Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 521
Prowadzenie sprzedaży
A. zachęcać do rozmowy dotyczącej sprzedaży
B. ograniczyć się do wydania towaru
C. proponować także inne produkty
D. przekonywać do zasadności zakupu
HAN.02 Pytanie 522
Prowadzenie działań handlowych
Zapas końcowy kremu do rąk, ustalony na podstawie zamieszczonych w tabeli danych, wynosi
Towar | Zapas początkowy | Zakup | Sprzedaż |
---|---|---|---|
Krem do rąk | 550 szt. | 9 200 szt. | 7 750 szt. |
A. 8 650 szt.
B. 1 450 szt.
C. 900 szt.
D. 2 000 szt.
HAN.01 Pytanie 523
Prowadzenie sprzedaży
Nabywca towaru wystawia notę korygującą w sytuacji, gdy
A. faktura zawiera błędną wartość zamówionego towaru
B. zwrócił towar
C. na fakturze podano nieprawidłowy numer NIP wystawcy
D. otrzymał dodatkowy rabat
HAN.01 Pytanie 524
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia, która jest podatnikiem podstawowej stawki VAT, wystawiła fakturę VAT na kwotę brutto 1 230 zł. Jaką wartość ma sprzedaż netto?
A. 230,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 282,90 zł
D. 947,10 zł
HAN.01 Pytanie 525
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca może zaproponować klientowi, który planuje nabyć przewodnik po Wrocławiu, jako produkt uzupełniający
A. przewodnik po Karkonoszach
B. mapę drogową Polski
C. obrazek przedstawiający okolice Wrocławia
D. plan miasta Wrocław
HAN.01 Pytanie 526
Prowadzenie sprzedaży
Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeśli
A. prosi o umieszczenie kupionego towaru w ozdobnej torbie
B. zakupił towary sprzedawane luzem
C. poprosi o torbę wykonaną z materiałów ekologicznych
D. nie pamiętał, aby wziąć torbę z domu
HAN.02 Pytanie 527
Prowadzenie działań handlowych
Pracownicy zatrudnieni w punkcie sprzedaży detalicznej otrzymują wynagrodzenie zasadnicze w wysokości 3 000 zł oraz premię. Premia uzależniona jest od przekroczenia planowanej wartości sprzedaży. Przy przekroczeniu planu co najmniej:
o 10% - premia wynosi 10% wynagrodzenia zasadniczego,
o 15% - premia wynosi 15% wynagrodzenia zasadniczego,
o 20% - premia wynosi 20% wynagrodzenia zasadniczego.
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, który z pracowników otrzyma najwyższe miesięczne wynagrodzenie.
Pracownik | Planowana wartość sprzedaży w zł | Zrealizowana wartość sprzedaży w zł |
---|---|---|
A. | 20 000 | 24 000 |
B. | 120 000 | 132 000 |
C. | 15 000 | 17 250 |
D. | 25 000 | 26 000 |
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HAN.01 Pytanie 528
Prowadzenie sprzedaży
Znak ISBN jest używany do identyfikacji
A. szkła
B. książek
C. alkoholi
D. jaj
HAN.01 Pytanie 529
Prowadzenie sprzedaży
W firmie wykaz przelewu sporządza się na podstawie
A. potwierdzenia zamówienia
B. zamówienia
C. dowodu księgowego Wz
D. faktury
HAN.01 Pytanie 530
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych produktów można uznać za mleczny koncentrat?
A. Mleko w proszku
B. Ser twarogowy
C. Jogurt
D. Śmietana
HAN.01 Pytanie 531
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami rozmieszczania grup towarowych, produkty cukiernicze można umieścić obok
A. mięsa i ryb
B. wyrobów tytoniowych i zapałek
C. warzyw i wyrobów garmażeryjnych
D. win i nabiału
HAN.02 Pytanie 532
Prowadzenie działań handlowych
Model AIDA (Attention – Interest – Desire – Action) jest wykorzystywany w trakcie
A. ustalania metod pozyskiwania informacji rynkowych
B. oceny wyników badań marketingowych
C. określania celów kampanii reklamowej
D. tworzenia efektywnych komunikatów reklamowych
HAN.01 Pytanie 533
Prowadzenie sprzedaży
Niewłaściwe oświetlenie podczas pracy przy komputerze może prowadzić do
A. drętwienia nóg
B. bólu kręgosłupa
C. problemów ze wzrokiem
D. bólu szyi
HAN.01 Pytanie 534
Prowadzenie sprzedaży
W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien
A. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
B. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
C. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
D. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
HAN.01 Pytanie 535
Prowadzenie sprzedaży
Na witrynach z szklanymi półkami, przeszklonymi ladami z oświetleniem oraz zamkniętymi gablotami wyświetla się
A. krawaty
B. sprzęt AGD
C. telewizory
D. zegarki
HAN.01 Pytanie 536
Prowadzenie sprzedaży
Faktury VAT powinny być przechowywane w grupie
A. B10
B. B2
C. B5
D. B7
HAN.01 Pytanie 537
Prowadzenie sprzedaży
W zestawieniu wpłaconej gotówki w pozycji razem należy wpisać kwotę
Zestawienie wypłaconej gotówki | ||
---|---|---|
Sztuk | Nominał | Kwota |
10 | 200 | |
20 | 100 | |
1 | 50 | |
20 | ||
3 | 10 | |
5 | ||
20 | 2 | |
1 | ||
5 | 0,50 | |
0,20 | ||
0,10 | ||
5 | 0,05 | |
2 | 0,02 | |
0,01 | ||
Razem |
A. 4 125,29 zł
B. 4 122,79 zł
C. 4 120,54 zł
D. 4 122,57 zł
HAN.02 Pytanie 538
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie zamieszczonego przepisu, wskaż wymogi językowe, które powinna spełniać informacja zamieszczona na etykiecie środka spożywczego wprowadzonego do obrotu na polskim rynku.
Fragment rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | |
(...) Artykuł 15 Wymogi językowe | |
1. | Bez uszczerbku dla art. 9 ust. 3 obowiązkowe informacje na temat żywności muszą być podawane w języku łatwo zrozumiałym dla konsumentów z państw członkowskich, w których dany środek spożywczy jest wprowadzany na rynek. |
2. | Na swoim własnym terytorium państwa członkowskie, w których dany środek spożywczy jest wprowadzany na rynek, mogą określić, że dane szczegółowe są podawane w jednym lub kilku językach urzędowych Unii. |
3. | Ust. 1 i 2 nie zabraniają podawania danych szczegółowych w kilku językach. |
(...) |
A. Informacja wyłącznie w języku angielskim bez możliwości podania tych informacji również w innych językach urzędowych Unii.
B. Informacja w dowolnym języku urzędowym Unii z możliwością podania tych informacji również w języku angielskim.
C. Informacja w języku polskim z możliwością podawania tych informacji również w innych językach urzędowych Unii.
D. Informacja wyłącznie w języku polskim bez możliwości podania tych informacji również w innych językach urzędowych Unii.
HAN.02 Pytanie 539
Prowadzenie działań handlowych
Sprzedawca w sklepie ma obowiązek przyjąć od konsumenta zgłoszenie reklamacyjne związane z rękojmią, które zostało złożone w czasie
A. 40 miesięcy od momentu zauważenia wady
B. 36 miesięcy od momentu zauważenia wady
C. 2 lat od momentu zauważenia wady
D. 1 roku od momentu zauważenia wady
HAN.02 Pytanie 540
Prowadzenie działań handlowych
Podstawowa zasada rachunkowości, która zakłada, że jednostka gospodarcza będzie prowadzić swoją działalność w przewidywalnej przyszłości, w istotnie niezmienionym zakresie, nosi nazwę zasady
A. memoriałowej
B. istotności
C. ostrożnej wyceny
D. kontynuacji działania
HAN.01 Pytanie 541
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty mleczne na stoisku z nabiałem są dodatkowo chronione przed wpływem bakterii?
A. Kefir oraz ser żółty
B. Jogurty owocowe oraz naturalne
C. Ser żółty i ser biały
D. Maślanka oraz ser biały
HAN.01 Pytanie 542
Prowadzenie sprzedaży
W szczególności wadą prawną oferowanej nieruchomości jest
A. obciążenie sprzedawanej nieruchomości hipoteką
B. obniżenie funkcjonalności nieruchomości
C. niedostosowanie budynku na działalność usługową do potrzeb osób niepełnosprawnych
D. niekompletna dokumentacja budowlana
HAN.01 Pytanie 543
Prowadzenie sprzedaży
Dokument sklasyfikowany jako BE 5 powinien
A. zostać wysłany do archiwum państwowego na 5 lat, a następnie trzymany w siedzibie przedsiębiorstwa
B. zostać przekazany do biura rachunkowego na okres 5 lat, a potem przechowywany w siedzibie firmy
C. być przechowywany w siedzibie przedsiębiorstwa przez 5 lat, a następnie skierowany do ekspertyzy archiwalnej
D. być przechowywany w siedzibie przedsiębiorstwa przez 5 lat, a potem przekazany do biura rachunkowego
HAN.01 Pytanie 544
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można
Nazwa wyrobu | Temperatura przechowywania | Okres przechowywania |
Kurczak wędzony | od 20C do 100C | 72 h |
Kabanosy | od 20C do 100C | 25 dni |
Kabanosy | od 00C do 80C | 10 dni |
Kaszanka | od 20C do 100C | 48 h |
Wyroby garmażeryjne | od 00C do 60C | od 4 do 7 dni |
A. kaszankę .
B. kurczaka wędzonego.
C. wyroby garmażeryjne.
D. kabanosy.
HAN.02 Pytanie 545
Prowadzenie działań handlowych
Pracownik, którego wynagrodzenie jest oparte na prowizji, sprzedał w danym miesiącu produkty o łącznej wartości 80 000,00 zł. Przy stawce prowizji wynoszącej 3% jego zarobek będzie wynosić
A. 80 000,00 zł
B. 8 000,00 zł
C. 24 000,00 zł
D. 2 400,00 zł
HAN.01 Pytanie 546
Prowadzenie sprzedaży
Zidentyfikowany niedobór po inwentaryzacji wynosi 14 500 zł, a dostępny limit na jego uregulowanie to 12 000 zł. Jaką sumę pokryje kierownik sklepu detalicznego, jeśli zgodnie z umową o wspólnej odpowiedzialności majątkowej odpowiada za udostępniony majątek w wysokości 40%?
A. 1 000 zł
B. 5 800 zł
C. 750 zł
D. 1 500 zł
HAN.01 Pytanie 547
Prowadzenie sprzedaży
Jakie są kluczowe obowiązki pracownika w zakresie zasad BHP?
A. stosowanie się do norm i regulacji BHP
B. tworzenie strategii poprawy warunków BHP
C. zakup sprzętu do ochrony osobistej
D. przygotowanie procedur działania w przypadku zagrożenia życia
HAN.01 Pytanie 548
Prowadzenie sprzedaży
Na etykiecie cenowej produktu w sklepie nie jest konieczne zamieszczenie
A. cena sprzedaży brutto
B. nazwa produktu
C. cena zakupu netto
D. jednostki miary sprzedawanego towaru
HAN.01 Pytanie 549
Prowadzenie sprzedaży
Jak długo klient sklepu stacjonarnego ma prawo do korzystania z uprawnień z powodu niezgodności towaru z umową?
A. 24 miesiące od zakupu towaru
B. 16 miesięcy od zakupu towaru
C. 10 miesięcy od zakupu towaru
D. 8 miesięcy od zakupu towaru
HAN.01 Pytanie 550
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel księgarni nabył w drukarni książki po cenie netto 20,00 zł za sztukę. Marża detaliczna wynosi 10% ceny netto, a stawka VAT to 5%. Jaką kwotę będzie miała cena detaliczna brutto książki?
A. 21,00 zł
B. 22,00 zł
C. 23,10 zł
D. 21,50 zł
HAN.02 Pytanie 551
Prowadzenie działań handlowych
Jakim sposobem promocji powinien posłużyć się lokalny sklep spożywczy, aby w dniu 20 czerwca bez ponoszenia dużych wydatków, poinformować klientów o obowiązującej cenie promocyjnej towaru?
A. Banner
B. Stand
C. Billboard
D. Citylight
HAN.01 Pytanie 552
Prowadzenie sprzedaży
Jakie narzędzie powinien zastosować właściciel lokalnego sklepu spożywczego, aby informować swoich klientów o aktualnych promocjach?
A. Plakat
B. Billboard
C. Stand
D. Szyld
HAN.01 Pytanie 553
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty mogą być wyeksponowane na półce w sklepie obok siebie?
A. Dżemy, musli oraz płatki śniadaniowe
B. Ryby, mięso oraz nabiał
C. Mąka, kasze i przyprawy ziołowe
D. Owoce, warzywa oraz cukier
HAN.01 Pytanie 554
Prowadzenie sprzedaży
W jakim z poniższych przypadków należy wykonać inwentaryzację nadzwyczajną?
A. Na zakończenie roku kalendarzowego
B. Po przyjęciu do magazynu nowo zakupionego towaru
C. Podczas przekazywania odpowiedzialności za towary innemu pracownikowi sklepu
D. Po włamaniu do sklepu i dokonaniu kradzieży
HAN.01 Pytanie 555
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii przypraw nasiennych wlicza się
A. wanilię
B. cynamon
C. gorczycę
D. bazylię
HAN.02 Pytanie 556
Prowadzenie działań handlowych
Zasada stosowana w zarządzaniu magazynem, według której jako pierwsze wydawane są z magazynu produkty o najkrótszym okresie ważności, to
A. FIFO
B. FILO
C. FEFO
D. LIFO
HAN.01 Pytanie 557
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?
A. wełna
B. bawełna
C. len
D. juta
HAN.01 Pytanie 558
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument potwierdza transakcję sprzedaży towarów?
A. Kartoteka magazynowa
B. Paragon fiskalny
C. Mm-przesunięcie międzymagazynowe
D. Pz-przyjęcie z zewnątrz
HAN.02 Pytanie 559
Prowadzenie działań handlowych
Jaką wartość sprzedaży brutto osiągnie towar objęty stawką VAT 8%, jeśli cena zakupu netto wynosi 50,00 zł, a przedsiębiorstwo handlowe przyjmuje 20% marżę od ceny zakupu?
A. 64,80 zł
B. 60,00 zł
C. 54,00 zł
D. 67,50 zł
HAN.01 Pytanie 560
Prowadzenie sprzedaży
Wystawa, która prezentuje produkty dostępne w sklepie oraz dekoracje na okres świąteczny, nosi nazwę
A. masowa
B. towarowa
C. okolicznościowa
D. reprezentacyjna