Filtrowanie pytań
HAN.02 Pytanie 601
Prowadzenie działań handlowych
A. Zw
B. Mm
C. Rw
D. Wz
HAN.01 Pytanie 602
Prowadzenie sprzedaży
Detalista złożył zamówienie na 2 000 sztuk ołówków w cenie katalogowej 1,00 zł. Jaką sumę musi uiścić dostawcy, jeśli przysługuje mu 3% rabatu z uwagi na posiadanie karty stałego klienta?
A. 1 700,00 zł
B. 1 400,00 zł
C. 2 060,00 zł
D. 1 940,00 zł
HAN.02 Pytanie 603
Prowadzenie działań handlowych
Wyznacz cenę netto sprzedaży towaru, który objęty jest stawką VAT 8%, jeśli cena zakupu netto wynosi 50,00 zł, a firma handlowa stosuje 20% marżę obliczaną od ceny zakupu netto?
A. 64,80 zł
B. 60,00 zł
C. 62,50 zł
D. 54,00 zł
HAN.01 Pytanie 604
Prowadzenie sprzedaży
Nieprzestrzeganie przepisów BHP w organizacji transportu towarów w firmie handlowej może skutkować u pracowników
A. chorobami skóry
B. urazami kręgosłupa
C. reakcjami alergicznymi
D. zatruciem pokarmowym
HAN.01 Pytanie 605
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę brutto uzyska sklep za sprzedaż 1 kilograma porzeczek, jeśli cena zakupu netto wynosi 3,00 zł, a nałożona marża to 25% ceny zakupu, przy tym owoce te są obciążone 5% podatkiem VAT?
A. 3,94 zł
B. 3,75 zł
C. 3,30 zł
D. 3,90 zł
HAN.02 Pytanie 606
Prowadzenie działań handlowych
Pracownik sklepu, który podczas przyjmowania towaru kontrolował wagę cukierków w jednostkowych opakowaniach, przeprowadził odbiór
A. jakościowego szczegółowego
B. jakościowego wstępnego
C. ilościowego szczegółowego
D. ilościowego wstępnego
HAN.01 Pytanie 607
Prowadzenie sprzedaży
Aby udokumentować transfer towaru pomiędzy własnymi magazynami w ramach tej samej firmy, należy sporządzić dokument
A. Przesunięcie międzymagazynowe
B. Wydanie zewnętrzne
C. Przyjęcie z zewnątrz
D. Przychód wewnętrzny
HAN.01 Pytanie 608
Prowadzenie sprzedaży
Jakie są wymagania do realizacji zakupów w placówkach cash & carry?
A. zakupienie jednorazowo co najmniej 10 opakowań tego samego towaru
B. dokonywanie zakupów o wartości co najmniej 500 zł
C. posiadanie osobowości prawnej przez kupujących
D. prowadzenie działalności gospodarczej przez nabywców
HAN.01 Pytanie 609
Prowadzenie sprzedaży
Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje prawidłowość skanowania towaru, znajduje się
A. na końcu
B. na początku
C. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
D. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
HAN.02 Pytanie 610
Prowadzenie działań handlowych
Jaką strategię zastosował rozmówca w negocjacjach handlowych, pytając: "Ile kosztować będzie sztuka, jeśli zdecyduję się na zakup podwójnej ilości towaru, czyli 600 szt., zamiast standardowych 300?"?
A. Ustępstw o malejącej wartości
B. Formułowania hipotez
C. Manipulacji czasem
D. Zarządzania ceną
HAN.01 Pytanie 611
Prowadzenie sprzedaży
Jakie cechy asortymentu posiada dom towarowy?
A. szerokim i głębokim
B. wąskim i głębokim
C. szerokim i płytkim
D. wąskim i płytkim
HAN.01 Pytanie 612
Prowadzenie sprzedaży
Czym jest inkaso należności?
A. akceptacja gotówki do kasy
B. przekazanie utargu
C. pozostawienie dyspozycji przelewu w banku
D. zwrócenie pieniędzy klientowi
HAN.01 Pytanie 613
Prowadzenie sprzedaży
Po zakończeniu transakcji w danym dniu, menedżer sklepu zobowiązany jest do wydrukowania z kasy fiskalnej raportu?
A. dobowy
B. zmianowy
C. obrotowy
D. kasowy
HAN.01 Pytanie 614
Prowadzenie sprzedaży
Jakie mienie dotyczy ograniczona odpowiedzialność materialna pracowników sklepu?
A. ubrania i obuwia ochronnego
B. produktów i obuwia ochronnego
C. towarów i opakowań
D. odzieży roboczej oraz produktów
HAN.01 Pytanie 615
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów może być umieszczony na półkach sklepowych bez konieczności przechowywania w urządzeniach chłodniczych?
A. Świeży sok z marchwi
B. Ser żółty w plastrach zapakowany próżniowo
C. Śmietanka do kawy UHT
D. Mleko pasteryzowane w butelkach plastikowych
HAN.01 Pytanie 616
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli cena jednego kilograma bananów w dniu 01.04.2011 r. wynosiła 4,00 zł, a w dniu 01.05.2011 r. wzrosła do 4,50 zł, to oznacza, że cena bananów wzrosła
A. o 12,50%
B. o 50,00%
C. o 87,50%
D. o 112,50%
HAN.01 Pytanie 617
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów sprzedawca powinien polecić do czyszczenia szaf chłodniczych?
A. | Środek do mycia powierzchni urządzeń mających kontakt z żywnością, stołów, posadzek i ścian w ciastkarniach, masarniach, mleczarniach, kuchniach i innych zakładach przemysłu spożywczego. |
B. | Środek do pielęgnacji i czyszczenia mebli, zarówno do powierzchni matowych jak i błyszczących w opakowaniu aerozolowym, ożywia kolory, nadaje połysk i nie zostawia odbarwień. |
C. | Skoncentrowany preparat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg odpornych na działanie wody. Skutecznie usuwa zabrudzenia i nie pozostawia smug. Jest środkiem nisko pieniącym, antypoślizgowym. |
D. | Płyn do mycia dezynfekującego powierzchni w przemyśle spożywczym oraz gastronomii. Skutecznie usuwa zabrudzenia, neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Wspomaga usuwanie szronu. Zalecany do mycia sprzętów i urządzeń służących do przechowywania żywności. |
A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
HAN.01 Pytanie 618
Prowadzenie sprzedaży
Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale
A. rybnym
B. nabiałowym
C. owocowo-warzywnym
D. piekarniczym
HAN.01 Pytanie 619
Prowadzenie sprzedaży
Jak długo są przechowywane dokumenty oznaczone kategorią akt B5?
A. 6 lat
B. 5 lat
C. 3 lata
D. 4 lata
HAN.01 Pytanie 620
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość przyjmuje się jako podstawę opodatkowania towarów oraz usług w systemie VAT?
A. cena zakupu towarów i usług w hurcie.
B. wydatki na zakup towarów i usług.
C. wartość netto towarów i usług.
D. całkowita wartość towarów i usług.
HAN.01 Pytanie 621
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów w hurtowni spożywczej nie potrzebują ochrony przed wchłanianiem wilgoci?
A. Przyprawy
B. Wędliny
C. Kasze
D. Cukry
HAN.01 Pytanie 622
Prowadzenie sprzedaży
Personalizacja procesu obsługi klienta to
A. indywidualne podejście do każdego klienta
B. jednakowe traktowanie wszystkich klientów
C. lekceważący stosunek sprzedawcy do klienta
D. brak zainteresowania klientem przez sprzedawcę
HAN.01 Pytanie 623
Prowadzenie sprzedaży
Klient kupił następujące towary: 1 gazetę, 4 lizaki, 50 litrów paliwa. Ustal należność za zakupione towary korzystając z danych przedstawionych w tabeli.
Nazwa towaru | Cena detaliczna brutto |
---|---|
Paliwo | 4,58 zł/litr |
Gazeta | 2,99 zł/szt. |
Lizak | 1,39 zł/szt. |
A. 237,55 zł
B. 8,96 zł
C. 27,28 zł
D. 233,38 zł
HAN.01 Pytanie 624
Prowadzenie sprzedaży
Które z podanych owoców, w wersji świeżej, są zaliczane do owoców nietrwałych?
A. Melony
B. Maliny
C. Banany
D. Jabłka
HAN.01 Pytanie 625
Prowadzenie sprzedaży
Spośród wymienionych w tabeli składników aktywów amortyzacji nie podlegają
Wybrane składniki aktywów przedsiębiorstwa | ||
---|---|---|
Wyszczególnienie | Wartość w zł | |
Budynki | 1 000 000,00 | |
Komputery | 8 000,00 | |
Udziały i akcje | 20 000,00 | |
Wartości niematerialne i prawne | 1 000,00 |
A. udziały i akcje.
B. komputery.
C. budynki.
D. wartości niematerialne i prawne.
HAN.02 Pytanie 626
Prowadzenie działań handlowych
Jaką wartość ma cena netto sprzedaży spódnicy, jeśli jednostkowy koszt jej produkcji wynosi 40,00 zł, a marża zysku to 20% kosztu wytwarzania?
A. 48,00 zł
B. 60,00 zł
C. 50,00 zł
D. 32,00 zł
HAN.02 Pytanie 627
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, w którym roku przedsiębiorstwo handlowe uzyskało największy zysk netto z 1 złotówki przychodu ze sprzedaży.
Przychody i zyski przedsiębiorstwa handlowego w latach 2015-2018 | ||
---|---|---|
Rok | Zysk netto w zł | Przychody ze sprzedaży w zł |
2015 | 13 000,00 | 170 000,00 |
2016 | 19 000,00 | 190 000,00 |
2017 | 14 000,00 | 180 000,00 |
2018 | 13 000,00 | 190 000,00 |
A. W 2015 roku.
B. W 2016 roku.
C. W 2017 roku.
D. W 2018 roku.
HAN.02 Pytanie 628
Prowadzenie działań handlowych
Zasada FIFO, czyli pierwszy weszło, pierwsze wyszło, wskazuje, że towary w magazynie
A. które dotarły najpóźniej, opuszczą go najwcześniej
B. z wcześniejszych dostaw są lokowane na dolnych półkach
C. które zostały przyjęte jako pierwsze, opuszczą go jako pierwsze
D. z późniejszych dostaw są umieszczane na górnych półkach
HAN.02 Pytanie 629
Prowadzenie działań handlowych
Po przeprowadzeniu inwentaryzacji obniżono cenę towaru, który trudno sprzedać. Cena wynosząca 20 zł za sztukę została zmniejszona o jedną czwartą. Jaka jest nowa cena towaru po obniżce?
A. 4 zł
B. 15 zł
C. 16 zł
D. 5 zł
HAN.01 Pytanie 630
Prowadzenie sprzedaży
W firmie zwiększyła się wartość zysku netto przy niezmienionych przychodach ze sprzedaży. Jak to wpłynie na rentowność sprzedaży?
A. Wzrośnie
B. Pozostanie na tym samym poziomie
C. Zmaleje
D. Kierunek zmian rentowności jest niemożliwy do ustalenia
HAN.02 Pytanie 631
Prowadzenie działań handlowych
Na koniec dnia w sklepie jest 10 kg jabłek deserowych. Sprzedaż jabłek wynosi dziennie 8 kg, a optymalny poziom zapasu, który powinien być zawsze dostępny w sklepie, to 20 kg. Jaką ilość jabłek należy zamówić, aby zapewnić ciągłość sprzedaży oraz utrzymać wymagany zapas przez następne 5 dni?
A. 60 kg
B. 30 kg
C. 50 kg
D. 40 kg
HAN.02 Pytanie 632
Prowadzenie działań handlowych
Przechowywanie towarów w ilościach umożliwiających nieprzerwane prowadzenie sprzedaży detalicznej to rola magazynu
A. przeładunkowego
B. sklepowego
C. konsygnacyjnego
D. produkcyjnego
HAN.01 Pytanie 633
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie przedstawionych danych w tabeli oblicz, ile wynosi osiągnięty przez firmę handlową zysk brutto.
Zestawienie sald wybranych kont księgowych | |
---|---|
Wyszczególnienie | Wartość w zł |
Przychody ze sprzedaży | 460 000 |
Rachunek bankowy | 220 000 |
Wartość sprzedanych towarów w cenie zakupu | 415 000 |
Zyski nadzwyczajne | 2 000 |
Straty nadzwyczajne | 3 000 |
A. 140 000 zł
B. 164 000 zł
C. 44 000 zł
D. 45 000 zł
HAN.01 Pytanie 634
Prowadzenie sprzedaży
Wino o najmniejszej ilości cukru to
A. półsłodkie
B. półwytrawne
C. wytrawne
D. słodkie
HAN.02 Pytanie 635
Prowadzenie działań handlowych
W firmie handlowej, podczas przeprowadzanej inwentaryzacji, zauważono niedobór towaru A - 50 szt. po 2,00 zł/szt. oraz nadwyżkę towaru B - 70 szt. po 1,90 zł/szt. Na podstawie decyzji komisji inwentaryzacyjnej przeprowadzono kompensatę tych towarów na kwotę 95,00 zł. Po wykonanej kompensacie do rozliczenia pozostaje
A. jedynie nadwyżka o wartości 43,00 zł
B. niedobór o wartości 38,00 zł i nadwyżka o wartości 5,00 zł
C. tylko niedobór o wartości 38,00 zł
D. niedobór o wartości 5,00 zł i nadwyżka o wartości 38,00 zł
HAN.01 Pytanie 636
Prowadzenie sprzedaży
Jakie informacje według obowiązujących przepisów muszą znaleźć się na etykiecie cenowej w sklepie detalicznym?
A. Data wytworzenia
B. Cena jednostkowa netto
C. Cena jednostkowa brutto
D. Termin przydatności do użytkowania
HAN.01 Pytanie 637
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie hurtowni zauważono niedobór cukru, który mieści się w granicach norm i ubytków, wynikający z jego właściwości fizyko-chemicznych. Jaki rodzaj niedoboru wystąpił w tym przypadku?
A. Niezawinione
B. Nieuzasadniony
C. Zawinione
D. Naturalny
HAN.01 Pytanie 638
Prowadzenie sprzedaży
Operację gospodarczą "przyjęcie towarów do magazynu" na podstawie dokumentu księgowego Pz ewidencjonuje się na kontach
A. Wn "Towary", Ma "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu"
B. Wn "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu", Ma "Towary"
C. Wn "Rozliczenie zakupu towarów", Ma "Towary"
D. Wn "Towary", Ma "Rozliczenie zakupu towarów"
HAN.01 Pytanie 639
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli cena z VAT towaru objętego podstawową stawką podatku VAT wynosi 61,00 zł, to jaka jest cena netto tego towaru?
A. 59,22 zł
B. 57,01 zł
C. 50,00 zł
D. 55,45 zł
HAN.01 Pytanie 640
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawione w tabeli czynności sprzedawcy są typowe dla formy sprzedaży
czynności sprzedawcy:
|
A. tradycyjnej z rozwiniętą obsługą nabywcy.
B. preselekcyjnej.
C. samoobsługowej.
D. tradycyjnej ze zredukowaną obsługą nabywcy.