Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 281
Prowadzenie sprzedaży

Dla jakich z wymienionych produktów zaleca się sprzedaż subskrypcyjna?

A. Sprzętu elektronicznego
B. Obuwia
C. Serii wydawnictw książkowych
D. Kosmetyków
HAN.01 Pytanie 282
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz kwotę podatku od towarów i usług, gdy wartość netto sprzedaży towarów wynosi:
- towary objęte stawką 23% - 10 000 zł;
- towary objęte stawką 8% - 5 000 zł?

A. 2 700,00 zł
B. 2 930,00 zł
C. 3 450,00 zł
D. 1 900,00 zł
HAN.01 Pytanie 283
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona w formie tabeli baza danych osobowych kandydatów na stanowisko pracownika sekretariatu została sklasyfikowana według kryterium

Nazwisko i imięData urodzeniaMiejsce urodzenia
Grzelak Ewa13.04.1973 r.Głowno
Królak Anna16.07.1980 r.Zgierz
Sieradzka Emila15.03.1976 r.Poznań

A. alfabetycznego.
B. geograficznego.
C. chronologicznego.
D. rzeczowego.
HAN.01 Pytanie 284
Prowadzenie sprzedaży

Na początku prezentacji produktów sprzedawca powinien pokazać klientowi trzy różne artykuły w celu

A. zachęcenia klienta do zakupu większej ilości artykułów
B. umożliwienia klientowi podjęcia decyzji, a zarazem nie komplikowania mu wyboru
C. przekazania klientowi informacji, że towaru wystarczy i nie musi szybko podejmować decyzji
D. zaangażowania klienta w poznawanie produktów, aby obsłużyć kolejnego klienta
HAN.01 Pytanie 285
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto zmywarki, zakładając, że cena zakupu netto wynosi 1 250,00 zł, a marża w wysokości 20% jest obliczana od ceny zakupu netto.

A. 1 000,00 zł
B. 250,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 1 250,00 zł
HAN.01 Pytanie 286
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą

A. odmiennych osób odpowiedzialnych za ich powstanie
B. innych materiałów
C. podobnych materiałów, które zostały wytworzone przez osobę odpowiedzialną za dany magazyn
D. podobnych materiałów, które pochodzą z różnych magazynów
HAN.01 Pytanie 287
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?

A. Przyprawy
B. Płatki śniadaniowe
C. Wędzone ryby
D. Owoce
HAN.01 Pytanie 288
Prowadzenie sprzedaży

Kto ponosi koszt faktury VAT za szkolenie BHP dla pracowników?

A. Państwowa Inspekcja Pracy
B. pracodawca
C. pracownik
D. Urząd Pracy
HAN.01 Pytanie 289
Prowadzenie sprzedaży

Przed przystąpieniem do pracy z kasą fiskalną, kasjer ma obowiązek wystawić

A. raport z saldem kasy
B. czek gotówkowy
C. raport dzienny
D. dowód wpłaty do kasy
HAN.01 Pytanie 290
Prowadzenie sprzedaży

Obniżenie ceny podręczników szkolnych dla pośredników w zamian za ich promowanie jest przykładem wykorzystania rabatu

A. funkcjonalnego
B. wartościowego
C. związanego z nabywcą
D. gotówkowego
HAN.01 Pytanie 291
Prowadzenie sprzedaży

Dokument wydany z kasy fiskalnej, który potwierdza dokonanie transakcji zakupu lub sprzedaży, to

A. przelew
B. paragon
C. faktura
D. rachunek
HAN.01 Pytanie 292
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal, które działanie podjął sprzedawca względem ceny towaru.

Informacje dotyczące zmiany ceny zmywarki
TowarCena na dzień 30 stycznia br.Cena na dzień 15 lutego br.
Zmywarka1 500,00 zł1 200,00 zł

A. Podwyższył cenę o 20%.
B. Podwyższył cenę o 25%.
C. Obniżył cenę o 20%.
D. Obniżył cenę o 25%.
HAN.01 Pytanie 293
Prowadzenie sprzedaży

Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać

A. ryby oraz przetwory rybne
B. cukier i stałe wyroby cukiernicze
C. mięso i wędliny
D. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
HAN.01 Pytanie 294
Prowadzenie sprzedaży

Kiosk z prasą proponuje ofertę

A. szeroką i płytką
B. wąską i płytką
C. wąską i głęboką
D. szeroką i głęboką
HAN.01 Pytanie 295
Prowadzenie sprzedaży

Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje poprawność skanowania produktów, znajduje się

A. na ostatniej pozycji
B. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
C. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
D. na pierwszej pozycji
HAN.01 Pytanie 296
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych w tabeli oblicz kwotę należności, którą powinien zapłacić klient za zakupione towary: 3 kg mąki, 0,50 kg ryżu i 0,30 kg cukierków.

Nazwa towaruCena detaliczna za 1 kg
Ryż8,00 zł
Mąka4,00 zł
Cukierki30,00 zł

A. 20,00 zł
B. 28,00 zł
C. 22,00 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 297
Prowadzenie sprzedaży

Ile egzemplarzy faktury jest wystawianych w sklepie detalicznym?

A. Przynajmniej cztery
B. Przynajmniej dwa
C. Przynajmniej trzy
D. Jedynie jeden
HAN.01 Pytanie 298
Prowadzenie sprzedaży

Księgowanie operacji gospodarczej o treści "stwierdzono niedobór materiałów w magazynie powstały z winy pracownika" powinno być dokonane na kontach

A. Dt "Straty nadzwyczajne" i Ct "Materiały"
B. Dt "Rozrachunki z pracownikami" i Ct "Materiały"
C. Dt "Rozliczenie niedoborów i szkód" i Ct "Materiały"
D. Dt "Koszty wg rodzaju" i Ct "Materiały"
HAN.01 Pytanie 299
Prowadzenie sprzedaży

Do jakiej kategorii produktów należy przypisać balsam do ciała?

A. Makijażowych
B. Higienicznych
C. Pielęgnacyjnych
D. Perfumeryjnych
HAN.01 Pytanie 300
Prowadzenie sprzedaży

Kupujący otrzymał fakturę z niepoprawną ceną produktu. Który dokument powinien być wydany, aby skorygować powstały błąd?

A. Paragon fiskalny
B. Faktura pro forma
C. Faktura korygująca
D. Nota korygująca
HAN.01 Pytanie 301
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Por.
B. Cebula.
C. Czosnek.
D. Papryka.
HAN.01 Pytanie 302
Prowadzenie sprzedaży

...Wzrasta zainteresowanie towarem, zyski przedsiębiorstwa się zwiększają, pojawia się rywalizacja, stosowane są promocje zachęcające do zakupu... Dla której etapy cyklu życia produktu charakterystyczny jest opisany stan?

A. Wzrostu
B. Wprowadzenia
C. Dojrzałości
D. Spadku
HAN.01 Pytanie 303
Prowadzenie sprzedaży

Aby zatwierdzić transakcję zakupu i sprzedaży na urządzeniu fiskalnym, należy wydrukować

A. fakturę
B. przelew
C. rachunek
D. paragon
HAN.01 Pytanie 304
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonych w tabeli wyników badań marketingowych, dotyczących popytu na słodycze wskaż baton, na który popyt w pierwszym półroczu był największy.

NAZWA TOWARUPOPYT w tys. szt.
I KWARTAŁII KWARTAŁ
Mars3 1002 600
Snickers3 0002 800
Twix2 8002 500
Bounty2 4003 500
RAZEM11 30011 400

A. Bounty.
B. Snickers.
C. Twix.
D. Mars.
HAN.01 Pytanie 305
Prowadzenie sprzedaży

Próbowanie produktów w sklepie detalicznym stanowi rodzaj

A. sprzedaży bezpośredniej.
B. promocji sprzedaży.
C. promocji.
D. sponsoringu.
HAN.01 Pytanie 306
Prowadzenie sprzedaży

Sklep zakupił spodnie po cenie netto 100,00 zł za sztukę. Marża wynosząca 20% jest obliczana od ceny zakupu netto, a stawka VAT to 23%. Jaka jest cena sprzedaży brutto tych spodni?

A. 143,00 zł
B. 120,00 zł
C. 153,75 zł
D. 147,60 zł
HAN.01 Pytanie 307
Prowadzenie sprzedaży

Która z poniższych instytucji nie jest częścią polskiego sektora bankowego?

A. Regionalna Izba Obrachunkowa
B. Bankowy Fundusz Gwarancyjny
C. Komisja Nadzoru Finansowego
D. Bank Zachodni WBK
HAN.01 Pytanie 308
Prowadzenie sprzedaży

Kto jest zobowiązany do zapewnienia pracownikowi odzieży ochronnej?

A. związkach zawodowych.
B. urzędach pracy.
C. Państwowa Inspekcja Pracy.
D. pracodawcy.
HAN.01 Pytanie 309
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok

W bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
PieczywoNabiał, wyroby cukierniczeMięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
NabiałPieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinneMięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe
Wyroby cukierniczeWina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiałMięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe
Przetwory zbożoweCukierMięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe

A. warzyw i owoców.
B. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
C. pieczywa i owoców.
D. tłuszczów roślinnych i warzyw.
HAN.01 Pytanie 310
Prowadzenie sprzedaży

Sklep detaliczny oferuje produkt w cenie brutto 2,44 zł. Zastosowana marża wynosi 8% obliczana metodą "w stu", a ponadto naliczany jest 22% podatek VAT. Jaka jest wartość ceny zakupu netto tego towaru?

A. 2,16 zł
B. 2,17 zł
C. 1,84 zł
D. 1,85 zł
HAN.01 Pytanie 311
Prowadzenie sprzedaży

Łączna wartość dóbr i usług stworzonych w obrębie danego kraju w ciągu roku to

A. Produkt Krajowy Brutto
B. Produkt Narodowy Brutto
C. Produkt Narodowy Netto
D. Produkt Krajowy Netto
HAN.01 Pytanie 312
Prowadzenie sprzedaży

Ubytki towarów naturalnych są wynikające z

A. czynnikami naturalnymi
B. warunków przewozu
C. niedbałym przechowywaniem
D. nieodpowiednim opakowaniem
HAN.01 Pytanie 313
Prowadzenie sprzedaży

Wartość netto zakupu towaru wynosi 13,00 zł, natomiast wartość netto sprzedaży to 21,45 zł. Oblicz procentową marżę handlową stosowaną przez sprzedawcę, która jest liczona od ceny zakupu netto (metoda "od sta").

A. 119%
B. 65%
C. 19%
D. 165%
HAN.01 Pytanie 314
Prowadzenie sprzedaży

Kto jest odpowiedzialny za przeszkolenie pracownika w zakresie bhp przed jego dopuszczeniem do pracy?

A. Państwowa Inspekcja Pracy
B. zakład pracy
C. Państwowa Inspekcja Sanitarna
D. Państwowa Inspekcja Handlowa
HAN.01 Pytanie 315
Prowadzenie sprzedaży

Aby uzyskać dane dotyczące dostępnych produktów, ich cen oraz warunków sprzedaży, należy skierować do kontrahenta

A. ofertę sprzedaży
B. zapytanie ofertowe
C. specyfikację towarową
D. folder informacyjny
HAN.01 Pytanie 316
Prowadzenie sprzedaży

Klient może swobodnie i samodzielnie korzystać z towaru, ale aby go nabyć, potrzebuje wsparcia ze strony sprzedawcy. Jaką formę sprzedaży to opisuje?

A. preselekcyjna
B. samoobsługowa
C. tradycyjna z rozwiniętą obsługą nabywcy
D. tradycyjna ze zredukowaną obsługą nabywcy
HAN.01 Pytanie 317
Prowadzenie sprzedaży

Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?

A. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
B. zatrucie wydobywającym się gazem
C. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
D. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
HAN.01 Pytanie 318
Prowadzenie sprzedaży

Gwarancja na produkt jest zapewniana przez producenta

A. na prośbę klienta
B. po wniesieniu dodatkowej opłaty
C. koniecznie
D. dobrowolnie
HAN.01 Pytanie 319
Prowadzenie sprzedaży

W firmie zwiększyła się wartość zysku netto przy niezmienionych przychodach ze sprzedaży. Jak to wpłynie na rentowność sprzedaży?

A. Wzrośnie
B. Pozostanie na tym samym poziomie
C. Zmaleje
D. Kierunek zmian rentowności jest niemożliwy do ustalenia
HAN.01 Pytanie 320
Prowadzenie sprzedaży

Podczas ustawiania chemikaliów na półkach sklepowych, sprzedawca nie dostrzegł, że jeden z pojemników z substancją żrącą był nieszczelny, co doprowadziło do wycieku substancji oraz poparzenia dłoni sprzedawcy. W takiej sytuacji, sprzedawca powinien przede wszystkim

A. dokładnie przepłukać dłoń silnym strumieniem wody.
B. nałożyć jałowy bandaż.
C. zdezynfekować poparzoną powierzchnię wodą utlenioną.
D. zadzwonić po karetkę.