Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1 001
Prowadzenie sprzedaży

Bawełna to materiał

A. naturalny pochodzenia roślinnego.
B. naturalny pochodzenia zwierzęcego.
C. syntetyczny.
D. sztuczny.
HAN.02 Pytanie 1 002
Prowadzenie działań handlowych

Nadmiar wilgoci w magazynie mebli może prowadzić do

A. blaknięcia materiału tapicerskiego
B. pękania części drewnianych
C. kurczenia się materiału tapicerskiego
D. rozwarstwiania się elementów sklejonych
HAN.01 Pytanie 1 003
Prowadzenie sprzedaży

Wylicz cenę netto sprzedaży torebki damskiej, jeśli do jej netto ceny zakupu wynoszącej 60 zł doliczono marżę w wysokości 30%, obliczoną od ceny zakupu.

A. 60,18 zł
B. 90,00 zł
C. 78,00 zł
D. 61,80 zł
HAN.01 Pytanie 1 004
Prowadzenie sprzedaży

Który opis zachowania odnosi się do klienta, który jest niecierpliwy?

A. Spogląda w podłogę, niechętnie odpowiada na zadawane pytania
B. Podejmuje decyzję dopiero po konsultacji ze sprzedawcą, jest spokojny i zrównoważony
C. Śpieszy się, wykazuje zdenerwowanie, przestępuje w kolejce z nogi na nogę
D. Rozmawia ze sprzedawcą nie tylko o produktach, długo przegląda dostępny asortyment
HAN.01 Pytanie 1 005
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z regulacją dotyczącą szczególnych zasad sprzedaży konsumenckiej, towar uważa się za niezgodny z umową, gdy

A. posiada wadę, o której istnieniu informowała umowa
B. został na życzenie klienta przetransportowany przez sklep do jego domu, a następnie niewłaściwie złożony w domu klienta przez pracownika sklepu
C. nie zaspokaja wymagań sprzedającego
D. nie odpowiada oczekiwaniom kupującego
HAN.01 Pytanie 1 006
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę ekspozycji towarów zastosował sprzedawca, umieszczając produkty po lewej stronie regału?

A. Czytania półki jak książki
B. Prawej ręki
C. Zmiany tempa zakupów
D. Kontrastu
HAN.02 Pytanie 1 007
Prowadzenie działań handlowych

W sytuacji, gdy dostawca ma obowiązek dostarczenia towarów do kontrahenta na własny koszt, realizacja dostawy następuje na zasadach

A. loco stacja załadowania
B. loco magazyn dostawcy
C. franco stacja załadowania
D. franco magazyn odbiorcy
HAN.02 Pytanie 1 008
Prowadzenie działań handlowych

Otrzymanie płatności od kontrahenta na rachunek bieżący jednostki doprowadzi do zmiany obrotów na kontach

A. Rachunek bieżący (zwiększenie), Rozrachunki z odbiorcami (zmniejszenie)
B. Rachunek bieżący (zwiększenie), Rozrachunki z odbiorcami (zwiększenie)
C. Rachunek bieżący (zmniejszenie), Rozrachunki z odbiorcami (zmniejszenie)
D. Rachunek bieżący (zmniejszenie), Rozrachunki z odbiorcami (zwiększenie)
HAN.02 Pytanie 1 009
Prowadzenie działań handlowych

W jakiej sekcji planu marketingowego powinny znaleźć się dane dotyczące metod transportu towarów?

A. W podsumowaniu dla zarządu
B. W zasadach monitorowania
C. W planach dystrybucji
D. W analizie sytuacji rynkowej
HAN.01 Pytanie 1 010
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedając produkty spożywcze oraz niespożywcze dla klientów zlokalizowanych na obszarach wiejskich, najlepiej wykorzystać

A. handel obwoźny
B. handel uliczny
C. handel tradycyjny
D. samoobsługę
HAN.01 Pytanie 1 011
Prowadzenie sprzedaży

Ustal wartość brutto sprzedanych batonów czekoladowych JAŚ na podstawie przedstawionego fragmentu faktury.

Lp.Nazwa towaru lub usługiJ.m.IlośćCena bez podatku VAT w złUdzielony rabat w %Wartość bez podatku VAT w złStawka podatku VAT w %Kwota podatku VAT w złWartość sprzedaży z podatkiem VAT w zł
1.Baton czekoladowy JAŚszt.202,001023

A. 18,00 zł
B. 39,20 zł
C. 44,28 zł
D. 49,20 zł
HAN.02 Pytanie 1 012
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal, korzystając z formuły bilansowej, przewidywaną na marzec wielkość zapotrzebowania kwiaciarni na ziemię do storczyków.

Poziom zapasów i prognoza wielkości sprzedaży ziemi do storczyków w marcu
w kg
Zapas na
1 marca
Planowany zapas na
31 marca
Prognoza sprzedażyZapotrzebowanie
3045300?
Formuła
bilansowa
zapas początkowy + zapotrzebowanie = zapas końcowy + sprzedaż

A. 375 kg
B. 265 kg
C. 315 kg
D. 270 kg
HAN.01 Pytanie 1 013
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak produkt, cena, promocja oraz dystrybucja są narzędziami marketingu mix, które są kontrolowane i kształtowane przez przedsiębiorstwa w celu wpływania na rynek. Działania marketingowe producenta odzieży sportowej, który rozpoczął intensywną kampanię informacyjną na rzecz zdrowego stylu życia, dotyczą

A. ceny
B. produktu
C. dystrybucji
D. promocji
HAN.02 Pytanie 1 014
Prowadzenie działań handlowych

Jaką metodę sprzedaży wybiera sprzedawca oferujący biżuterię w domach swoich potencjalnych klientów?

A. Samoobsługową
B. Preselekcyjną
C. Tradycyjną
D. Akwizycyjną
HAN.01 Pytanie 1 015
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela informuje o osiągniętych przez jednostkę handlową wskaźnikach rotacji w razach i w dniach w poszczególnych kwartałach 2009 r. W którym kwartale hurtownia najczęściej odnawiała swoje zapasy?

KwartałWskaźnik rotacji
w razachw dniach
Pierwszy422,5
Drugi615,0
Trzeci324,5
Czwarty714,0

A. W trzecim.
B. W pierwszym.
C. W drugim.
D. W czwartym.
HAN.02 Pytanie 1 016
Prowadzenie działań handlowych

Firma, która przeprowadziła analizę bieżących zapasów w odniesieniu do zapasów z wcześniejszych okresów, wykorzystała metodę

A. porównań w przestrzeni
B. łańcuchowego podstawiania
C. różnicowego podstawiania
D. porównań w czasie
HAN.01 Pytanie 1 017
Prowadzenie sprzedaży

Co zawiera karta oceny ryzyka zawodowego?

A. spis stosowanych środków ochronnych i zabezpieczeń
B. przepisy oraz normy odnoszące się do oceny ryzyka zawodowego
C. wykaz stanowisk pracy oraz czynności, dla których poziom ryzyka jest niedopuszczalny
D. zidentyfikowane zagrożenia bhp występujące na danym stanowisku pracy
HAN.02 Pytanie 1 018
Prowadzenie działań handlowych

Sklep spożywczy prowadzi produkcję uzupełniającą świeżych wyrobów garmażeryjnych. Na podstawie danych zawartych w tabeli, dotyczących dynamiki sprzedaży i udziału w rynku, wskaż produkty ze sprzedaży, których należy się stopniowo wycofywać.

AsortymentDynamika sprzedażyUdział w rynku
Mięsa z różna12%37%
Mięsa w galarecie7%3%
Pierogi i naleśniki25%13%
Sałatki i surówki32%25%
Ogółem15%x

A. Sałatki i surówki.
B. Mięsa z rożna.
C. Pierogi i naleśniki.
D. Mięsa w galarecie.
HAN.01 Pytanie 1 019
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej formie sprzedaży klient ma możliwość samodzielnego wyboru produktów, a te są wystawione w sklepie w taki sposób, że umożliwiają nabywcy swobodny i niezależny wybór?

A. Wysyłkowej
B. Preselekcyjnej
C. Tradycyjnej
D. Komisowej
HAN.01 Pytanie 1 020
Prowadzenie sprzedaży

Która z poniższych cech odnosi się do sprzedaży w automatach?

A. Towary codziennego użytku, łatwy dostęp do produktów
B. Bogaty wybór, brak sprzedawcy
C. Bezpośredni kontakt z osobą sprzedającą, mała powierzchnia
D. Sprzedaż dostępna przez całą dobę drobnych produktów, brak obecności sprzedawcy
HAN.02 Pytanie 1 021
Prowadzenie działań handlowych

W 2014 roku firma zmieniła w stosunku do roku ubiegłego sposób obliczania oraz ewidencjonowania amortyzacji środków trwałych. W sprawozdaniu finansowym firmy za rok 2014 nie umieszczono wyjaśnienia dotyczącego przyczyny tych zmian ani ich wpływu na wynik finansowy. Ta sytuacja sugeruje, że działania jednostki były niezgodne z zasadą

A. kontynuacji
B. istotności
C. ciągłości
D. memoriału
HAN.01 Pytanie 1 022
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, podatnicy, którzy ewidencjonują przychody oraz kwoty podatku należnego z użyciem kasy rejestrującej, mają obowiązek sporządzenia raportu

A. fiskalny dobowy (miesięczny)
B. dzienny, tygodniowy, dziesięciodniowy
C. przychodów według metod płatności
D. przychodów według stawek VAT
HAN.01 Pytanie 1 023
Prowadzenie sprzedaży

Cena jednostkowa towarów sprzedawanych według długości odnosi się do ceny za

A. 1 metr kwadratowy
B. 1 kilogram
C. 1 metr bieżący
D. 1 litr lub 1 kilogram
HAN.02 Pytanie 1 024
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie zamieszczonych w tabeli warunków sprzedaży, wskaż dostawcę, który przedstawił najkorzystniejszą ofertę przy zamówieniu 100 szt. towaru.

Zestawienie informacji dotyczących warunków sprzedaży oferowanych przez czterech dostawców
Warunki dostawyDostawca WDostawca XDostawca YDostawca Z
Cena jednostkowa towaru w zł3,00 zł3,40 zł3,55 zł3,60 zł
Rabat w %1,5%
przy zakupie
powyżej 300 zł
1,5%
przy zakupie
powyżej 300 zł
2%
przy zakupie
powyżej 300 zł
2%
przy zakupie
powyżej 300 zł
Koszt transportu w zł60,00 zł40,00 złbezpłatnybezpłatny

A. Dostawca Y
B. Dostawca X
C. Dostawca Z
D. Dostawca W
HAN.01 Pytanie 1 025
Prowadzenie sprzedaży

Sklep spożywczy, który sprzedaje świeże ryby na wagę, powinien wdrożyć system sprzedaży

A. tradycyjną
B. samoobsługową
C. wysyłkową
D. preselekcyjną
HAN.02 Pytanie 1 026
Prowadzenie działań handlowych

Firma handlowa oferuje produkt, który znajduje się w etapie wprowadzania na rynek. Aby wywołać u klientów potrzebę zakupu tego produktu, firma powinna wykorzystać narzędzia reklamowe, które przede wszystkim mają na celu

A. przypomnienie.
B. nakłonienie.
C. edukację.
D. informację.
HAN.02 Pytanie 1 027
Prowadzenie działań handlowych

Który z wymienionych komunikatów reklamowych odwołuje się do argumentów racjonalnych?

A. Pokochasz nowy, lepszy smak naszej kawy
B. Robot kuchenny X posiada również funkcję sokowirówki
C. Wyobraź sobie swój nowy, czerwony samochód
D. Pani Kasia poleca do mycia zębów pastę Y
HAN.02 Pytanie 1 028
Prowadzenie działań handlowych

Jakie kryteria segmentacji rynku powinny być wykorzystane do rozróżnienia nabywców na podstawie ich temperamentu oraz sposobu komunikacji?

A. Geograficzne i demograficzne
B. Demograficzne i ekonomiczne
C. Psychologiczne i osobowościowe
D. Ekonomiczne i behawioralne
HAN.01 Pytanie 1 029
Prowadzenie sprzedaży

Umieszczając w ladzie chłodniczej masło obok margaryny, wykorzystano zasadę rozmieszczania artykułów w pobliżu siebie

A. na które popyt występuje po sezonie
B. kupowanych razem
C. substytucyjnych
D. komplementarnych
HAN.02 Pytanie 1 030
Prowadzenie działań handlowych

W której z przedstawionych sytuacji, zgodnie z zamieszczonym przepisem ustawy, dopuszczalne jest przetwarzanie danych osobowych o konsumencie dla celów marketingowych?

Fragment ustawy o ochronie danych osobowych
(…)
Art. 23. 1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
1) osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych;
2) jest to niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu prawa;
3) jest to konieczne do realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą jest jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą;
4) jest niezbędne do wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla dobra publicznego;
5) jest to niezbędne dla wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez administratorów danych albo odbiorców danych, a przetwarzanie nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą.
(…)

A. Jedynie po uzyskaniu zgody konsumenta.
B. Zawsze przez odbiorców danych.
C. Jedynie w czasie emisji reklamy.
D. Zawsze przez administratora danych.
HAN.02 Pytanie 1 031
Prowadzenie działań handlowych

Wycena wydania zapasów według metody FIFO polega na ocenieniu rozchodu, zaczynając od dostawy, która została przyjęta do magazynu jako

A. pierwszej
B. najtańszej
C. ostatniej
D. najdroższej
HAN.02 Pytanie 1 032
Prowadzenie działań handlowych

W trakcie inwentaryzacji ujawniono w kasie brak gotówki, którego źródła nie zostały określone. Rozliczenie tego braku powinno zostać zaksięgowane po stronie Ma na koncie Rozliczenie niedoborów i szkód oraz po stronie Wn na koncie

A. Inne koszty operacyjne
B. Inne przychody operacyjne
C. Inne rozrachunki
D. Inne rozrachunki z pracownikami
HAN.01 Pytanie 1 033
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są wytwarzane z surowców roślinnych?

A. czapka z moheru
B. bluzka z jedwabiu
C. koszula z bawełny
D. sweter z wełny
HAN.01 Pytanie 1 034
Prowadzenie sprzedaży

Przychody z działalności podstawowej nie zawierają przychodów

A. ze sprzedaży wyrobów
B. z tytułu zbycia aktywów finansowych
C. ze zbycia niepotrzebnych środków trwałych
D. ze zbycia towarów
HAN.01 Pytanie 1 035
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę płatności stosuje się w handlu międzynarodowym, polegającą na zamrożeniu funduszy na koncie dłużnika i ich przekazaniu w zamian za odpowiednie dokumenty?

A. weksle
B. zlecenie przelewu
C. zlecenie zapłaty
D. akredytywa
HAN.01 Pytanie 1 036
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych danych, ustal wynik finansowy brutto firmy handlowej.

Przychody ze sprzedaży56 000 zł
Koszty działalności podstawowej32 000 zł
Otrzymane odsetki za zwłokę w zapłacie2 000 zł
Odsetki od kredytu6 000 zł
Zyski nadzwyczajne4 200 zł

A. 29 800 zł
B. 13 800 zł
C. 31 200 zł
D. 25 200 zł
HAN.01 Pytanie 1 037
Prowadzenie sprzedaży

Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?

Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g
Wartość energetyczna156 kcal
Węglowodany7 g
Białka7 g
Tłuszcze15 g
Sól2 g

A. 312 kcal i 30 g
B. 30 kcal i 312 g
C. 15 kcal i 156 g
D. 156 kcal i 15 g
HAN.01 Pytanie 1 038
Prowadzenie sprzedaży

Księgowanie operacji gospodarczej o treści "stwierdzono niedobór materiałów w magazynie powstały z winy pracownika" powinno być dokonane na kontach

A. Dt "Koszty wg rodzaju" i Ct "Materiały"
B. Dt "Straty nadzwyczajne" i Ct "Materiały"
C. Dt "Rozrachunki z pracownikami" i Ct "Materiały"
D. Dt "Rozliczenie niedoborów i szkód" i Ct "Materiały"
HAN.01 Pytanie 1 039
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formą płatności za towar jest transakcja bezgotówkowa?

A. wpłata gotówkowa
B. czek rozrachunkowy
C. przekaz pocztowy
D. czek imienny
HAN.01 Pytanie 1 040
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył: 2 kg schabu w cenie 13,20 zł/kg, 1 kg mięsa mielonego w cenie 9,70 zł/kg oraz 0,5 kg polędwicy sopockiej w cenie 24 zł/kg. Za zakupione produkty klient uiścił płatność banknotem o nominale 100 zł. Jaką kwotę powinien otrzymać jako resztę?

A. 51,90 zł
B. 39,90 zł
C. 53,10 zł
D. 48,10 zł