Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 641
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia dane dotyczące wartości wzajemnych świadczeń usług dwóch kontrahentów.
Jeżeli strony ustaliły sposób regulowania wzajemnych należności i zobowiązań jako rozliczenie sald na koniec miesiąca, to znaczy, że w tym terminie
PAPIRUSBIUROX
NależnościZobowiązaniaNależnościZobowiązania
20 000 zł35 000 zł35 000 zł20 000 zł

A. PAPIRUS przeleje 15 000 zł na rzecz BIUROX.
B. BIUROX przeleje 35 000 zł na rzecz PAPIRUS.
C. PAPIRUS przeleje 20 000 na rzecz BIUROX.
D. BIUROX przeleje 20 000 zł na rzecz PAPIRUS.
HAN.01 Pytanie 642
Prowadzenie sprzedaży

Dobrowolna odpowiedzialność sprzedawcy lub producenta za wady fizyczne towaru, polegająca na naprawie lub wymianie produktu w przypadku ujawnienia się jego wad w ustalonym czasie, to

A. poręczenie
B. gwarancja
C. rękojmia
D. reklamacja
HAN.01 Pytanie 643
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych produktów można przechowywać przez najdłuższy czas?

A. Śmietanę 18%
B. Mleko pasteryzowane
C. Mleko świeże 3,2%
D. Mleko UHT 0,5%
HAN.01 Pytanie 644
Prowadzenie sprzedaży

Rozdzielenie przestrzeni sklepowej na obszar dla sprzedawcy i obszar dla klientów oraz brak bezpośredniego dostępu klienta do towaru to charakterystyka sprzedaży

A. internetowej
B. tradycyjnej
C. samoobsługowej
D. preselekcyjnej
HAN.02 Pytanie 645
Prowadzenie działań handlowych

Aby przeprowadzić analizę wielkości oraz wartości obrotów w punktach sprzedaży, należy zastosować

A. panel sklepowy
B. obserwację niekontrolowaną
C. obserwację kontrolowaną
D. panel konsumentów
HAN.01 Pytanie 646
Prowadzenie sprzedaży

Do kiedy powinna być wystawiona faktura za towar, który został sprzedany i przekazany w dniu 20.04.2015 r., a za który zapłatę dokonano 27.04.2015 r.?

A. Do 30.04.2015 r.
B. Do 18.05.2015 r.
C. Do 20.04.2015 r.
D. Do 15.05.2015 r.
HAN.01 Pytanie 647
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku inwentaryzacji stwierdzono zawiniony niedobór towarów o wartości 1 230 zł. Na podstawie fragmentu umowy o wspólnej odpowiedzialności materialnej, ustal jaką kwotą zostanie obciążona pani Joanna Nowacka.

Fragment umowy o wspólnej odpowiedzialności materialnej:

(...) Za szkody spowodowane powstaniem niedoboru w powierzonym mieniu pracownicy ponoszą odpowiedzialność w częściach następujących, określonych procentowo od wartości szkody

  1. Jan Nowak – 40%
  2. Janina Nowa – 30%
  3. Joanna Nowacka – 20%
  4. Józef Nowakowski – 10% (...)

A. 369 zł
B. 492 zł
C. 246 zł
D. 123 zł
HAN.02 Pytanie 648
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal, które towary należy zamówić, aby zachować ciągłość sprzedaży w czerwcu 2023 r., przy założeniu utrzymania zapasu końcowego na niezmienionym poziomie.

Tabela. Stany magazynowe w hurtowni obuwia
Nazwa towaruStany magazynowe
na dzień 1 czerwca 2023 r.
w szt.
Prognoza wielkości sprzedaży
w czerwcu 2023 r.
w szt.
Czółenka damskie198189
Sandały damskie170196
Sandały dziewczęce350330
Trampki202220
Klapki basenowe150147

A. Czółenka damskie i klapki basenowe.
B. Sandały dziewczęce i trampki.
C. Sandały damskie i trampki.
D. Sandały dziewczęce i klapki basenowe.
HAN.01 Pytanie 649
Prowadzenie sprzedaży

Przed przystąpieniem do pracy z kasą fiskalną, kasjer ma obowiązek wystawić

A. raport dzienny
B. dowód wpłaty do kasy
C. raport z saldem kasy
D. czek gotówkowy
HAN.02 Pytanie 650
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, korzystając z formuły bilansowej, ustal przewidywaną na czerwiec wielkość zapotrzebowania drogerii na szampony.

Tabela. Poziom zapasów i prognoza wielkości sprzedaży szamponów
Zapas
na 1 czerwca
w szt.
Planowany zapas
na 30 czerwca
w szt.
Prognoza sprzedaży
w czerwcu
w szt.
Zapotrzebowanie
w czerwcu
w szt.
6090600?
Formuła
bilansowa
zapas początkowy + zapotrzebowanie = zapas końcowy + sprzedaż

A. 340 szt.
B. 540 szt.
C. 630 szt.
D. 750 szt.
HAN.02 Pytanie 651
Prowadzenie działań handlowych

Wyznacz wskaźnik rotacji zapasów w dniach, jeśli w czasie 180 dni sklep obuwniczy uzyskał sprzedaż w wysokości 600 000,00 zł, a średni stan zapasów wynosił 20 000,00 zł?

A. 12 dni
B. 6 dni
C. 9 dni
D. 60 dni
HAN.01 Pytanie 652
Prowadzenie sprzedaży

Netto cena zakupu tabliczki czekolady wynosi 4 zł/szt., a detaliczna marża to 20% wartości sprzedaży netto. Jaką kwotę stanowi marża uzyskiwana ze sprzedaży tabliczki czekolady?

A. 0,80 zł/szt.
B. 1,00 zł/szt.
C. 8,00 zł/szt.
D. 5,00 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 653
Prowadzenie sprzedaży

Terminologia "loco" oraz "franco" użyta w umowie sprzedaży wskazuje na ustalenie

A. czasów realizacji płatności
B. metody płatności
C. miejsca dostarczenia towarów oraz osoby pokrywającej koszty transportu
D. sposobu dostarczenia dokumentów
HAN.02 Pytanie 654
Prowadzenie działań handlowych

Analizując różnicę pomiędzy przychodami a kosztami w danym okresie sprawozdawczym, w rachunku zysków i strat, można określić

A. zobowiązania firmy
B. należności od odbiorców
C. wynik finansowy
D. sprzedaż towarów
HAN.01 Pytanie 655
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?

A. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
B. Do pieczywa cukierniczego trwałego
C. Do pieczywa specjalnego
D. Do pieczywa mieszanego
HAN.01 Pytanie 656
Prowadzenie sprzedaży

Podatek VAT od sprzedaży towarów, na które obowiązuje stawka 22%, wynosi 220 złotych. Jaką kwotę obrotu wzięto pod uwagę przy obliczaniu podatku VAT?

A. 1 000 zł
B. 220 zł
C. 48 zł
D. 100 zł
HAN.01 Pytanie 657
Prowadzenie sprzedaży

Rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 17
A. kartę klubową.
B. kartę płatniczą.
C. kartę rabatową.
D. kartę stałego klienta.
HAN.01 Pytanie 658
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary są szczególnie wrażliwe na wysoką temperaturę podczas przechowywania?

A. produkty gospodarstwa domowego
B. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
C. wyroby z branży papierniczej
D. obuwie oraz odzież
HAN.01 Pytanie 659
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt powstał z surowca roślinnego?

A. Czapkę z moheru
B. Koszulę z bawełny
C. Sweter z wełny
D. Bluzkę z jedwabiu
HAN.02 Pytanie 660
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie przedstawionych wartości wskaźnika dynamiki planowanej sprzedaży ustal, ile sztuk rowerów powinna zamówić hurtownia w kwietniu, jeżeli w styczniu zapotrzebowanie na ten artykuł wynosiło 2 000 sztuk.

Tabela. Dynamika planowanej sprzedaży rowerów
MiesiącStyczeńLutyMarzecKwiecień
Indeks prosty o podstawie stałej ze stycznia100%110%120%150%

A. 2 640 szt.
B. 2 200 szt.
C. 3 000 szt.
D. 3 960 szt.
HAN.01 Pytanie 661
Prowadzenie sprzedaży

Znak jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie produktu lub towaru, potwierdza przeprowadzenie kontroli jakości przez

A. dystrybutora
B. producenta
C. nabywcę
D. sprzedawcę detalicznego
HAN.02 Pytanie 662
Prowadzenie działań handlowych

W ofercie handlowej każdej firmy konieczne jest zawarcie

A. podpisu prezesa firmy
B. informacji o pozycji rynkowej firmy
C. ceny oferowanych towarów
D. warunków rękojmi za wady towarów
HAN.01 Pytanie 663
Prowadzenie sprzedaży

W wersji kalkulacyjnej rachunku zysków i strat nie znajdziemy pozycji

A. zysk z działalności operacyjnej
B. amortyzacja
C. koszty finansowe
D. zysk ze sprzedaży
HAN.01 Pytanie 664
Prowadzenie sprzedaży

Aby zapewnić ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi szklanego wazonu transportowanego samochodem dostawczym do klienta, należy go otoczyć

A. arkuszem papieru
B. folią bąbelkową
C. folią translucentną
D. torbą papierową
HAN.01 Pytanie 665
Prowadzenie sprzedaży

Jakie typy mięsa powinien polecić klientowi, który pragnie zredukować spożycie tłuszczu?

A. Polędwicę i karkówkę
B. Schab i polędwicę
C. Boczek oraz schab
D. Karkówkę oraz golonkę
HAN.01 Pytanie 666
Prowadzenie sprzedaży

Kupująca, nabywając żelazko, otrzymała wyłącznie paragon fiskalny jako dowód do złożenia reklamacji. Nie przysługuje jej

A. naprawa żelazka z powodu niezgodności towaru z umową
B. wymiana żelazka z powodu gwarancji
C. wymiana żelazka z powodu niezgodności towaru z umową
D. zwrot pieniędzy, jeśli sprzedawca nie zdoła naprawić żelazka w odpowiednim czasie
HAN.02 Pytanie 667
Prowadzenie działań handlowych

W hurtowni należy przechowywać dokumentację magazynową dotyczącą obrotu towarami w okresie

A. 10 lat
B. 20 lat
C. 15 lat
D. 5 lat
HAN.01 Pytanie 668
Prowadzenie sprzedaży

Koszt zakupu towaru wynosi 600 zł, do tej kwoty sklep dodaje marżę w wysokości 20% obliczaną od ceny zakupu, a stawka VAT to 23%. Jaką sumę zapłaci klient za ten towar w sklepie?

A. 886,50 zł
B. 738,00 zł
C. 720,00 zł
D. 885,60 zł
HAN.01 Pytanie 669
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu ze sprzętem sportowym zamierza poszerzyć ofertę o urządzenia do treningu siłowego. W tym celu wysyła maile do producentów oraz hurtowników z prośbą o przesłanie propozycji. Którego etapu procesu zawierania umowy sprzedaży dotyczy opis sytuacji?

A. Przesłania oferty sprzedaży
B. Zapytania o ofertę
C. Wybierania dostawcy towarów
D. Uzgadniania warunków sprzedaży
HAN.01 Pytanie 670
Prowadzenie sprzedaży

Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody

A. tradycyjnej
B. samoobsługi
C. preselekcji
D. wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 671
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów można uznać za towary?

A. Bułki przeznaczone do konsumpcji przez rodzinę właściciela piekarni
B. Bułki w zakładzie produkującym bułkę tartą
C. Bułki w sklepie spożywczym
D. Bułki w kiosku z hamburgerami
HAN.01 Pytanie 672
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje

L.p.Nazwa towarucena w zł.Ilość w szt.
wg ewidencji księgowejwg spisu z natury
1Jabłka Rubin1,505060
2Jabłka Elster2,008060
3Jabłka Champion2,501010
4Jabłka Lobo1,006560

A. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
B. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
C. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
D. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.
HAN.01 Pytanie 673
Prowadzenie sprzedaży

Klient odwiedził sklep z perfumami, gdzie prowadzi się sprzedaż tradycyjną, w celu zakupu podarunku dla swojej córki. Jak powinien wyglądać poprawny proces obsługi tego klienta?

A. Określenie potrzeb, prezentacja oferty, dokonanie zakupu, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
B. Prezentacja oferty, rozwianie wątpliwości, zapakowanie produktów, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
C. Określenie potrzeb, rozwianie wątpliwości, zachęcenie do kolejnych zakupów, prezentacja oferty, pobranie płatności
D. Prezentacja oferty, określenie potrzeb, zachęcenie do kolejnych zakupów, zapakowanie produktów, pobranie płatności
HAN.01 Pytanie 674
Prowadzenie sprzedaży

Sklep sprzedający mięso oraz wędliny powinien być wyposażony w umywalkę z odpowiednią armaturą

A. z bieżącą wodą oraz lustrem
B. z bieżącą zimną i ciepłą wodą oraz lustrem
C. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz do ich higienicznego suszenia
D. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz krem do rąk
HAN.01 Pytanie 675
Prowadzenie sprzedaży

Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi

A. zadysponowana > wydana
B. zadysponowana >= wydana
C. zadysponowana < wydana
D. zadysponowana = wydana
HAN.01 Pytanie 676
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto zmywarki, zakładając, że cena zakupu netto wynosi 1 250,00 zł, a marża w wysokości 20% jest obliczana od ceny zakupu netto.

A. 250,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 1 250,00 zł
D. 1 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 677
Prowadzenie sprzedaży

Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić

A. kwiaty sztuczne
B. odżywki do roślin
C. bukiety z kwiatów ciętych
D. sadzonki drzew i krzewów
HAN.01 Pytanie 678
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?

A. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
B. Mleko skondensowane w puszce
C. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
D. Mleko pasteryzowane w butelce
HAN.01 Pytanie 679
Prowadzenie sprzedaży

Który sposób zachowania wyróżnia klienta, który podjął decyzję?

A. Określanie swoich potrzeb w sposób precyzyjny, ale z dystansem do sprzedawcy i oferowanych produktów.
B. Skierowanie się do produktów, które go interesują, oraz zadawanie konkretnych pytań o towar.
C. Próbowanie przyspieszenia obsługi przez sprzedawcę i omijanie kolejki.
D. Bezkrytyczne przyjmowanie informacji, które przekazuje sprzedawca.
HAN.01 Pytanie 680
Prowadzenie sprzedaży

Produkty spożywcze, dla których wytwórca ustalił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, powinny być składowane

A. w ladach chłodniczych
B. w oszklonych gablotach
C. w pojemnikach
D. na paletach uniwersalnych