Filtrowanie pytań
HAN.02 Pytanie 1 081
Prowadzenie działań handlowych
A. Wartość sprzedanych towarów w cenie zakupu po stronie Wn, Towary po stronie Ma
B. Towary po stronie Wn, Wartość sprzedanych towarów w cenie zakupu po stronie Ma
C. Towary po stronie Wn, Rozrachunki z odbiorcami po stronie Ma
D. Rozrachunki z odbiorcami po stronie Wn, Towary po stronie Ma
HAN.01 Pytanie 1 082
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz całkowitą kwotę należności za 100 ryz papieru ksero w formacie A4, jeśli cena jednostkowa netto ryzy wynosi 12,00 zł, a stawka VAT wynosi 23%?
A. 1 200,00 zł
B. 1 476,00 zł
C. 295,20 zł
D. 240,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 083
Prowadzenie sprzedaży
Klient złożył reklamację 5 kwietnia. Termin, w jakim sklep ma obowiązek odpowiedzieć na reklamację, upływa
A. 11 kwietnia
B. 19 kwietnia
C. 12 kwietnia
D. 17 kwietnia
HAN.02 Pytanie 1 084
Prowadzenie działań handlowych
Hurtownia wędliniarska, która również prowadzi sprzedaż detaliczną, wprowadza na rynek nowy typ wędlin drobiowych. Jakie narzędzie promocji powinna zastosować, aby przekonać klientów o doskonałej jakości i smaku tych produktów?
A. Oferowanie bonifikat przy dokonaniu zakupu
B. Wprowadzenie nagród dla lojalnych klientów
C. Wręczanie kuponów rabatowych przy zakupie
D. Organizowanie degustacji produktów
HAN.01 Pytanie 1 085
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto towaru, jeśli cena zakupu netto wynosi 40,00 zł, a marża na poziomie 20% jest obliczana od ceny sprzedaży netto?
A. 48,00 zł
B. 60,00 zł
C. 32,00 zł
D. 50,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 086
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów stanowi przykład podstawowej jednostki asortymentowej w sklepie z obuwiem?
A. Sznurówki
B. Tenisówki
C. Pasta do butów
D. Wkładki do obuwia
HAN.01 Pytanie 1 087
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii magazynów półotwartych należy
A. place składowe oraz obiekty budowlane
B. wiaty i obiekty budowlane
C. zasieki oraz wiaty
D. zasieki oraz place składowe
HAN.01 Pytanie 1 088
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły powinny być składowane w ladach chłodniczych w sklepie?
A. Cukier puder i kryształ
B. Wędliny i wędzone ryby
C. Kasza i makaron
D. Pomidory oraz banany
HAN.01 Pytanie 1 089
Prowadzenie sprzedaży
Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony
A. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
B. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
C. musi być przewożony w temperaturze +10°C
D. może być trzymany w temperaturze pokojowej
HAN.02 Pytanie 1 090
Prowadzenie działań handlowych
Plan gospodarczy opracowany przez firmę handlową zgodnie z zasadą elastyczności w planowaniu powinien
A. być opracowany w dwóch wariantach - optymistycznym oraz pesymistycznym
B. uwzględniać jedynie kluczowe cele
C. zakładać osiągnięcie określonych rezultatów działalności przy minimalnych kosztach
D. być dostosowywany w zależności od zmian warunków prowadzenia działalności
HAN.01 Pytanie 1 091
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja to sposób sprzedaży, który pozwala klientowi
A. samodzielnie wybierać towar.
B. nabywać towary za pośrednictwem Internetu.
C. nawiązać bezpośredni kontakt z sprzedawcą.
D. wybierać towary z katalogu.
HAN.02 Pytanie 1 092
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość wyniku finansowego netto przedsiębiorstwa.
Fragment ustalania wyniku finansowego przedsiębiorstwa handlowego za rok 2022 metodą statystyczną. | |
Elementy składowe wyniku finansowego i wyniki cząstkowe | Wartość w tys. zł |
---|---|
(...) | (...) |
Zysk (strata) z działalności operacyjnej | 6 620,00 |
Przychody finansowe | 340,00 |
Koszty finansowe | 560,00 |
Zysk (strata) brutto | 6 400,00 |
Obowiązkowe obciążenia wyniku finansowego | 1 216,00 |
Zysk (strata) netto | (...) |
A. 5 184 tys. zł
B. 7 616 tys. zł
C. 6 400 tys. zł
D. 6 550 tys. zł
HAN.01 Pytanie 1 093
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych właściwości lodówki będą pierwszymi pytaniami klienta, który przy podejmowaniu decyzji o zakupie kieruje się racjonalnymi przesłankami?
A. Koszt i klasa energetyczna
B. Rozmiar i odcień
C. Odcień i renomowana marka producenta
D. Częstość sprzedaży oraz dodatkowe funkcje lodówki
HAN.01 Pytanie 1 094
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych rodzajów opakowań najlepiej nadają się do transportu i przeprowadzania operacji manipulacyjnych?
A. Jednostkowe
B. Bezzwrotne
C. Zbiorcze
D. Transportowe
HAN.01 Pytanie 1 095
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawczyni dostrzegła dym wydobywający się z silnika chłodziarki. W takiej sytuacji powinna
A. niezwłocznie powiadomić kierownika sklepu
B. natychmiast opuścić miejsce pracy
C. odłączyć urządzenie od zasilania i próbować je naprawić
D. w pierwszej kolejności odłączyć urządzenie od zasilania
HAN.01 Pytanie 1 096
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę sprzedaży powinien zastosować supermarket w danej okolicy, mający dużą przestrzeń sprzedażową, aby umożliwić klientom bezpośredni dostęp do produktów?
A. Preselekcyjną
B. Specjalną
C. Tradycyjną
D. Samoobsługową
HAN.01 Pytanie 1 097
Prowadzenie sprzedaży
Sklep spożywczy nabył towar po cenie netto wynoszącej 20 zł i sprzedaje go z marżą równą 20% od ceny sprzedaży. Jeśli towar objęty jest stawką VAT 7%, to ile wynosi cena sprzedaży brutto?
A. 26,75 zł
B. 28,62 zł
C. 25,00 zł
D. 30,62 zł
HAN.02 Pytanie 1 098
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz przeciętny stan zapasów czekolad w hurtowni w IV kwartale badanego roku metodą średniej arytmetycznej wszystkich stanów zapasów.
Zestawienie stanu zapasów czekolad w IV kwartale | |
---|---|
Data | Zapasy czekolad w szt. |
01.10 | 320 |
31.10 | 340 |
30.11 | 380 |
31.12 | 280 |
A. 330 szt.
B. 380 szt.
C. 340 szt.
D. 255 szt.
HAN.01 Pytanie 1 099
Prowadzenie sprzedaży
Termin kompensata odnosi się do
A. wpłacenia utargu na konto bankowe
B. wyrównania niedoboru za pomocą nadwyżki towaru
C. braku gotówki w kasie
D. rozliczenia utargu
HAN.01 Pytanie 1 100
Prowadzenie sprzedaży
Motywowanie pośredników handlowych do promocji produktów to rabat
A. przestrzenny
B. sezonowy
C. ilościowy
D. funkcjonalny
HAN.01 Pytanie 1 101
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji odkryto brak towarów o łącznej wartości 440,00 zł. Jaką kwotą zostanie obciążony pracownik materialnie odpowiedzialny, jeśli wartość sprzedaży w sklepie wyniosła 40 000,00 zł, a limit ubytków na pokrycie niedoborów wynosi 0,3% obrotu?
A. 132,00 zł
B. 320,00 zł
C. 120,00 zł
D. 440,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 102
Prowadzenie sprzedaży
Chałka zdobna to rodzaj pieczywa
A. wyborowe
B. dietetyczne
C. mieszane
D. półcukiernicze
HAN.01 Pytanie 1 103
Prowadzenie sprzedaży
Naturalny ubytek towarów jest spowodowany
A. brakiem rzetelności wśród pracowników
B. fizykochemicznymi właściwościami towarów
C. brakiem rzetelności ze strony klientów
D. użyciem niewłaściwego rodzaju opakowania
HAN.01 Pytanie 1 104
Prowadzenie sprzedaży
Utrata naturalna towarów jest spowodowana
A. brakiem uczciwości pracowników
B. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
C. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
D. użyciem niewłaściwego opakowania
HAN.01 Pytanie 1 105
Prowadzenie sprzedaży
Wartość netto zakupu towaru wynosi 13,00 zł, natomiast wartość netto sprzedaży to 21,45 zł. Oblicz procentową marżę handlową stosowaną przez sprzedawcę, która jest liczona od ceny zakupu netto (metoda "od sta").
A. 165%
B. 119%
C. 65%
D. 19%
HAN.01 Pytanie 1 106
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz, jaką kwotę odsetek uiści przedsiębiorca, który uzyskał roczny kredyt obrotowy na zakup towarów w wysokości 200 000 zł, z oprocentowaniem wynoszącym 12% rocznie?
A. 440 000 zł
B. 224 000 zł
C. 24 000 zł
D. 240 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 107
Prowadzenie sprzedaży
Jaką grupę technologiczną reprezentują rolady?
A. Wędliny podrobowe
B. Kiełbasy
C. Wędzonki
D. Produkty blokowe
HAN.02 Pytanie 1 108
Prowadzenie działań handlowych
W trakcie składowania cebuli w magazynie zauważono powstawanie zielonego szczypioru. Ponadto, cebula nie zmieniła swojego wyglądu. Jakie może być źródło tego procesu biologicznego w cebuli?
A. Podwyższona temperatura w miejscu przechowywania cebuli
B. Niska wilgotność powietrza w magazynie
C. Niedostateczna wentylacja w pomieszczeniu
D. Brak dostępu światła w miejscu przechowywania cebuli
HAN.01 Pytanie 1 109
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii warzyw korzeniowych należy
A. kalarepę
B. ziemniaki
C. czosnek
D. buraki
HAN.02 Pytanie 1 110
Prowadzenie działań handlowych
Na jakie z wymienionych produktów można zastosować model sprzedaży subskrypcyjnej?
A. Książki publikowane w seriach
B. Artykuły spożywcze o charakterze substytucyjnym
C. Dodatki do odzieży
D. Elementy zamienne do aut
HAN.01 Pytanie 1 111
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie nabyto dżinsowe spodnie w cenie zakupu netto wynoszącej 100 zł za sztukę. Marża na poziomie 20% obliczana jest od ceny netto, a stawka VAT wynosi 23%. Jaką cenę sprzedaży brutto tych spodni należy ustalić?
A. 120,00 zł
B. 147,60 zł
C. 153,75 zł
D. 143,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 112
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej kategorii produktów należy przypisać balsam do ciała?
A. Makijażowych
B. Perfumeryjnych
C. Higienicznych
D. Pielęgnacyjnych
HAN.01 Pytanie 1 113
Prowadzenie sprzedaży
Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej, gdy planujesz sprzedaż cukierków na wagę w sklepie detalicznym?
A. Nazwa producenta, cena brutto, stawka VAT
B. Cena netto, jednostka miary, nazwa towaru
C. Stawka VAT, cena netto, nazwa towaru
D. Nazwa towaru, jednostka miary, cena brutto
HAN.01 Pytanie 1 114
Prowadzenie sprzedaży
Pani Ewa nabyła maszynkę do mięsa w obniżonej cenie ze względu na porysowaną obudowę, o czym sprzedawca poinformował ją w momencie zakupu. Po miesiącu silnik maszyny uległ awarii. W zgłoszonej reklamacji klientka może najpierw żądać
A. wymiany sprzętu na inny
B. naprawy silnika
C. naprawy obudowy oraz silnika
D. odstąpienia od umowy
HAN.02 Pytanie 1 115
Prowadzenie działań handlowych
Hurtownia nabyła towar w cenie 246,00 zł/szt. (w tym VAT 23%). Jaka będzie cena sprzedaży netto towaru, jeżeli hurtownia przyjmuje marżę na poziomie 20% ceny zakupu netto?
A. 302,58 zł
B. 240,00 zł
C. 200,00 zł
D. 295,20 zł
HAN.01 Pytanie 1 116
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykietach towarów i kontrolą przeprowadzoną 10 maja 2024 r. wskaż, które produkty nie spełniają norm jakości?
SER ŻÓŁTY Masa netto 250gALEK Produkt przeznaczony do spożycia. Ser podpuszczkowy dojrzewający, pełnotłusty. Pakowany próżniowo. Należy spożyć przed 08.06.2024. Nr partii: 324567 Masa netto 150 g Opakowanie - 10 plastrów | TWARÓG WartośćPÓŁTŁUSTY energetyczna 118 kcal. Należy spożyć do 21.04.2024 r. Tłuszcz 6%, Węglowodany 2%, Cukry 3%, Białko 34%, Sól 2% Nr partii 34398276 | MLEKO ŚWIEŻE Zawartość tłuszczupasteryzowane. 2,0%. Termin przydatności do spożycia 12.05.2024 r. Po otwarciu opakowania przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 24 h. Objętość netto 1L. Opakowanie zawiera 4 sugerowane porcje produktu. | HERBATNIKI 50gMAŚLANE ZIZIU Nr partii 321879 Herbatniki kruche. Składniki: mąka, cukier, tłuszcz palmowy, jajka, skrobia, orzechy. Należy spożyć przed końcem 05.2024 r Herbatniki idealne do deserów dla dzieci. |
A. Herbatniki maślane Zizu.
B. Twaróg półtłusty.
C. Ser żółty Alek.
D. Mleko świeże 2%.
HAN.02 Pytanie 1 117
Prowadzenie działań handlowych
Po wystawieniu faktury sprzedawca zauważył, że zamiast podstawowej stawki VAT nieprawidłowo użył stawki obniżonej. Jaki dokument powinien zostać sporządzony, aby skorygować tę pomyłkę?
A. Fakturę korygującą
B. Notę korygującą
C. Notę księgową
D. Duplikat faktury
HAN.01 Pytanie 1 118
Prowadzenie sprzedaży
Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?
A. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
B. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
C. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
D. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
HAN.01 Pytanie 1 119
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku, gdy na fakturze występują nieprawidłowości dotyczące ceny oraz kwoty podatku VAT, sprzedawca powinien wystawić
A. notę korygującą
B. paragon fiskalny
C. protokół anulowania
D. fakturę korygującą
HAN.01 Pytanie 1 120
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 5.01 wartość towaru wynosiła 1 000,00 zł. Sprzedawca 6.01 obniżył ją o 10%, a 8.01 podniósł o 10%. Jaką cenę miał towar 8.01?
A. 1 100,00 zł
B. 990,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 900,00 zł