B. trzy miesiące
C. jeden miesiąc
D. cztery miesiące
HAN.01 Pytanie 1 101
Prowadzenie sprzedaży
Przyjęcie towarów zakupionych do magazynu potwierdzane jest poprzez dokument księgowy
A. FVZ-faktura zakupu
B. Pz-przyjęcie zewnętrzne
C. Pk-polecenie księgowania
D. Wz-wydanie zewnętrzne
HAN.01 Pytanie 1 102
Prowadzenie sprzedaży
Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi
A. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
B. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
C. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
D. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
HAN.01 Pytanie 1 103
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca powinien zasugerować klientowi, który jest zainteresowany mlecznymi napojami niefermentowanymi
A. mleko czekoladowe
B. kefir malinowy
C. mleko acidofilne
D. jogurt truskawkowy
HAN.01 Pytanie 1 104
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość ma cena detaliczna 1 kilograma żeberek wieprzowych, gdy cena zakupu wynosi 10,00 zł/kg, marża detaliczna to 30% ceny zakupu, a podatek VAT wynosi 3%?
A. 13,00 zł
B. 10,30 zł
C. 13,39 zł
D. 13,30 zł
HAN.01 Pytanie 1 105
Prowadzenie sprzedaży
Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na
A. ocenie organoleptycznej butów
B. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
C. przeliczeniu otrzymanych par butów
D. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie
HAN.01 Pytanie 1 106
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż urządzenia lub środki, które pozwalają na transport wewnętrzny w firmie handlowej?
A. Wózki widłowe i taczkowe, środki transportu morskiego
B. Wózki paletowe i widłowe, środki transportu drogowego
C. Wózki widłowe i taczkowe, inne urządzenia transportu składowo-magazynowego
D. Wózki widłowe, paletowe, inne środki transportu między firmami
HAN.01 Pytanie 1 107
Prowadzenie sprzedaży
Ustal wartość brutto sprzedanych batonów czekoladowych JAŚ na podstawie przedstawionego fragmentu faktury.
Lp. | Nazwa towaru lub usługi | J.m. | Ilość | Cena bez podatku VAT w zł | Udzielony rabat w % | Wartość bez podatku VAT w zł | Stawka podatku VAT w % | Kwota podatku VAT w zł | Wartość sprzedaży z podatkiem VAT w zł |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Baton czekoladowy JAŚ | szt. | 20 | 2,00 | 10 | 23 |
A. 18,00 zł
B. 44,28 zł
C. 39,20 zł
D. 49,20 zł
HAN.01 Pytanie 1 108
Prowadzenie sprzedaży
Wartość netto zakupu towaru wynosi 13,00 zł, natomiast wartość netto sprzedaży to 21,45 zł. Oblicz procentową marżę handlową stosowaną przez sprzedawcę, która jest liczona od ceny zakupu netto (metoda "od sta").
A. 165%
B. 19%
C. 119%
D. 65%
HAN.01 Pytanie 1 109
Prowadzenie sprzedaży
Personalizacja procesu obsługi klienta to
A. brak zainteresowania klientem przez sprzedawcę
B. jednakowe traktowanie wszystkich klientów
C. lekceważący stosunek sprzedawcy do klienta
D. indywidualne podejście do każdego klienta
HAN.01 Pytanie 1 110
Prowadzenie sprzedaży
Analiza finansowa firmy wykazuje, że przedsiębiorstwo ma płynność finansową. Co to oznacza dla zdolności firmy?
A. do generowania zysków
B. do generowania gotówki
C. do wymiany waluty
D. do regulowania zobowiązań
HAN.01 Pytanie 1 111
Prowadzenie sprzedaży
Ergonomia to dziedzina naukowa, która zajmuje się przystosowaniem stanowisk pracy do potrzeb poszczególnych pracowników. Odpowiednio zorganizowane ergonomicznie miejsce pracy kasjera w strefie kasowej to stanowisko
A. dostosowane do charakteru wykonywanej pracy oraz indywidualnych potrzeb kasjera
B. wyposażone w obrotowe krzesło z podłokietnikami
C. wyposażone w terminale do kart płatniczych i kasę fiskalną
D. przystosowane do realizacji różnorodnych zadań na sali sprzedażowej
HAN.01 Pytanie 1 112
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz, ile wynosi osiągnięty wynik finansowy brutto w Spółce z o.o. JANEKS, jeśli obroty na wybranych kontach wynoszą:
KONTO | Wn (Dt) | Ma (Ct) |
---|---|---|
Przychody ze sprzedaży towarów w zł | - | 44 000,00 |
Koszty handlowe w zł | 4 000,00 | - |
Wartość sprzedanych towarów w zł | 44 000,00 | 9 000,00 |
Przychody finansowe w zł | - | 2 000,00 |
Pozostałe przychody operacyjne w zł | - | 3 000,00 |
Straty nadzwyczajne w zł | 1 000,00 | - |
A. 9 000,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 35 000,00 zł
D. 40 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 113
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawczyni w sklepie spożywczym dostrzegła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna
A. usunąć pleśń, pokroić na kawałki i zaoferować do degustacji klientom
B. dokładnie je umyć, osuszyć czystą ściereczką i wystawić ponownie do sprzedaży
C. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji
D. obniżyć cenę tych jabłek o 50%
HAN.01 Pytanie 1 114
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.
Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym | |||
---|---|---|---|
Nazwa towaru | Cena jednostkowa | Stan wg spisu z natury w kg | Stan wg zapisów księgowych w kg |
Wafle orzechowe | 18,00 zł/kg | 26 | 30 |
Wafle kakaowe | 20,00 zł/kg | 24 | 23 |
A. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
HAN.01 Pytanie 1 115
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia nabywa towar w cenie 2,00 zł netto za sztukę. Koszty związane z zakupem przypadające na jedną sztukę wynoszą 0,50 zł, a zamierzony zysk jednostkowy stanowi 50% wartości zakupu netto. Jaka jest cena sprzedaży netto towaru?
A. 3,50 zł
B. 5,00 zł
C. 2,50 zł
D. 3,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 116
Prowadzenie sprzedaży
Asortyment artykułów spożywczych w hipermarketach to asortyment
A. wąski i głęboki
B. szeroki i głęboki
C. wąski i płytki
D. szeroki i płytki
HAN.01 Pytanie 1 117
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę brutto uzyska sklep za sprzedaż 1 kilograma porzeczek, jeśli cena zakupu netto wynosi 3,00 zł, a nałożona marża to 25% ceny zakupu, przy tym owoce te są obciążone 5% podatkiem VAT?
A. 3,94 zł
B. 3,75 zł
C. 3,90 zł
D. 3,30 zł
HAN.01 Pytanie 1 118
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli określ, ile wynosiła rentowność sprzedaży netto przedsiębiorstwa w 2005 roku.
Wybrane pozycje rachunku zysków i strat przedsiębiorstwa. | ||
---|---|---|
Wyszczególnienie | Stan na dzień 31.12.2005 w tys. zł | Stan na dzień 31.12.2006 w tys. zł |
Zysk netto | 20 | 20 |
Przychody netto ze sprzedaży | 80 | 100 |
A. 20%
B. 30%
C. 80%
D. 25%
HAN.01 Pytanie 1 119
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji przestawionych w tabeli ustal jaki procent konsumentów uznaje cenę 7 zł za zbyt niską.
Cena w zł | Udział konsumentów uznających cenę za zbyt wysoką w % | Udział konsumentów uznających cenę za zbyt niską w % | Udział konsumentów akceptujących cenę w % |
---|---|---|---|
5 | 10 | 40 | 50 |
7 | 25 | 35 | 40 |
9 | 60 | 10 | 30 |
11 | 40 | 0 | 60 |
A. 10
B. 0
C. 40
D. 35
HAN.01 Pytanie 1 120
Prowadzenie sprzedaży
Kto ponosi koszt faktury VAT za szkolenie BHP dla pracowników?
A. Państwowa Inspekcja Pracy
B. pracownik
C. Urząd Pracy
D. pracodawca