Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.02 Pytanie 1 201
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych przedstawiających wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w hurtowni, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych.

Tabela. Wyniki inwentaryzacji
Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru wg
spisu z natury
Ilość towaru wg
zapisów w księgach
rachunkowych
Lizakszt.1,50400385
Batonszt.2,20330340
Wafelszt.2,40580600

A. Nadwyżka lizaków 22,50 zł; niedobór batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
B. Niedobór lizaków 22,50 zł; niedobór batonów 22,00 zł; nadwyżka wafli 48,00 zł.
C. Niedobór lizaków 22,50 zł; nadwyżka batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
D. Nadwyżka lizaków 22,50 zł; nadwyżka batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
HAN.02 Pytanie 1 202
Prowadzenie działań handlowych

W jakim czasie sprzedawca, który nie rozwiązał reklamacji, zobowiązany jest ją uwzględnić?

A. Po 14 dniach
B. Po 30 dniach
C. Po 10 dniach
D. Po 21 dniach
HAN.01 Pytanie 1 203
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia nabyła towar po cenie netto wynoszącej 160 zł i planuje go sprzedać po cenie netto 200 zł. Jaka będzie marża wyliczona na podstawie ceny zakupu netto?

A. 20%
B. 25%
C. 80%
D. 125%
HAN.01 Pytanie 1 204
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary są wrażliwe na wysokie temperatury?

A. artykuły gospodarstwa domowego (AGD)
B. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
C. obuwie i odzież
D. wyroby przemysłu papierniczego
HAN.01 Pytanie 1 205
Prowadzenie sprzedaży

W czasie analizowanego okresu sklep uzyskał przychód w wysokości 300 000 zł. Średni stan towarów wyniósł 50 000 zł. Ile razy dokonano sprzedaży w stosunku do przeciętnego stanu zapasów w tym sklepie?

A. 1 raz
B. 6 razy
C. 60 razy
D. 10 razy
HAN.01 Pytanie 1 206
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej cukierków sprzedawanych luzem w sklepie detalicznym?

A. Nazwa produktu, jednostka miary, cena netto
B. Stawka VAT, nazwa produktu, cena netto
C. Stawka VAT, nazwa producenta, cena brutto
D. Nazwa produktu, jednostka miary, cena brutto
HAN.02 Pytanie 1 207
Prowadzenie działań handlowych

W jakiej sekcji planu marketingowego powinny znaleźć się informacje dotyczące działań przedsiębiorstwa w zakresie produktów, cen, dystrybucji i promocji?

A. W podsumowaniu dla zarządu
B. W zasadach nadzoru
C. W strategiach marketingowych
D. W analizie sytuacji rynkowej
HAN.01 Pytanie 1 208
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które najczęściej znajdują nabywców w sklepie typu tradycyjnego, powinny być umieszczane

A. na półce przy drzwiach wyjściowych
B. na najwyższych poziomach regału
C. na regale w zasięgu ręki sprzedawcy
D. na dolnych półkach regału
HAN.01 Pytanie 1 209
Prowadzenie sprzedaży

Odpady handlowe, które w przypadku niewłaściwego składowania stają się największym zagrożeniem dla zdrowia publicznego, to odpady

A. tekturowe
B. z tworzyw sztucznych
C. szklane
D. organicze
HAN.02 Pytanie 1 210
Prowadzenie działań handlowych

Na początku 2018 roku w firmie stworzono analizę SWOT, która obejmowała czynniki wewnętrzne i zewnętrzne istotne dla rozwoju firmy. Czynnik: Zatrudnienie w firmie w ubiegłym roku wysoko wykwalifikowanych specjalistów z branży, powinien zostać uwzględniony w

A. słabych stronach firmy
B. zagrożeniach wynikających z otoczenia
C. szansach wynikających z otoczenia
D. mocnych stronach firmy
HAN.01 Pytanie 1 211
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów powinny być chronione przed kradzieżą poprzez stosowanie etykiety zabezpieczającej?

A. Perfumy
B. Lodówka
C. Spodnie
D. Pralinki
HAN.01 Pytanie 1 212
Prowadzenie sprzedaży

Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było

A. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
B. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
C. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
D. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
HAN.01 Pytanie 1 213
Prowadzenie sprzedaży

Odzież oraz obuwie powinny być składowane w magazynach

A. specjalnych
B. zamkniętych
C. otwartych
D. podziemnych
HAN.02 Pytanie 1 214
Prowadzenie działań handlowych

Dodatkowa porcja towarów zamówionych w celu zapewnienia nieprzerwanej sprzedaży, w sytuacji opóźnienia w dostawach, stworzy zapas

A. bieżący
B. rezerwowy
C. sezonowy
D. zbędny
HAN.01 Pytanie 1 215
Prowadzenie sprzedaży

Proponowanie klientowi kuponu, który umożliwia uzyskanie rabatu przy przyszłym zakupie, jest przykładem

A. public relations
B. reklamy
C. promocji sprzedaży
D. sprzedaży osobistej
HAN.01 Pytanie 1 216
Prowadzenie sprzedaży

W butiku odzieżowym klientka nabyła leniwe spodnie oraz bawełnianą bluzkę. Ubrania te zostały wykonane z materiałów

A. roślinnych
B. syntetycznych chemicznych
C. sztucznych chemicznych
D. zwierzęcych
HAN.01 Pytanie 1 217
Prowadzenie sprzedaży

Interpretacja wybranego wskaźnika jest następująca: "W roku 2011 wskaźnik wyniósł 19,32, co wskazuje, że zapas towarów odnawiano w jednostce około 19 razy." Interpretacja odnosi się do wskaźnika

A. rotacji zapasów w dniach
B. płynności szybkiej
C. rotacji zapasów w razach
D. płynności bieżącej
HAN.02 Pytanie 1 218
Prowadzenie działań handlowych

Zdarzenie gospodarcze: OT - wprowadzono do użytkowania zestaw komputerowy w dziale handlu należy zaksięgować na kontach

A. Wn Rozliczenie zakupu, Ma Środki trwałe
B. Wn Środki trwałe, Ma Rozliczenie zakupu
C. Wn Wartości niematerialne i prawne, Ma Rozliczenie zakupu
D. Wn Rachunek bieżący, Ma Środki trwałe
HAN.01 Pytanie 1 219
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenia powinny znajdować się w przestrzeni sprzedażowej sklepu?

A. Windy towarowe
B. Szatki dla pracowników
C. Szafy chłodnicze
D. Komory chłodnicze
HAN.01 Pytanie 1 220
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawy do potraw oferowane w sklepie mięsnym stanowią asortyment

A. podstawowy
B. dodatkowy
C. uzupełniający
D. kompleksowy
HAN.01 Pytanie 1 221
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie mięsnym klientka nabyła 1 kg szynki chłopskiej w cenie 25 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej za 15 zł/kg. Uregulowała płatność banknotem o wartości 100 zł. Jaką kwotę reszty dostała?

A. 27,50 zł
B. 35,50 zł
C. 37,50 zł
D. 45,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 222
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?

A. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
B. Mleko, śmietana, jogurty, lody
C. Mrożonki, koncentraty spożywcze
D. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
HAN.01 Pytanie 1 223
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu spożywczego nabył towar po cenie zakupu netto wynoszącej 12,00 zł. Marża detaliczna, obliczana na podstawie ceny sprzedaży netto, wynosi 20%. Jaką cenę sprzedaży netto osiągnie towar?

A. 18,54 zł
B. 15,00 zł
C. 14,40 zł
D. 18,45 zł
HAN.01 Pytanie 1 224
Prowadzenie sprzedaży

Obniżka ceny podręczników dla pośredników handlowych w zamian za ich promocję wydawnictwa stanowi przykład zastosowania rabatu

A. związanego z nabywcą
B. wartościowego
C. gotówkowego
D. funkcjonalnego
HAN.02 Pytanie 1 225
Prowadzenie działań handlowych

Który z wymienionych elementów analizy SWOT może stwarzać ryzyko dla działania hurtowni sprzętu RTV?

A. Ekspansja sektora na rynku
B. Strategia cenowa rywali
C. Niedobór odpowiedniej infrastruktury wewnętrznej
D. Szeroki asortyment oferowanych towarów
HAN.01 Pytanie 1 226
Prowadzenie sprzedaży

W firmie zajmującej się handlem, po upływie określonego czasu ustalono na podstawie prowadzonych ksiąg rachunkowych, że
- wynik (zysk) ze sprzedaży to 180 000 zł
- przychody operacyjne wynoszą 50 000 zł
- pozostałe wydatki operacyjne wynoszą 30 000 zł
Jaki jest zysk z działalności operacyjnej przedsiębiorstwa za ten okres?

A. 260 000 zł
B. 200 000 zł
C. 20 000 zł
D. 80 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 227
Prowadzenie sprzedaży

Ceny sprzedaży netto i brutto czterech towarów przedstawiono w tabeli. Na który towar obowiązuje 5% stawka podatku VAT?

TowarCena sprzedaży netto w złCena sprzedaży brutto w zł
A.6,007,38
B.8,009,84
C.11,0011,88
D.16,0016,80

A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HAN.02 Pytanie 1 228
Prowadzenie działań handlowych

Pracownik magazynu w hurtowni spożywczej, odpowiedzialny za przemieszczanie towarów składowanych na drewnianych paletach, powinien w swoim zawodzie korzystać z

A. przenośnikiem taśmowym
B. wózkiem czterokołowym
C. podnośnikiem koszykowym
D. wózkiem widłowym
HAN.02 Pytanie 1 229
Prowadzenie działań handlowych

Zdarzenie polegające na zaciągnięciu kredytu bankowego, który był użyty do uregulowania należności wobec dostawców, stanowi przykład operacji

A. aktywnych.
B. aktywnych-pasywnych zwiększających.
C. pasywnych.
D. aktywnych-pasywnych zmniejszających.
HAN.02 Pytanie 1 230
Prowadzenie działań handlowych

Zorganizowanie konferencji prasowej przez sieć firm handlowych pod tytułem: Zapobieganie nadwadze i otyłości z udziałem specjalistów w dziedzinie zdrowego żywienia stanowi formę

A. promocji sprzedaży
B. public relations
C. reklamy
D. sprzedaży osobistej
HAN.01 Pytanie 1 231
Prowadzenie sprzedaży

W instrukcjach obsługi wózków przeznaczonych do transportu towarów, zwłaszcza tych z silnikowym napędem, wskazano, że pracownicy hurtowni powinni nosić obuwie robocze, które jest wiązane powyżej kostki. Ignorowanie tej zasady najczęściej prowadzi do

A. urazów kręgosłupa
B. płaskostopia
C. skręcenia stopy
D. żylaków nóg
HAN.01 Pytanie 1 232
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii napojów niefermentowanych można zaliczyć

A. jogurt
B. mleko zagęszczone
C. kefir
D. maślankę
HAN.02 Pytanie 1 233
Prowadzenie działań handlowych

Która z opłat na ubezpieczenia społeczne jest w pełni pokrywana przez pracownika?

A. Emerytalna
B. Wypadkowa
C. Rentowa
D. Chorobowa
HAN.02 Pytanie 1 234
Prowadzenie działań handlowych

Technika analizy rynku, która opiera się na nieprzerwanym lub regularnym badaniu tej samej grupy respondentów za pomocą tego samego narzędzia badawczego, to

A. badanie panelowe
B. monitoring rynku
C. eksperyment na rynku
D. badanie za pomocą ankiety
HAN.01 Pytanie 1 235
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie mięsnym klientka nabyła 0,5 kg szynki wiejskiej w cenie 35,00 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej, której cena wynosi 20,00 zł/kg. Po zapłacie banknotem o nominale 100 zł, jaka kwota reszty powinna zostać wydana klientce?

A. 55,00 zł
B. 32,50 zł
C. 35,00 zł
D. 67,50 zł
HAN.01 Pytanie 1 236
Prowadzenie sprzedaży

Do jakiego etapu procesu sprzedaży można przypisać zdanie sprzedawcy: Proszę się nie martwić. Ten model odkurzacza, dzięki specjalnie dobranym filtrom dla osób uczulonych na kurz i roztocza, umożliwi Panu jego bezpieczne użytkowanie?

A. Rozwianie wątpliwości.
B. Prezentacja produktu.
C. Finalizacja sprzedaży.
D. Identyfikacja potrzeb.
HAN.01 Pytanie 1 237
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli oblicz kwotę reszty, jaką otrzyma klient, który kupił: 1 szampon rumiankowy, 5 mydeł w kostce, 1 mydło w płynie, 2 płyny do kąpieli i zapłacił banknotem 200-złotowym.

Tabela. Cennik
Nazwa towaruCena detaliczna
Szampon rumiankowy8,00 zł
Szampon do włosów zniszczonych11,00 zł
Mydło w kostce2,00 zł
Mydło w płynie5,50 zł
Płyn do kąpieli15,00 zł
RABAT NA ZAKUPY O WARTOŚCI PONAD 50 ZŁ - 8%

A. 49,22 zł
B. 53,50 zł
C. 146,50 zł
D. 150,78 zł
HAN.01 Pytanie 1 238
Prowadzenie sprzedaży

Transport mrożonek od producenta do hurtowni powinien być realizowany

A. z zapewnieniem jednakowego umiejscowienia mrożonek w środkach transportu
B. z utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego
C. na niewielkich dystansach
D. w krótkim okresie
HAN.01 Pytanie 1 239
Prowadzenie sprzedaży

Cechy obuwia, które obejmują płaski obcas, szeroką końcówkę oraz prostotę zapinania, to elementy, które powinny zostać zrealizowane

A. dziecięce
B. młodzieżowe
C. damskie
D. męskie
HAN.01 Pytanie 1 240
Prowadzenie sprzedaży

W lokalnym sklepie spożywczym miało miejsce włamanie oraz kradzież towaru. Aby ustalić faktyczny stan towarów po tym incydencie, konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji

A. zdawczo-odbiorczej
B. okresowej
C. nadzwyczajnej
D. ciągłej