Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 121
Prowadzenie sprzedaży
A. 15.05.2017 r.
B. 29.05.2016 r.
C. 22.05.2016 r.
D. 15.05.2018 r.
HAN.01 Pytanie 122
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji przestawionych w tabeli wskaż towar, na który obowiązuje stawka 8% podatku VAT.
Tabela. Cennik sprzedaży towarów | ||
---|---|---|
Towar | Cena sprzedaży netto w zł | Cena sprzedaży brutto w zł |
1. | 6,00 | 7,38 |
2. | 8,00 | 9,84 |
3. | 11,00 | 11,88 |
4. | 16,00 | 16,80 |
A. Towar 2.
B. Towar 4.
C. Towar 1.
D. Towar 3.
HAN.01 Pytanie 123
Prowadzenie sprzedaży
Do sklepu spożywczego weszła osoba, która miała ograniczony czas, spieszyła się, była zdenerwowana i szybko zdecydowała o zakupie oferowanego towaru. Na podstawie tego opisu można stwierdzić, że sprzedawca obsłużył klienta
A. niedowierzającego
B. niecierpliwego
C. odrzucającego
D. niegrzecznego
HAN.01 Pytanie 124
Prowadzenie sprzedaży
Które z podanych owoców, w wersji świeżej, są zaliczane do owoców nietrwałych?
A. Maliny
B. Banany
C. Melony
D. Jabłka
HAN.01 Pytanie 125
Prowadzenie sprzedaży
Firma handlowa "AS" - Jan Kot podpisała umowę leasingu samochodu z producentem. Zgodnie z postanowieniami umowy nie wykonuje odpisów amortyzacyjnych. Jaki to rodzaj leasingu?
A. kapitałowy
B. pośredni
C. finansowy
D. operacyjny
HAN.01 Pytanie 126
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel sklepu z meblami po raz kolejny złożył zamówienie u producenta mebli o łącznej wartości 35 000 zł. Jako stały klient przy przygotowywaniu umowy otrzymał 10% zniżki. W związku z tym właściciel sklepu uiści płatność za zamówione meble
A. 34 650,00 zł
B. 35 350,00 zł
C. 31 500,00 zł
D. 38 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 127
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.
A. 16,00 zł
B. 25,00 zł
C. 6,25 zł
D. 160,00 zł
HAN.01 Pytanie 128
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę sprzedaży należy wybrać w tradycyjnym handlu detalicznym?
A. Obwoźną
B. Preselekcyjną
C. Internetową
D. Wysyłkową
HAN.01 Pytanie 129
Prowadzenie sprzedaży
Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?
A. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
B. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
C. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
D. jest to ocena organoleptyczna książek
HAN.01 Pytanie 130
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających
Pomieszczenia suche wilgotność względna 60% przewiewne temp. 8 ÷ 10 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 95% przewiewne temp. 0 ÷ 5 °C | Pomieszczenia suche wilgotność względna 60%, temp. 0 ÷ 4 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 90% temp. -18 ÷ -26 °C |
---|---|---|---|
Artykuły higroskopijne: - suche artykuły zbożowe,- pieczywo trwałe, - suche nasiona roślin strączkowych, - cukier, - używki i przyprawy, - koncentraty. | Artykuły o dużej - warzywa,zawartości wody: - owoce, - ziemniaki. | Artykuły łatwo psujące się: - tłuszcze,- czekolada, - chałwa, - mleko, - jaja, - mięso i wędliny, - drób, - orzechy. | Artykuły zamrożone: - mięso,- drób, - ryby, - mrożonki warzywne i owocowe, - inne półprodukty mrożone. |
A. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
B. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
C. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
D. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
HAN.02 Pytanie 131
Prowadzenie działań handlowych
W marcu dzienna sprzedaż dwóch lokalnych gazet wynosiła odpowiednio 400 szt. oraz 300 szt. Jakie będzie dzienne zapotrzebowanie na te gazety w lipcu, jeśli wiadomo, że w sezonie letnim sprzedaż maleje o 30%?
A. 280 szt. i 210 szt.
B. 280 szt. i 270 szt.
C. 370 szt. i 270 szt.
D. 370 szt. i 210 szt.
HAN.01 Pytanie 132
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył czajnik elektryczny 15 lipca 2015 roku, a 20 października 2015 roku wymienił wadliwy egzemplarz na nowy zgodnie z gwarancją. Kiedy kończy się odpowiedzialność sprzedawcy w ramach rękojmi za wady sprzedanego towaru?
A. 15 lipca 2017 r.
B. 20 października 2016 r.
C. 15 lipca 2016 r.
D. 20 października 2017 r.
HAN.01 Pytanie 133
Prowadzenie sprzedaży
Na fakturze sprzedawca wskazał stawkę VAT — 8% zamiast 5%. Należy to poprawić, tworząc
A. fakturę korygującą — zmniejszającą
B. fakturę korygującą — zwiększającą
C. notę księgową
D. notę korygującą
HAN.02 Pytanie 134
Prowadzenie działań handlowych
Sklep sprzedał stół za cenę netto 100,00 zł, osiągając marżę równą 25% wartości zakupu netto. Jak wysoka będzie osiągnięta marża?
A. 20,00 zł
B. 25,00 zł
C. 75,00 zł
D. 80,00 zł
HAN.01 Pytanie 135
Prowadzenie sprzedaży
Jakie informacje dotyczące warunków zakupu płynu do mycia naczyń mogą być ważne dla klienta indywidualnego?
A. Dla zamówień powyżej 3 000 zł netto darmowy transport
B. Przy zakupie 50 sztuk 5% zniżki
C. Przy zamówieniu dwóch sztuk trzecia sztuka bezpłatnie
D. Przy zakupie 100 sztuk płatność w ciągu 14 dni
HAN.01 Pytanie 136
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie fragmentu artykułu prasowego wskaż, do jakiego rodzaju klientek skierowana jest akcja promocyjna?
A. Zdecydowanych
B. Reagujących emocjonalnie
C. Konserwatywnych
D. Oczekujących doradztwa
HAN.02 Pytanie 137
Prowadzenie działań handlowych
Sklep spożywczy prowadzi produkcję uzupełniającą świeżych wyrobów garmażeryjnych. Na podstawie danych zawartych w tabeli, dotyczących dynamiki sprzedaży i udziału w rynku, wskaż produkty ze sprzedaży, których należy się stopniowo wycofywać.
Asortyment | Dynamika sprzedaży | Udział w rynku |
---|---|---|
Mięsa z różna | 12% | 37% |
Mięsa w galarecie | 7% | 3% |
Pierogi i naleśniki | 25% | 13% |
Sałatki i surówki | 32% | 25% |
Ogółem | 15% | x |
A. Mięsa z rożna.
B. Mięsa w galarecie.
C. Sałatki i surówki.
D. Pierogi i naleśniki.
HAN.01 Pytanie 138
Prowadzenie sprzedaży
Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć
A. marynowanie
B. suszenie
C. solenie
D. kwaszenie
HAN.01 Pytanie 139
Prowadzenie sprzedaży
Klient złożył reklamację 5 kwietnia. Termin, w jakim sklep ma obowiązek odpowiedzieć na reklamację, upływa
A. 17 kwietnia
B. 19 kwietnia
C. 11 kwietnia
D. 12 kwietnia
HAN.01 Pytanie 140
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?
A. Wędzone ryby
B. Owoce
C. Płatki śniadaniowe
D. Przyprawy
HAN.01 Pytanie 141
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel sklepu ze sprzętem sportowym zamierza poszerzyć ofertę o urządzenia do treningu siłowego. W tym celu wysyła maile do producentów oraz hurtowników z prośbą o przesłanie propozycji. Którego etapu procesu zawierania umowy sprzedaży dotyczy opis sytuacji?
A. Wybierania dostawcy towarów
B. Uzgadniania warunków sprzedaży
C. Zapytania o ofertę
D. Przesłania oferty sprzedaży
HAN.02 Pytanie 142
Prowadzenie działań handlowych
Jakie jest miesięczne wynagrodzenie brutto pracownika, który otrzymuje wynagrodzenie prowizyjne, jeśli jego stawka prowizyjna wynosi 0,50%, a obrót hurtowni w tym miesiącu wyniósł 600 000,00 zł?
A. 500,00 zł
B. 600,00 zł
C. 3 000,00 zł
D. 6 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 143
Prowadzenie sprzedaży
Wino o najmniejszej ilości cukru to
A. półsłodkie
B. słodkie
C. półwytrawne
D. wytrawne
HAN.01 Pytanie 144
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli wartość netto sprzedaży towaru wynosi 50,00 zł, a stawka podatku YAT wynosi 8%, to jaka jest cena sprzedaży brutto?
A. 52,00 zł
B. 54,00 zł
C. 56,00 zł
D. 58,00 zł
HAN.01 Pytanie 145
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie jubilerskim pracownik zidentyfikował potrzeby klienta, pokazał produkt ze złota oraz przedstawił zasady jego konserwacji. Jaką metodą sprzedaży został obsłużony klient?
A. Bezpośrednią
B. Tradycyjną
C. Samoobsługową
D. Preselekcji
HAN.02 Pytanie 146
Prowadzenie działań handlowych
Wyznacz wskaźnik rotacji zapasów w dniach, jeśli w czasie 180 dni sklep obuwniczy uzyskał sprzedaż w wysokości 600 000,00 zł, a średni stan zapasów wynosił 20 000,00 zł?
A. 60 dni
B. 12 dni
C. 9 dni
D. 6 dni
HAN.02 Pytanie 147
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie informacji przedstawionych w tabeli ustal ile wyniosły przychody ze sprzedaży towaru w II kwartale 2017 r., jeżeli uległy one zwiększeniu o 20% w porównaniu z I kwartałem 2017 r.
Wyszczególnienie | I kwartał 2017 r. |
Ilość sprzedanego towaru | 30 000 szt. |
Cena towaru | 5,00 zł/szt. |
A. 30 000,00 zł
B. 36 000,00 zł
C. 150 000,00 zł
D. 180 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 148
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto zmywarki, zakładając, że cena zakupu netto wynosi 1 250,00 zł, a marża w wysokości 20% jest obliczana od ceny zakupu netto.
A. 1 500,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 250,00 zł
D. 1 250,00 zł
HAN.01 Pytanie 149
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy stosowane na produktach, stanowią sposób ich ochrony przed
A. upadkiem
B. kradzieżą
C. zepsuciem
D. uszkodzeniem
HAN.01 Pytanie 150
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.
Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka" | |||
---|---|---|---|
Rodzaj produktu mięsnego | Białka (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
Kiełbasa krakowska | 19,7 | 9,5 | 0,0 |
Kiełbasa zwyczajna | 17,3 | 12,8 | 0,1 |
Szynka wędzona | 23 | 33,0 | 0,0 |
Kaszanka jęczmienna | 8,5 | 18,5 | 13,6 |
A. Kiełbasa zwyczajna.
B. Kaszanka jęczmienna.
C. Kiełbasa krakowska.
D. Szynka wędzona.
HAN.01 Pytanie 151
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz kwotę podatku od towarów i usług, gdy wartość netto sprzedaży towarów wynosi:
- towary objęte stawką 23% - 10 000 zł;
- towary objęte stawką 8% - 5 000 zł?
A. 1 900,00 zł
B. 2 930,00 zł
C. 3 450,00 zł
D. 2 700,00 zł
HAN.01 Pytanie 152
Prowadzenie sprzedaży
Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje prawidłowość skanowania towaru, znajduje się
A. na końcu
B. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
C. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
D. na początku
HAN.01 Pytanie 153
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość ma podatek VAT, jeśli cena hurtowa netto paneli podłogowych wynosi 22,00 zł/m2, a cena brutto wynosi 27,06 zł/m2?
A. 5,06 zł
B. 22,00 zł
C. 27,06 zł
D. 16,94 zł
HAN.01 Pytanie 154
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach z artykułami spożywczymi głównym zadaniem sprzedawcy w zakresie przygotowywania produktów do sprzedaży jest:
A. sprawdzanie smaku każdego nowego produktu, aby informować klientów o jego walorach smakowych
B. codzienna weryfikacja towarów w celu wycofania z obrotu artykułów przeterminowanych
C. umieszczanie na półkach nowych produktów przed tymi z wcześniejszych dostaw
D. systematyczne zmienianie lokalizacji towarów na półkach z powodów estetycznych
HAN.01 Pytanie 155
Prowadzenie sprzedaży
Jakie właściwości posiada ser camembert?
A. Miękki, kwasowy, z pleśnią na powierzchni
B. Twardy, podpuszczkowy typu włoskiego
C. Miękki, podpuszczkowy, z porostem pleśniowym
D. Twardy, kwasowo-podpuszczkowy z masy parzonej
HAN.02 Pytanie 156
Prowadzenie działań handlowych
Jaki dokument należy przygotować w momencie przyjęcia towarów od dostawcy?
A. PW – przychód wewnętrzny
B. WZ – wydanie zewnętrzne
C. RW – rozchód wewnętrzny
D. PZ – przyjęcie zewnętrzne
HAN.01 Pytanie 157
Prowadzenie sprzedaży
Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale
A. owocowo-warzywnym
B. rybnym
C. piekarniczym
D. nabiałowym
HAN.02 Pytanie 158
Prowadzenie działań handlowych
Jaki zwrot jest typowy dla oferty handlowej?
A. Proszę o dostarczenie jogurtów 15 października br. do mojego sklepu w godzinach od 6.00 do 17.00
B. Opust 5% jest stosowany przy zakupie co najmniej 200 platonek
C. Towar odbierzemy transportem własnym
D. Łączna wartość zamawianego towaru wynosi 6060 zł + VAT 8%
HAN.02 Pytanie 159
Prowadzenie działań handlowych
Zarządca magazynu zamierza w pierwszej kolejności wydawać i rozliczać towary, które zostały nabyte najwcześniej. Jaką metodę rozchodu zapasów powinien przyjąć?
A. LOFO
B. LIFO
C. FIFO
D. HIFO
HAN.01 Pytanie 160
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż korzyść z organoleptycznej metody kontroli produktów?
A. Unikalność wyniku
B. Subiektywność oceny
C. Precyzja analizy
D. Prostota realizacji