Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 281
Prowadzenie sprzedaży

Kozaki dla kobiet miały cenę 250 zł. Po zakończeniu sezonu ich wartość została ustalona na 200 zł. Jaką procentową zniżkę zastosowano?

A. Zmniejszenie o 20%
B. Zmniejszenie o 5%
C. Zmniejszenie o 10%
D. Zmniejszenie o 15%
HAN.01 Pytanie 282
Prowadzenie sprzedaży

Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być

A. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
B. oznaczony ceną
C. wyposażony w kartę gwarancyjną
D. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
HAN.02 Pytanie 283
Prowadzenie działań handlowych

Określenie wielkości stanów magazynowych, terminów oraz częstotliwości dostaw materiałów jest częścią planowania

A. finansów
B. wydatków
C. zaopatrzenia
D. promocji
HAN.01 Pytanie 284
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 1 kg mięsa mielonego w cenie 12,50 zł/kg oraz 0,50 kg szynki Babuni po 15,00 zł/kg. Jaką kwotę powinien uiścić za zamówione produkty?

A. 27,50 zł
B. 12,50 zł
C. 20,00 zł
D. 15,00 zł
HAN.01 Pytanie 285
Prowadzenie sprzedaży

W samoobsługowym osiedlowym sklepie spożywczym, obrót pomiędzy kolejnymi terminami spisu z natury wyniósł 100 000,00 zł. Korzystając z przedstawionej tabeli, oblicz dopuszczalną wielkość niedoboru, jeżeli zastosowano limit maksymalny.

Limity niedoborów towarowych dla wybranych branż w %
BranżaLimit – sklep samoobsługowyLimit- sklep tradycyjny
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
mięsna120,81,5
ogólnospożywcza0,610,40,8

A. 400,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 8 000,00 zł
D. 600,00 zł
HAN.02 Pytanie 286
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość wyniku finansowego netto.

Fragment ustalania wyniku finansowego przedsiębiorstwa handlowego za rok 2017 metodą statystyczną
Elementy składowe wyniku finansowego i wyniki cząstkoweWartość w zł
..........................
6. Zysk (strata) z działalności operacyjnej42 800,00
7. Przychody finansowe4 700,00
8. Koszty finansowe3 500,00
9. Zysk (strata) z działalności finansowej (7-8)1 200,00
10. Zysk (strata) brutto (6+9)44 000,00
11. Obowiązkowe obciążenia wyniku finansowego brutto8 360,00
12. Zysk (strata) netto (10−11).............

A. 35 640,00 zł
B. 52 360,00 zł
C. 42 800,00 zł
D. 44 000,00 zł
HAN.02 Pytanie 287
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych przedstawiających wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w hurtowni, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych.

Tabela. Wyniki inwentaryzacji
Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru wg
spisu z natury
Ilość towaru wg
zapisów w księgach
rachunkowych
Lizakszt.1,50400385
Batonszt.2,20330340
Wafelszt.2,40580600

A. Niedobór lizaków 22,50 zł; niedobór batonów 22,00 zł; nadwyżka wafli 48,00 zł.
B. Niedobór lizaków 22,50 zł; nadwyżka batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
C. Nadwyżka lizaków 22,50 zł; nadwyżka batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
D. Nadwyżka lizaków 22,50 zł; niedobór batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
HAN.01 Pytanie 288
Prowadzenie sprzedaży

W formie preselekcji sprzedażowej klient ma opcję

A. swobodnego i niezależnego wyboru towaru oraz dokonania zakupu bez bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą
B. samodzielnego wyboru towaru, dokonania przymiarek oraz kontaktu ze sprzedawcą wyłącznie w momencie płatności
C. swobodnego i niezależnego wyboru towaru, realizacji przymiarek oraz wstępnego wyboru i nawiązania rozmowy ze sprzedawcą w celu sprecyzowania swoich oczekiwań
D. wyboru towaru jedynie przy pomocy sprzedawcy, który doradza, prezentuje produkty oraz rozwiewa wątpliwości
HAN.02 Pytanie 289
Prowadzenie działań handlowych

Pracownik hurtowni otrzymuje wynagrodzenie w systemie czasowo-prowizyjnym. Podstawowe wynagrodzenie tej osoby wynosi 2 000 zł. Jaką wysokość ma prowizja, jeśli miesięczne przychody ze sprzedaży wyniosły 850 000 zł, a pracownik otrzymał wynagrodzenie równe 4 125 zł?

A. 25,0%
B. 20,0%
C. 0,25%
D. 0,20%
HAN.01 Pytanie 290
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal charakter i wartość różnicy inwentaryzacyjnej towarów.

Tabela. Zestawienie inwentaryzacyjne
Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Stan księgowyStan rzeczywisty
Farby plakatoweop.9,005048
Zeszyt 60-kartkowyszt.3,003939
Kredkiop.15,001614

A. Niedobór o wartości 48,00 zł
B. Nadwyżka o wartości 12,00 zł
C. Nadwyżka o wartości 48,00 zł
D. Niedobór o wartości 12,00 zł
HAN.01 Pytanie 291
Prowadzenie sprzedaży

Cechy obuwia, które obejmują płaski obcas, szeroką końcówkę oraz prostotę zapinania, to elementy, które powinny zostać zrealizowane

A. młodzieżowe
B. damskie
C. męskie
D. dziecięce
HAN.01 Pytanie 292
Prowadzenie sprzedaży

Próbki zapachów używane jako element promocji nie mogą być

A. sprzedawane w sklepie.
B. rozdawane w sklepie.
C. dołączane do rachunku.
D. rozdawane na ulicy.
HAN.01 Pytanie 293
Prowadzenie sprzedaży

Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane

A. w zbyt niskiej temperaturze
B. w opakowaniach jednostkowych
C. w opakowaniach zbiorczych
D. w zbyt wysokiej temperaturze
HAN.01 Pytanie 294
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż towar, który według przepisów prawa konsumenckiego jest niezgodny z umową.

A. Kupiona przez konsumenta bluza jest zbyt mała.
B. Na obudowie lodówki znajduje się rysa, co spowodowało obniżenie jej ceny.
C. Podczas używania łopaty uszkodzona została na niej warstwa farby.
D. Buty na jesień i zimę przesiąkają wodą przy styczności ze śniegiem.
HAN.01 Pytanie 295
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych dokumentów powinien być wystawiony przez kasjera w przypadku przyjmowania płatności w gotówce?

A. Dokument Pz
B. Dokument KW
C. Dokument KP
D. Dokument Wz
HAN.02 Pytanie 296
Prowadzenie działań handlowych

Postrzeganie rozmówców jako rywali, stosowanie presji oraz unikanie ustępstw w trakcie dyskusji to przykład negocjacji

A. merytorycznych
B. twardych
C. prawnych
D. delikatnych
HAN.01 Pytanie 297
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie zakupiono spódnicę o wartości netto 120 zł za sztukę. Marża wynosząca 30% obliczana jest od ceny zakupu netto, a stawka VAT to 23%. Jaka jest cena sprzedaży brutto tej spódnicy?

A. 120,00 zł
B. 191,88 zł
C. 156,00 zł
D. 203,75 zł
HAN.01 Pytanie 298
Prowadzenie sprzedaży

Zatrucie lub reakcja alergiczna może stanowić zagrożenie dla sprzedawcy, który przez dłuższy czas pracuje w punkcie sprzedaży oferującym

A. płytki ceramiczne
B. środki ochrony roślin
C. przetwory zbożowe
D. wyroby kaletnicze
HAN.01 Pytanie 299
Prowadzenie sprzedaży

W poniedziałek wartość towaru wynosiła 100,00 zł. We wtorek sprzedawca obniżył ją o 10,00 zł, a w środę wprowadził zniżkę na poziomie 20%. Jaka jest cena towaru po dokonanych obniżkach?

A. 90,00 zł
B. 80,00 zł
C. 72,00 zł
D. 82,00 zł
HAN.01 Pytanie 300
Prowadzenie sprzedaży

Pani Ewa nabyła maszynkę do mięsa w obniżonej cenie ze względu na porysowaną obudowę, o czym sprzedawca poinformował ją w momencie zakupu. Po miesiącu silnik maszyny uległ awarii. W zgłoszonej reklamacji klientka może najpierw żądać

A. wymiany sprzętu na inny
B. naprawy silnika
C. naprawy obudowy oraz silnika
D. odstąpienia od umowy
HAN.01 Pytanie 301
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku inwentaryzacji stwierdzono zawiniony niedobór towarów o wartości 1 230 zł. Na podstawie fragmentu umowy o wspólnej odpowiedzialności materialnej, ustal jaką kwotą zostanie obciążona pani Joanna Nowacka.

Fragment umowy o wspólnej odpowiedzialności materialnej:

(...) Za szkody spowodowane powstaniem niedoboru w powierzonym mieniu pracownicy ponoszą odpowiedzialność w częściach następujących, określonych procentowo od wartości szkody

  1. Jan Nowak – 40%
  2. Janina Nowa – 30%
  3. Joanna Nowacka – 20%
  4. Józef Nowakowski – 10% (...)

A. 246 zł
B. 369 zł
C. 123 zł
D. 492 zł
HAN.01 Pytanie 302
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej formie sprzedaży klient ma możliwość samodzielnego wyboru produktów, a te są wystawione w sklepie w taki sposób, że umożliwiają nabywcy swobodny i niezależny wybór?

A. Wysyłkowej
B. Komisowej
C. Tradycyjnej
D. Preselekcyjnej
HAN.01 Pytanie 303
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty klasyfikowane są jako tłuszcze zwierzęce?

A. tran
B. margaryna
C. masło orzechowe
D. olej lniany
HAN.02 Pytanie 304
Prowadzenie działań handlowych

Saldo początkowe na stronie debetowej powinno być zapisane na koncie

A. Kapitał zakładowy
B. Inwestycje długoterminowe
C. Zobowiązania wobec pracowników
D. Kredyty bankowe
HAN.01 Pytanie 305
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz wartość sprzedaży brutto dla 2 sztuk sukienek, jeśli cena sprzedaży netto jednej sztuki wynosi 600,00 zł, a sprzedaż sukienek podlega stawce VAT w wysokości 23%.

A. 1223,00 zł
B. 738,00 zł
C. 1476,00 zł
D. 276,00 zł
HAN.01 Pytanie 306
Prowadzenie sprzedaży

Osoba pracująca w magazynie, podnosząc opakowanie zbiorcze, powinna dbać o to, aby uniknąć urazów kręgosłupa, co oznacza, że powinna mieć

A. pochylone plecy i zgięty kręgosłup
B. wyprostowany kręgosłup i nogi
C. ugięte nogi i wyprostowany kręgosłup
D. ugięte nogi i pochylone plecy
HAN.02 Pytanie 307
Prowadzenie działań handlowych

Który z czynników wpływających na obniżenie jakości produktów podczas ich przechowywania prowadzi do zielenienia się ziemniaków oraz powstawania toksycznej substancji - solaniny?

A. Światło słoneczne
B. Nadmierna wilgoć
C. Wysoka temperatura
D. Niska temperatura
HAN.01 Pytanie 308
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej, gdy planujesz sprzedaż cukierków na wagę w sklepie detalicznym?

A. Nazwa towaru, jednostka miary, cena brutto
B. Nazwa producenta, cena brutto, stawka VAT
C. Stawka VAT, cena netto, nazwa towaru
D. Cena netto, jednostka miary, nazwa towaru
HAN.01 Pytanie 309
Prowadzenie sprzedaży

Posiadacz księgarni nabył w hurtowni słowniki angielskie w cenie 50 zł/szt. Wprowadza on 10% marżę opartą na cenie zakupu. Stawka VAT wynosi 5%. Cena detaliczna (sprzedaży brutto) pojedynczego słownika to

A. 50,00 zł
B. 57,75 zł
C. 60,75 zł
D. 55,00 zł
HAN.01 Pytanie 310
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien

A. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
B. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
C. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
D. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
HAN.01 Pytanie 311
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczony rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 31
A. półbuty.
B. trzewiki.
C. kozaki.
D. botki.
HAN.01 Pytanie 312
Prowadzenie sprzedaży

Spośród wymienionych w tabeli składników aktywów amortyzacji nie podlegają

Wybrane składniki aktywów przedsiębiorstwa
WyszczególnienieWartość w zł
Budynki1 000 000,00
Komputery8 000,00
Udziały i akcje20 000,00
Wartości niematerialne i prawne1 000,00

A. udziały i akcje.
B. komputery.
C. wartości niematerialne i prawne.
D. budynki.
HAN.02 Pytanie 313
Prowadzenie działań handlowych

Korzystając z zamieszczonego zestawienia oblicz, ile wyniesie wartość wydanych z magazynu 200 sztuk balsamów do ciała na podstawie Wz 1/2019, jeżeli hurtownia do wyceny rozchodu towarów stosuje metodę FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło).

Zestawienie informacji na temat dostaw towaru:
balsamu do ciała w hurtowni kosmetyków
DataDowódIlośćCena jednostkowa
07.05.2019 r.Pz 1/2019120 szt.20,00 zł/szt.
10.05.2019 r.Pz 2/201940 szt.22,00 zł/szt.
14.05.2019 r.Pz 3/201990 szt.21,00 zł/szt.
21.05.2019 r.Pz 4/2019100 szt.19,00 zł/szt.
24.05.2019 r.Wz 1/2019200 szt.?

A. 4 000,00 zł
B. 4 010,00 zł
C. 2 800,00 zł
D. 4 120,00 zł
HAN.02 Pytanie 314
Prowadzenie działań handlowych

Jeśli firma uzyskała 150 000,00 zł przychodu ze sprzedaży, a jej zysk netto wynosi 4 050,00 zł, to jaki jest wskaźnik rentowności sprzedaży netto?

A. 2,7%
B. 27%
C. 0,00027%
D. 0,027%
HAN.01 Pytanie 315
Prowadzenie sprzedaży

Jaką minimalną przestrzeń należy zachować pomiędzy regałami w sklepie samoobsługowym, aby klienci z koszykami i wózkami mogli swobodnie poruszać się po sali sprzedażowej?

A. 150 cm
B. 100 cm
C. 80 cm
D. 200 cm
HAN.01 Pytanie 316
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?

A. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
B. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
C. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
D. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
HAN.01 Pytanie 317
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia stan księgowy zapasów i wynik inwentaryzacji planowej. Różnica między stanem księgowym zapasów i wynikiem inwentaryzacji wynosi

Stan księgowy zapasów60 500 zł
Wynik inwentaryzacji61 100 zł

A. 1 600 zł
B. 600 zł
C. 400 zł
D. 300 zł
HAN.01 Pytanie 318
Prowadzenie sprzedaży

Towar I gatunku kosztuje 180 zł więcej niż towar II gatunku, co odpowiada 10% ceny towaru I. Jaką wartość ma cena towaru I gatunku?

A. 198 zł
B. 1 800 zł
C. 1 620 zł
D. 190 zł
HAN.01 Pytanie 319
Prowadzenie sprzedaży

W skład marketingu-mix, obok ceny i produktu, wchodzą również

A. zarządzanie i promocja
B. promocja i personel
C. dystrybucja i personel
D. promocja i dystrybucja
HAN.01 Pytanie 320
Prowadzenie sprzedaży

Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale

A. rybnym
B. owocowo-warzywnym
C. nabiałowym
D. piekarniczym