Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 241
Prowadzenie sprzedaży
A. Wysoka temperatura składowania
B. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
C. Wysoka wilgotność w otoczeniu
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
HAN.01 Pytanie 242
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie dostępnych jest 400 sztuk jogurtu naturalnego, którego cena wynosi 1,10 zł za sztukę, a termin jego przydatności do konsumpcji kończy się za 4 dni. W celu sprzedaży zapasu jogurtu, jego cena jednostkowa została obniżona o 30%. Jaką kwotę szacuje się na obniżkę tego towaru?
A. około 130 zł
B. około 110 zł
C. około 310 zł
D. około 440 zł
HAN.01 Pytanie 243
Prowadzenie sprzedaży
W związku z końcem sezonu letniego ceny odzieży zostały obniżone o 15%. Jaką kwotę będzie trzeba zapłacić za sukienkę damską, która przed rabatem kosztowała 120 zł?
A. 97,50 zł
B. 102,00 zł
C. 100,00 zł
D. 125,46 zł
HAN.01 Pytanie 244
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami bhp oraz ochrony przeciwpożarowej w obiektach handlowych nie jest dozwolone
A. umieszczanie na ścianach oznakowań ewakuacyjnych
B. używanie telefonów komórkowych
C. wieszanie gaśnic na ścianach
D. blokowanie dostępu do wyjść awaryjnych składowanym towarem
HAN.01 Pytanie 245
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, ile sztuk towaru powinno być wpisane do Arkusza spisu z natury w czasie inwentaryzacji towaru w magazynie?
Źródło danych | Ilość towaru w szt. |
---|---|
Dane z dowodów Pz/przyjęcie towarów i Wz/wydanie towarów | 95 |
Dane z kartoteki magazynowej | 90 |
Informacje uzyskane od osoby materialnie odpowiedzialnej | 80 |
Dane uzyskane podczas spisu z natury | 70 |
A. 80 szt.
B. 95 szt.
C. 70 szt.
D. 90 szt.
HAN.01 Pytanie 246
Prowadzenie sprzedaży
W lokalnym sklepie spożywczym miało miejsce włamanie oraz kradzież towaru. Aby ustalić faktyczny stan towarów po tym incydencie, konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji
A. nadzwyczajnej
B. zdawczo-odbiorczej
C. okresowej
D. ciągłej
HAN.01 Pytanie 247
Prowadzenie sprzedaży
Jaką stawką VAT objęty jest produkt, gdy jego cena netto wynosi 25,00 zł, a cena brutto to 27,00 zł?
A. 23%
B. 0%
C. 5%
D. 8%
HAN.01 Pytanie 248
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towaru z podanych mogą być nabywane w automatach?
A. Bilety komunikacji miejskiej, napoje, batoniki
B. Pieczywo, zabawki, owoce
C. Zeszyty, napoje, warzywa
D. Odzież, obuwie, cukierki paczkowane
HAN.01 Pytanie 249
Prowadzenie sprzedaży
Księgowa z hurtowni otrzymała fakturę za transport zamówionych produktów. Wydatki te są księgowane w Zespole 4. Ewidencja poniesionych wydatków powinna być zarejestrowana na kontach
A. Dt "Usługi obce", Ct "Rozrachunki z dostawcami"
B. Dt "Rozliczenie kosztów", Ct "Koszty zakupu"
C. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Usługi obce"
D. Dt "Koszty zarządu", Ct "Rozliczenie kosztów"
HAN.01 Pytanie 250
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formą płatności za towar jest transakcja bezgotówkowa?
A. wpłata gotówkowa
B. czek rozrachunkowy
C. czek imienny
D. przekaz pocztowy
HAN.01 Pytanie 251
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę płatności stosuje się w handlu międzynarodowym, polegającą na zamrożeniu funduszy na koncie dłużnika i ich przekazaniu w zamian za odpowiednie dokumenty?
A. zlecenie zapłaty
B. zlecenie przelewu
C. weksle
D. akredytywa
HAN.01 Pytanie 252
Prowadzenie sprzedaży
Do produktów, które można nabyć bez trudności, według kryterium stopnia dostępności asortymentu, zaliczamy
A. odkurzacz
B. mleko
C. obuwie
D. samochód
HAN.01 Pytanie 253
Prowadzenie sprzedaży
Na którym etapie procesu sprzedaży występuje zwrot "Proszę, koszula w kolorze granatowym z rozpinanymi guzikami"?
A. Ustalanie korzyści.
B. Identyfikacja potrzeb.
C. Prezentacja produktu.
D. Wyjaśnianie wątpliwości.
HAN.01 Pytanie 254
Prowadzenie sprzedaży
Tabela przedstawia dane dotyczące wartości wzajemnych świadczeń usług dwóch kontrahentów.
Jeżeli strony ustaliły sposób regulowania wzajemnych należności i zobowiązań jako rozliczenie sald na koniec miesiąca, to znaczy, że w tym terminie
PAPIRUS | BIUROX | ||
---|---|---|---|
Należności | Zobowiązania | Należności | Zobowiązania |
20 000 zł | 35 000 zł | 35 000 zł | 20 000 zł |
A. PAPIRUS przeleje 20 000 na rzecz BIUROX.
B. PAPIRUS przeleje 15 000 zł na rzecz BIUROX.
C. BIUROX przeleje 35 000 zł na rzecz PAPIRUS.
D. BIUROX przeleje 20 000 zł na rzecz PAPIRUS.
HAN.01 Pytanie 255
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, w jakich warunkach należy przechowywać cukier.
Optymalne warunki składowania produktów żywnościowych | |||
---|---|---|---|
Produkty higroskopijne (np. mąka) | Produkty łatwo ulegające zepsuciu (np. wędliny) | Produkty o dużej zawartości wody (np. owoce) | Produkty zamrożone (np. mrożonki) |
wilgotność względna 60% | wilgotność względna 95% | ||
temperatura 18°C | temperatura od 0°C do 10°C | temperatura od -18°C do -26°C |
A. Wilgotność względna 95%, temperatura od -18°C do -26°C
B. Wilgotność względna 95%, temperatura od 0°C do 10°C
C. Wilgotność względna 60%, temperatura od 0°C do 10°C
D. Wilgotność względna 60%, temperatura 18°C
HAN.01 Pytanie 256
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę trzeba uiścić za towar o wartości 500 euro, jeśli kurs wzrósł o 10% w porównaniu do kursu, który wynosił 3,50 zł za 1 euro?
A. 1 575 zł
B. 1 750 zł
C. 1 925 zł
D. 1 937 zł
HAN.01 Pytanie 257
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie samoobsługowym znajduje się masło śmietankowe z czterech różnych dostaw od tego samego producenta. Masło, z której dostawy powinno być wyłożone na półkach stoiska nabiałowego najbliżej klienta?
Dostawa | Termin przydatności do spożycia |
---|---|
Pierwsza | 08.09.2010 r. |
Druga | 27.08.2010 r. |
Trzecia | 30.10.2010 r. |
Czwarta | 27.11.2010 r. |
A. Drugiej.
B. Czwartej.
C. Pierwszej.
D. Trzeciej.
HAN.01 Pytanie 258
Prowadzenie sprzedaży
Interpretacja wybranego wskaźnika jest następująca: "W roku 2011 wskaźnik wyniósł 19,32, co wskazuje, że zapas towarów odnawiano w jednostce około 19 razy." Interpretacja odnosi się do wskaźnika
A. płynności szybkiej
B. rotacji zapasów w dniach
C. płynności bieżącej
D. rotacji zapasów w razach
HAN.01 Pytanie 259
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary powinny być składowane w magazynach o zamkniętym systemie?
A. Armaturę sanitarną i dachówki
B. Piasek i cement
C. Panele ścienne i podłogowe
D. Cegły i płytki ceramiczne
HAN.01 Pytanie 260
Prowadzenie sprzedaży
Sklep detaliczny oferuje produkt w cenie brutto 2,44 zł. Zastosowana marża wynosi 8% obliczana metodą "w stu", a ponadto naliczany jest 22% podatek VAT. Jaka jest wartość ceny zakupu netto tego towaru?
A. 1,84 zł
B. 2,16 zł
C. 1,85 zł
D. 2,17 zł
HAN.01 Pytanie 261
Prowadzenie sprzedaży
Aby poinformować klientów instytucjonalnych o propozycji handlowej hurtowni oraz warunkach jej realizacji, należy
A. przeprowadzić prezentację w hurtowni
B. przesłać ofertę handlową kontrahentom
C. postawić bilbord w głównej ulicy miasta
D. rozdawać ulotki w centrum miasta
HAN.01 Pytanie 262
Prowadzenie sprzedaży
Płynność finansowa przedsiębiorstwa jest zachowana, gdy
A. dysponuje gotówką w kasie
B. osiągnęło zysk na koniec danego okresu sprawozdawczego
C. ma środki pieniężne na koncie bankowym
D. na czas spłaca swoje zobowiązania
HAN.01 Pytanie 263
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę argumentacji wykorzystuje sprzedawca, gdy nakłania klienta do udzielania krótkich odpowiedzi TAK lub NIE?
A. Koncentracji
B. Cenową
C. Alternatywną
D. Kompensacyjną
HAN.01 Pytanie 264
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia nabywa towar w cenie 2,00 zł netto za sztukę. Koszty zakupu przypadające na pojedynczą sztukę wynoszą 0,50 zł, a zakładany zysk jednostkowy to 50% ceny zakupu netto. Jaka jest cena sprzedaży netto?
A. 3,50 zł
B. 5,50 zł
C. 4,50 zł
D. 2,50 zł
HAN.01 Pytanie 265
Prowadzenie sprzedaży
Jaką sumę uzyskasz, inwestując w banku 10 000 zł na okres 2 lat, jeśli roczna stopa procentowa wynosi 10% i odsetki są kapitalizowane co roku?
A. 12 100 zł
B. 11 900 zł
C. 11 000 zł
D. 12 000 zł
HAN.01 Pytanie 266
Prowadzenie sprzedaży
W firmie, podczas inwentaryzacji, odkryto stratę w wysokości 3 500,00 zł, za którą odpowiedzialność ponosi pięciu pracowników. Kto będzie odpowiadał materialnie za tę stratę?
A. Pracownik wskazany przez pracodawcę
B. Pracownicy, którzy przyczynili się do powstania straty, solidarnie
C. Pracodawca wraz z pracownikami
D. Wszyscy pracownicy firmy solidarnie
HAN.01 Pytanie 267
Prowadzenie sprzedaży
Operacja gospodarcza o charakterze może wpłynąć na zmiany w aktywach oraz pasywach firmy
A. zakup surowców za gotówkę
B. spłata zobowiązań wobec dostawcy z kredytu obrotowego
C. spłata kredytu bankowego poprzez przelew z konta bieżącego
D. wypłata z kasy zaliczki na wyjazd służbowy pracownika
HAN.01 Pytanie 268
Prowadzenie sprzedaży
Właścicielka sklepu spożywczego nabyła 80 kg słodyczy w cenie 10 zł/kg. Aby sprzedaż słodyczy przyniosła zysk, ustaliła marżę na poziomie 30% ceny zakupu. Jaką kwotę uzyska z marży, jeżeli wszystkie słodycze zostaną sprzedane?
A. 24 zł
B. 300 zł
C. 240 zł
D. 30 zł
HAN.01 Pytanie 269
Prowadzenie sprzedaży
Czerwona sygnalizacja świetlna w magazynie hurtowni wskazuje na
A. drogę transportu bez przeszkód
B. ostrzeganie przed poruszającymi się przedmiotami
C. zagrożenie
D. ostrzeżenie przed uruchomieniem systemów transportowych
HAN.01 Pytanie 270
Prowadzenie sprzedaży
Który opis zachowania odnosi się do klienta, który jest niecierpliwy?
A. Podejmuje decyzję dopiero po konsultacji ze sprzedawcą, jest spokojny i zrównoważony
B. Rozmawia ze sprzedawcą nie tylko o produktach, długo przegląda dostępny asortyment
C. Spogląda w podłogę, niechętnie odpowiada na zadawane pytania
D. Śpieszy się, wykazuje zdenerwowanie, przestępuje w kolejce z nogi na nogę
HAN.01 Pytanie 271
Prowadzenie sprzedaży
Modne zestawy odzieżowe, które są wystawione na pokaz i oferowane w cenie promocyjnej, klasyfikują się jako towary
A. impulsy
B. magnesy
C. wybieralne
D. luksusowe
HAN.01 Pytanie 272
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy powinno się wykonać inwentaryzację nadzwyczajną w punktach sprzedaży detalicznej?
A. gdy następuje zmiana osoby odpowiedzialnej materialnie
B. aby ustalić stan towarów na koniec roku kalendarzowego
C. gdy dojdzie do kradzieży towarów
D. w celu rozliczenia osób odpowiedzialnych za mienie
HAN.01 Pytanie 273
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel sklepu spożywczego nabył towar po cenie zakupu netto wynoszącej 12,00 zł. Marża detaliczna, obliczana na podstawie ceny sprzedaży netto, wynosi 20%. Jaką cenę sprzedaży netto osiągnie towar?
A. 18,45 zł
B. 14,40 zł
C. 18,54 zł
D. 15,00 zł
HAN.01 Pytanie 274
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ma obowiązek dostarczyć nabywcy dowód zakupu, który może przyjąć formę
A. faktury VAT
B. karty gwarancyjnej
C. charakterystyki produktu
D. instrukcji obsługi
HAN.01 Pytanie 275
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszym sposobem sprzedaży owoców cytrusowych dla klientów jest sprzedaż
A. samoobsługowa
B. obwoźna
C. wysyłkowa
D. preselekcyjna
HAN.01 Pytanie 276
Prowadzenie sprzedaży
W nowo powstałym osiedlu otwiera się niewielki sklep zoologiczny. Jaką formę promocji powinien wybrać właściciel, aby jak największa liczba mieszkańców została poinformowana o otwarciu sklepu?
A. Ulotki roznoszone do mieszkań w osiedlu
B. Spotkanie zorganizowane z przyszłymi klientami
C. Ogłoszenie w prasie ogólnokrajowej
D. Spoty reklamowe w telewizji krajowej
HAN.01 Pytanie 277
Prowadzenie sprzedaży
Czym jest kryterium klasyfikacji klientów na ufnych oraz nieufnych?
A. posiadanie wolnego czasu
B. reakcja na oferowane produkty
C. stosunek do nowości rynkowych
D. wiara w sprzedawcę
HAN.01 Pytanie 278
Prowadzenie sprzedaży
Sklep spożywczy nabył towar po cenie netto wynoszącej 20 zł i sprzedaje go z marżą równą 20% od ceny sprzedaży. Jeśli towar objęty jest stawką VAT 7%, to ile wynosi cena sprzedaży brutto?
A. 28,62 zł
B. 26,75 zł
C. 30,62 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 279
Prowadzenie sprzedaży
Warszawska hurtownia NARTEX oferuje narty dla dzieci, kobiet i mężczyzn. Oznacza to, że przy wyborze asortymentu, hurtownia przeprowadziła segmentację rynku według kryterium
A. geograficznego
B. ekonomicznego
C. psychograficznego
D. demograficznego
HAN.01 Pytanie 280
Prowadzenie sprzedaży
Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury
A. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
B. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
C. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
D. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia