Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 281
Prowadzenie sprzedaży
A. Sprzętu elektronicznego
B. Obuwia
C. Serii wydawnictw książkowych
D. Kosmetyków
HAN.01 Pytanie 282
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz kwotę podatku od towarów i usług, gdy wartość netto sprzedaży towarów wynosi:
- towary objęte stawką 23% - 10 000 zł;
- towary objęte stawką 8% - 5 000 zł?
A. 2 700,00 zł
B. 2 930,00 zł
C. 3 450,00 zł
D. 1 900,00 zł
HAN.01 Pytanie 283
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona w formie tabeli baza danych osobowych kandydatów na stanowisko pracownika sekretariatu została sklasyfikowana według kryterium
Nazwisko i imię | Data urodzenia | Miejsce urodzenia |
---|---|---|
Grzelak Ewa | 13.04.1973 r. | Głowno |
Królak Anna | 16.07.1980 r. | Zgierz |
Sieradzka Emila | 15.03.1976 r. | Poznań |
A. alfabetycznego.
B. geograficznego.
C. chronologicznego.
D. rzeczowego.
HAN.01 Pytanie 284
Prowadzenie sprzedaży
Na początku prezentacji produktów sprzedawca powinien pokazać klientowi trzy różne artykuły w celu
A. zachęcenia klienta do zakupu większej ilości artykułów
B. umożliwienia klientowi podjęcia decyzji, a zarazem nie komplikowania mu wyboru
C. przekazania klientowi informacji, że towaru wystarczy i nie musi szybko podejmować decyzji
D. zaangażowania klienta w poznawanie produktów, aby obsłużyć kolejnego klienta
HAN.01 Pytanie 285
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto zmywarki, zakładając, że cena zakupu netto wynosi 1 250,00 zł, a marża w wysokości 20% jest obliczana od ceny zakupu netto.
A. 1 000,00 zł
B. 250,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 1 250,00 zł
HAN.01 Pytanie 286
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą
A. odmiennych osób odpowiedzialnych za ich powstanie
B. innych materiałów
C. podobnych materiałów, które zostały wytworzone przez osobę odpowiedzialną za dany magazyn
D. podobnych materiałów, które pochodzą z różnych magazynów
HAN.01 Pytanie 287
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?
A. Przyprawy
B. Płatki śniadaniowe
C. Wędzone ryby
D. Owoce
HAN.01 Pytanie 288
Prowadzenie sprzedaży
Kto ponosi koszt faktury VAT za szkolenie BHP dla pracowników?
A. Państwowa Inspekcja Pracy
B. pracodawca
C. pracownik
D. Urząd Pracy
HAN.01 Pytanie 289
Prowadzenie sprzedaży
Przed przystąpieniem do pracy z kasą fiskalną, kasjer ma obowiązek wystawić
A. raport z saldem kasy
B. czek gotówkowy
C. raport dzienny
D. dowód wpłaty do kasy
HAN.01 Pytanie 290
Prowadzenie sprzedaży
Obniżenie ceny podręczników szkolnych dla pośredników w zamian za ich promowanie jest przykładem wykorzystania rabatu
A. funkcjonalnego
B. wartościowego
C. związanego z nabywcą
D. gotówkowego
HAN.01 Pytanie 291
Prowadzenie sprzedaży
Dokument wydany z kasy fiskalnej, który potwierdza dokonanie transakcji zakupu lub sprzedaży, to
A. przelew
B. paragon
C. faktura
D. rachunek
HAN.01 Pytanie 292
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal, które działanie podjął sprzedawca względem ceny towaru.
Informacje dotyczące zmiany ceny zmywarki | ||
---|---|---|
Towar | Cena na dzień 30 stycznia br. | Cena na dzień 15 lutego br. |
Zmywarka | 1 500,00 zł | 1 200,00 zł |
A. Podwyższył cenę o 20%.
B. Podwyższył cenę o 25%.
C. Obniżył cenę o 20%.
D. Obniżył cenę o 25%.
HAN.01 Pytanie 293
Prowadzenie sprzedaży
Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać
A. ryby oraz przetwory rybne
B. cukier i stałe wyroby cukiernicze
C. mięso i wędliny
D. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
HAN.01 Pytanie 294
Prowadzenie sprzedaży
Kiosk z prasą proponuje ofertę
A. szeroką i płytką
B. wąską i płytką
C. wąską i głęboką
D. szeroką i głęboką
HAN.01 Pytanie 295
Prowadzenie sprzedaży
Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje poprawność skanowania produktów, znajduje się
A. na ostatniej pozycji
B. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
C. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
D. na pierwszej pozycji
HAN.01 Pytanie 296
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych w tabeli oblicz kwotę należności, którą powinien zapłacić klient za zakupione towary: 3 kg mąki, 0,50 kg ryżu i 0,30 kg cukierków.
Nazwa towaru | Cena detaliczna za 1 kg |
---|---|
Ryż | 8,00 zł |
Mąka | 4,00 zł |
Cukierki | 30,00 zł |
A. 20,00 zł
B. 28,00 zł
C. 22,00 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 297
Prowadzenie sprzedaży
Ile egzemplarzy faktury jest wystawianych w sklepie detalicznym?
A. Przynajmniej cztery
B. Przynajmniej dwa
C. Przynajmniej trzy
D. Jedynie jeden
HAN.01 Pytanie 298
Prowadzenie sprzedaży
Księgowanie operacji gospodarczej o treści "stwierdzono niedobór materiałów w magazynie powstały z winy pracownika" powinno być dokonane na kontach
A. Dt "Straty nadzwyczajne" i Ct "Materiały"
B. Dt "Rozrachunki z pracownikami" i Ct "Materiały"
C. Dt "Rozliczenie niedoborów i szkód" i Ct "Materiały"
D. Dt "Koszty wg rodzaju" i Ct "Materiały"
HAN.01 Pytanie 299
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej kategorii produktów należy przypisać balsam do ciała?
A. Makijażowych
B. Higienicznych
C. Pielęgnacyjnych
D. Perfumeryjnych
HAN.01 Pytanie 300
Prowadzenie sprzedaży
Kupujący otrzymał fakturę z niepoprawną ceną produktu. Który dokument powinien być wydany, aby skorygować powstały błąd?
A. Paragon fiskalny
B. Faktura pro forma
C. Faktura korygująca
D. Nota korygująca
HAN.01 Pytanie 301
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C
Nazwa warzywa | Warunki przechowywania | |
---|---|---|
temperatura | wilgotność | |
Cebula | od 0°C do 1°C | od 70% do 75% |
Czosnek | 0°C | od 60% do 70% |
Por | 0°C | od 90% do 98% |
Papryka | od 7°C do 10°C | od 85% do 90% |
A. Por.
B. Cebula.
C. Czosnek.
D. Papryka.
HAN.01 Pytanie 302
Prowadzenie sprzedaży
...Wzrasta zainteresowanie towarem, zyski przedsiębiorstwa się zwiększają, pojawia się rywalizacja, stosowane są promocje zachęcające do zakupu... Dla której etapy cyklu życia produktu charakterystyczny jest opisany stan?
A. Wzrostu
B. Wprowadzenia
C. Dojrzałości
D. Spadku
HAN.01 Pytanie 303
Prowadzenie sprzedaży
Aby zatwierdzić transakcję zakupu i sprzedaży na urządzeniu fiskalnym, należy wydrukować
A. fakturę
B. przelew
C. rachunek
D. paragon
HAN.01 Pytanie 304
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zamieszczonych w tabeli wyników badań marketingowych, dotyczących popytu na słodycze wskaż baton, na który popyt w pierwszym półroczu był największy.
NAZWA TOWARU | POPYT w tys. szt. | |
---|---|---|
I KWARTAŁ | II KWARTAŁ | |
Mars | 3 100 | 2 600 |
Snickers | 3 000 | 2 800 |
Twix | 2 800 | 2 500 |
Bounty | 2 400 | 3 500 |
RAZEM | 11 300 | 11 400 |
A. Bounty.
B. Snickers.
C. Twix.
D. Mars.
HAN.01 Pytanie 305
Prowadzenie sprzedaży
Próbowanie produktów w sklepie detalicznym stanowi rodzaj
A. sprzedaży bezpośredniej.
B. promocji sprzedaży.
C. promocji.
D. sponsoringu.
HAN.01 Pytanie 306
Prowadzenie sprzedaży
Sklep zakupił spodnie po cenie netto 100,00 zł za sztukę. Marża wynosząca 20% jest obliczana od ceny zakupu netto, a stawka VAT to 23%. Jaka jest cena sprzedaży brutto tych spodni?
A. 143,00 zł
B. 120,00 zł
C. 153,75 zł
D. 147,60 zł
HAN.01 Pytanie 307
Prowadzenie sprzedaży
Która z poniższych instytucji nie jest częścią polskiego sektora bankowego?
A. Regionalna Izba Obrachunkowa
B. Bankowy Fundusz Gwarancyjny
C. Komisja Nadzoru Finansowego
D. Bank Zachodni WBK
HAN.01 Pytanie 308
Prowadzenie sprzedaży
Kto jest zobowiązany do zapewnienia pracownikowi odzieży ochronnej?
A. związkach zawodowych.
B. urzędach pracy.
C. Państwowa Inspekcja Pracy.
D. pracodawcy.
HAN.01 Pytanie 309
Prowadzenie sprzedaży
Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok
W bezpośrednim sąsiedztwie | ||
---|---|---|
można układać | nie można układać | |
Pieczywo | Nabiał, wyroby cukiernicze | Mięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe |
Nabiał | Pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | Mięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe |
Wyroby cukiernicze | Wina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiał | Mięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe |
Przetwory zbożowe | Cukier | Mięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe |
A. warzyw i owoców.
B. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
C. pieczywa i owoców.
D. tłuszczów roślinnych i warzyw.
HAN.01 Pytanie 310
Prowadzenie sprzedaży
Sklep detaliczny oferuje produkt w cenie brutto 2,44 zł. Zastosowana marża wynosi 8% obliczana metodą "w stu", a ponadto naliczany jest 22% podatek VAT. Jaka jest wartość ceny zakupu netto tego towaru?
A. 2,16 zł
B. 2,17 zł
C. 1,84 zł
D. 1,85 zł
HAN.01 Pytanie 311
Prowadzenie sprzedaży
Łączna wartość dóbr i usług stworzonych w obrębie danego kraju w ciągu roku to
A. Produkt Krajowy Brutto
B. Produkt Narodowy Brutto
C. Produkt Narodowy Netto
D. Produkt Krajowy Netto
HAN.01 Pytanie 312
Prowadzenie sprzedaży
Ubytki towarów naturalnych są wynikające z
A. czynnikami naturalnymi
B. warunków przewozu
C. niedbałym przechowywaniem
D. nieodpowiednim opakowaniem
HAN.01 Pytanie 313
Prowadzenie sprzedaży
Wartość netto zakupu towaru wynosi 13,00 zł, natomiast wartość netto sprzedaży to 21,45 zł. Oblicz procentową marżę handlową stosowaną przez sprzedawcę, która jest liczona od ceny zakupu netto (metoda "od sta").
A. 119%
B. 65%
C. 19%
D. 165%
HAN.01 Pytanie 314
Prowadzenie sprzedaży
Kto jest odpowiedzialny za przeszkolenie pracownika w zakresie bhp przed jego dopuszczeniem do pracy?
A. Państwowa Inspekcja Pracy
B. zakład pracy
C. Państwowa Inspekcja Sanitarna
D. Państwowa Inspekcja Handlowa
HAN.01 Pytanie 315
Prowadzenie sprzedaży
Aby uzyskać dane dotyczące dostępnych produktów, ich cen oraz warunków sprzedaży, należy skierować do kontrahenta
A. ofertę sprzedaży
B. zapytanie ofertowe
C. specyfikację towarową
D. folder informacyjny
HAN.01 Pytanie 316
Prowadzenie sprzedaży
Klient może swobodnie i samodzielnie korzystać z towaru, ale aby go nabyć, potrzebuje wsparcia ze strony sprzedawcy. Jaką formę sprzedaży to opisuje?
A. preselekcyjna
B. samoobsługowa
C. tradycyjna z rozwiniętą obsługą nabywcy
D. tradycyjna ze zredukowaną obsługą nabywcy
HAN.01 Pytanie 317
Prowadzenie sprzedaży
Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?
A. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
B. zatrucie wydobywającym się gazem
C. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
D. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
HAN.01 Pytanie 318
Prowadzenie sprzedaży
Gwarancja na produkt jest zapewniana przez producenta
A. na prośbę klienta
B. po wniesieniu dodatkowej opłaty
C. koniecznie
D. dobrowolnie
HAN.01 Pytanie 319
Prowadzenie sprzedaży
W firmie zwiększyła się wartość zysku netto przy niezmienionych przychodach ze sprzedaży. Jak to wpłynie na rentowność sprzedaży?
A. Wzrośnie
B. Pozostanie na tym samym poziomie
C. Zmaleje
D. Kierunek zmian rentowności jest niemożliwy do ustalenia
HAN.01 Pytanie 320
Prowadzenie sprzedaży
Podczas ustawiania chemikaliów na półkach sklepowych, sprzedawca nie dostrzegł, że jeden z pojemników z substancją żrącą był nieszczelny, co doprowadziło do wycieku substancji oraz poparzenia dłoni sprzedawcy. W takiej sytuacji, sprzedawca powinien przede wszystkim
A. dokładnie przepłukać dłoń silnym strumieniem wody.
B. nałożyć jałowy bandaż.
C. zdezynfekować poparzoną powierzchnię wodą utlenioną.
D. zadzwonić po karetkę.