Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 41
Prowadzenie sprzedaży
A. wydatki na zakup towarów i usług
B. wartość netto towarów i usług
C. cena zakupu w hurtowni towarów i usług
D. suma brutto towarów i usług
HAN.01 Pytanie 42
Prowadzenie sprzedaży
Aby uzyskać szczegóły dotyczące produktów oferowanych przez sprzedawcę, ich cen oraz warunków transakcji, należy do niego wysłać
A. folder informacyjny
B. zapytanie ofertowe
C. specyfikację towarową
D. ofertę sprzedaży
HAN.02 Pytanie 43
Prowadzenie działań handlowych
Oblicz liczbę dni, w których występuje rotacja zapasów, jeśli w ciągu 180 dni sklep z obuwiem uzyskał przychód na poziomie 300 000,00 zł, a średni stan zapasów wynosił 20 000,00 zł?
A. 6 dni
B. 9 dni
C. 12 dni
D. 60 dni
HAN.02 Pytanie 44
Prowadzenie działań handlowych
W świetle reguł układania produktów na powierzchni sprzedażowej oraz w magazynie, w bliskim sąsiedztwie nabiału nie można umieszczać
A. warzyw
B. tłuszczów roślinnych
C. pieczywa
D. wyrobów cukierniczych
HAN.01 Pytanie 45
Prowadzenie sprzedaży
W firmie handlowej umowa dotycząca wspólnej odpowiedzialności materialnej zobowiązuje kierownika działu do pokrycia 10% wartości niedoboru oraz trzech pracowników, z których każdy odpowiada za 30% niedoboru. Jeśli w trakcie inwentaryzacji wykryto niedobór wynoszący 6 000 zł, to kto ponosi odpowiedzialność za ten niedobór?
A. wyłącznie kierownik, w wysokości 6 000 zł
B. kierownik i pracownicy, wszyscy w wysokości 1 500 zł
C. trzech pracowników, każdy w wysokości 2 000 zł
D. kierownik w wysokości 600 zł i trzech pracowników, każdy w wysokości 1 800 zł
HAN.02 Pytanie 46
Prowadzenie działań handlowych
Uwzględniając ceny nabycia towarów przedstawione w tabeli, dokonaj wyceny wydanych do sprzedaży 100 szt. towarów stosując metodę cen przeciętnych.
Zestawienie informacji na temat dostaw towaru | |||
---|---|---|---|
Dostawa | Ilość (szt.) | Cena za 1 szt. (zł) | Wartość dostawy (zł) |
2.11.2020 | 40 | 10,00 | 400,00 |
9.11.2020 | 90 | 9,00 | 81,00 |
16.11.2020 | 70 | 11,00 | 770,00 |
Razem | 200 | x | 1980,00 |
A. 660,00 zł
B. 1 100,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 990,00 zł
HAN.02 Pytanie 47
Prowadzenie działań handlowych
Wyznacz wartość sprzedaży netto za kilogram produktu oferowanego w opakowaniach po 250 g, przy cenie sprzedaży netto wynoszącej 40,00 zł za opakowanie.
A. 100,00 zł
B. 64,00 zł
C. 160,00 zł
D. 62,50 zł
HAN.01 Pytanie 48
Prowadzenie sprzedaży
Ustal wartość brutto sprzedanych batonów czekoladowych JAŚ na podstawie przedstawionego fragmentu faktury.
Lp. | Nazwa towaru lub usługi | J.m. | Ilość | Cena bez podatku VAT w zł | Udzielony rabat w % | Wartość bez podatku VAT w zł | Stawka podatku VAT w % | Kwota podatku VAT w zł | Wartość sprzedaży z podatkiem VAT w zł |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Baton czekoladowy JAŚ | szt. | 20 | 2,00 | 10 | 23 |
A. 18,00 zł
B. 44,28 zł
C. 39,20 zł
D. 49,20 zł
HAN.01 Pytanie 49
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono wielkość sprzedaży w domu towarowym według asortymentu. Ustal, który asortyment stanowi główny przedmiot sprzedaży.
Asortyment | Sprzedaż w roku bieżącym w tys. zł | Wskaźnik struktury w roku bieżącym w % |
---|---|---|
Radiowo-telewizyjny | 470 | 21,6 |
Włókienniczo-odzieżowy | 540 | 24,8 |
Meble | 420 | 19,3 |
Obuwie | 150 | 6,9 |
Chemiczny | 380 | 17,5 |
Pozostałe | 215 | 9,9 |
Razem | 2 175 | 100,0 |
A. Chemiczny.
B. Włókienniczo-odzieżowy.
C. Meble.
D. Radiowo-telewizyjny.
HAN.01 Pytanie 50
Prowadzenie sprzedaży
Procedura zapewniająca wysoką jakość higieniczną warunków produkcji oraz przetwarzania żywności to
A. HACCP
B. FAO
C. GAP
D. GMP
HAN.01 Pytanie 51
Prowadzenie sprzedaży
Weryfikacja jakości towarów dostarczonych do sklepu może być dokonana jedynie przez
A. pracownika sklepu posiadającego konieczne informacje z zakresu towaroznawstwa
B. pracownika jednostki sprzedaży detalicznej
C. menedżera sklepu
D. dostawcę towaru
HAN.01 Pytanie 52
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych dotyczących sprzedaży w księgarni oceń, w którym dziale wystąpiło największe odchylenie wykonania od założonego planu.
Nazwa działu | Plan | Wykonanie | % wykonania planu | |
---|---|---|---|---|
A. | Książki historyczne | 23 000 | 32 457 | 141,12 |
B. | Poezja | 5 000 | 3 982 | 79,64 |
C. | Książki dla dzieci | 2 700 | 2 531 | 93,74 |
D. | Książki turystyczne | 50 000 | 78 654 | 157,31 |
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
HAN.01 Pytanie 53
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ma do czynienia z klientem, który nie potrafi podjąć decyzji zakupowej. Zauważając zniecierpliwienie innych kupujących, co powinien powiedzieć?
A. Proszę przyjść jutro, teraz nie mam czasu, do widzenia
B. Ten produkt nie będzie dla pana właściwy, do widzenia
C. Proszę się zdecydować, inni również pragną zrobić zakupy
D. Inni klienci, którzy zakupili ten artykuł, byli z niego bardzo zadowoleni
HAN.01 Pytanie 54
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?
A. Wędliny i ryby
B. Warzywa i owoce
C. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
D. Sosy i przyprawy
HAN.01 Pytanie 55
Prowadzenie sprzedaży
Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to
A. blanszowanie
B. pasteryzacja
C. sterylizacja
D. tyndalizacja
HAN.01 Pytanie 56
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych artykułów są narażone na obecność moli spożywczych w wyniku niewłaściwego przechowywania?
A. Owoce świeże
B. Zboża
C. Wyroby mleczne
D. Mięsne konserwy
HAN.01 Pytanie 57
Prowadzenie sprzedaży
Klient, który został błyskawicznie obsłużony przez sprzedawcę, ponieważ precyzyjnie określił swoje oczekiwania, to klient
A. rozgadany
B. ufny
C. zdecydowany
D. niecierpliwy
HAN.01 Pytanie 58
Prowadzenie sprzedaży
Do metod sprzedaży bezpośredniej można zaliczyć
A. akwizycję i handel obnośny
B. akwizycję i zakupy telefoniczne
C. handel stacjonarny oraz wysyłkowy
D. zakupy telefoniczne oraz handel obwoźny
HAN.01 Pytanie 59
Prowadzenie sprzedaży
Klient zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem o nominale 100 zł. Kwota reszty, którą powinien otrzymać klient wynosi
Wykaz towarów kupionych przez klienta | ||||
---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa towaru | Jednostka miary | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł |
1. | schab | kg | 1,5 | 18,00 |
2. | karkówka | dag | 60 | 15,00 |
A. 42,00 zł
B. 67,00 zł
C. 64,00 zł
D. 36,00 zł
HAN.01 Pytanie 60
Prowadzenie sprzedaży
Pełna indywidualna odpowiedzialność materialna za powierzone dobra powstaje w chwili podpisania umowy pomiędzy
A. kierownikiem zmiany a pracownikiem
B. pracodawcą a pracownikiem
C. kierownikiem magazynu a pracownikiem
D. pracodawcą a pracownikami
HAN.01 Pytanie 61
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien
A. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
B. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
C. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
D. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
HAN.01 Pytanie 62
Prowadzenie sprzedaży
Zakup towaru, który nastąpił nieumyślnie, spowodowany atrakcyjną ceną, zastosowanym rabatem oraz przyznaną gwarancją, jest przyczyną zachowania
A. nawykowego
B. emocjonalnego
C. refleksyjnego
D. fizjologicznego
HAN.02 Pytanie 63
Prowadzenie działań handlowych
Jakie z podanych produktów powinny być przechowywane w pomieszczeniach o wilgotności względnej wynoszącej 90%?
A. Kasze
B. Mrożonki
C. Cukierki
D. Proszek do pieczenia
HAN.01 Pytanie 64
Prowadzenie sprzedaży
Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem
A. specjalnych reagentów chemicznych
B. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
C. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
D. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
HAN.01 Pytanie 65
Prowadzenie sprzedaży
Która z poniższych cech odnosi się do sprzedaży w automatach?
A. Bogaty wybór, brak sprzedawcy
B. Bezpośredni kontakt z osobą sprzedającą, mała powierzchnia
C. Towary codziennego użytku, łatwy dostęp do produktów
D. Sprzedaż dostępna przez całą dobę drobnych produktów, brak obecności sprzedawcy
HAN.01 Pytanie 66
Prowadzenie sprzedaży
Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody
A. tradycyjnej
B. samoobsługi
C. preselekcji
D. wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 67
Prowadzenie sprzedaży
Aby przekonać klienta o niecierpliwym usposobieniu do zakupu, sprzedawca powinien
A. stworzyć atmosferę zaufania
B. dać klientowi więcej czasu na przemyślenie
C. dokładnie omówić zalety produktu
D. zaprezentować ofertę w skrócie
HAN.01 Pytanie 68
Prowadzenie sprzedaży
Kosmetyki sprzedawane przez konsultantki są przykładem jakiego rodzaju sprzedaży?
A. akwizycyjnej
B. subskrypcyjnej
C. wielkopowierzchniowej
D. drobnodetalicznej
HAN.01 Pytanie 69
Prowadzenie sprzedaży
Klient pragnie złożyć reklamację na towar z wadą produkcyjną. Zanim przystąpi do wypełnienia protokołu reklamacyjnego, powinien najpierw
A. pisemnie potwierdzić sprzedawcy nabycie towaru
B. dostarczyć towar do reklamacji
C. uzyskać zgodę kierownika sklepu na przyjęcie reklamacji
D. pokazać fakturę lub paragon fiskalny dotyczący tego towaru
HAN.01 Pytanie 70
Prowadzenie sprzedaży
Zamieszczona tabela informuje o osiągniętych przez jednostkę handlową wskaźnikach rotacji w razach i w dniach w poszczególnych kwartałach 2009 r. W którym kwartale hurtownia najczęściej odnawiała swoje zapasy?
Kwartał | Wskaźnik rotacji | |
---|---|---|
w razach | w dniach | |
Pierwszy | 4 | 22,5 |
Drugi | 6 | 15,0 |
Trzeci | 3 | 24,5 |
Czwarty | 7 | 14,0 |
A. W trzecim.
B. W czwartym.
C. W drugim.
D. W pierwszym.
HAN.01 Pytanie 71
Prowadzenie sprzedaży
Podczas przeprowadzania oceny jakości mięsa wykorzystuje się zmysły:
A. węchu, wzroku, dotyku
B. smaku, węchu, dotyku
C. węchu, słuchu, smaku
D. smaku, węchu, wzroku
HAN.01 Pytanie 72
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia materiałów biurowych odpowiedziała na propozycję zawarcia umowy dotyczącej dostarczenia artykułów biurowych dla jednostki samorządowej. Sporządziła ofertę i złożyła ją w ustalonym terminie. W ten sposób hurtownia wzięła udział
A. w targach
B. w aukcji
C. w przetargu
D. w licytacji
HAN.02 Pytanie 73
Prowadzenie działań handlowych
Które z wymienionych produktów nie powinny znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie sera żółtego?
A. Ciast.
B. Ryb.
C. Przetworów warzywnych.
D. Sałatek owocowych.
HAN.01 Pytanie 74
Prowadzenie sprzedaży
Cena jednego kilograma winogron wynosi 8,00 zł. Właściciel sklepu postanowił obniżyć cenę o 40%. Jaka jest nowa cena 1 kg winogron po tej obniżce?
A. 4,80 zł
B. 11,20 zł
C. 3,20 zł
D. 4,00 zł
HAN.01 Pytanie 75
Prowadzenie sprzedaży
Tabela przedstawia rozbieżności między stanem księgowym a rzeczywistym, ustalone w wyniku inwentaryzacji przeprowadzonej w jednostce handlowej. W toku postępowania wyjaśniającego komisja inwentaryzacyjna stwierdziła
Towar | J.m. | Cena (zł) | Stan | |
---|---|---|---|---|
Księgowy (szt.) | Rzeczywisty (szt.) | |||
Płaszcz | szt. | 300,00 | 101 | 100 |
Kurtka | szt. | 150,00 | 99 | 100 |
A. niedobór płaszcza 300 zł i nadwyżkę kurtki 150 zł
B. niedobór płaszcza 150 zł i nadwyżkę kurtki 300 zł
C. nadwyżkę płaszcza 150 zł i niedobór kurtki 300 zł
D. nadwyżkę płaszcza 300 zł i niedobór kurtki 150 zł
HAN.02 Pytanie 76
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie informacji zawartych w tabeli ustal, o ile zmieniła się wartość przychodów w roku badanym względem roku podstawowego.
Tabela. Wielkość sprzedaży i ceny towarów | |||
---|---|---|---|
Lp. | Wyszczególnienie | Rok podstawowy | Rok badany |
1. | Ilość sprzedanych towarów | 10 000 szt. | 20 000 szt. |
2. | Cena towaru | 5,00 zł | 4,00 zł |
A. Spadła o 30 000,00 zł.
B. Wzrosła o 30 000,00 zł.
C. Wzrosła o 60 000,00 zł.
D. Spadła o 60 000,00 zł.
HAN.02 Pytanie 77
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, korzystając z formuły bilansowej, ustal przewidywaną na czerwiec wielkość zapotrzebowania drogerii na szampony.
Tabela. Poziom zapasów i prognoza wielkości sprzedaży szamponów | |||
---|---|---|---|
Zapas na 1 czerwca w szt. | Planowany zapas na 30 czerwca w szt. | Prognoza sprzedaży w czerwcu w szt. | Zapotrzebowanie w czerwcu w szt. |
60 | 90 | 600 | ? |
Formuła bilansowa | zapas początkowy + zapotrzebowanie = zapas końcowy + sprzedaż |
A. 340 szt.
B. 540 szt.
C. 630 szt.
D. 750 szt.
HAN.02 Pytanie 78
Prowadzenie działań handlowych
Która z opłat na ubezpieczenia społeczne jest w pełni pokrywana przez pracownika?
A. Chorobowa
B. Rentowa
C. Emerytalna
D. Wypadkowa
HAN.01 Pytanie 79
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, dla jakiego produktu należy się spodziewać największego przyrostu popytu w lipcu 2012 r. w porównaniu z lipcem 2011 r.
Zestawienie wyników badań preferencji zakupów produktów P.P. MEGA | ||
---|---|---|
Produkt | Popyt w lipcu 2011 r. w szt. | Prognoza zakupu w lipcu 2012 r. w szt. |
Fotele | 80 | 95 |
Krzesła | 120 | 131 |
Stoły | 62 | 73 |
Ławy | 94 | 126 |
A. Ław.
B. Krzeseł.
C. Foteli.
D. Stołów.
HAN.01 Pytanie 80
Prowadzenie sprzedaży
W formie preselekcji sprzedażowej klient ma opcję
A. samodzielnego wyboru towaru, dokonania przymiarek oraz kontaktu ze sprzedawcą wyłącznie w momencie płatności
B. swobodnego i niezależnego wyboru towaru oraz dokonania zakupu bez bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą
C. swobodnego i niezależnego wyboru towaru, realizacji przymiarek oraz wstępnego wyboru i nawiązania rozmowy ze sprzedawcą w celu sprecyzowania swoich oczekiwań
D. wyboru towaru jedynie przy pomocy sprzedawcy, który doradza, prezentuje produkty oraz rozwiewa wątpliwości